Zašto Mormonova knjiga?

• Pokretač teme Pokretač teme Nefi
  • Datum početka Datum početka

Nefi

Mormon
Član
Reakcijski bodovi
51
Bodovi
48
Još jedan svedok božanstva Isusa Hrista

Biblija je svakako odlično svedočanstvo o Isusu Hristu i Njegovom božanstvu, ali krunsko svedočanstvo o Spasitelju i Njegovom pomirenju nalazi se u Mormonovoj knjizi, posebno u izveštaju o poseti vaskrslog Hrista tom narodu.

Primarna svrha Mormonove knjige, kako je navedeno na naslovnoj strani, „za uveravanje Jevreja i nejevreja da Isus jeste Hrist, Večni Bog, koji se objavljuje svim narodima.“.

Shodno tome, doktrina, uredbe i priče koje se nalaze u Mormonovoj knjizi dele zajednički, osnovni cilj - da nas povežu sa Isusom Hristom kao Spasiteljem i Otkupiteljem sveta.

Stoga ne čudi, kako je otkrila Susan Easton Black, da se u Mormonovoj knjizi Spasitelj „u proseku pominje ili na njega upućuje svaki 1,7. Stih. Za upoređenje, jedan oblik Hristovog imena se pominje u Novom zavetu u proseku jednom u svakom 2.1. Stihu. Drugim rečima:" Ime Spasiteljevo pojavljuje se skoro 25 odsto češće u Mormonovoj knjizi nego čak i u Novom zavetu."

Stephen H. Webb, pokojni katolički teolog i filozof dodaje svoja zapažanja o ovoj knjizi usredsređenoj na Hrista: „Mormonizam je opsednut Hristom i sve što uči je da probudi, ohrabri i proširi veru u njega. Do ovog zaključka sam došao kada sam prvi put pročitao Mormonovu knjigu" (Stephen H. Webb, Mormonism, Obsessed with Christ)

Dovoljno je reći da je Mormonova knjiga preplavljena referencama na Spasitelja i njegove božanske osobine - Njegovu sveobuhvatnu ljubav, neograničenu moć, milost punu ljubavi i neuporedivo Pomirenje.

Ovo je knjiga mnogih svedočanstava i neporecivih dokaza o Isusu Hristu i njegovom božanstvu, održavajući obećanje svog podnaslova kao "Još jedan svedok Isusa Hrista".

Rame uz rame sa Biblijom, čiji je saputnik, ona je još jedan od svedoka jednoj generaciji punoj sumnji da je Isus Hrist, Sin Boga živoga.

Mnogi u hrišćanskom svetu danas odbacuju Spasiteljevo božanstvo. Oni dovode u pitanje njegovo čudesno rođenje, njegov savršeni život i stvarnost njegovog slavnog vaskrsenja.

Mormonova knjiga poučava istinu o svemu tome na jednostavan i osebujan način.

Postoji i najpotpunije objašnjenje doktrine pomirenja. Zaista, ova božanski nadahnuta knjiga je kamen temeljac u svedočenju svetu o Isusu Hristu.

Kad je Isus došao tom narodu, postoje li neke Isusove izjave u Mormonovoj knjizi, a koje se ne nalaze u Bibliji. Ja sam to davno čitao, ako je sve kao i u Bibliji, onda zašto mormonova knjiga? Bilo bi poželjno da je Isus neku novu priču ispričao tom narodu, ovako izgleda samo kao kopija iz Biblije, ubačena u mormonovu knjigu.

Kad je Isus došao tom narodu, postoje li neke Isusove izjave u Mormonovoj knjizi, a koje se ne nalaze u Bibliji. Ja sam to davno čitao, ako je sve kao i u Bibliji, onda zašto mormonova knjiga? Bilo bi poželjno da je Isus neku novu priču ispričao tom narodu, ovako izgleda samo kao kopija iz Biblije, ubačena u mormonovu knjigu.

