Svešteničko ovlašćenje da se deluje u Božje ime

Nefi

Mormon
Član
Reakcijski bodovi
42
Bodovi
48
Ja verujem da Crkve Isusa Hrista svetaca poslednjih dana, ima posebno ovlašćenje da deluje u ime Boga, koje druge crkve nemaju.

Često sam čuo izraz da je neko „izabrao službu“ da postane pastor ili „izabrao poziv“ kao sveštenik ili monahinja. Iako je dobro što ljudi žele da posvete svoj život verskoj službi, to samo po sebi im ne daje ovlašćenje da deluju u ime Boga.

Na sličan način, čovek može želeti da bude policajac, ali samo nošenje uniforme ne daje mu ovlašćenje da deluje u ime gradske vlasti, čak i ako dobije značku i pištolj. Jer ako ne dobije odgovarajuće ovlašćenje, njegova dela nisu priznata od strane organizacije koju tvrdi da predstavlja.

Jedan od naših Članaka vere Crkve Isusa Hrista svetaca poslednjih dana kaže:

"Verujemo da čovek mora biti pozvan od Boga, proročanstvom i polaganjem ruku onih koji imaju vlast, da propoveda Jevanđelje i obavlja njegove obrede."

Isus je rekao svojim apostolima kada im je dao ovlašćenje da deluju u njegovo ime: "Vi niste mene izabrali, nego ja vas izabrah i postavih vas." (Jovan 15:16) Zatim ih je poslao u svet govoreći im:

"Idite, dakle, i naučite sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Svetoga Duha, učeći ih da drže sve što sam vam zapovedio." (Matej 28:19-20)

Sveci poslednjih dana veruju da nakon smrti dvanaest apostola koji su bili „temelj“ novozavetne hrišćanske crkve (Ef. 2:20) i onih koje su oni postavili u sveštenstvo, na zemlji više nije bilo ovlašćenih predstavnika Boga, i Crkva je pala u otpadništvo i duhovni mrak. To je dovelo do perioda koji istorija naziva „mračnim vekom“ i koji je trajao preko hiljadu godina. To ne znači da u to vreme na zemlji nije bilo dobrih ljudi koji su nastojali da obožavaju Boga na najbolji mogući način, ali generalno govoreći, „svetla su se ugasila“ i Crkva koju je Isus osnovao na zemlji više nije postojala.

Tomas Džeferson je rekao:

„Smatram da su Isusove zapovesti, kako ih je sam izrekao, najčistije, najdobronamernije i najuzvišenije koje su ikada propovedane čoveku. Držim se principa prvog doba; i smatram sve kasnije inovacije iskrivljavanjem Njegove religije, koje nemaju nikakvu osnovu u onome što je došlo od Njega.“

Džeferson je takođe napisao u istoj knjizi:

„Srećan zbog mogućnosti obnove izvornog hrišćanstva, moram prepustiti mlađim sportistima da se suoče i odseku lažne grane koje su u njega ukalemili mitolozi srednjeg i modernog doba.

„Obnova izvornog hrišćanstva“ koju je Džeferson očekivao došlo je samo četiri godine nakon njegove smrti 1826. g.

Nazad
Vrh