Da li je masturbacija nemoralan cin?

Sve tri monoteisticke religije zabranjuju masturbaciju dok medicina sa druge strane to smatra zdravom praksom.
Kakav je vas stav po tom pitanju?

ne zabranjuju nego na primer Biblija je protiv toga jer je to necista navika...
Dakle to nije greh ranga bluda ali je isto greh i hriscani tj vernici ga ne bi trebali praktikovati...
Medicina nema pojma.
Moj stav je Biblijski jer zastupam to ucenje.

Nije Biblija leksikon osnovnih pojmova.

Zapravo jeste kada je rec o hriscanskim moralnim standardima i to jedini leksikon na svetu koji ekskluzivno sadrzi sve relevantne duhovne standarde o hriscanstvu !!!
Inace,kad kazes da je neka aktivnost GREH trebas uzeti u obzir sta je to greh uopste ili jos preciznije - koja je Bibliska definicija greha.
Evo kako ona glasi:

1 Jov.3,4;
"...Svaki koji čini grijeh i bezakonje čini: i grijeh je bezakonje..."

Dakle ??? kavica

Zapravo jeste kada je rec o hriscanskim moralnim standardima i to jedini leksikon na svetu koji ekskluzivno sadrzi sve relevantne duhovne standarde o hriscanstvu !!!
Inace,kad kazes da je neka aktivnost GREH trebas uzeti u obzir sta je to greh uopste ili jos preciznije - koja je Bibliska definicija greha.
Evo kako ona glasi:

1 Jov.3,4;
"...Svaki koji čini grijeh i bezakonje čini: i grijeh je bezakonje..."

Dakle ??? kavica

Galatima 5
19 A dela tela se lako mogu prepoznati. To su: blud*,+ nečistoća, besramnost*,+ 20 idolopoklonstvo, vračanje*,+ neprijateljstva, svađe, ljubomora, izlivi gneva, prepirke, podele, sekte, 21 zavist, opijanje,+ razuzdane zabave i tome slično.
Efeyanima 5
3 Neka se blud* i bilo kakva nečistoća ili pohlepa i ne spominju među vama,+ kao što dolikuje svetima,+

To spada u nesicstu naviku ili necistocu
pise posebno od bluda znaci nije blud

To spada u nesicstu naviku ili necistocu
pise posebno od bluda znaci nije blud

Izvini,a gde si ti to procitala da je to uopste necista navika ???
To je samo tvoje licno razmisljanje ili si nekog cula da je to tako okvalifikovao pa si ti sve to rutinski "kupila na brzaka"i sad nama ovde "preprodajes" maltene za badava ??? kavica
Jel moze neki konkretan Bibliski tekst koji nam to definise ili ces koncno priznati kako stvari zaista stoje ???

Izvini,a gde si ti to procitala da je to uopste necista navika ???
To je samo tvoje licno razmisljanje ili si nekog cula da je to tako okvalifikovao pa si ti sve to rutinski "kupila na brzaka"i sad nama ovde "preprodajes" maltene za badava ??? kavica
Jel moze neki konkretan Bibliski tekst koji nam to definise ili ces koncno priznati kako stvari zaista stoje ???

U Bibliji tako pise.
Proucavanjem Biblije to znam.

U Bibliji tako pise.
Proucavanjem Biblije to znam.

Bas lepo,hajde nam sad i to nama obznani da i mi konacno saznamo dajuci nam konkretne Bibliske citate gde to jasno i precizno pise.
Dakle ???

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Bas lepo,hajde nam sad i to nama obznani da i mi konacno saznamo dajuci nam konkretne Bibliske citate gde to jasno i precizno pise.
Dakle ???

Sa tobom ne vredi diskusija
ja dam dokaze a ti posle toga pitas da ti dam dokaze
dala sam ti
Galatima 5
19 A dela tela se lako mogu prepoznati. To su: blud*,+ nečistoća, besramnost*,+ 20 idolopoklonstvo, vračanje*,+ neprijateljstva, svađe, ljubomora, izlivi gneva, prepirke, podele, sekte, 21 zavist, opijanje,+ razuzdane zabave i tome slično.
Efeyanima 5
3 Neka se blud* i bilo kakva nečistoća ili pohlepa i ne spominju među vama,+ kao što dolikuje svetima,+

Sa tobom ne vredi diskusija

Hmmmm, a zasto si i na osnovu cega to tako zakljucila...!??