Da, postoje neki delovi Isusovog učenje koji su jasniji a nema ih u bibliji. Naprimer jasno se potvrđuje njegovo božanstvo i jedinstvo sa Bogo ocem. Način krštenja se opisuje i da osoba mora imati vlast i moć od Hrista za tu uredbu. Razlika od biblije su njena jasnoća, a to joj je bila i svrha da opovrgne nejasna učenja radi kojih dolaze lažna tumačenja. Treba pročitati 3. Nefi od 11 glave.
"I evo, dogodi se da se zajedno skupi veliko mnoštvo naroda Nefijevog unaokolo hrama koji beše u zemlji Izobilje. I oni se divljahu i čuđahu među sobom i ukazivahu jedni drugima na veliku i čudesnu promenu koja se beše dogodila.

I razgovarahu, takođe, o tom Isusu Hristu, o čijoj smrti beše dat znak.

I dogodi se da dok oni tako razgovarahu međusobno, začuše glas kao da dolazi s neba, i obazirahu se unaokolo jer ne razumeše glas koji čuše. A to ne beše oštar glas, niti beše jak glas. Ipak, i uprkos tome što beše slab glas, probadaše ih da se ču do srži, toliko da ne beše dela tela njihovog da ne učini da zadrhti. Da, probadaše ih do same duše i učini da srca njihova gore.

I dogodi se da ponovo začuše glas i ne razumeše ga.

I ponovo, treći put, začuše glas i otvoriše uši svoje da ga čuju, a oči njihove behu uperene prema zvuku njegovom. I oni postojano gledahu prema nebu, odakle zvuk dođe.

I gle, treći put razumeše glas koji čuše, a on im reče:

Gle Sina mog Ljubljenog, kojim sam veoma zadovoljan, u kome proslavih ime svoje – poslušajte Ga.

I dogodi se, pošto razumeše ponovo baciše pogled svoj prema nebu, i gle, ugledaše Čoveka kako silazi sa neba. I On beše obučen u belu odoru, i siđe i stade posred njih. A oči celog mnoštva behu okrenute prema Njemu, i oni se ne usudiše da otvore usta svoja, čak ni da međusobno govore, i ne znadoše šta to znači, jer mišljahu da im se anđeo beše ukazao.

I dogodi se da On ispruži ruku svoju i obrati se narodu, govoreći:

Gle, Ja sam Isus Hrist za koga proroci posvedočiše da će doći na svet.

I gle, ja sam svetlo i život sveta. I ja ispih onu gorku čašu koju mi Otac dade, i proslavih Oca uzevši na sebe grehe sveta, pri čemu podnesoh volju Očevu u svemu od početka.

I dogodi se da kada Isus izgovori ove reči, celo mnoštvo pade na zemlju, jer se seti da beše prorečeno među njima da će im se Hrist ukazati posle svog uspeća na nebo.

I dogodi se da im Gospod reče, govoreći:

Ustanite i dođite k meni da stavite ruke svoje na rebra moja, i da dodirnete belege od klinova na rukama mojim i nogama mojim, da možete znati da sam ja Bog Izraelov i Bog cele zemlje, i da bejah pogubljen za grehe sveta.

I dogodi se da mnoštvo izađe, i stavi ruke svoje u slabinu Njegovu i opipa belege od klinova na rukama Njegovim i nogama Njegovim. A to činjahu prilazeći jedan po jedan, dok svi ne behu prišli, i videše očima svojim i opipaše rukama svojim i sa sigurnošću znadoše i posvedočiše da je to onaj o kom proroci pisahu da će doći.

I kada svi oni behu izašli i sami se osvedočili, svi u jedan glas povikaše, govoreći:

Osana! Blagosloveno da je ime Boga Svevišnjega! I padoše pred noge Isusove i pokloniše Mu se." (3 Nefi 11)

Naravno puno se ponavlja kao što piše u Bibliji ali ima i detalja koji opisuju druge događaje i učenja. DALJE SE MOŽE OVDE ČITATI:

https://www.churchofjesuschrist.org/study/scriptures/bofm/3-ne/15?lang=srp

Na primer:

U BIBLIJI PIŠE:

"Ja sam poslan samo izgubljenim ovcama doma Izrailjeva."(Mateja 15)

"Imam i druge ovce, koje nisu iz ovoga tora; i njih treba da dovedem, pa će slušati moj glas i biće jedno stado, jedan pastir." (Jovan 10:16)

U MORMONOVOJ KNJIZI PIŠE:

