Četiri od pet

• Pokretač teme Pokretač teme Nefi
  • Datum početka Datum početka

Nefi

Mormon
Član
Reakcijski bodovi
48
Bodovi
48
Metodična potraga za hrišćanstvom Novog zaveta

Predaonica je bila prepuna članova fakulteta i studenata Kalifornijskog tehnološkog instituta. A zašto da ne? Govornik je bio niko drugi nego ugledni Albert Ajnštajn, opštepriznat kao možda najveći naučni um dvadesetog veka.

Mladić Flojd Veston i njegova četvorica studenata želeli su da čuju velikog čoveka kako govori, ali sve što su mogli da urade bilo je da sede napolju u hodniku i naprežu se da slušaju, povremeno vireći kroz pukotinu u velikim dvokrilnim vratima.

Dva i po sata sedeli su zaneseni dok je Ajnštajn objašnjavao svoje teorije i prekrivao džinovsku tablu formulama koje nisu mogli da se nadaju da će razumeti. Ali upravo je njegova završna reč oblikovala ostatak njihovih mladih života.

„Gospodo, što dublje zalazim u nauke ovog univerzuma, to čvršće verujem da je jedan Bog ili Sila ili uticaj organizovao sve to za naše otkriće.“ Sa tom opaskom, Ajnštajn je dunuo na kredu i stavio je u poslužavnik table, a petoro mladih studenata vratilo se u svoj dom u zamišljenoj tišini.

Jedan od njih, po imenu Džon Vinsent Danbar, imao je čisto fotografsko pamćenje. Njegova akademska briljantnost učinila ga je studentom druge godine na Kalifornijskom tehnološkom univerzitetu sa samo sedamnaest godina. Kasnije će postati vodeći naučnik u Tehničkoj službi Ratnog vazduhoplovstva SADa, u vazduhoplovnoj bazi Rajt-Paterson u Dejtonu, Ohajo.

Kao i ostali, Džon je bio šokiran. Svi su pretpostavili da je veliki Albert Ajnštajn bio ateista. Kada su stigli do njegove studentske sobe, Džon je posegnuo u fioku stola i polako izvukao Bibliju koju je tamo postavilo Društvo Gideon. U ovom izdanju reči su bile odštampane crvenom bojom svuda gde su Bog Otac ili Isus govorili ili su direktno citirani.

Petorica mladića su bila iz različitih verskih sredina. Džon Danbar je bio rimokatolik, a Flojd Veston je odgajan kao metodista. Donald Stounbrejker bio je prezbiterijanac. Vilijams je bio episkopalista, a „mlađi“ Glasi je jednostavno rekao: „Nema Boga“. Glasi je bio ogorčen iskustvom na farmi u Misuriju kada se njegova porodica molila za spas od približavajućeg tornada. Tornado je uništio farmu i ubio njegovog ujaka, a neko je to nazvao „Božjim činom“. U tom trenutku je odlučio da ne želi da ima nikakvog dela sa Bogom koji se tako ponaša.

Ali tog dana, dok su razmišljali o Ajnštajnovim rečima, svaki od njih petorica je izgledao kao da počinje ispočetka od „nulte tačke“ po pitanju vere u Vrhovno biće.

Danbar je u Gideonovoj Bibliji pronašao stih u Poslanici Efescima i pročitao ga svojim prijateljima. Pisalo je: „jedan Gospod, jedna vera, i jedno krštenje“. „Ako je ovo istina“, rekao je, „zašto onda danas u svetu postoji toliko mnogo crkava? Uveren sam da negde treba da postoji ova „jedna vera“ o kojoj govori Biblija. Negde postoji crkva koju je sam Gospod... organizovano."

Napustio je sobu i vratio se oko deset minuta kasnije sa velikom tablom na točkovima. Gurnuo ju je u sobu, a njegovi prijatelji su ga gledali kako počinje da prelistava Bibliju stranicu po stranicu, praveći beleške na tabli dok je išao. Tokom narednih osam nedelja, njih petoro bi se često sastajalo u Džonovoj sobi kako bi pregledali njegove ispisane beleške i razgovarali o njegovom napretku od Postanja do Otkrivenja. Imao je sreće što mu je fotografsko pamćenje omogućavalo da lagano prođe kroz časove inženjerstva uz minimalnu količinu učenja.

