Mogu li brojanice izbaviti dušu iz pakla?

Reakcijski bodovi
162
Bodovi
3
"Molitva, brojanice i milosrđe osvajaju milost Božiju. Nijedan greh nije veći od milosti Božije. Svaka molitva uz brojanice koju si očitao za svog brata, za svog rođaka, neće propasti. Bog će mu pomoći kada se nađe u teškom položaju. Brojanice ne da pomažu već i dušu iz pakla mogu da izvuku! Toliku silu ima molitva. Ja sam pominjao svoga dedu koji je bio sveštenik. Kada smo bili ziloti nismo ga spominjali u Liturgiji zato što je bio novokalendarac. Molio sam se mnogo za njega uz brojanice govoreći: "Gospode, toliko ti je Liturgija odslužio, tolike ispovesti, smiluj se na njega". Tako sam činio dugo vremena. Jedne noći ga ugledah u svom snu (bilo je to viđenje, otkrovenje Božije) da me ljubi i govori mi: "Hvala ti, čedo moje, sada sam u boljem položaju!". Tada videh i moju babu kako me hvata za ruku i govori: "Čedo moje, moli se i za mene da bih otišla tamo gde je i tvoj deda sada". Bilo je vrlo živo to što sam ugledao. Osećao sam da su mrtvi. Velika je milost Božija. Starac Josif nam je rekao da sa Svetom Liturgijom i molitvama možemo izvući dušu iz pakla. Molio se dugo starac Josif za jednu dušu. I na kraju nam je rekao da je imao viđenje u kojem mu je duša kazala: "Veliki je danas dan za mene. Idem u svoju novu kuću". Tako mu je javljeno da je duša spašena." (Starac Jefrem Katunakijski)

1. Kako tumačite izjavu Starca Jefrema Katunakijskog o molitvi, brojanicama i milosrđu? Smatrate li da molitva može osvojiti Božju milost?
  2. Što mislite o tvrdnji da se duše iz pakla mogu izvući uz pomoć molitve? Smatrate li da je ovo u skladu s kršćanskim vjerovanjem?
  3. Da li ste ikada iskusili ili svjedočili nešto slično kao što je opisano u tekstu, gdje je molitva imala pozitivan utjecaj na duše preminulih?
  4. Kako gledate na praksu molitve uz brojanice? Smatrate li da je to važan duhovni obred?
  5. Kako se odnosite prema vjerovanjima i učenjima staraca i svetaca u kršćanstvu? Smatrate li ih autoritetima u vjerskim pitanjima?
  6. Postoji li razlika u tumačenju i prakticiranju ovih vjerskih aspekata između različitih kršćanskih tradicija? Kako se to može odraziti na različite perspektive o tekstu?

Nazad
Vrh