Eliksir mladosti iz kamena?!

robivek

Član
Reakcijski bodovi
95
Bodovi
48
Neki kazu da je pomenuti "eliksir "zapravo bilo koja/kakva materija koja omogucava "...zaustavljanje i usporavanje starenja ljudskog organizma..." sto je bitan preduslov za digacak zivot coveka.
...naravno,uoliko ga kojim slucajem ne pogodi neka saksija sa nekog balkona ili mu ne pretrci neki sleper izmedju usiju.
Dugovecnost je i te kako ozbiljno razmatrana tema kroz ljudsku istoriju do dana dasnjeg kada se uglavnom fokus zadrzava na zdrav nacin ishrane u kombinaciji sa adekvatnom fizickom aktivnoscu i to je vec generalno dokazano raznoraznim naucnim istrazivanjima.
Medjutim ono sto bi u ovu temu hteo malo diskutirati jeste jedan takav eliksir kojeg nalazimo na one dve kamene ploce za koje Sveto Pismo kaze da ih je "svojerucno"ispisao sam Bog sa Njegovim zapovestima kojih je bio deset na broju ili jos preciznije - u 5-tu Bozju zapovest koja glasi ovako:

2 Mojs.20,12:
'"..Poštuj oca svojega i mater svoju, da ti se produlje dani na zemlji, koju ti da Gospod Bog tvoj..."

Interesantno je to sto je ova zapovest jedina koja je data sa obecanjem za konkretnog benifita od postovanje njenih odredbi sto je doneklem cudno jer toga ne vidimo u prve 4 zapovesti koje regulisu odnos covek/ Bog dok je 5-ta zapravo prva u redu preostalih koje regulisu medjuljudske odnose.
Sta mislite,zasto je ovo tako,zar je mozda covek u neku ruku bitniji od samog Boga ?
I ako nije ( u cemu hriscani cvrsti veruju) koji je onda razlog za ovog stanja ?
Zasto je odnos prema roditeljima toliko bitan da je prosto na samom piedestalu gde ,po osnovu kojeg sam naveo - zasenjuje sve ostale zapovesti ?

I svakako ono najbitinije - kako uopste mozemo drzati ovu zapovest onako kako zaista treba,dali postoje iskljucci i koji su ako ih uopste ima ?

Pa, peta je prva koja testira našu ljubav u svakodnevici... odnosno, ako ne ljubimo čovjeka kojeg vidimo, kako ćemo ljubiti Boga...
Također, slika autoriteta na zemlji, od malih nogu, pa sve do smrti koja razdvaja, pa nas stavlja u priliku da i mi budemo nekom drugom autoritet i tako redom...

Nazad
Vrh