Koristeći samo odlomke „crvenim slovima“ koji citiraju direktne Božje reči, Danbar je pažljivo klasifikovao i prepisao reference za koje je smatrao da bi omogućile svakome da objektivno prepozna i identifikuje Crkvu o kojoj Gospod govori u Svetom pismu. Tokom ovog perioda grozničave aktivnosti, Džon je bio opsednut svojim zadatkom. Njegovi prijatelji su bili dobrodošli da dođu i posete njegovu sobu, ali se nisu usudili da slučajno dotaknu dvostranu tablu i izbrišu bilo koju od njegovih beleški!

Na kraju dva meseca, sazvao je grupu i objavio da je njegovo učenje završeno. Svakom studentu je predao karton veličine tri puta pet inča na kome je sažeo svoje beleške sa table u otkucani spisak od sedamdeset tačaka.

Rekao je: „Želeo bih da predložim da sada izađemo i potražimo crkvu koja je opisana u ovim dokazima koje sam izdvojio iz Svetog pisma“. Predlog je zaintrigirao njegove prijatelje. Iako je nekoliko njih bilo aktivno u svojim crkvama, potraga je ponudila novu izazovnu avanturu.

Danbarov prvi zahtev bio je da Gospodnja crkva, kako je opisana u Bibliji, ne sme imati plaćene sveštenike. Citirao je reference koje su govorile da muškarci ne treba da propovedaju za „prljavu dobit“ i da ne sme biti „najamnika u stadu“ i tako dalje. Ovo je donekle uznemirilo većinu njegovih prijatelja, koji su znali da pripadaju crkvama sa profesionalnim sveštenstvom.

Takođe je rekao da će tražiti crkvu u kojoj su sveštenici dobili ovlašćenje od Boga da služe u Njegovo ime. Citirao je Jevrejima 5:4: „I niko ne uzima sebi ovu čast, nego je od Boga pozvan kao Aron.“ Objasnio je da se Aron nije „dobrovoljno prijavio“ za službu, već da ga je pozvao živi prorok Mojsije i da ga je Mojsije rukopoložio kroz obred „polaganja ruku“.

Treća karakteristika koju bi tražili bila je crkva koja je praktikovala krštenje potpunim potapanjem u vodu. Jovan je naveo nekoliko stihova, uključujući krštenje samog Isusa u reci Jordan i Jovan 3:5 gde se navodi da niko ne može ući u Carstvo nebesko, a da se nije rodio od vode i Duha.

Rekao je da crkva koju traže mora imati razumevanje Boga i Isusa Hrista kao dve odvojene osobe, ponovo navodeći Isusovo krštenje gde je Gospod stajao u vodi, Sveti Duh se spustio u obliku goluba, a glas Boga Oca je govorio sa neba. Odbacio je ideju da je Bog neka vrsta trbuhozboraca; stoga Božanstvo mora biti sastavljeno od tri odvojena i različita bića.

Nakon što je obrisao tablu, Danbar ju je sada koristio da nacrta „organizacionu šemu“ crkve Novog zaveta za svoje prijatelje. Naveo je sve službe navedene u Svetom pismu i predložio da potraže crkvu sa organizacijom što je moguće sličnijom onoj u Bibliji.

Petoro studenata je odlučilo da će iskoristiti svoje srede uveče i nedelje da potraže crkvu opisanu na svojim karticama 3x5. Kao što bi Šerlok Holms rekao, „igra je počela“!

Prve srede uveče nasumično su izabrali malu kaldrmisanu crkvu pentekostalnog tipa u Pasadeni. Mladi sveštenik je imao bubnjara na podijumu iza sebe, a propoved je često bila isprekidana udarcima po obruču i bubnjevima. Glasi se okrenuo ka ostalima sa podignutom obrvom i pitao: „Ovo je religija?“

Sledeće nedelje posetili su rimokatoličku crkvu Džona Danbara i razgovarali sa ocem „Vajtijem“ Hilom u Misiji San Gabrijel. U dugom razgovoru, na svoje razočaranje, otkrio je da njegova crkva ispunjava uslove samo po jednoj od sedamnaest tačaka na njegovoj kartici - tvrdili su da imaju božanski autoritet. Dok su odlazili, otac Hil je rekao: „Pa Džone, ne brini se zbog toga, sine. Ako grešimo, nas petsto miliona ide dole zajedno.“

Umesto da uteši Danbara, ovo ga je uznemirilo. Njegovo fotografsko pamćenje podsetilo ga je na biblijski stih, koji kaže da su „uska vrata i uzak put, i malo ih je koji ga nalaze“. Nije mislio da će biti ikakve „sigurnosti u broju“ kada je u pitanju Nebo.

