Da li je Bog sveprisutan i kako?

• Pokretač teme Pokretač teme Nefi
  • Datum početka Datum početka

Nefi

Mormon
Član
Reakcijski bodovi
42
Bodovi
48
Bog je lično biće po čijoj je slici čovek stvoren: "Zatim Bog reče: „Hajde da načinimo čoveka po svom obličju, sličnog nama, i neka vlada nad morskim ribama, nad stvorenjima koja lete po nebu, nad stokom, nad svom zemljom i nad svim drugim životinjama što se miču po zemlji.” (Post 1:26)

"Ovo je knjiga o Adamovom životu. Onog dana kada je Bog stvorio Adama, načinio ga je sličnim sebi." (Post 5:1)

Određene denominacije koje se pozivaju na Nikejski ili Atanasijski simbol vere, tvrde da su Otac, Sin i Sveti Duh apstraktni, apsolutni, transcendentni, svuda prisutni, jedne suštine, večni i nepoznati, bez tela, udova ili emocija, koji prebivaju izvan prostora i vremena.

Radi toga mnogi hrišćani veruju, da Bog nemože biti sveprisutan ako ima telo, a zaboravljaju da je Isus otišao u telu na nebo.

Ipak se ovo učenje ne temelji na pismu.

Tu se postavlja pitanje, zašto bi sada jedna osoba sa telom od duha bila sve prisutna, a druga sa telom od mesa i kostiju to nije.

Nije li Isus otišao na nebo u telu? Nije li on i dalje svemoćni Bog? A ako je i dalje svemoćni Bog, zašto nije sveprisutan iako ima telo?

To što Boga čini sveprisutnim to je njegov Duh i svetlo ili njegova duhovna moć a ne telo, bilo ono od duha ili mesa i kostiju.

Naravno ako mislite da je za vas lakše da zamislite jednog bestelesnog Boga i samo kao takvog sveprisutnog, to je u redu, ali mislim da bi to trebalo stajati na pismu a ne na vlastitom mišljenju.

Iako Biblija potvrđuje njegovu svepisutnost: „Jer u njemu živimo i krećemo se i jesmo“ (Dela apostolska 17:28). Ona ne objašnjava kako to funkcioniše.

Ja takođe verujem da je Bog sveprisutan, i da njegova prisutnost prebiva u beskrajnosti svemira.

Ali verujem isto da je Bog mnoge izgubljene istine o prirodi Boga, ponovo objavio, preko Josepha Smitha i drugih posle njega. Zato naši novoobjavljeni spisi na to daju jasniji odgovor.

„On sve shvata, i sve je pred Njim, i sve je oko Njega; i On je iznad svega, i u svemu, i kroz sve, i oko svega; i sve je po Njemu, i od Njega, i to od Boga, u veke vekova. “ (UZ 88:41).

Bog je, za nas, naravno, lično biće po čijem liku je čovečanstvo stvoreno, ali On je takođe i imanentno biće iz koga izlazi svetlost koja ispunjava ceo svemir i tako ga čini sveprisutnim.

"I ja, Bog, rekoh svom Jedinorođencu, koji sa mnom beše od početka: Načinimo čoveka po obličju svome, nalik sebi; i beše tako. I ja, Bog, rekoh: Neka vladaju nad ribama morskim, i nad pticama na nebu, i nad stokom, i nad svom zemljom, i nad svakim bićem što puže po zemlji." (Mojsije 2:26)

"Po obličju sopstvenog tela svog, muško i žensko, stvori ih, i blagoslovi ih, i nadenu im ime Adam, u danu kada behu stvoreni i behu postali žive duše u zemlji, u podnožju Božjem." (Mojsije 6:9).

„Svetlost koja se širi iz prisustva Božjeg da ispuni beskrajnost prostora – Svetlost koja je u svemu, koja daje život svemu, koja je zakon po kome se sve upravlja, i to moć Boga koji sedi na svom prestolu, koji je u grudima večnosti, koji je posred svega.“ (UZ 88:12–13).

