Ahmadi Religija Mira i Svetlosti

Da li je moguće da neko lažno tvrdi oporuku/volju/amanet Poslanika?

Ne moze se sa sigurnoscu reci da li je Poslanik s.a.v.s jednom prilikom htio da u oporuci stavi Aaiju r.a. kao prvog halifu. Iako je Poslanik s.a.v.s. bio bolestan tada , ozdravio je pa je mogao reci...zapisati ono sto bi se nalazilo u oporuci...ali nije.

Ne moze se sa sigurnoscu reci da li je Poslanik s.a.v.s jednom prilikom htio da u oporuci stavi Aaiju r.a. kao prvog halifu. Iako je Poslanik s.a.v.s. bio bolestan tada , ozdravio je pa je mogao reci...zapisati ono sto bi se nalazilo u oporuci...ali nije.

nije ozdravio, ovo je oporuka na njegovoj samrti.

“Ovo je stvar koju može tvrditi samo njen kompanjon (vlasnik), inače će mu Allah odsjeći život (učiniti da umre).”

Prame sijtskom vjerovanju mora postojati Imam (jedan od dvanaestorice) koji ce verificirati necije vizije, tj interetirati. Ahmad Al-Hassan je imao snove i vizije ali nije imao Imama koji je ziv da bi to pravilno intepretirao,.

nije ozdravio, ovo je oporuka na njegovoj samrti.

Kako kad je Poslanik josh rekao da nam ostavlja dvije stvari Kur'an i sunnet, u drugom (slabijem po autenticnosti) revijatu(predaji) Kur'an i Ehl Bejt. Bilo kako bilo nigdje Poslanik s.a.v.s nije oporucio ALiju kao svog nasljednika u svjetovnim pitanjima.

Kakvo je vaše mišljenje o Ebu Bekru, Omeru ibn el Hatabu i Ajši? Proklinjete li ih kao šiiti ili su za vas ashabi poslanika?

Pošto spominjete Ahl-ul-bejt proroka Muhameda pretpostavljam da smatrate da su Ebu Bekr i Omer oteli vlast od Alije ibn Ebu Teliba što je sličnost sa šiitskim islamom.

Mir stobom Maki.
Mi nismo šije za koje vi danas znate. Oni su daleko otišli sa svojom dekomracijom.

Mir stobom Maki.
Mi nismo šije za koje vi danas znate. Oni su daleko otišli sa svojom dekomracijom.

Pa dobro ali da li onda smatrate da su dotični ukrali Aliju nasljedstvo. Prihvatate li sunitske hadise kao što su Sahih Bukhari i Sahih Muslim?

Kako kad je Poslanik josh rekao da nam ostavlja dvije stvari Kur'an i sunnet, u drugom (slabijem po autenticnosti) revijatu(predaji) Kur'an i Ehla Bejt. Bilo kako bilo nigdje Poslanik s.a.v.s nije oporucio ALiju kao svog nasljednika u svjetovnim pitanjima.

moraš da čitaš i šitsku literaturu da bi shvatio koja je fitna bila prisutna..abu bekr je poput samiriji u musaovom vremenu

moraš da čitaš i šitsku literaturu da bi shvatio koja je fitna bila prisutna..abu bekr je poput samiriji u musaovom vremenu

Citao sam ja i šitku literaturu, ali i odgovore na to. Ovako , ne zamjeri, po sjecanju pricam.
Poslanik s.a.v.s. nije imenovao svoga nasljednika to je sigurno, vec je ostavio da sami muslimani o tome povedu racuna.
Vas i šije, dvanaesto-imamci(koji su vecina) odbaciju od sebe.

Pa dobro ali da li onda smatrate da su dotični ukrali Aliju nasljedstvo. Prihvatate li sunitske hadise kao što su Sahih Bukhari i Sahih Muslim?

da, oteli su njegovo pravo, samim tim, ono što imamo servirano danas od sekta islama jeste njihova krivica.
što se tiče buharija i muslima, u svakoj zbirci ima istine ali takodje i iskrivljenosti i laži i izobličenja

Citao sam ja i šitku literaturu, ali i odgovore na to. Ovako , ne zamjeri, po sjecanju pricam.
Poslanik s.a.v.s. nije imenovao svoga nasljednika to je sigurno, vec je ostavio da sami muslimani o tome povedu racuna.
Vas i sije, dvanaesto-imamci(koji su vecina) odbaciju od sebe.

brate moj, da li ti smatras da bi Dobri Bog ostavio svoju kreaciju bez Pastira? daleko je to od Dobrog Boga, u takvog necu da verujem onda
ljudi su se ubijali u proslosti (a i danas pomalo) radi opredeljenja, da li je to od Dobrog Boga i jer je Bog ostavio da sami o tome povedemo racuna?

Od kuda to da se ljudi kao sto su bili 4 prva Halife svadjaju za vlast? Nisu se oni svadjali nego su preci danasnjih Sija i njima slicnih unijeli sumnju i fitnu medju narod pa uzrokovali one ratove.

Koliko kosta ta vasa knjiga i kako vas se zove vodja?

da, oteli su njegovo pravo, samim tim, ono što imamo servirano danas od sekta islama jeste njihova krivica.
što se tiče buharija i muslima, u svakoj zbirci ima istine ali takodje i iskrivljenosti i laži i izobličenja

brate moj, da li ti smatras da bi Dobri Bog ostavio svoju kreaciju bez Pastira? daleko je to od Dobrog Boga, u takvog necu da verujem onda
ljudi su se ubijali u proslosti (a i danas pomalo) radi opredeljenja, da li je to od Dobrog Boga i jer je Bog ostavio da sami o tome povedemo racuna?

Moje vjerovanje je sufijsko, mi u svojoj silsili (tzv. zlatna) imamo i Aliju r.a. kao imama. Dakle duhovno oni su bili prenosioci sustine islama....te sufijski redovi se nadovezuju na njih. Ali u svjetovnim stvarima Allah je dao šuru (bukvalno znacenje je ...dogovaranje)kao nacin formiranja vlasti.

Od kuda to da se ljudi kao sto su bili 4 prva Halife svadjaju za vlast? Nisu se oni svadjali nego su preci danasnjih Sija i njima slicnih unijeli sumnju i fitnu medju narod pa uzrokovali one ratove.

The messenger of Allah, may Gods prayers and peace be upon him, said: After me there will be a disagreement or an order. If you can be peace, do so. Musnad Ahmad Ibn Hanbal narration number 695
Dakle, Imam Ali se odlučio za peace, čitaj šijsku literaturu

U vezi knjige, može se skinuti besplatno u PDF formatu. Knjiga u papiru ne znam koliko košta, planira se kako Ali Akbar veli još prevesti na par jezika. Inače sam čitao sinoć na poslu knjigu (skinuo PDF) i tu veli da nije razapet Isus, nego Šimun Cirenac koji je Isusu pomogao nositi križ. Ali tu se veli kako je Isusova duša skakala od čovjeka do čovjeka, dok nije napustila grad.

Alija r.a. je bio mlad da preuzme tada halifat. Redosljed smrti catri pravedne halife takodje potvrdjuje daje halifat bio islamski, Bozijom voljom vođen.

Nazad
Vrh