Flojd Veston je zakazao sastanak za grupu sa dr. Lijem, pastorom njegove metodističke crkve. Nekoliko nedelja kasnije čekali su u foajeu crkve kada je Danbar primetio finansijski izveštaj na oglasnoj tabli. „Mogli bismo i da ne gubimo vreme ovde“, rekao je. „Ovde piše da pastor prima platu“.

I tako je to trajalo narednih nekoliko nedelja dok su posećivali razne crkve, od kojih nijedna nije ispunjavala kriterijume na njihovim karticama. Onda su iznenada Japanci napali Perl Harbor, a Sjedinjene Države su bile u ratu.

Svaki od pet mladih studenata se prijavio u oružane snage i krenuli su svojim putem. Flojd Veston se ubrzo našao kako trči crvenim glinenim putevima u centru za obuku vazduhoplovnih snaga vojske u Fort Beningu, u Džordžiji. Nakon što je sam završio kurs, počeo je da podučava druge regrute kako da iskaču iz sasvim ispravnih aviona. Jednog dana dogodila se nesreća i Flojdov prijatelj je poginuo kada mu se padobran nije otvorio. Dok je još uvek razmišljao o većim pitanjima života i smrti, upoznao je neke regrute iz Jute koji su izgleda imali neke od odgovora koje je tražio.

Nakon nekoliko početnih razgovora, otkrio je da je većina njih bila „mormoni“ - članovi Crkve Isusa Hrista svetaca poslednjih dana. Odrastao je sa brojnom mormonskom decom u svojoj srednjoj školi u južnoj Kaliforniji, ali nije bio upoznat sa onim u šta veruju. Izvadio je svoju karticu veličine tri puta pet i pitao jednog od vođa grupe iz Jute o 17 znakova Hristove crkve. Na svoje zaprepašćenje, otkrio je da „mormonska“ crkva ispunjava SVE kriterijume Džona Danbara!

Nakon nekoliko meseci proučavanja, rat se završio i Flojd se vratio kuć́i u Kaliforniju. Ubrzo nakon toga kršten je u Tihom okeanu i postao član Crkve Isusa Hrista svetaca poslednjih dana. Neko vreme nakon toga, Flojd je prisustvovao konferenciji okola kada je naleteo na Džona Danbara u crkvi. „Šta ti radiš ovde?“, upitao je. Danbar je odgovorio: „Pa, ja pripadam ovde, šta je sa tobom?“ S ljubavlju su održali improvizovani sastanak baš tu u foajeu.

Kasnije su dvojica muškaraca potražila svoje druge prijatelje i otkrila da je Glasi - ateista - bio pilot lovačkog aviona u Severnoj Africi gde je oboren i poginuo tokom rata. Ali njihova druga dva prijatelja su preživela. I neverovatno, i oni su se pridružili Crkvi Isusa Hrista svetaca poslednjih dana, prvenstveno zbog kartica veličine 3x5 koje su svaki od njih nosili, a na kojima je bilo navedeno sedamnaest znakova Hristove novozavetne crkve. Četiri od petoro su pronašli istinu. I istina ih je oslobodila.

Nefi, ima ona bisva mormonica koja na YT objavljuje snimke obreda u mormonskom hramu. Nisam bas posve siguran da je Isus obavljao takve obrede.