"I zaista, kažem vam da ste vi oni za koje rekoh: I druge ovce imam koje nisu iz ovog stada, i njih moram dovesti, i one će čuti glas moj. I biće jedno stado i jedan pastir." (3 Nefi 15:21-24)

"I zaista, zaista, kažem vam da imam druge ovce koje nisu u ovoj zemlji, niti u zemlji jerusalimskoj, niti u bilo kojim delovima zemlje unaokolo gde bejah da služim;

Jer one o kojima govorim su one koji još ne čuše glas moj, niti im se ja sam ikad objavih. Ali primih zapovest od Oca da odem k njima, i da će one čuti glas moj, i pribrojati se ovcama mojim, da bude jedno stado i jedan pastir. Stoga, idem da im se objavim." (3 Nefi 16:1-3)

"Ali sada idem k Ocu, a i da se pokažem izgubljenim plemenima Izraelovim, jer ona nisu izgubljena za Oca, jer On zna gde ih odvede." (3 Nefi 17:4)

Morao bih nekad stvarno sjesti i pročitati. Ali preče mi je da završim čitanje same Biblije naravno pa ako dođe poslije toga na red. No svakako smatram da je ključno za utvrđivanje autentičnosti Mormonove knjige provjera lika i djela Josepha Smitha kao osobe koja je iznijela sadržaj te knjige u svijet.

A što se tiče tvrdnje da su u Bibliji nejasna učenja o Hristovom božansku i jedinstvu sa Ocem sa time se nikako ne mogu složiti pošto je i u Novom zavjetu jasno istaknuto to.

Na primer:

U BIBLIJI PIŠE:

"Ja sam poslan samo izgubljenim ovcama doma Izrailjeva."(Mateja 15)

"Imam i druge ovce, koje nisu iz ovoga tora; i njih treba da dovedem, pa će slušati moj glas i biće jedno stado, jedan pastir." (Jovan 10:16)

U MORMONOVOJ KNJIZI PIŠE:

"I zaista, kažem vam da ste vi oni za koje rekoh: I druge ovce imam koje nisu iz ovog stada, i njih moram dovesti, i one će čuti glas moj. I biće jedno stado i jedan pastir." (3 Nefi 15:21-24)

"I zaista, zaista, kažem vam da imam druge ovce koje nisu u ovoj zemlji, niti u zemlji jerusalimskoj, niti u bilo kojim delovima zemlje unaokolo gde bejah da služim;

Jer one o kojima govorim su one koji još ne čuše glas moj, niti im se ja sam ikad objavih. Ali primih zapovest od Oca da odem k njima, i da će one čuti glas moj, i pribrojati se ovcama mojim, da bude jedno stado i jedan pastir. Stoga, idem da im se objavim." (3 Nefi 16:1-3)

Analizirajmo precizno tvrdnju koju iznosi Mormonova knjiga.
"I zaista kažem vam da ste vi oni o kojima rekoh:  Drugih ovaca imam koje nisu iz ovog stada; i njih moram dovesti i one će čuti glas moj; i bit će jedno stado i jedan pastir. A oni me ne razumješe, jer držahu da su to  pogani; jer ne razumješe da se pogani trebaju obratiti kroz njihovo propovijedanje. I oni me ne razumješe kad rekoh da će one čuti glas moj; i ne razumješe me da a pogani neće ni u jednom trenutku čuti glas moj — da im se ja neću osobno očitovati doli po Duhu Svetome." (3 Nefi 15:21-23).
Dakle knjiga Mormona tvrdi da je Hristos bukvalno govorio kad je u Jovan 10:16 rekao da će druge ovce čuti Njegov glas. No postoje jasni problemi sa takvim tumačenjem zato što Hristos u jednom drugom stihu jasno kaže šta znači čuti Njegov glas:
"I svaki koji je od istine sluša glas moj." (Jovan 18:37).
Iz gore navedenog stiha jasno vidimo da Hristos pod slušanjem Njegovog glasa ne podrazumijeva bukvalno slušanje Njegovog glasa već upravo ostajanje u Njegovom učenju.

