Navigiranje kroz svijet lucidnih snova: Iskustva, tehnike i mogućnosti

Reakcijski bodovi
162
Bodovi
3
Lucidni snovi su iskustva koja mnogi od nas doživljavaju, a koja se definiraju kao snovi u kojima smo svjesni da sanjamo i u kojima imamo sposobnost kontrolirati svoje ponašanje i okolinu u snu.

Kada sanjamo lucidno, možemo letjeti, stvarati nove svjetove i likove, upoznavati se s novim ljudima i iskustvima, sve dok nas naša mašta ne odvede u neko drugo mjesto. Može biti vrlo uzbudljivo i zabavno upustiti se u avanturu u svom vlastitom umu.

Lucidni snovi mogu biti i korisni jer nam pružaju mogućnost da radimo na svojim strahovima i traumama kroz san. Kada postanemo svjesni da sanjamo, možemo se suočiti s našim strahovima i pokušati ih prevladati.

Postoje i tehnike koje nam mogu pomoći da postanemo lucidni u snovima, poput pisanja snova u dnevnik, redovite meditacije ili vizualizacije prije spavanja, te izvođenja "stvarnosti provjere" u kojoj se pitamo jesmo li budni ili sanjamo.

Međutim, lucidni snovi nisu uvijek jednostavni za postizanje i mogu biti rijetki, pogotovo ako se ne posvećujemo vježbama i tehnike koje nam pomažu da ih ostvarimo. Ipak, kada se dogode, mogu biti vrlo zadovoljavajući i zabavni doživljaj koji nas vodi u nove svjetove i mogućnosti.

1. Kako biste opisali svoj prvi lucidni san? Kakvo je to iskustvo bilo za vas?
  2. Koliko je važno ostvariti lucidne snove? Smatrate li da oni mogu imati pozitivan utjecaj na našu svakodnevnicu?
  3. Kako tehnike poput pisanja snova u dnevnik ili redovite meditacije mogu pomoći u postizanju lucidnih snova?
  4. Možete li kontrolirati svoje ponašanje i okolinu u lucidnom snu? Kako to obično radite?
  5. Možete li imati negativno iskustvo u lucidnom snu? Kako se nosite s tim iskustvom?
  6. Smatrate li da su lucidni snovi kreativni proces ili prirodni dio našeg sna? Što mislite da nam lucidni snovi govore o našem umu i našim mislima?
  7. Imate li neke savjete za ljude koji žele doživjeti lucidni san? Koji su najbolji načini da se pripremite i uspijete ostvariti ovu vrstu sna?

Hmm a sta ako je 'stvarnost' samo san, sto bi hindusi rekli maja (iluzija)?

Hmm a sta ako je 'stvarnost' samo san, sto bi hindusi rekli maja (iluzija)?

Za mene su snovi dio naše realnosti u smislu da ih doživljavamo i da oni utječu na naše misli, osjećaje i ponašanje. Međutim, snovi nisu "stvarni" na način na koji je to naša svakodnevica... svakako dio našeg životnog iskustva, ali ne i realnost u konvencionalnom smislu koja je svijet odvojiv od nas samih...

Htio sam reci da onaj ko umije da 'kontrolise' ovu stvarnost moze to i u lucidnim snovima. Ja sam ih imao , i imam ih, ali ne bi znao metod kojim se to moze voljom dovesti...jednostavno se desi.

Htio sam reci da onaj ko umije da 'kontrolise' ovu stvarnost moze to i u lucidnim snovima. Ja sam ih imao , i imam ih, ali ne bi znao metod kojim se to moze voljom dovesti...jednostavno se desi.

Imao sam takve snove mnogo puta. Postoje različite vježbe koje nam mogu pomoći da stvorimo naviku provjere stvarnosti i time aktiviramo kritički moment u snu, što će na kraju dovesti do većeg broja lucidnih snova.

Ponekad samo razgovor o ovoj temi može potaknuti ljude da dožive lucidne snove, ali prema mom iskustvu, jedna od najučinkovitijih metoda je provjeravati stvarnost više puta tijekom dana pitajući sebe: "Da li sanjam?" Kada se uvjerimo da ne sanjamo, nastavimo s aktivnostima, a nakon nekog vremena ponovno ponovimo vježbu. Ovu metodu možemo ponavljati tijekom narednih dana kako bismo povećali šanse za postizanje lucidnog sna.

Imao sam takve snove mnogo puta. Postoje različite vježbe koje nam mogu pomoći da stvorimo naviku provjere stvarnosti i time aktiviramo kritički moment u snu, što će na kraju dovesti do većeg broja lucidnih snova.

Ponekad samo razgovor o ovoj temi može potaknuti ljude da dožive lucidne snove, ali prema mom iskustvu, jedna od najučinkovitijih metoda je provjeravati stvarnost više puta tijekom dana pitajući sebe: "Da li sanjam?" Kada se uvjerimo da ne sanjamo, nastavimo s aktivnostima, a nakon nekog vremena ponovno ponovimo vježbu. Ovu metodu možemo ponavljati tijekom narednih dana kako bismo povećali šanse za postizanje lucidnog sna.

Ovo uputstvo je na tragu onoga sto sam spomenuo...no meni se to desavalo spontano.Mislim da ne treba forsirati iskustva lucidnih snova, doduse za mnogo sto sta mislim da ne treba forsirati 😉

Jedna od onih najdražih mi stvari je... prići Mu otamo, iz sna, unutar sna. Pa, kad se slijedeći puta nađete u svom vlastitom lucidnom snu, bilo spontano bilo koristeći neku tehniku - sjetite se SJETITI se NJEGA, Isusa i njegovog prisustva, ili Očevog. Ili tek... okrenite se naunutra i skupa s njim zađite u molitveno stanje. Može netko probati i neku vrstu meditativne dhyane ili dharane ili već kako to radi ili zove. Ili se tek sabrati i "iz lucidnog sna izaći naunutra" - povući svoju pažnju u nutrinu umjesto "van" prema lucidnom okruženju.

Nekoliko stvari se ovdje mogu dogoditi... ali to ću prepustiti da izvijeste oni koji pokušaju predloženo (dok god im ne uspije) - jer ništa nije kao "prvi dojam", a i ne želim "kvariti doživljaj" navodeći posve nelucidnu mentativnost na bilo koji kolosjek.
Konačno: u posve probuđenom (uvijek lucidnom) - oslobođenom ljudskom biću: sažimaju se u jedno JAV, NAV I PRAV Sina Čovječjeg i Njegovog Svijeta Koji Pristiže.

Nazad
Vrh