Samo što na tim karticama treba da piše gde je Crkva od početka hrišćanstva do Mormona. :unsure:

Nefi, ima ona bisva mormonica koja na YT objavljuje snimke obreda u mormonskom hramu. Nisam bas posve siguran da je Isus obavljao takve obrede.
To je zato jer nije zapisano u Bibliji šta se radilo u Hramu u Jerusalemu. Jedino što je opisano bilo je žrtvovanje životinja koje se radilo ispred ulazka u Hram. Iso ovo što mi radimo nije nihde zapisano. To je račeno od Boga da je sveto i da se sme izvršavati samo u jednom osveštenom mestu kao hramu. Ipak imamo neke aposkrife koji to malo opisuju, tako da ima veoma mnogo sličnosti sa našim Hramskim obredima. Venčavanja za svu večnost ili kako mi to nazivamo pečaćenje, nalazimo takođe u aposkrifima. Jednostavno rečeno, to što mi radimo u hramu potiče još iz strozavetnog Hrama i sve se može maći u raznim apokrifima. Ali i u rano hrišćanskoj crkvi su se vršile takve ceremonije. Ravena u Italiji u jednoj Arijanskoj crkvi nalazimo opis tih cremenija. Opisaću kasnije šta se to radi u Hramu i da je sve to isto tako postojalo i u Jevrejskom Hramu.
Mnogi od apokrifa si nađeni kasnije i nisu bili dostupni Josephu Smithu, koji tvrdi da mi je sve to tako objavljeno.

Nisam bas posve siguran da je Isus obavljao takve obrede.
Sledeći obredi i uredbe ili cermonije se obavljaju u hramu Crkve Isusa Hrista svetaca poslednjih dana.

Iste takve uredbe se mogu naći u mnogim istorijslkim spisima.

Prvim ulazkom u hram sledi pranje i pomazanje, kao simbol čišćenja kao priprema oblačenja svetih haljina svetog sveštenstva, da bi kao takav imao pristup u prisustvo Božje. Posle određene poduke koja simbolično ukazuje na Hrista, primaju se simboli, znakovi i znameni, koji nam ukazuju kako možemo proći pored anđela i tako ući tamo gde je Bog. Još jednom, to je sve simbolično i sve ukazuje na Hista.

Pri kraju se izvodi molitveni krug, gde se vrši molitva oko oltara, na kojem stoje imena onih koji su bolesni, ili na drugi način imaju potrebnu pomoć, napisani na ceduljama, slično praksi koja se još uvek izvršuje na temelju hrama od strane Jevreja i danas.

Na kraju se prolazi pored abđela kroz zavesu koja je opet simbol za Hrista.

"Dakle, braćo, pošto imamo potpuno pouzdanje da možemo ući u sveto mesto posredstvom Isusove krvi - novim i živim putem koji je on za nas otvorio kroz zavesu, to jest kroz svoje telo." (Jevrejima 10:19,20)

1. Pranje i pomazanje i oblačenje u svete haljine.

Pranje se vršilo i u staro-Izraelskom hramu ispred ulaza u sveti deo Hrama. Tamo je stajala je jedna velika posuda slična malom bazenu, na kipovima 12 volova. Posle žrtve životinja i posle pranja dolazi pomazanje svetim uljem. To je bilo maslinovo ulje koje je bilo simbol Svetog Duha. (2)

Posle pranja i pomazanja oblačila se sveta odeća. O hramskoj odeći u biblijska vremena (3) opisano je u Levijevoj svešteničkoj hirotoniji, opisanoj drugog veka pre nove ere.

Tamo piše: "I videh sedam ljudi u belim haljinama, koji mi govore: Ustani, obuci se u svešteničke haljine, u venac pravde, odeću istine, oklop vere, mitru za glavu, i kecelju za proročku moć.“ Svaki je nosio po jednu od ovih i rekao mi: „Od sada budi sveštenik, ti i sve tvoje potomstvo“. pomazao me svetim uljem i dao mi štap. Drugi me umi čistom vodom, ...i obuče me u svetu i slavnu odeždu. Treći je stavio na mene nešto od lana, kao efod. Četvrto plasirani. . . oko mene pojas koji beše kao purpur. Peti mi je dao granu bogatog maslinovog drveta. Šesti mi je stavio venac na glavu. Sedmi je stavio na mene svešteničku dijademu i napunio mi ruke tamjanom, da bih služio kao sveštenik Gospodu Bogu." (Zavet Levijeva 8:2-10.) (4)

Ova ceremonija se takođe opisuje u priči o Enohovom uzvišenju na nebo koja se nalazi u 2. Enohu 22:8-10:

"I Gospod reče Mihailu: „Idi i izvadi Henoha iz [njegove] zemaljske haljine. I pomaži ga mojim divnim uljem, i obuci ga u haljine moje slave.” I tako je Mihailo učinio, kao što mu je Gospod rekao. Pomazao me je i obukao me. ...I pogledah sebe, i postadoh kao jedan od njegovih slavnih." (5)