Takođe ako uzmemo da su te druge ovce zapravo drugi Izrailjci što je jako upitno nalazimo na jedan problem a to je da tu Knjiga Mormonova dolazi u sukob sa Svetim Pismom. U Svetom Pismu se i govori da će biti jedan pastir Izrailju ali da će taj jedan pastir sakupiti sve sinove Izrailjeve nazad u njihovu zemlju.
"I reci im: Ovako veli Gospod Gospod: Evo, ja ću uzeti sinove Izrailjeve iz naroda u koje otidoše, i sabraću ih odsvuda, i dovešću ih u zemlju njihovu. I načiniću od njih jedan narod u zemlji, na gorama Izrailjevim, i jedan će car biti car svima njima, niti će više biti dva naroda, niti će više biti razdeljeni u dva carstva. I neće se više skvrniti gadnim bogovima svojim ni gnusobama svojim niti kakvim prestupima svojim, i izbaviću ih iz svih stanova njihovih u kojima grešiše, i očistiću ih, i oni će mi biti narod i ja ću im biti Bog. I sluga moj David biće im car, i svi će imati jednog pastira, i hodiće po mojim zakonima, i uredbe će moje držati i izvršavati." (Jezekilj 37:21-24).
Knjiga Mormona upravo ovo i govori. Da će sinovi Izrailjevi imati jednog pastir. No tu nastaje problem jer po Sv. Pismu jedan pastir treba sakupiti sve sinove Izrailjeve u zemlju Izrailjevu tj. u Svetu Zemlju, Palestinu, Izrael, Levant kako god. No Knjiga Mormonova govori nešto potpuno drugačije:
"I gle, ovo je zemlja baštine vaše; i Otac je dade vama." (3 Nefi 15:13).
Ova zemlja u 3 Nefiju nije Palestina več Amerika. Dakle u Bibliji se kaže da će pastir sakupiti Izrailjce u Palestinu a u Knjizi Mormonovoj Izrailjcima Nefitima se kaže da je njihova zemlja koju im Bog daje Amerika. Amerika =/= Palestina.

Ergo sum tumačenje Mormonove knjige kada je u pitanju Jovan 10:16 jeste problematično te je stoga daleko izvjesnije da je Hristos zaista mislio na neznabošce kada je govorio o drugim ovcama.

Analizirajmo precizno tvrdnju koju iznosi Mormonova knjiga.
"I zaista kažem vam da ste vi oni o kojima rekoh:  Drugih ovaca imam koje nisu iz ovog stada; i njih moram dovesti i one će čuti glas moj; i bit će jedno stado i jedan pastir. A oni me ne razumješe, jer držahu da su to  pogani; jer ne razumješe da se pogani trebaju obratiti kroz njihovo propovijedanje. I oni me ne razumješe kad rekoh da će one čuti glas moj; i ne razumješe me da a pogani neće ni u jednom trenutku čuti glas moj — da im se ja neću osobno očitovati doli po Duhu Svetome." (3 Nefi 15:21-23).
Dakle knjiga Mormona tvrdi da je Hristos bukvalno govorio kad je u Jovan 10:16 rekao da će druge ovce čuti Njegov glas. No postoje jasni problemi sa takvim tumačenjem zato što Hristos u jednom drugom stihu jasno kaže šta znači čuti Njegov glas:
"I svaki koji je od istine sluša glas moj." (Jovan 18:37).
Iz gore navedenog stiha jasno vidimo da Hristos pod slušanjem Njegovog glasa ne podrazumijeva bukvalno slušanje Njegovog glasa već upravo ostajanje u Njegovom učenju.

