ISUS UVODI PRIČEŠĆE (Sakrament, Gospodnja večera)

• Pokretač teme Pokretač teme Nefi
  • Datum početka Datum početka

Nefi

Mormon
Član
Reakcijski bodovi
51
Bodovi
48
"I dogodi se da Isus zapovedi učenicima svojim da mu donesu hleb i vino. A kad oni odoše po hleb i vino, zapovedi On mnoštvu da posedaju na zemlju. I kad učenici dođoše sa hlebom i vinom, On uze nešto hleba, razlomi ga i blagoslovi, i dade učenicima i zapovedi im da jedu. I pošto behu jeli i zasitili se, zapovedi im da daju mnoštvu. I pošto mnoštvo beše jelo i zasitilo se, On reče učenicima: Gle, jedan od vas će biti zaređen, i njemu ću dati moć da lomi hleb i blagosilja ga i daje narodu crkve moje, svima onima koji poveruju i krste se u ime moje. I uvek ćete gledati da to činite, kao što ja učinih, kao što ja hleb razlomih i blagoslovih ga i vama dadoh. A to ćete činiti u spomen na telo moje koje vam pokazah. I biće to svedočanstvo Ocu da me se uvek sećate. A ako me se uvek budete sećali, Duh moj biće sa vama. I dogodi se da kada On izgovori ove reči, zapovedi učenicima svojim da uzmu vino iz čaše i piju ga, i da ga daju mnoštvu da ga i ono pije. I dogodi se da oni učiniše tako, i pijahu ga i zasitiše se. I mnoštvu dadoše, i oni pijahu i zasitiše se. I pošto učenici behu učinili to, Isus im reče: Blagosloveni ste zbog ovoga što učiniste, jer to je ispunjenje zapovesti mojih, i to svedoči Ocu da ste voljni da činite ono što vam zapovedih. I to ćete uvek činiti onima koji se pokaju i krste u ime moje. I činićete to u spomen na krv moju koju prolih za vas, da možete posvedočiti Ocu da me se uvek sećate. A ako me se uvek budete sećali, Duh moj biće sa vama. I dajem vam zapovest da to činite. I budete li uvek činili tako bićete blagosloveni, jer ste sazidani na steni mojoj. " (3 Nefi 18)

U Mormonovoj knjize piše pravilan način blagosiljanja hleba i vina.

"Način na koji njihove starešine i sveštenici služahu telo i krv Hristovu crkvi, a služahu u skladu sa zapovestima Hristovim. Stoga znamo da je taj način ispravan, a služaše starešina ili sveštenik – I oni bi klekli sa crkvom, i pomolili se Ocu u ime Hristovo, govoreći:

O Bože, Večni Oče, molimo Te u ime Sina Tvoga, Isusa Hrista, da blagosloviš i posvetiš a hleb ovaj dušama svih onih koji ga budu uzimali, da ga mogu jesti u b spomen na telo Sina Tvoga, i posvedočiti Tebi, o Bože, Večni Oče, da su voljni na sebe preuzeti v ime Sina Tvoga, i uvek ga se sećati, i držati zapovesti Njegove, koje im On dade, da g Duh Njegov može uvek biti s njima. Amen.

Način služenja vina – Gle, uzimali su oni čašu, i govorili: O Bože, Večni Oče, molimo Te, u ime Sina Tvoga, Isusa Hrista, da blagosloviš i posvetiš ovo a vino dušama svih onih koji ga budu pili, da čine to u spomen na krv Sina Tvoga, koja za njih bi prolivena, da bi posvedočili Tebi, o Bože, Večni Oče, da se uvek sećaju Njega, da Duh Njegov može biti s njima. Amen." (Moroni 4,5)

Nazad
Vrh