Postoji i srednjovekovni jevrejski tekst iz drugog veka nove ere, u kojem će, na dan iskupljenja, Gospod će sedeti u raju i poslati anđele Mihaila i Gavrila sa ključevima da izvedu pokajane duše. Tekst se nastavlja: "U taj čas ...Gavrilo i Mihailo stanu nad njima, i operu ih, i pomažu ih uljem, ...i obuku ih u lepe svete haljine, i uzmu ih za ruke, i dovedu ih pred svetog... prvo ulaze Gavrilo i Mihailo i savetuju se sa Svetim, blagosloven neka je, odgovara im i kaže: „Neka uđu i vide slavu moju. (Midrash Alpha Beta di Rabbi Akiba.) (7)

I u ranom hrišćanstvu, se takođe pominje i pranje i pomazanje uljem, uz oblačenje bele odeće, a ponekad i primanje novog imena. (8)

U drugom odlomku (Dela Tome 5), apostol pomazuje uljem vrh glave, nozdrve, uši, zube i područje oko srca..(10)

Episkop sv. Kiril iz IV veka u svom predavanju (19:10-11) govori o obraćenicima koji su „odeveni u odeću spasenja, u Isusa Hrista“. I podseća ih „da Bog hoće, ta nauče o tajnama kako du uđu u Svetinju nad svetinjama, i kako će tamo saznati simbolično značenje stvari koje se tamo vrše.”(11)

U drugom predavanju (20:2-4) on podseća svoje slušaoce da su „ove stvari bile simbolične. Da ste skinuli starog čoveka i zatim ste bili pomazani svetim uljem, od samih vlasi na glavi do nogu, i postali ste zajedničari Isusa Hrista...”(12)

U trećem predavanju (21:3-4, 6) on objašnjava da se ulje simbolično nanosi najpre na čelo... Onda na uši; da biste čuli Božanske Tajne . . . Zatim na nozdrve. . . Posle grudi“, zatim se pomezuje za prvosveštenika i kralja, i tako postaje sveštenik i kralj." (13) Pranje i pomazanje za kralja i sveštenika, podrazumeva i dobijanje novog imena. (16)

2. Stisak ruku, simboli, znaci i znameni

Stisak ruku pri otkrivanju tajni poznato je iz brojnih ranih dokumenata. (17) U jednom od hrišćanskih gnostičkih dokumenata iz petog veka pronađenih u Nag Hamadiju u Egiptu 1945. godine, u Drugoj Jakovljevoj apokalipsi (V,4), Isus kaže apostolu da će mu otkriti zajne, a zatim mu je rekao „ispruži svoju ruku. Sada, stisni je.“ (18) Slično nalazimo u apokrifu Josif i Aseneta, datiranog u 100g. pre Hr. - 200g. posle Hr. "A Levi je bio sa Asenatine desne (strane) a Josif (njene) leve. A Aseneta je uhvatila Levijevu ruku. A Aseneta je volela Levija mnogo više od sve Josifove braće, jer je on bio onaj koji se privrgavao Gospodu, ...i poznade neiskazane tajne Boga Svevišnjega i otkri ih Aseneti u tajnosti, jer je on video njeno počivalište na visini." (Josef i Aseneta 22:12-13.)(19)

Stisak ruku igra ulogu u priči ispričanoj u Etiopskom hrišćanskom sukobu Adama sa Sotonom (I, 70:11-16). „Sotona mu reče: „Pruži svoju ruku i stavi u moju ruku.“ Tada je Adam pružio svoju ruku ... kada mu je Sotona rekao: 'Reci sad – neću prekršiti svoje obećanje, niti ću se odreći tajnih reči." (20)

3. Tajne reči i lozinke

Mnogi od ranih crkvenih otaca pisali su o tajnama i tajnim učenjima.

