Ahmadi Religija Mira i Svetlosti

Ali Akbar

Član
Reakcijski bodovi
2
Bodovi
0
Mir, Milost i Blagoslovi Božiji neka su nad svima vama.
Mi vam donosimo Radosne Vijesti.
Dugo očekivani i predviđeni čovjek, koji će ustati u posljednjim vremenima se pojavio i poziva čovječanstvo na Vrhovnu Vlast Boga.

Mi smo Ahmadi Religija Mira i Svjetlosti. Naš poziv je univerzalni poziv, pozivajući sve ljude svijeta iz svih sfera života, svih nacionalnosti i svih pozadina(grupa) da priznaju vrhovnu vlast apsolutnog jedinog pravog Boga.

MI VJERUJEMO U SVEMOGUĆEG BOGA
Vjerujemo da ne postoji drugo božanstvo osim Boga, samoga, bez partnera. Vjerujemo u istinu poslanika Muhammeda (Mir neka je sa Njim i Njegovom Porodicom), dvanaest Imama (Mir neka je sa Njima) i dvanaest Mahdija (Od Njih je Mir), koji su spomenuti u oporuci (amanetu) Poslanika Muhammeda (Mir neka je sa Njim i Njegovom Porodicom). Vjerujemo da su Muhammed i njegov Ahlul Bejt (njegova kćerka Fatima Al-Zahra, dvanaest Imama i dvanaest Mahdija, Mir neka je sa Njima) najbliža kreacija jedinom pravom Bogu.

VJERUJEMO U BOŽANSKO (od strane Boga) ODREĐENOG NAMJESNIKA
Vjerujemo da u svakom dobu mora postojati Božanski određen Namjesnik (lider) koji je nepogrešivi Namjesnik Boga, koji je u potpunosti nadahnut i vođen od Njega, kome bi potčinjavanje i poslušnost bilo obavezno, jer bi on bio onaj koji savršeno ispunjava volju našeg Stvoritelja i vodi čovječanstvo na put pravednosti i istinskog monoteizma. U današnje vrijeme, vjerujemo da su zakoniti Božiji Namjesnici Imam Mahdi, Imam Ahmad Al Hassan, Abdullah Hashem i 12 Mahdija – mir neka je s Njima – i oni su oni koji se poimence spominju u oporuci (amanetu) Poslanika Muhammeda ( Mir neka je sa Njim i Njegovom Porodicom), što je oporuka koju niko nikada ne bi mogao zahtijevati osim onih koji su ga povjerili, kao što je objavio Ahlul Bajt (Imami iz Porodice Muhammeda, Mir neka je sa Njima).

MI VJERUJEMO U UNIVERZALNU ISTINU
Vjerujemo da je Imam Ahmed Al Hassan (Od Njega je Mir) nepogrešivi, ispravno vođeni Božji Namjesnik kojeg su prorekle ne samo Abrahamske religije (judaizam, kršćanstvo i islam), već i sve druge glavne religije (hinduizam, budizam, zoroastrizam i još mnogo njih), da dođe u Posljednja vremena kako bi podržao riječ jedinog pravog Boga, uspostavio Njegovu prevlast na Zemlji i ispunili Zemlju pravdom i pravednošću kao što je bila ispunjena ugnjetavanjem i tiranijom.

MI VERUJEMO U REINKARNACIJU
Vjerujemo da duša nikada ne umire i da je reinkarnacija duše u različitim tijelima istinita. Vjerujemo u raj i paklenu vatru, i da će jedan od njih biti mjesto gdje duša boravi nakon što završi sve svoje krugove kako joj je odredio Svemogući Bog. Također vjerujemo da nas je Bog stvorio na Svoju sliku i da je svrha svake duše da istinski shvati da je ona daleko više od ovog fizičkog tijela, da su njene granice daleko dalje od ovog fizičkog svijeta, da prekine svoju vezanost za njih, i na kraju da se duhovno uzdižu kako bi odražavali sve božanske osobine i savršenstva – svako prema rangu koji postiže svojom iskrenošću.

