9 božijih zapovjedi !

Reakcijski bodovi
18
Bodovi
18
Da li je Bogu prihvatljivo da držimo devet božijih zapovjedi umijesto deset ?
Nemoguce je izdvojiti neku crkvu ili pravac , koja ne spominje 10 bz koje se podučavaju kao moralna mjerila .
Kroz 10 bz se uče ljudi kako da Bogu ugodan život žive .
Zanima me vaše mišljenje , ako se usudite progovoriti za boga .
Kako je to sa 10 bz ?
Da li se može držati samo devet ?
Pa da , znamo da je deseta “ ne poželi “ jako teška , da je nitko održati ne može .
Kako vi vidite stvari , i šta o tome piše sveto pismo ?

Izl 20:1-17

1 Onda Bog izgovori sve ove riječi, govoreći:

2 »Ja sam Gospod, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva.

3 Nemoj imati drugih bogova uz mene.

4 Ne gradi sebi lika ni ikakva obličja onoga što je gore na nebu ili onoga što je dolje na zemlji ili onoga što je u vodama ispod zemlje;

5 ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Gospod, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran; kažnjavam bezakonje otaca — onih koji me mrze — na djeci sve do trećega i četvrtoga koljena,

6 a iskazujem milosrđe tisućama onih koji me ljube i drže moje zapovijedi.

7 Ne uzimaj imena Gospoda, Boga svojega, uzalud, jer Gospod ne ostavlja nekažnjenim onoga koji njegovo ime uzima uzalud.

8 Spomeni se dana subotnjega, da ga držiš svetim.

9 Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao,

10 a sedmoga je dana subota posvećena Gospodu, Bogu tvojemu. Nikakva posla tada nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni stoka tvoja, ni došljak koji se nađe unutar tvojih dveri.

11 Jer je u šest dana Gospod stvorio nebo i zemlju, more i sve što je u njemu, a sedmoga je dana počinuo. Stoga je Gospod blagoslovio dan subotnji i posvetio ga.

12 Poštuj oca svojega i majku svoju, da ti se produlje dani na zemlji koju ti daje Gospod, Bog tvoj.

13 Ne ubij.

14 Ne počini preljuba.

15 Ne ukradi.

16 Ne iznosi lažno svjedočanstvo protiv bližnjega svojega.

17 Ne poželi kuće bližnjega svojega; ne poželi žene bližnjega svojega, ni sluge njegova, ni sluškinje njegove, ni vola njegova, ni magarca njegova, niti išta što je bližnjega tvojega.«
(VB)

Po meni je tu 11-12 zapovjedi, osim ako se ne misli da su ne gradi i ne klanjaj i ne ukradi i ne pozeli dio istih zapovjedi.

Uglavnom, bolje je da se covjek drzi barem nekih od ovih zapovjedi, nego da se ne drzi niti jedne.

Nazad
Vrh