Takođe ako uzmemo da su te druge ovce zapravo drugi Izrailjci što je jako upitno nalazimo na jedan problem a to je da tu Knjiga Mormonova dolazi u sukob sa Svetim Pismom. U Svetom Pismu se i govori da će biti jedan pastir Izrailju ali da će taj jedan pastir sakupiti sve sinove Izrailjeve nazad u njihovu zemlju.
"I reci im: Ovako veli Gospod Gospod: Evo, ja ću uzeti sinove Izrailjeve iz naroda u koje otidoše, i sabraću ih odsvuda, i dovešću ih u zemlju njihovu. I načiniću od njih jedan narod u zemlji, na gorama Izrailjevim, i jedan će car biti car svima njima, niti će više biti dva naroda, niti će više biti razdeljeni u dva carstva. I neće se više skvrniti gadnim bogovima svojim ni gnusobama svojim niti kakvim prestupima svojim, i izbaviću ih iz svih stanova njihovih u kojima grešiše, i očistiću ih, i oni će mi biti narod i ja ću im biti Bog. I sluga moj David biće im car, i svi će imati jednog pastira, i hodiće po mojim zakonima, i uredbe će moje držati i izvršavati." (Jezekilj 37:21-24).
Knjiga Mormona upravo ovo i govori. Da će sinovi Izrailjevi imati jednog pastir. No tu nastaje problem jer po Sv. Pismu jedan pastir treba sakupiti sve sinove Izrailjeve u zemlju Izrailjevu tj. u Svetu Zemlju, Palestinu, Izrael, Levant kako god. No Knjiga Mormonova govori nešto potpuno drugačije:
"I gle, ovo je zemlja baštine vaše; i Otac je dade vama." (3 Nefi 15:13).
Ova zemlja u 3 Nefiju nije Palestina več Amerika. Dakle u Bibliji se kaže da će pastir sakupiti Izrailjce u Palestinu a u Knjizi Mormonovoj Izrailjcima Nefitima se kaže da je njihova zemlja koju im Bog daje Amerika. Amerika =/= Palestina.

Ergo sum tumačenje Mormonove knjige kada je u pitanju Jovan 10:16 jeste problematično te je stoga daleko izvjesnije da je Hristos zaista mislio na neznabošce kada je govorio o drugim ovcama.

PROREČENI BLAGOSLOVI ZA JOSIFA I NJEGOVE POTOMKE

Jakov, takođe poznat kao Izrael, imao je dvanaest sinova čiji su potomci zajednički poznati kao dom Izraela. Jedan od ovih sinova, Josif, koji je nasledio prvenstvo (vidi 1. Dnevnika 5:1-2), imao je dva sina, Jefrema i Manasiju. Lehi, najstariji prorok iz Mormonove knjige, bio je bio potomak Manase (vidi Alma 10:3), a Ismail, koji je sa njegovom porodicom pratio Lehija do Amerike) je bio potomak Jefrema. Dakle, ove dve porodice koje su činile prvu generaciju Nefitsko-Lamanske civilizacije bile su direktne Josifovi potomci (vidi 1. Nefi 6:2; 3. Nefi 10:17). Zašto je to važno?

Pošto je Biblija prorekla da će Josifovi potomci — misleći na Lehija, Ismaila i neke druge (vidi 3. Nefi 10:17) — napustiti svoj dom u Jerusalimu, preći more, doći u blagoslovenu zemlju, veliko potomstvo će imati i napisaće svoju priču u knjizi koja će bila data neobrazovanom čoveku. Ova knjiga će izaći u naše vreme i biti još jedan svedok (pored Biblije) za Isusa Hrista. Sledeće dokazuje to:

BLAGOSLOVENA ZEMLJA

Postanak 49:22-26 govori o Josifu kao "grane rodnog drveta" i kaže da su te "grane" Josifovi potomci - "preko zida tera svoje grane." - verovatno misleći na okean (koji je narodima bilo kao zid) - preko kog bi oni našli put u blagoslovenu zemlju (Ponovljeni zakoni 33:13), koja bi bila zemlja njihovog nasledstva. Ovim Josifovim potomcima su takođe obećani „blagoslovi grudi i utrobe“ (Postanak 49:25), što znači veliko potomstvo.

Knjiga Ponovljenih zakona opisuje ovu blagoslovenu zemlju, koju će Josifovi potomci naslediti, u pet navrata kao „blago“ (videti Ponovljeni zakoni 33:13-16).

Gde su onda ti Josifovi potomci, o kojima je u Ponovljenom zakonu 33:13-16 prorečeno: „Neka Gospod blagosilja zemlju njegovu najboljim nebeskim darom, rosom, i vodama iz velikih dubina, najboljim plodovima onim što je najbolje sa istočnih gora i što je najbolje s vekovnih brda, najboljim plodovima zemlje i obiljem njenim i naklonošću onoga koji je u grmu prebivao. Na Josifovu glavu neka sve to dođe, na teme onoga ko je izdvojen od braće svoje. Veličanstven je kao prvenac..."

Gde je ta njihova dragocena zemlja koja se pominje u Postanku 49:22-26 i Ponovljenom zakonu 33:13-16?