MI VJERUJEMO U POSLANIKE I NAMJESNIKE
Vjerujemo da je postojalo 124 000 Poslanika i Namjesnika koje je jedini pravi Bog poslao ljudima na Zemlji kroz historiju. Vjerujemo u njihovu nepogrešivost i svetost, kao i da su svi oni bili manifestacije Boga na Zemlji, koji su poslati da vode ljude ka savršenom potpunom apsolutnom Bogoslovu. Ti Poslanici i Namjesnici uključuju Abrahama, Krišnu, Zoroastera, Budu, Zevsa, Mojsija, Aristotela, Sokrata, Pitagoru, Platona, Noju, Hermesa, Isusa Hrista i Muhammeda – Mir neka je sa svima Njima. Također vjerujemo da su učenja, poruke i svete knjige s kojima su svi oni došli, bez izuzetka, bili u velikoj mjeri iskrivljeni kroz historiju, i da je prava poruka ljubavi, mira, pravde i milosrđa sa kojom su došli, i Prave vete spise inspirisane Svemogućim Bogom za njih, sve će otkriti Imam Ahmed Al Hassan (Od Njega je Mir) u ovom vremenu.

VJERUJEMO U POVRATAK
Vjerujemo da živimo u velikom dobu Radž'a (Povratka), kada su se svi Poslanici i Namjesnici, Ahlul Bejt (Časna Porodica Poslanika Muhammeda Mir neka je sa Njim i Njegovom Porodicom) i svi pravedni vjernici kroz historiju još jednom inkarnirali opet, da podrže i daju pobjedu Imamu Mehdiju (Od Njega je Mir) i njegovom Zamjeniku i Namjesniku Imamu Ahmedu Al Hassanu (Od Njega je Mir) u njihovoj misiji, koja je ista misija koju su uvijek dolazili svi Poslanici i Namjesnici sa;
Uspostavljanjem prevlasti Boga, širenje monoteizma po cijeloj Zemlji, razotkrivanje laži i tiranije i njihovo okončanje, hranjenje gladnih, uzdržavanje udovica, briga o siročadi i širenje milosrđa, pravde i istine, sve dok Božanska Pravedna Država ne bude uspostavljena na Zemlji.

ISTRAŽITE I PRONAĐITE ISTINU
Na svakoj je osobi da pažljivo istraži put koji ga vodi do Boga.

Imam Ahmad Al Haasan (Od Njega je Mir) je mnogo puta pojasnio, da ne traži slijepe sljedbenike, i upozorio ljude da koriste vlastiti um, da istražuju i proučavaju stvar kako bi došli do istine:

“Ne pozivamo nikoga da vjeruje neznanjem, bez svijesti ili znanja.
Istražite i ispitajte našu stvar i naš poziv.
Ne želim da bilo ko uđe u ovaj Poziv bez znanja, svijesti ili istraživanja.”
– Imam Ahmad Al Hassan (Od Njega je Mir)

Više informacija na sajtu: https://theahmadireligion.org/about/
YT kanal: https://www.youtube.com/@ahmadireligion
[/URL]
FB: https://www.facebook.com/ahmadireligion
Tik Tok: https://www.tiktok.com/@ahmadireligion
Pridružite nam se na Telegramu, ukoliko imate pitanja: @TheAhmadiReligionofPeaceLight

Koje svete spise onda koristite da bi poduprli ovakvo učenje, ima li neka literatura da se skine u vezi ove religije? Ko je glavni Mahdi i gdje se sada nalazi? Hvala unaprijed na odgovorima.

Pozdrav Ali Akbar, znači vi niste ona grupa Ahmadija koji vjeruju da je dugo očekivani Mesija došao u osobi Mirze Ghulam Ahmada.

Koje svete spise onda koristite da bi poduprli ovakvo učenje, ima li neka literatura da se skine u vezi ove religije? Ko je glavni Mahdi i gdje se sada nalazi? Hvala unaprijed na odgovorima.

Mir stobom Atlantis. Nadam se da si dobro...
Mi prihvatamo sve Božije Spise, kao što su Tora, Biblija, Kuran..takodje i knjige koje upućuju na istinu kao što su Bhagavad Gita i Al Haft Al Shereef.
Naša Knjiga koja je istupila 24. Decembra jeste The Goal Of The Wise, Knjiga Ustanika (Qaima) Časne Porodice Muhammeda, Namesnika Imama Mehdija, Aba Al Sadiq, Abdullah Hasem.