Iz Zaveta dvanaestorice patrijarha nalazimo da je Juda, sin Jakovljev (Izrailj), dva puta prekršio zavet tajnosti usled pijanstva. Upozorio je svoju decu: "Tajne Boga i ljudi vino otkriva, kao što sam ja otkrio ženi Hananejki zapovesti Božje i tajne Jakova, oca mog, za koje mi je Bog rekao da ne otkrivam“ (Zavet Jude 16:4). 21

Dela po Tomi imaju nekoliko odlomaka koji se, odnose na hramske obrede. U jednom odlomku, apostol stoji da se moli i kaže: „Ti si Gospod onaj koji otkriva skrivene tajne i otkriva reči koje su tajne“ (Dela po Tomi 10). (23)

Tokom molitve, rakao je: „Isuse, skrivena tajna koja nam je otkrivena, ti si taj koji nam je pokazao mnoge tajne; ti si me pozvao odvojeno od svih mojih bližnjih i rekao si mi tri reči kojima sam raspaljen, i ne smem da ih kažem drugima“ (Dela po Tomi 47).24

Hrišćanski pisac iz drugog i trećeg veka Hipolit pisao je da „jeretici“ Vasilid i Isodor „kažu da im je apostol Matija dao tajne rači, koje je, pošto je bio posebno poučen, čuo od Spasitelja“. (25)

4. Molitveni krug

Molitveni krug je takođe poznat iz ranohrišćanskih tekstova, i o njemu su drugi opširno govorili.(26).

Opisi molitvenog kruga nalazimo u hrišćanskim gnostičkim delima poznatim kao Pistis Sofija i Jeuove knjige, za koje se smatra da datiraju iz drugog veka. Vaskrsli Hrist tu „rekao njima, dvanaestorici: 'Okružite me svi vi'.“ Zatim ih je uputio da mi „odgovaraju i daju slavu sa mnom kao što ja dajem slavu svom Ocu,“ i govorio je dugu molitvu. Na kraju molitve, apostoli su u horu ponavljali: „Amin. Amin. Amin.” (27)

U petoj knjizi Pistis Sophia, nalazimo Isusa kako stoji pred oltarom i moli, okružen svojim apostolima i učenicama obučenim u lanene haljine (Pistis Sophia 138). Nekoliko stihova dalje, Isus stoji pred oltarom a iza njega su učenici obučeni u lanene haljine i daju znake rukama dok se Hrist moli. (Pistis Sophia 142).

Izveštaj o tome nalazimo i u drugom koptskom dokumentu, 2 Jev 45-47, gde Isus ima učenike, muškarce i žene, koji oblače lanene haljine i okružuju ga dok on prinosi žrtve na oltaru i moli se. Scenu prate Isusova uputstva o tome kako učenici mogu da koriste znakove i znamene da prođu pored bogova i anđela kako bi ušli u prisustvo Oca (2 Jeu 48-50). U 1. Jevanđelju 41, Isusa okružuju dvanaestoro dok se moli i oni ponavljaju za njim. U narednim poglavljima (2 Jeu 42-43, a ne 1 Jeu), Isus traži da ga dvanaestorica i učenice opkole kako bi ih mogao poučavati Božjim tajnama. Ono što zatim sledi u tekstu je rasprava o znacima, pečatima i tome kako proći pored čuvara zavese u prisustvo Božije.

5. Proći kraj anđela

Brojni drugi rani dokumenti takođe govore o čuvarima nebeskih zavesa. Brigam Jang je rekao: "Vaša zadužbina je da primite sve one uredbe u Domu Gospodnjem, koje su vam neophodne, nakon što odete iz ovog života, da biste mogli da se vratite u prisustvo Oca, prolazeći pored anđela koji stoje kao stražari, bićete osposobljeni da im date ključne reči, znake i znamene koji se odnose na Sveto sveštenstvo i zadobijete svoje večno uzvišenje uprkos zemlji i paklu (Journal of Diskursi 2:31).