"PRVOROĐENSTVO JE BILO KOD JOSIFA"

Prethodna proročanstva iz Mormonove knjige dodatno su potvrđena činjenicom da je Juda, Jakovljev sin, dobio velike blagoslove „iako je prvorođenstvo bilo Josifa“ (1. Dnevnika 5:2).

Juda je dobio je sledeće blagoslove:

veliko potomstvo – jevrejski narod

zemlja obećanja – zemlja Izraelova

Spasitelj – rođen iz loze Jude

knjiga – Biblija, koja govori o Božijem ophođenju sa domom Izrailjevim,

posebno izveštaj o Hristovoj službi među njima.

Da li je Josif, koji je bio prvorođeni i koji je imao pravo na još više, primio blagoslove slične ili veće od Judinih?

Morao bih nekad stvarno sjesti i pročitati. Ali preče mi je da završim čitanje same Biblije naravno pa ako dođe poslije toga na red. No svakako smatram da je ključno za utvrđivanje autentičnosti Mormonove knjige provjera lika i djela Josepha Smitha kao osobe koja je iznijela sadržaj te knjige u svijet.

A što se tiče tvrdnje da su u Bibliji nejasna učenja o Hristovom božansku i jedinstvu sa Ocem sa time se nikako ne mogu složiti pošto je i u Novom zavjetu jasno istaknuto to.

tačno je da Biblija uči jedinstvo Oca i Sina ali ga nigde ne opisuje koje je vrste to jedinstvo, što je radi toga i došlo do dogmi o trojstvu, koje to jedinstvo opisuje kao fizičko jedinstvo, ali Mormonova knjiga uči da je to jedinstvo duhovne vrste a ne fizičke. Bog nije jedno biće iz tri osobe, nego tri bića koji su jedno u svemu, kao složni u svemu u svrsi i nameri. U trojstvu kao fizičkom jedinstvu nema hijerahije ali u duhvnom jedinstvu je ima. Ovo je bilo i glavna tema Arijanskog spora.

PROREČENI BLAGOSLOVI ZA JOSIFA I NJEGOVE POTOMKE

Hm...otvorili ste dosta pitanja no ne vidim kakve veze to ima sa diskusijom o tumačenju Jovan 10:16 u Mormonovoj knjizi. No hajde da vidimo. Još jedno zapažanje. "Ovo stado" u Jovanu ne označava samo 2 glavna plemena koja su preživjela već svih 12 Izraelskih plemena koja su takođe bila prisutna u Izrailju 1. vijeka mada u malom broju jer je većina nestala nakon asirskog osvajanja. To vidimo iz primjera proročice Ane koju spominje sv. ap. i jevanđelist Luka a koja se identifikuje kao pripadnica sjevernog plemena preciznije Asirovog. Dakle oni su idalje bili prisutni u toj zemlji.

Knjiga Ponovljenih zakona opisuje ovu blagoslovenu zemlju, koju će Josifovi potomci naslediti, u pet navrata kao „blago“ (videti Ponovljeni zakoni 33:13-16).
Gde su onda ti Josifovi potomci, o kojima je u Ponovljenom zakonu 33:13-16 prorečeno: „Neka Gospod blagosilja zemlju njegovu najboljim nebeskim darom, rosom, i vodama iz velikih dubina, najboljim plodovima onim što je najbolje sa istočnih gora i što je najbolje s vekovnih brda, najboljim plodovima zemlje i obiljem njenim i naklonošću onoga koji je u grmu prebivao. Na Josifovu glavu neka sve to dođe, na teme onoga ko je izdvojen od braće svoje. Veličanstven je kao prvenac..."

Gde je ta njihova dragocena zemlja koja se pominje u Postanku 49:22-26 i Ponovljenom zakonu 33:13-16?

S obzirom da se u Mojsijevim knjigama najavljuje osvajanje Palestine jasno se može zaključiti da se ta "blagoslovena zemlja" nalazila tamo a ne u Americi. U istom tom stihu se govori i o zemlji drugih plemena i u tom slučaju je valjda i vama nesporno da se radi o Palestini tako da nema nekog smisla da se čas priča o Palestini čas o Americi.
Imamo i stih proroka Osije koji nam zaista govori o tome da su Josifova plemena dobila vrlo dobru zemlju u Palestini:
"Jefrem, kad ga gledah, bješe kao Tir, posađen na ljupku mjestu; ali će Jefrem izvesti krvniku sinove svoje." (Osija 9:2).
Dakle jasno je da blagoslovena zemlja Josifovih plemena govori o zemlji koju su ona dobila u Palestini a ne u Americi.

