Nekoliko pitanja

• Pokretač teme Pokretač teme Jake
  • Datum početka Datum početka

Jake

Član
Reakcijski bodovi
14
Bodovi
18
Ovo nije da otvorim dijalog vec samo volio bih da znam sta vi mislite/vjerujete o ovome. Imam vise pitanja ali ogranicicu se na desetak.

- Dali Katolicke i Pravoslavne crkve koriste muzicke instrumente pa i pjevanje u crkvi?
- Imaju li životinje dušu i kamo odlaze kad umru?
- Sta ce biti sa ljudima koji nikad nisu culi za Isusa?
- Dali ce svi Hriscani u Raj bez obzira na denominaciju?
- Dali su tablete za kontracepciju dozvoljene?
- Ako ima nesto sto biste voljeli izmijeniti u svojoj vjeri, sta bi to bilo?
- Sta se iz nauke najvise kosi sa vasim vjerovanjem (ako ista)
- Zasto zemlje koje su više religiozne imaju tendenciju da budu manje ekonomski razvijene? (npr istocna Evropa i Juzna Amerika)
- Dali biste voljeli zivjeti u teokratskoj drzavi?

Ovo nije da otvorim dijalog vec samo volio bih da znam sta vi mislite/vjerujete o ovome. Imam vise pitanja ali ogranicicu se na desetak.

- Dali Katolicke i Pravoslavne crkve koriste muzicke instrumente pa i pjevanje u crkvi?

Pojanje da. Instrumente ne. Za RKC ne znam.

Da ali ne kao ljudsku. Nestaje im duša sa tijelom kad umru.

Bog će presuditi.

Ne. Niti će svi pravoslavni.

Pa striktno govoreći ne ali bolje to nego abortus.

Ništa. Zašto mijenjati nešto savršeno? Kod pravoslavaca štošta ali kod pravoslavlja ništa.

Evolucija naravno.

- Zasto zemlje koje su više religiozne imaju tendenciju da budu manje ekonomski razvijene?

Istočna Evropa zbog nasljeđa bezbožnog komunizma. Južna Amerika velikim dijelom zbog vanjskog imperijalizma.

Ne.

Hvala. Imam dva do-pitanja

Zasto nece svi Pravoslavni vjernici u Raj?

Zasto nebi volio zivjeti u teokratskoj drzavi? (Naravno u Pravoslavnoj)

Katolici koriste instrumente. Maki je odgovorio za druge :).

Iako ih Biblija naziva "dušom" (ne·p̄eš) životinje nemaju dušu kao čovjek.
Nije nam otkriveno da li životinje igdje odlaze nakon smrti!
Ono što znamo je da će na novoj zemlji biti životinja...

Bog im sudi po savjesti, pa ovisno o tome primaju život vječni ili smrt.

Ako su istrčali svoju "trku vjere" do kraja, onda hoće. Nažalost, to je mal postotak iz svake denominacije...

Neke da, neke ne.

Ništa.

Ništa.

- Zasto zemlje koje su više religiozne imaju tendenciju da budu manje ekonomski razvijene? (npr istocna Evropa i Juzna Amerika)

Zato što tamo nikad nije došlo do reformacije. Ljudi koji su opterećeni krivicom ne bore se sa svojim slabostima, već se kaju iz pogrešnih motiva, pa nastavljaju sa svojim bezakonjem za kojeg će se opetovano kajati kako bi se psihički rasteretili, a ne stvarno izmirili s Bogom.
Gdje god je reformacija ostavila traga, to se vidi u mentalitetu naroda, a samim time je vidljiva i uređenost takve zemlje i bolja ekonomija u odnosu na druge zemlje.

U teokratskoj državi koju zagovara ovaj svijet (jasno NE!). Obrisi teokratske države su manifestacije kraljevstva Božjeg koje je u nama. Mi moramo biti ambasadori tog kraljevstva Božjeg.

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Katolici koriste instrumente. Maki je odgovorio za druge :).

Hvala lijepo. Jos jedno pitanje za Vas Toni ako moze. Odgovorili ste "nista" na pitanje dali vam iz nauke ista smeta...dakle, kakvo je tacno Vase misljenje o evoluciji? Neznam gdje Vi zivite niti u kakvom drustvu ali ja dok sam isao na Koledz ovdje na zapadu imao sam profesora koji ne samo da je vjerovao da su vjernici glupi zbog vjerovanja nego je isao tako daleko da je pitao dali ima netko od studenata da vjeruje u Boga a cilj mu je bio da ismijava. Ja sam tada bio "ateista" i volio bi da se sada vratim kod tog profe ali otom potom. Nakon toga sam na youtube gledao razgovor 3 naucnika (mogu Vam pronaci taj video ako zelite) i jedan od njih kaze da su njegovi prijatelji, evolucionisti zestoki momci i da im student nesmije niti reci da evolucija nije istina.

Dakle, pretpostavljam da ne vjerujete u evoluciju ali sta mislite o njoj uopce? Meni je donekle pomogla knjiga od S. Meyera "Darwin's doubt" no ima jos mjesta gdje bi volio da "raskrinkam" tu teoriju, naravno u granicama moguceg.

Hvala lijepo. Jos jedno pitanje za Vas Toni ako moze. Odgovorili ste "nista" na pitanje dali vam iz nauke ista smeta...dakle, kakvo je tacno Vase misljenje o evoluciji? Neznam gdje Vi zivite niti u kakvom drustvu ali ja dok sam isao na Koledz ovdje na zapadu imao sam profesora koji ne samo da je vjerovao da su vjernici glupi zbog vjerovanja nego je isao tako daleko da je pitao dali ima netko od studenata da vjeruje u Boga a cilj mu je bio da ismijava. Ja sam tada bio "ateista" i volio bi da se sada vratim kod tog profe ali otom potom. Nakon toga sam na youtube gledao razgovor 3 naucnika (mogu Vam pronaci taj video ako zelite) i jedan od njih kaze da su njegovi prijatelji, evolucionisti zestoki momci i da im student nesmije niti reci da evolucija nije istina.

Dakle, pretpostavljam da ne vjerujete u evoluciju ali sta mislite o njoj uopce? Meni je donekle pomogla knjiga od S. Meyera "Darwin's doubt" no ima jos mjesta gdje bi volio da "raskrinkam" tu teoriju, naravno u granicama moguceg.

Da, upravo tako, ne vjerujem u koncept evolucije.
Taj profesor je samodopadni materijalistički redukcionista koji koristi svoj položaj u svrhu diskriminacije i radi jednu vrstu bulinga.
Ps 14:1 - Bezumnik reče u srcu: "Nema Boga...
Teško je s takvima raspravljati pošto se i njih može promatrati kao neki vid vjere, iako sami misle da se bore protiv vjere. Ali, preporučio bih vam svakako da se bavite pitanjem nastanka svijesti, po tom pitanju su prilično slabi i nemaju odgovore kako je nastala. Naravno, većina njih će samo ispaliti: kemijski procesi, ali s tim ništa nisu rekli osim da nisu baš upućeni u temu. Uglavnom, dostavljam vam tu link, pa se možete upoznati s temom, ali svakako bi trebali detaljnije proučiti ovu temu kroz više literature, ovo je samo omanji članak i tek toliko da se iznesu neke činjenice.
[/URL]

Nazad
Vrh