U ovoj knjizi, Qaim Aba Al-Sadiq (Od Njega je Mir) obrazložio je odgovore na pitanja bez odgovora, pitanja koja religiozni učenjaci nisu bili u stanju odgovoriti.
Knjiga koja će promeniti čitaocu način na koji gleda na prošlost, sadašnjost i budućnost čovječanstva.
On ne samo da osvetljava ključna filozofska pitanja kao što su:
Šta je stvarnost? Imamo li slobodnu volju? Ako je Bog dobar, zašto je svijet tako loš? Ali on također ulazi duboko u misterije koje religiozni učenjaci dugo pokušavaju izbjeći.
The Goal of the Wise, Knjiga koja otkriva šokantnu istinu o simbolici ispijanja krvi Kristove i Isusovog tajnog života nakon raspeća.
Ona otkriva skrivenu simboliku Drveta Besmrtnosti, i objašnjava kako je jedan Bog doveo do toliko različitih religija.
Budite spremni pronaći neočekivane odgovore u knjizi The Goal of the Wise.

Knjiga je dostupna za preuzimanje i čitanje na našoj web stranici:
[/URL]

"Oni koji tragaju ne treba da prestanu za traganjem dok ne pronađu. Kada pronađu, biće uznemireni. Kada budu uznemireni, čudiće se i vladaće nad svima."
– Isus Hrist, Jevanđelje po Tomi

"Govorio sam istinu i istina me je ostavila bez prijatelja."
– Abu Dharr, Bihar Al-Anwar

Što se tiče drugog pitanja, gde se Imam Mehdi nalazi, to te jedino mogu slagati, jer Imam Mehdi jeste Imam-e-Asr waz-Zaman ( Gospodar Vremena i Prostora).

Mir stobom, Nadam se da si dobro.
Tako je. Ne, mi nemamo ništa sa Mirza Ghulam Ahmedom.

Imam i ja par pitanja ako moze.

Znaci postoje Ahmadi koji odbijaju Mirzu?
Kada je pocela vasa vjera?
Ako vjerujete u sve knjige koja je onda istina jer od 3 Avramske religije jedna kaze Isus je bio prevarant, druga da je Vjerovjesnik a treca da je Bog. Sta vi kazete?
Gospodar prostora i vremena je Bog a nije Mehdi.
Hvala unaprijed

Klanjate li , dijelite li zekat?

Mir stobom. Što se tiče namaza, Muhammed je došao mnobošcima tj. ljudima koji su svoje verovanje odnosili na 365 kipova, Muhammedanski Savez doneo je značajne promjene u zakonima. U tom kontekstu, uvedena su nova ograničenja i prakse kako bi se pročistila, disciplinirala i ispravila vjerovanja i norme arapskih plemena i naroda. Toliko su odstupili od Jezuitskog Saveza da su bile potrebne velike promjene.
Imam Ahmad Al Hasan (od njega je mir) je rekao:
„Molitva je čin pokoravanja Poslanicima i Glasnicima i Imamima u njihovo vreme, sedžda srca i molitva je takođe Dova (pozivanje na Boga).
Svaka religija od vremena Adama do Muhammeda, mir i blagoslov na sve njih, sprovodila je sedždu kao deo svoje molitve.”
Dakle ako misliš na 5 vekata namaza, ne radije , pokušavamo da se molimo i da obožavamo Boga 24/7.
Što se tiče zekata, da mi smo Ansari (Pomagači) Imama Mehdija, koji služe svim ljudima, naše glavno učenje '' Humanity before Religion'', mi ne tefirimo nikoga, i nikoga ne šaljemo u pakao ako on ne veruje. Svakome će biti presuđeno na osnovu onoga što je verovao.

Oni koji ne vjeruju da je pet dnevnih namaza obaveza, cinili to ili ne(ako ne cine onda su gresnici), otpadaju od islama.

Sto se tice stalnog sjecanja na Allaha, to se kod nas zove zikr daim(stalni zikr...sjecanje na Boga), salatul daimun (stalna 'konekcija')

Oni koji ne vjeruju da je pet dnevnih namaza obaveza, cinili to ili ne(ako ne cine onda su gresnici), otpadaju od islama.