Moć, svetlost, uticaj i duh koji izviru iz njegove ličnosti i ispunjavaju neizmernost svemirskog prostora, su međutim, njegova kreacija i tako je On ipak, sa telom ili bez, sveprisutan.

zaboravljaju da je Isus otišao u telu na nebo.
Ovo je jako nerazumno vjerovanje, jer gdje bi mogao otici sa tijelom, u kakvo nebo?!

Ljudi su u antici vjerovali da su bogovi plinovita bica koja obitavaju na nebu. Posto su plinoviti, ne mogu primiti krute darove ili prinose pa su vjerovali da im darove moraju spaliti na zrtvenom ognju i pretvoriti u plin, dim ili ugodan miris. Primijetili su da se dim i pare nakon spaljivanja dizu u nebo pa su vjerovali da spaljivanjem prinosa na zrtvenom ognju oni odlaze izravno bogovima, koji im onda uzvracaju kisom od koje buja trava, rastu biljke, goje se krave i uvecava se ljudsko blagostanje.

E sada, mi smo u medjuvremenu od antike do danas naucili da gore na nebu nema nikakvih bogova, nikakvih dvoraca u oblacima u kojima zive bogovi. Da su gore samo planete, mjeseci, zvijezde... pa se postavlja pitanje gdje je to Isus mogao otici u nebo?!

Dakle, takvo je vjerovanje potpuno neutemeljeno i nevjerovatno, zasnovano na praznovjerju antickih naroda.

Iako Biblija potvrđuje njegovu svepisutnost: „Jer u njemu živimo i krećemo se i jesmo“ (Dela apostolska 17:28). Ona ne objašnjava kako to funkcioniše.
Ovaj biblijski stih jasno ukazuje da Bog nije jedno ograniceno tijelo, nego svepristno polje svijesti unutar kojega se odvija i odrzava cijelo stvaranje.

Ovaj biblijski stih jasno ukazuje da Bog nije jedno ograniceno tijelo, nego svepristno polje svijesti unutar kojega se odvija i odrzava cijelo stvaranje.
Pa baš zato Bog nije ograničen svojim telom jer je on najinteligentnije biće univerzuma i tako ima moć sa svojim razumom da bude sve prisutan, iako ima telo. Ako piše da je Bog stvorio čoveka po svom obličju, onda to znači da Bog ima oblik jednog čoveka, razlika je u slavi i inteligenciji, i radi toga je on svemoćan a mi nismo.

Pa baš zato Bog nije ograničen svojim telom jer je on najinteligentnije biće univerzuma i tako ima moć sa svojim razumom da bude sve prisutan, iako ima telo. Ako piše da je Bog stvorio čoveka po svom obličju, onda to znači da Bog ima oblik jednog čoveka, razlika je u slavi i inteligenciji, i radi toga je on svemoćan a mi nismo.
Božije obličje u čovjeku je njegova duša, a ne tijelo. Tijelo imaju i životinje.

I to je samo jedno od tumacenja. Jos jedna pretpostavka o Bogu. Ne prijanjajmo odvise za nju.

Uzgred, dualisticka vedanta u hinduizmu (ciji su nama poznati predstavnici Hare Krshna pokret) ima posve istu pretpostavku o Bogu. Mozda bi te zanimalo da proucis njihovo ucenje jer vase dvije skole gaje vrlo slicno teolosko razmislajnje o Bogu.

Uzgred, dualisticka vedanta u hinduizmu (ciji su nama poznati predstavnici Hare Krshna pokret) ima posve istu pretpostavku o Bogu. Mozda bi te zanimalo da proucis njihovo ucenje jer vase dvije skole gaje vrlo slicno teolosko razmislajnje o Bogu.
Istina je jedna i Bog nadahnjuje svakog ko traga za istinom.

Božije obličje u čovjeku je njegova duša, a ne tijelo. Tijelo imaju i životinje.
Tu se ne misli na dušu ili na duha, ali i da jeste, to bi govorilo na to da jedan bestelesni duh ima isto oblik ili izgled jednog čoveka sa telom. Tu se onda postavalja pitanje zašto jedno duhovno biće ima isti oblik kao telo čoveka? Znači ima usta, zube, nos, stomak itd. Ali koja bi to bila svrha, ako nemože da jede, da pije, a da nepominjem pol, jer piše da Bog stvori muško i žensko po svom obliku, što govori u korist teorije da polovi postoje i na nebu.