Čuvari nebeskih kapija ili zavesa pominju se u brojnim drevnim tekstovima. Hrišćanski pisac iz trećeg veka Origen je primetio da su orfijski gnostici verovali da sedam anđela čuva kapije kojima se duša uzdiže na nebo (Contra Celsum 6:24-38). Prema 3. Enohu 18:3-4, anđeo čuva svaka od vrata sedam nebeskih palata. Anđeli koji čuvaju nebeska vrata pominju se u 3. Enohu 18:3; Dnevnici Jerahmilova 18:1, up. 20:1-2; i Hekalot Rabati 22:1. Čuvari kapija se takođe pominju u Pistis Sofiji 32, dok Pistis Sofija 86 beleži devet čuvara riznice svetlosti, koja je najviše od nebesa u gnostičkom predanju. Čak i Biblija beleži (Otkrivenje 21:12-13) da dvanaest anđela čuva dvanaest kapija nebeskog Jerusalima. U tom pogledu, ovi nebeski vratari su paralelni sa levitskim vratarima koji su služili u haljinama u hramu. (31)

U jednom od tekstova Nag Hamadija (Drugi traktat Velikog Seta), Isus obećava da će oni koji ga prihvate „bez straha proći kroz svaka vrata i biće savršeni u trećoj nebedkoj slavi.“ (34) Epifanije, episkop iz četvrtog veka, citira Jevanđelje po Filipu: „Gospod mi je otkrio šta duša treba da kaže dok se penje na nebo, i kako mora da odgovori svakoj od gore navedenih moći“ (Protiv jeresi 36:13). (35)

Poglavlja 33-40 Koptske 1 Jeu opisuju kako je Isus dao uputstva apostolima u vezi sa znacima, znamenama i ručnim znacima koje moraju da koriste kako bi naveli „čuvare“ i stražare različitih nebesa da otvore zavesu i dozvole im ulazak. (36)

Još jedan odlomak nalazi se u 1. Jev 49:

"svi oni koji prime tajnu proći že pored svih bogova i svih vladavina ovih eona, koji su dvanaest eona nevidljivog Boga, jer je to velika tajna nepristupačnog koja je u riznici najdubljeg od najdubljeg. Sada zbog toga, svaki čovek koji veruje u Sina Svetlosti mora primiti tajnu oproštaja grehova, tako da će biti potpuno usavršen i ispunjen u svim tajnama... Zatim, kada se putevi očiste, daću vam tajnu oproštaja grehova, i njenu odbranu i njene znake, znamene i njene lozinke i njena tumačenja. Vi sami, učenici moji, ako ste ovo primili, kada budete spremni da izađete iz tela, postaćete čista svetlost. I žurićete jedan za drugim naviše, i izlazićete ka mestima gde su svi eoni rasprostranjeni, dok ne bude nikoga na stazama, dok ne stignete do Riznice Svetlosti. Tada će čuvari kapija Riznice Svetlosti videti tajnu oproštaja grehova koje ste počinili i njene odbrane i sve njene zapovesti. I videće pečat na vašim čelima, i videće lozinku u vašim rukama. Tada će vam devet čuvara otvoriti kapije Riznice Svetlosti, i vi ćete ući u Riznicu Svetlosti. Čuvari neće razgovarati sa vama, ali će vam dati svoje znake i svoju misteriju." (38)

Što se tiče odredišta duše, tekst kaže: "Ponovo će te proći pored zavesa koje su spuštene pred velikim vladarem Riznice Svetlosti. Oni će vam dati svoju veliku misteriju i svoj znak i veliko ime Riznice Svetlosti. I biće povučeni nazad dok ne pređete i ne uđete u njih, dok ne dođete do velikog Čoveka, onoga koji je vladar cele ove Riznice Svetlosti, čije je ime." (Jev.39)

U jednom od tekstova iz Nag Hamadija, Apokalipsi Pavla (V,2) 23, nalazimo apostola kako susreće anđele na kapiji svakog od deset nebesa, koji mu se otvaraju jer ga je pratio Sveti Duh. Kada je stigao do sedmog neba, susreo se sa starcem koji ga je ispitivao. Duh je naložio apostolu: „Daj mu znak koji imaš i otvoriće ti se.“ I tada sam mu dao znak... i tada se otvori sedmo nebo.“ (40)

U mandejskom tekstu o uzdizanju duše u carstvo svetlosti, piše: „O dušo! Uzdižeš se ka Mestu Svetlosti, zašto vapiješ velikom i uzvišenom Životu? Daj svoje ime i svoj znak koji si primila od talasa vode.“ (41)

Jevrejska predanja imaju slična verovanja. U Hekalot Rabati 17:1-20:3, veštak prolazi kroz sedam vrata sedam nebeskih hramova, pored anđela čije ime mora dati, dok pokazuje znak, kako bi ušao u Božje prisustvo. Znaci i znameni dati anđelima takođe se pominju u 3. Enoh 48 D:5.