Bila je obaveza za vreme Poslanika Muhammeda i Ahlul bejta (Mir neka je sa Njima), medjutim svi znamo šta se desilo sa otimanjem prava Imama Alija (Mir neka je sa Njim) i maskariranje 12 Imama. Od tada, Muhammedanski Savez je prekršen i slomljen. Kada se Savez prekrši stiže kazna a potom reforma. I ovaj Islam koji danas imamo je daleko od Islama sa kojim je Muhammed došao. Pogledaj sekte oko sebe, svi tvrdi da su u pravu. Razočaran sam na takav Islam.
Mi vas Pozivamo na Islam koji je sa Khalifom Božijim, onaj koji je spomenut o Amanetu Poslanika Muhammeda Mir neka je sa Njim.

Sedmi Savez je posebno tegoban i težak za Arape. Zbog toga ih predanja (hadisi) Ahlul Bejta (Od Njih je Mir) bilježe kako kažu:

„On će se uzdići s novom stvari, i novom knjigom, i novom praksom, i novom jurisprudencijom/zakonom koje će biti teške za Arape.”

U drugoj naraciji (hadisu): “On će doći s novom religijom koja je Arapima teško (prihvatiti).”

Sto se tice stalnog sjecanja na Allaha, to se kod nas zove zikr daim(stalni zikr...sjecanje na Boga), salatul daimun (stalna 'konekcija')

Oporuka (amanet) Poslanika Muhammeda (Mir neka je sa Njim i Njegovom Porodicom) u noći njegove smrti
Poslanik Muhammeda (Mir neka je sa Njim i Njegovom Porodicom) opisao je njegovu Oporuku kao “zaštitu od zablude” - za onoga ko se njegove Oporuke čvrsto drži.
Ovaj termin "zaštita od zablude" se spominje u najautentičnijim knjigama muslimana, sunija i šiija.
Poslanik Muhammed (Mir neka je sa Njegovom Porodicom) u noći njegove smrti, rekao je Ali ibn Abi Talibu:
„O oče Al-Hassanov, donesi mi olovku i papir“, i on je diktirao svoju Oporuku dok nije došao do mesta gde je rekao:
„O Ali, biće dvanaest Imama posle mene i posle njih biće dvanaest Mahdija.
Ti si, o Ali, prvi od dvanaest Imama. Bog te je imenovao na svojim nebesima Ali al-Mortadha, Princ Vjernika, Veliki istinoljubivi, Svetli Razlikovnik između istine i laži, Poverljivi i Mahdi (ispravno vođeni). Ova imena se ne mogu pripisati drugima osim tebi.
O Ali, ti si moj naslednik nad mojom Porodicom, njihovim živim i umrlim, i nad mojim ženama; sa kojom god sam ostao, ona će me naći sutra, a od koje god sam se razveo, ja sam nevin prema njoj, neću je vidjeti i ona neće videti mene na Dan Oživljenja.
Ti si Namjesnik (Khalifa) u mojoj naciji (Ummetu) posle mene.
Ako ti se smrt približi, predaj to mom sinu Al-Hassanu, veoma korisnom.
Zatim, ako mu se smrt pibliži, neka ga preda mom sinu Al-Husseinu, mučeniku, čistom, ubijenom.
Zatim, ako mu se smrt pibliži, neka ga preda njegovom sinu, učitelju o bogusluženju, Aliju.
Zatim, ako mu se smrt pibliži, neka ga preda njegovom sinu Muhammed Al-Baqir.
Zatim, ako mu se smrt približi, neka ga preda njegovom sinu Džafar Al-Sadik.
Zatim, ako mu se smrt približi, neka ga preda njegovom sinu, Musa Al-Khadhim.
Zatim, ako mu se smrt približi, neka ga preda njegovom sinu Ali Al-Ridha.
Zatim, ako mu se smrt približi, neka ga preda njegovom sinu Muhammed Al-Taqqi, pouzdanom, pobožnom.
Zatim, ako mu se smrt približi, neka ga preda njeovom sinu Ali
Al-Nasih , savetniku.
Zatim, ako mu se smrt približi, neka ga preda njegovm sinu al-Hassanu, onom koji je bogat vrlinama.
Zatim, ako mu se smrt približi, neka ga preda njegovom sinu Muhammedu, Čuvaru svetog potomstva Muhammeda (Mir neka je sa Njim i Njegovm Porodicom).
Ovo su dvanaest Imama. Posle njega biće dvanaest Mahdija.
Pa ako mu se smrt približi, neka ga preda svome sinu, prvom od bliskih.
On ima tri imena, jedno kao moje i ime mog oca:
Abdullah (sluga Božiji), Ahmed, a treće ime je al-Mahdi.
On je prvi od vernika.”
– Al-Ghayba, Muhammad ibn Al-Hassan ‘Al-Toosi’, 3. izdanje, str. 150, hadis 111
– Bihar Al-Anwar, Muhammad Baqir Al-Majlisi, 3. izdanje, v.36, str.260-261, hadis 81 i v.53, str.147-148, hadis 6
Činjenica da Poslanik (Mir neka je sa Njim) opisuje ovu Oporuku kao “zaštitu od zabluda”.
To znači da je nemoguće da bilo ko potvrdi ovu Časnu Oporuku osim Njenog Zakonitog Vlasnika.
Allahov Poslanik (Mir neka je sa Njim) ne govori po svojoj vlastitoj želji, već je to inspiracija koju mu je dao Svemogući Bog, kao što se spominje u Časnom Kur'anu.
„Vaš Saputnik [Muhammed] nije s Pravoga puta skrenuo i nije zalutao! Niti govori po [svome] hiru. To je Objava koja mu se obznanjuje.”
– Časni Kur'an, Al-Nadžm/ 2-4