Bacimo pogled na pismo.
"Zatim Bog reče: „Hajde da načinimo čoveka po svom obličju, sličnog nama... Tada je Bog stvorio čoveka po svom obličju, stvorio ga je po Božjem obličju - stvorio je muškarca i ženu." (Postanak 1:26,27)

A samo nekoliko glava dalje piše da je ADAM u obliku SLIČAN BOGU:
"Ovo je knjiga o Adamovom životu. Onog dana kada je Bog stvorio Adama, načinio ga je sličnim sebi. Stvorio je muškarca i ženu. Zatim ih je blagoslovio i onog dana kada su bili stvoreni nazvao ih je čovek. Kada je Adam imao sto trideset godina, rodio mu se sin, njemu sličan, po njegovom obličju, i dao mu je ime Sit. Nakon što mu se rodio Sit, Adam je živeo osamsto godina. Za to vreme rodilo mu se još sinova i kćeri. Tako je Adam živeo ukupno devetsto trideset godina, a zatim je umro." (Postanak 5:1-5)

Prvo piše da je Bog Adama načinio sličnom sebi a onda par stihova dalje piše da se Adamau rodio sin sličan njemu, što jasno govori o sličnosti u obliku i izgledu a ne po osobinama duše, jer se koristi ista jevrejska reč
U oba stiha se na Jevrejskom koriste reči "Demuvth" = po obličju svom, i "Tselem" = slični nama!

Da li je Bog sveprisutan i kako?​

Da bi bio sveprisutan, Bog, ili bi se morao „dijeliti“ na proste faktore da bude baš posvuda (i što bi od Njega onda ostalo :) ? ), ili je Bog toliko ogroman Duh koji obuhvaća i cijeli svemir, pa je zapravo baš sve u Njemu – dakle i mi.

Zamislimo biće koje postoji oduvijek i postojat će uvijek, koje nema svoj početak!
Meni je to bila polazna točka da KO-NA-ČNO raščistim s tom dilemom: posvuda, posvagda (u svakom "kutku“ vremena i svemira)...na svakom mjestu, a uz to je duhovno biće.
Pokušajte svi! To je temelj, I vrlo brzo će postati shvatljivo KAKO TO da je Bog sa mnom SADA dok ja ovo pišem i s tobom koji ovo kasnije čitaš…
Sve ostalo cjepidlačenje o Bogu, o stvaranju, o otkupljenju...postat će tako banalno, čak bedasto, jer sve će polako sjesti na svoje mjesto - dakako, uz čitanje Evanđelja, i duboku vjeru, da ono što ne razumijem(o) ne znači da to nije tako kako piše. Jer ja( nitko!) nisam super um da bih bio u pravu u onome što ni drugima nije jasno.

Sorry na ovakvom upadu u temu.

Zadnje uređeno:
ili je Bog toliko ogroman Duh koji obuhvaća i cijeli svemir, pa je zapravo baš sve u Njemu – dakle i mi.
samo što Bog nikada tako nešto nije objavio, naproriv, On se obajvljuje u izgledu kao jedan čovek:

"Nad svodom koji je bio iznad njihovih glava bilo je nešto kao kamen safir, nalik prestolu. A gore, na onom što je ličilo na presto, bio je neko kao zemaljski čovek." (Jezekilja 1:26)

"A govorio je JAHVE s Mojsijem licem u lice, kao što govori netko s prijateljem svojim. " (2 Mojsije 33:11)

"Potom otide gore Mojsije i Aron, Nadav i Avijud, i sedamdeset starešina Izrailjevih. I videše Boga Izrailjevog, i pod nogama Njegovim kao delo od kamena safira i kao nebo kad je vedro." (Izlazak 24:9,10)

"...a oči su moje videle Cara, Jahve nad vojskama!’ (Isaja:6:5)