Iz drugog izveštaja koji se pripisuje proroku Isaiji, saznajemo da je Isus morao dati lozinke anđelima dok je silazio kroz sedam nebesa da bi se rodio na zemlji:

I oni koji su čuvali vrata trećeg neba zahtevali su lozinku, i Gospod im je dao da ga ne bi prepoznali... I ponovo videh kada je sišao na drugo nebo, da je tamo ponovo dao lozinku, jer su oni koji su čuvali vrata zahtevali, i Gospod je dao... I ponovo videh kada je sišao na prvo nebo, da je tamo dao lozinku onima koji su čuvali vrata... (Mučeništvo i Vaznesenje Isaije 10:24-25, 27, 29, 31).42

U nekim ranim jevrejskim predanjima, pojedinca koji se uzdižu na nebo preti jedan ili više anđela. Tako je rabin Ismail izvestio da su ga, kada je stigao u nebesku palatu, anđeli hteli izbaciti, ali je Bog poslao anđela Metratona. „On me je dao stisak ruke pred njihovim očima i rekao mi: 'Uđi u miru u prisustvo uzvišenog Cara'“ (3. Enohova 1:1-5).43

6. Primljen u Božje prisustvo

Krajnji cilj prolaska pored nebeskih stražara je ulazak u Gospodnje prisustvo, što se postiže prolaskom kroz kapije ili zavese. U Isakovom zavetu 6:4 čitamo: „Tada me anđeli uhvatiše za ruku i odvedoše me do zavese pred prestolom Oca.“ (46)

oblačenja svetih haljina svetog sveštenstva, da bi kao takav imao pristup u prisustvo Božje.
Ovaj dio mi se najvise svidja. Nego Nefi, kada prodjes sve te obrede, kada te tako obuku, pomazu, daju ti sve te tajne obrede, znakove, rijeci...

... da li stvarno vidis andjele pored kojih prolazis i da li doista dodjes do Boga i mozes izravno s njim pricati.

Krajnji cilj prolaska pored nebeskih stražara je ulazak u Gospodnje prisustvo

... da li stvarno vidis andjele pored kojih prolazis i da li doista dodjes do Boga i mozes izravno s njim pricati.
za sad je to je samo jedna poduka, to je metaforično da će tako jednog dana biti. To je podsetnik saveza sa Bogom i da moramo da držimo naša obećanja, ako želimo tamo gde je Bog.

Dakle, vi sada uigravate jedan amaterski igrokaz u uvjerenju da ce to biti bas tako kada umremo. A sta ako ne bude? Sta ako proces umiranja uopce nije takav kakav vi uvjezbavate i uigravate? Sto ako uopce nema nikakve zavjese, andjela, niti ce nas itko pitati za neke tajne rijeci, znakove i prstohvate?!

Dakle, vi sada uigravate jedan amaterski igrokaz u uvjerenju da ce to biti bas tako kada umremo. A sta ako ne bude? Sta ako proces umiranja uopce nije takav kakav vi uvjezbavate i uigravate? Sto ako uopce nema nikakve zavjese, andjela, niti ce nas itko pitati za neke tajne rijeci, znakove i prstohvate?!
ja samo mogu da kažem da je sve to tako objavljeno Josephu Smithu, a istorijski spisi koje sam pomenuo, potvrđuju praksu u hramu, koje Josephu Smithu u njegovom vremenu nisu bile poznate. Tu se postavalja pitanje, ako je sve to Smithu bilo nepoznato, otkuda je sve to znao? Da li je možda dobro pogodio? Mnogi spisi koje sam citirao, nađeni su davno posle Smitha.
Kao i sve ostalo, to je pitanje lične vere, i lične molitve. Koga interesuje da sazna bilo koju istinu, on mora da u iskrenoj molitvi upita Boga i da čeka odgovor.
Ja mogu samo da napišem zašto mi tako verujemo, ali nažalost ja nemogu nikoga da ubedim da je to istina, ali Bog to može.
Hramske uredbe služe isključivo uzvišenju, a to znači da možemo tada biti u najvećem stepenu neba, tamo gde je Bog i Isus Hrist, spasenje bez uzvišenja, znači dobiti niži stepen nebeske slave, a to ide i bez hrama.

Nazad
Vrh