Jedan od osnovnih principa temelja blagoslovljenog poziva je Zakon poznavanja Namesnika Božijeg.
Znamo da je Bog od početka stvaranja poslao čovečanstvu svog Božanskog Glasnika, da vodi i usmerava ljude. Ovog čovjeka nazivamo Božjim Namesnikom na zemlji, ili 'Hudždža' na arapskom.
Međutim, moguće je biti zaveden od lažnog pastira ili sumnjati u to da li je čovjek zaista Božji Namesnik. Postoji li način da se sa sigurnošću zna?
Kao i sa svakom odlukom Svemogućeg Boga, sigurno postoji zakon koji ovo ispravno analizira. I daleko od toga da Bog, u svojoj pravdi i milosti, ne bi postavio određeni zakon i metod za čovečanstvo koje treba slediti, kako ne bi bilo zavedeno. Inače bi kazna za zabludu bila potpuno nepravedna.
Dakle, šta je zapravo ovaj Zakon o Prepoznavanju Božijeg Namjesnika?
Ovo možemo zaključiti iz predaja i hadisa Ahlulbejta (Od Njih je Mir), onih koji su nas uvek vodili kako da saznamo istinu.
Imam Ahmad Al Hassan (Od Njega je Mir) je vrlo jasno izneo i ispunio ove kriterije da ih svi vide i razumiju.
Hajde sada da pređemo na to koji su to kriterijumi, prema hadisu Ahlulbejta (Od Njih je Mir)
Abi Abdillah (Imam Dža'far Al-Sadiq) (a.s.) je rekao:
“Saputnik ove materije će biti poznat po tri kriterijuma; neće se dati nikome osim njemu samom.
On je prvi ispred svih (sa ovim osobinama), on je njegov nasljednik i ima oružje Časnog Poslanika (Od Njega je Mir) i njegovu volju (amanet) i to je nešto od čega se ja ne odvajam.”
– Basa’er Al-Darajat, Muhammad ibn Al-Hassan Al-Safaar, 1. izdanje, Al-Ahmadi izdavač, str.202, hadis 28
Dakle, tri kriterijuma koje je naveo Ahlulbejt (Od Njih je Mir) su:
1Volja
Očigledna VOLJA (amanet) od Poslanika Muhammeda (Od Njega je Mir) koja mu prethodi.
2. Nadahnuto znanje
Namjesnik će imati oružje. Poznato je da je Mahdijevo oružje u Posljednjim vremenima ZNANJE.
3.Poziv ka Vrhovnoj Vlasti Boga
ALLAHOVA ZASTAVA uvijek poziva prema Bogu, i ovo je Mahdijeva zastava tokom Posljednjih vremena, ona koja poziva na odanost samo Bogu.