"A on pun Duha Svetoga pogleda na nebo i vide slavu Božiju i Isusa gde stoji s desne strane Bogu, i reče: evo, gledam otvorena nebesa i Sina čovečijeg kako stoji s desne strane Bogu." (Dela Apost 7:54-56)

Dilema je u tome ako ignoriramo ove spise koji su jedini izvor, koji govori da postoji jedan Bog, onda možemo isto tako ireći da Bog ne postoji i da je to samo mašta ljudi.

samo što Bog nikada tako nešto nije objavio
Mislim da Bog nikada nista nije objavio. Sve su ta zapisi odredjenih ljudi, koje su zbog vece uvjerljivosti (ili tko zna kojeg drugog razloga) pripisali Bogu. I zato se tih tzv. "objava" ne smijemo dogmatski drzati. Mozemo ih uzeti kao jedan od izvora, kao uvid u misljenje odredjenih ljudi. Nista vise.

Dilema je u tome ako ignoriramo ove spise koji su jedini izvor
Stvar je upravo u tome sto ti spisi nisu jedini izvor.

Nefi: "Dilema je u tome ako ignoriramo ove spise koji… "
Fazlija: "Stvar je upravo u tome sto ti spisi nisu jedini izvor."
....
Spisi...Danas je to mnogima kao tabla "NE GAZI TRAVU" - Da obilazim? Nikoga nema, tko će me vidjeti..."!
Bit ću opširniji:
Čovjek živi u relativnom svijetu. Naša percepcija stvarnosti je od Stvoritelja prilagođena, jer…Ne stvori li Bog prvo duhovna bića? I sva ona borave/žive u jednoj nama neshvatljivoj stvarnosti, u Božjoj stvarnosti, protiv koje se Lucifer pobunio želeći nametnuti svoju također relativnu predodžbu o Bogu, jer samo je Stvoritelj apsolutan.

To su shvatili mnogi sveci, koji su se okrenuli Apsolutnome, s Njime su razgovarali na duhovan način, jer i čovjek je više duhovno biće nego materijalno.

Već naše „JA“ – zar je materijalno uvjetovan? Neki će reći „Da“…, ali naš JA je plod - od Stvoritelja nam darovane - duše. Čovjek je u biti duhovno biće „zgurano“ u materiju, da bi se po njoj svojim djelovanjem u odnosu na okolinu, tj. svoje bližnje u čiju nas je sredinu Bog smjestio što više uobličio Stvoritelju – darivajući sebe, svoje zrnja vremena, kapi znoja, mrvice svoga stečenoga znanja…Zar samo stečenoga svojim trudom?

Koliko toga smo dobili ne razmišljajući KAKO?

Svijet je relativan, naš ljudski vijek je relativno dug, relativno kratak: godine se množe, 60-ta dođe, ali naše srce „govori“ da nam je tek 45-50. Kad smo sretni vrijeme leti, u boli i tuzi kako sporo promiče, jer naše poimanje i vremena i prostora je individualno, ono je i relativno.

Ne dirajmo teoriju relativnosti: što se brže krećemo, što bliže brzini svjetlosti, vrijeme nam sporije protiče u odnosu na stabilnu okolini. Zaista stabilnu? Ima li išta da nije u pokretu?

Spomenuh anđeosko boravište, uz Boga. Je li nebo za kojim čeznemo izvan nama poznatog i nepoznatog svemira? Ili se ono oko nas?
Ne samo zbog istočnoga grijeha, čovjek je ograničen u spoznavanju. Može samo moliti svoga Tvorca i isprositi uliveno znanje, ulivenu mudrost, hrabrost, odvažnost…baš sve.

Sveti Lovro, po legendi, dok ga peku reče da je već pečen s jedne strane, da ga okrenu. Legenda, vjerojatno. Ali što sa prvim kršćanima u rimskoj areni? Odakle ta hrabrost, je li im je Bog smanjio osjećaj boli?

Bog čini čuda kod svakoga, napose onomu tko se Njemu želi predati.

