Križ kao simbol kršćanstva

• Pokretač teme Pokretač teme Neugodni
  • Datum početka Datum početka
N

Neugodni

Guest
Simboli su bili u predmetima ili slikama vidljivi koncentrirani podaci u religiji i onima koji prihvaćaju taj simbol. Židovi u tom smislu veoma cijene minoru ili svjećnjak sa sedam svijeća koji zastupaju semdostrukturalnog Duha Svetog a jako malo Židova o tome i zna na taj način. Ili pak tzv. Davidova zvijezda šestokraka koja daje informaciju o Sinu Božijem na kojemu počiva 6 duhova Duha Svetoga. Sedmi duh je on sam. Možda nećete vjerovati ali kao značajan simbol Židova davno je bio i kukasti križ kao i tau križ.

U drevnoj sinagogi u Ein Gediju nalazi se mozaik na kojem je naslikana najpoznatija svastika koja se nalazi u sinagogama. Mozaik je često prekriven tkaninom zbog negativne konotacije simbola i stradanja Židova u nacizmu.. U drugim sinagogama možete pronaći svastike kao ukras na ulaznim vratima i na drugim mjestima, na primjer u sinagogi u Kfar Nahumu blizu Galilejskog mora .

E...uz taj tau križ vežu se zanimljivosti u predkršćanstvu kao iu ranom kršćanstvu . U Ezekielu 9; 4-6 nalazi se informacija da su anđeli obilježavali čela pravovjernika u Jeruzalemu koji treba da izbjegne smrt;

"Starce, mladiće, djevojke, djecu i žene pobijte do uništenja! Ali ne dirajte ni u jednoga, koji nosi na sebi Tau ! Počnite od moga svetišta" Oni počeše od ljudi, starješina, što su stajali pred hramom . (Šarić prijevod).

Osim Šarića i "Jeruzalemska biblija" u prevodu tog stiha još jasnije kaže "tau znak". Ostala dva prevoda biblije koriste samo izraz "znak" kao i naši poznati jehovini svjedoci. Kad sam nedavno (1 mjesec) s njima razgovarao rekli su mi da je to u Jezekilju 9:4-6 krivotvoreni dodatak da bi se potkrijepila teza da taj stih proriče kršćanstvo i križ , pogotovo kad sam naveo činjenice da o tom stihu čak govore neka rana izvješća u kršćanstvu 1-2 stoljeća. Pa onda priča kako je T križ i + križ vezan uz krivovjernike boga Tamuza, te da Židovi nisu koristili križ i T znak kao svoj simbol.

Onda je moja malenkost krenula u internetsko istraživanje ali koristeći na googleu razne izraze na engleskom i židovskom jeziku. Iako sam najpametniji teolog na svijetu ipak nemam neka sporedna znanja koja mogu biti interesantna u kršćanstvu. Tako pronalazim informacije da je slovo taw kod Židova zadnje slovo njihove abecede ui odmah skužim da je pravi prevod u Otkrivenju "alfa i taw" a ne "alfa i omega" jer je omega zadnje slovo grčke abecede. Pa primatelj Otkrivenja bio je Židov i isto je dato židovstvu a ne Grcima. Evo vam sad velike "preciznosti" u prevodu "Novi svijet" ili novi cirkus. Slijedi nastavak...

Čitam ti ja hebrejske biblije pa nalazim izraz "hat-taw", pa neke strane biblije i nalazim na hrpu prevoda sa "znak tav"...nema dileme. Onda gledam povjest razvoja židovskog slova TAW pa vidim da je u vrijeme pisanja po bibliji to slovo imalo oblik slova T pa križa, pa znaka x . Danas moderni hebrejski nema TAV u obliku križa
ali je ostao ZVUK "tav".

Pa ti nalazim da je Solomonov pečat u sredini imao znak "T" , pa ti nalazim brale da je biblijski kralj Hezekija ili Ezekija...kako gdje..., bogobojaznik i miljenik Jahvin imao je pečat na kojemu su se nalazila dva egipatska "ankh " križa koji su simboli sreće. Sve to možete braćo draga (i polubraća jehovini svjedoci) naći na google tražilici ko i ja.

A sad slijedi atomska bomba; tražite na google "jeruzalemski pečat" i otkrit ćete istraživanja sa slikama stvarnih drevnih pečata prve jeruzalemske crkve koju je vodio Jakov Pravednik. Pečat na sebi ima gravuru koja je spoj minore i ribe. Minora i riba svojim povezivanjem tvore simbol Davidove zvijezde. A meni moji jehovini-raselovi svjedoci govore da riba nije bila simbol ranog kršćanstva. I na toj slici slijedi zanimljivost; na gornjoj gravuri oko ribe ima točku na predviđenom mjestu za oči, ali na drugoj slici u sredini tijela ribe imamo izgravirani križ.