Pošto spominjete Ahl-ul-bejt proroka Muhameda pretpostavljam da smatrate da su Ebu Bekr i Omer oteli vlast od Alije ibn Ebu Teliba što je sličnost sa šiitskim islamom.

1. VOLJA (amanet)
Svaki Božiji Poslanik treba da imenuje svog Nasljednika.
Imamo li primjer da se to dešava u istoriji?
Imamo primjer imenovanja Imama Alija ibn Abi Taliba (Od Njega je Mir) gdje vidimo Poslanika Muhammeda (Od Njega je Mir) kako jasno postavlja Imama Alija (Od Njega je Mir) ispred ljudi i govori im:
“Čiji god da sam ja Mawla, ovaj čovjek, Ali, je njegov Mawla. O Bože, sprijatelji se sa onim ko se s njim sprijatelji, budi neprijateljski raspoložen prema onome ko mu se protivi, podrži onoga ko ga podržava i napusti onoga ko ga napusti.”
–Al-Irshad, Abu Abdillah Muhammad ibn No’man “Al-Mufid”, 2. izdanje, v.1, str.176
Imamo još jedan primjer osobe koja tvrdi da ima očiglednu volju, a to je poslanik Muhammed (a.s.), koji je tvrdio da je obećani Paracelet ili Utješitelj ili “Ahmad” kojeg spominje Isus (a.s.):
„Ipak, kažem vam istinu; Za vas je korisno da ja odem: jer ako ne odem, Utješitelj (Paraklet) vam neće doći; ali ako odem, poslat ću ga k vama”.
-Biblija: Jovan 16:7
A u Kur'anu se ponovo spominje:
''A kada Isa, sin Merjemin, reče: 'O sinovi Israilovi, ja sam vam Allahov poslanik da vam potvrdim prije mene objavljeni Tevrat i da vam donesem radosnu vijest o poslaniku čije je ime Ahmed'' - Sura As-Saff, ajet 6
Dakle, vidimo da u Božjem sistemu, Poslanik ili Glasnik treba da imenuje svog Nasljednika ili Namjesnika i učini to očiglednim i javnim, kako bi ljudi znali.

Islam se ne gleda kroz prizmu onoga sto muslimani cine, posebice ako je to u suprotnosti sa ucenjem islama, tako nek te ne zalosti stanje danasnjeg ummeta (zajdnice). Stvaranje nove religije, kao i mesijanski sindrom, nije rijesenje, rijesenje je intepretirati islam u duhu vremena (jer mi cemo biti pitani za ono sto radimo a prethodne generacije za ono sto su one radile). Slican pristup kao vas imaju i Ahmedije i Bahaije...i oni za sebe tvrde da su ispunjenje prorocanstva o dolasku Mahdija i Isusa...pa kome onda vjerovati?

Islam se ne gleda kroz prizmu onoga sto muslimani cine, posebice ako je to u suprotnosti sa ucenjem islama, tako nek te ne zalosti stanje danasnjeg ummeta (zajdnice). Stvaranje nove religije, kao i mesijanski sindrom, nije rijesenje, rijesenje je intepretirati islam u duhu vremena (jer mi cemo biti pitani za ono sto radimo a prethodne generacije za ono sto su one radile). Slican pristup kao vas imaju i Ahmedije i Bahaije...i oni za sebe tvrde da su ispunjenje prorocanstva o dolasku Mahdija i Isusa...pa kome onda vjerovati?

Na čijem autoritetu oni pozivaju ?

Da li je moguće da neko lažno tvrdi oporuku/volju/amanet Poslanika?
Nemoguće je da neko lažno tvrdi božanski zaštićenu Volju nakon Prvog i Pravog tvrdioca oporuke.
Čudo je samo po sebi da niko u proteklih 1.400 godina nikada nije tvrdio da je 'Ahmad' koji se spominje u testamentu osim imama Ahmada Al-Hassana (od Njega je Mir).
Imam Al-Sadik (Od Njega je Mir) je rekao:
“Ovo je stvar koju može tvrditi samo njen kompanjon (vlasnik), inače će mu Allah odsjeći život (učiniti da umre).”
– Al-Kafi, Muhammad ibn Yaqub Al-Kulaini, 5. izdanje, v.1, str.373, hadis 5

Nazad
Vrh