Predati, da, a ne da ga secira, „trančira“ kao mesar goveđu polovicu…Onome tko VJERUJE BOGU (ne, ne U Boga, jer to nije isto), kao Isus i Marija, kao Ivan Krstitelj, kao Mojsija, kao toliki i „moderni“ sveci koji su URANJALI u Božju prisutnost baš u svemu(jer zaista je posvuda) isprosili su milost zbližavanja Bogu samo umrtvljenjem sebe!
Blagoslivljati Boga i bližnje! Ne suditi (pa to je od Isusa itekako podvučeno).

Relativno je stvarnost. Apsolutni je stvarnost, ali do Njega dolazi samo onaj koji sebe smatra mrvicom uspoređujući se sa Stvoriteljem – kad Ga časti svojim postojanjem koje ima svrhu (i nju traži), kao što ga časte bilijarde i bilijarde drugih razumnih bića koje je Stvoritelj još prije postanka svemira odlučio stvoriti da bi na koncu, od Njega kontrolirane evolucije svakom biću koje počinje bivati svjesno, dao razum preko duše. Jer Bog je neshvatljivo bezgranično biće koje čezne da se dariva. I ZATO su mu potrebna bića sa slobodnom voljom, kou dobiva uz dušu.

Taj Bog, kojeg sam u prvom posu spomenuo je živa Ljubav, to na prvome mjestu, a odmah nakon nje NESHVATLJIVO MILOSRĐE.
Pa…Tko je toga svjestan, na dobrom je putu da svoga Stvoritelja, po Isus i nebeskoga Oca sve dublje i dublje upoznaje već na zemlji.

Zar je u redu tvrditi: Moja je vjera, moja crkva je jedina prava, a moj odnos s Bogom je pogrešan…Ili ga uopće nema? Ili: ako je moj odnos s bližnjima možda čak za osudu?

Treba moliti, najviše zahvaljivati baš na svemu, pa i na bankomatu ako nema baš nikoga, a inače je gužva, ako nas je obišla tuča („HVALA TI“!), za svaki npr .doručak(„Hvala ti Bože i budi milostiv svima koji i danas gladuju)…itd. itd. jer ako čuješ zavijanje kola hitne pomoći, opet evo prilike: “Bože blagoslovi osobu zbog koje hitna ide na intervenciju. SPASI JU“.

E, ako je tako, tada se hvali „Moja crkva je jedina ispravna“ – jer bio ti u ne znam kakvoj crkvi, a baš te briga za sve oko tebe, tvoja crkva ti služi samo kao paravan iza kojeg skrivaš…RAZMISLI ŠTO!

Što nas najviše smeta kod drugih ako ne ono uočeno „na prvu“? Znamo: ono što bismo kod sebe najradije odmah promijenili.
Razumijemo mi to svi! Svi mi osjećamo KAKO treba živjeti, kako komunicirati sa Stvoriteljem, ali…Zar je to LAGANO? „A moja karijera, moj položaj, moja obitelj, bogatstvo, ma kako malo bilo“?

Ako Bog nije na prvome mjestu…GDJE je onda? A mi? Tada smo mi na 1. mjestu.
A sva ova pitanja na ovom i drugim forumima tipa „kako je Bog stvorio nešto“ ili “Gdje je bila 2.Božanska Osoba kad se Riječ Utjelovila“ ili:“ Zašto nema monoteizma nigdje u Bibliji“? ili: „Odakle Isusu Kristu nadnaravna moć“ ? - sve su to toliko sporedna pitanja da se često čudim kako nekome može uopće pasti na pamet tako nešto, jer nema baš nikakve veze sa nekom činjenicom koja bi nam pomogla približiti se za jednu stepenicu onome za čime težimo - Nebeskom kraljevstvu...Sve su to zamke Zloga da nas odvuče od bitnoga u našem životu. Znamo li koja su dva najbitnija pitanja?

GDJE SAM JA U ODNOSU NA BOGA?… i
KAKAV SAM JA U BOŽJIM „OČIMA“? (dodajmo i u očima svojih bližnjih)

Zadnje uređeno:
Nazad
Vrh