Juda je dobio je sledeće blagoslove:

veliko potomstvo – jevrejski narod

zemlja obećanja – zemlja Izraelova

Spasitelj – rođen iz loze Jude

knjiga – Biblija, koja govori o Božijem ophođenju sa domom Izrailjevim,

posebno izveštaj o Hristovoj službi među njima.

Da li je Josif, koji je bio prvorođeni i koji je imao pravo na još više, primio blagoslove slične ili veće od Judinih?

Ja bih rekao da su plemena Josifova previše zgriješila i da su zato izgubljena u većinskom dijelu.

tačno je da Biblija uči jedinstvo Oca i Sina ali ga nigde ne opisuje koje je vrste to jedinstvo, što je radi toga i došlo do dogmi o trojstvu, koje to jedinstvo opisuje kao fizičko jedinstvo, ali Mormonova knjiga uči da je to jedinstvo duhovne vrste a ne fizičke. Bog nije jedno biće iz tri osobe, nego tri bića koji su jedno u svemu, kao složni u svemu u svrsi i nameri. U trojstvu kao fizičkom jedinstvu nema hijerahije ali u duhvnom jedinstvu je ima. Ovo je bilo i glavna tema Arijanskog spora.

Ni u Pravoslavnoj Crkvi se ne govori o bilo kakvom fizičkom jedinstvu jer mi uopšte ne vjerujemo u tjelesnog Boga. Ali vjerujemo da postoji Jedan Bog u Trojici. Nikakva odvojena tri Boga.

Hm...otvorili ste dosta pitanja no ne vidim kakve veze to ima sa diskusijom o tumačenju Jovan 10:16 u Mormonovoj knjizi. No hajde da vidimo. Još jedno zapažanje. "Ovo stado" u Jovanu ne označava samo 2 glavna plemena koja su preživjela već svih 12 Izraelskih plemena koja su takođe bila prisutna u Izrailju 1. vijeka mada u malom broju jer je većina nestala nakon asirskog osvajanja. To vidimo iz primjera proročice Ane koju spominje sv. ap. i jevanđelist Luka a koja se identifikuje kao pripadnica sjevernog plemena preciznije Asirovog. Dakle oni su idalje bili prisutni u toj zemlji.

S obzirom da se u Mojsijevim knjigama najavljuje osvajanje Palestine jasno se može zaključiti da se ta "blagoslovena zemlja" nalazila tamo a ne u Americi. U istom tom stihu se govori i o zemlji drugih plemena i u tom slučaju je valjda i vama nesporno da se radi o Palestini tako da nema nekog smisla da se čas priča o Palestini čas o Americi.
Imamo i stih proroka Osije koji nam zaista govori o tome da su Josifova plemena dobila vrlo dobru zemlju u Palestini:
"Jefrem, kad ga gledah, bješe kao Tir, posađen na ljupku mjestu; ali će Jefrem izvesti krvniku sinove svoje." (Osija 9:2).
Dakle jasno je da blagoslovena zemlja Josifovih plemena govori o zemlji koju su ona dobila u Palestini a ne u Americi.

Ja bih rekao da su plemena Josifova previše zgriješila i da su zato izgubljena u većinskom dijelu.

Ni u Pravoslavnoj Crkvi se ne govori o bilo kakvom fizičkom jedinstvu jer mi uopšte ne vjerujemo u tjelesnog Boga. Ali vjerujemo da postoji Jedan Bog u Trojici. Nikakva odvojena tri Boga.

Kada sam rekao "fizičko jedinstvo" nisam mislio na telesnost nego na to da su Otac Sin i Svetui Duh jedno biće. Jedne suštine, kako trojstvo to uči. I jedno duhovno biće ima svoji "fizički" izgled a može i da utiče "fizički na druge". Mi verujemo da je i jedna duhovna osoba od materije i da nematerijalna osoba ne postoji. Duh je samo finija vrsta materije.

Nazad
Vrh