Pa onda imamo križeve kao simbol u ranoj crkvi u Laudiceji...i kud se god kršćanstvo iz početka širilo nosili su sa sobom simbol križa; tako su Kopti ili rani kršćanu i Egiptu imali svoj simbol križa u vrhu ankh egipatskog križa, pa križ na vratima drevnog objekta u Arabiji, pa križ u Etiopiji... sve to možete naći na googleu ako dobar pojam izvedete na raznim jezicima. Slijedi nastavak....

Zadnje uređeno:
Isus je razapet na križu a ne na stupu jer naše evanđelje javlja da je Isus imao rane na rukama od "čavala" a ne jednog čavla . Nadalje je Isus imao natpis postavljen "iznad glave" a da je bio na stupu obješen imao bi natpis "iznad ruku". Nadalje nam povjesna izvješća govore da su Rimljani razapinjali kriminalce i ubice na križ.

Na hebrejskom stup i drvo (stablo) su dva različita pojma !

עֵץ drvo,stablo ( Pz 21:22)

טור stup

Zadnje uređeno:
KRIŽ RASPEĆE KOD RIMLJANA…. IZVJEŠĆE SENEKE FILOZOFA

Kao najekstremnija kazna u rimskom svijetu, osoba je mogla pretrpjeti razapinjanje na križ na nekoliko načina. SENEKA (rimski filozof i pisac, Isusov suvremenik) se prisjeća da je vidio žrtve s glavama prema zemlji, druge kojima su intimni dijelovi bili nabijeni na kolac , a treći s raširenim rukama /križ/ ( De Consolatione ad Marciam 6.20.3).

Crtež iz 1. stoljeća nastao kao uvreda... i ovo je dokaz da je Isus razapet na križ.​

Alexorig.jpg

Wikimedia Commons
Crtež Alexamenos prikazuje osobu koja gleda u čovjeka s glavom magarca koji je razapet. Crtež je urezan u gipsani zid u Rimu u 1. stoljeću po Kristu.

Ovaj prikaz nastao je kao uvreda jer tijekom 1. stoljeća nove ere kršćanstvo nije bila službena religija, a većina stanovnika Rima izrugivali su se kršćani i kršćansko vjerovanje.

Uz crtež stoji natpis Kršćanin slavi svoga boga iz čega je vidljivo kako su se prva kršćanska zajednica morala nositi s raznim teškoćama.

Križ je simbol u mnogim crkvama, pa čak i u protestantskim, samo bez Isusa. Mislim da nije važno naglašavati taj znak, nego je važno što je Krist učinio na tom križu za nas. Reci mi da je kojim slučajem Isus ubijen sabljom ili puškom, da li bi onda ljudi na crkve stavljali sablju ili kao dekoraciju u autu, ili jedre djevojke kao lančić između grudi. Ti veličaš spravu na kojoj je Isus ubijen.

Križ je simbol u mnogim crkvama, pa čak iu protestantskim, samo bez Isusa. Mislim da nije važno naglašavati taj znak, nego je važno što je Krist učinio na tom križu za nas. Reci mi da je kojim slučajem Isus ubijen sabljom ili puškom, da li bi onda ljudi na crkvi stavljali sablju ili kao dekoraciju u autu, ili jedre djevojke kao lančić između grudi. Ti veličaš spravu na kojoj je Isus ubijen.

Odgovorit ću po osnovi razjašnjenja...inače napuštam ovaj forum jer mi rade cirkus sa tekstovima i nastoje zaštititi sotonizirane forumaše od mojih tekstova.

Ja gore nisam pisao sa pozicije idoliziranja križa već sa sagledavanja križa kao simbola koji se cijenio u ranom kršćanstvu kao prisjećanje na Kristovu žrtvu i sredstvo prepoznavanja među kršćanima, kao i radi demantiranja idiota koji govore da je bio stup a ne križ. Zna se koji će se simbol "znak Sina Božijeg" na Kraju pojaviti na nebu, Križ ! Znam se tko će se sve zgroziti nad tim viđenjem na nebu. U redu je da križ bude bez raspela jer je Isus pobijedio križ.

Zadnje uređeno:
+!
Gal 6,14
A ja, Bože sačuvaj da bih se ičim ponosio osim Križem Gospodina našega Isusa Krista po kojem je meni svijet raspet i ja svijetu.

Tema 'Križ kao simbol kršćanstva' je zatvorena i u arhivi je, a možda nije trebala biti.

@καιnos
Križ je simbol u mnogim crkvama, pa čak i u protestantskim, samo bez Isusa. Mislim da nije važno naglašavati taj znak, nego je važno što je Krist učinio na tom križu za nas... Ti veličaš spravu na kojoj je Isus ubijen.

Nazad
Vrh