...odlicno,super,daj da ih konacno vidimo:

dala sam ti
Galatima 5
Efeyanima 5

Eto,ponovila si opet Bibliske citate ali nisi dala dokaze GDE TO PISE DA JE POMENUTA AKCIJA NECISTOCA !!!

a ti posle toga pitas da ti dam dokaze

Pa naravno da pitam jer do sada dokazed jos uvek nisi dala...da ponovim,trazi se dokaz da je pomenuta radnja opisana kao necistoca ili mozda greh !!!

Dakle ??? kavica

robivek, kad je mystery rekla da je masturbacija nečistoća, sjećaš se u Starom zavjetu nekih zakona. Evo našao sam 3. Mojsijeva 15, 16-18

Kad čovjek imadne sjemeni izljev, neka u vodi okupa cijelo svoje tijelo i ostane nečistim do večeri. Svaka haljina i svaka koža na koju dospije takav sjemeni izljev neka se u vodi opere i ostane nečistom do večeri.
Ako koja žena legne s kojim čovjekom i on ispusti sjeme, neka se okupaju u vodi i budu nečisti do večeri.’

robivek, kad je mystery rekla da je masturbacija nečistoća, sjećaš se u Starom zavjetu nekih zakona. Evo našao sam 3. Mojsijeva 15, 16-18

Kad čovjek imadne sjemeni izljev, neka u vodi okupa cijelo svoje tijelo i ostane nečistim do večeri. Svaka haljina i svaka koža na koju dospije takav sjemeni izljev neka se u vodi opere i ostane nečistom do večeri.
Ako koja žena legne s kojim čovjekom i on ispusti sjeme, neka se okupaju u vodi i budu nečisti do večeri.’

Moguce je da je mislila na ovog s tim sto je ipak kontekst sasvim drugaciji-u ovom slucaju se radi o OBREDNOJ NECISTOCI !!!
Naime,u vreme SZ-ta bilo je razlicitih kategorija telesnih necistoca (bolest,kontakt sa necistim zivotinjama,mrsama, menstrualni ciklus kod zena pa cak i seks) ali je sve to bilo iz razloga da se NE OSKVRNI SATOR GOSPODNJI gde su se prinosile krvne zrtve !!!
Evo Bibliskog dokaza:

3 Mojs.15,19:
"... Tako ćete odlučivati sinove Izrailjeve od nečistota njihovijeh, da ne ginu s nečistota svojih skvrneći šator moj što je usred njih. "

Danas,kao stro verujem da svi znamo,krvne zrtve se ne prinose stoga nema ni satora (ni hrama) sto znaci da je ta klasifikacija , kao i svi ostali zapovesti koje su bile u kontekst tog zakona -danas van snage !!!

A to znaci da mi jos uvek ocekujhemo od mystery da nam da Bibliskog dokaza da je predmetna aktivnost zaista necista !!!

P.S. ...ne znam dali je zaista potrebno ali bih ipak napomenuo da je sva ova obredna necistoca bila VREMENITOG KARAKTERA sto znaci da je bila prolazna nakon sto bi zavrsilo vremensko ogranicenje ili neki zdravstveni simptomi dok je greh je sasvim druga kategorija ljudske duhovnosti

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Masturbacija je greh kao i svaki drugi, jer vodi do duhovnog pada.
Po bibliji sama bludna misao ili zelja koja se javi na nivou misli je greh.
I ako se ta misao ili zelja ne pobede molitvom i prebivanjem u Hristu, ona prelazi u delo.

Covek ne moze sam pobediti greh jer je slab.

On to moze jedino ako se obrati, i dopusti Bogu da ga Duhom Svetim promeni, pri cemu on cisti coveka, njegovo srce i misli od gresnih telesnih zelja, da mu one postaju odvratne i daleke.

Da bi ostao u tom stanju posvecenja - covek mora da bude u stalnom strazenju, putem molitve, citanja Bozje reci, i razmisljanjem i gledanjem u Isusa.

Masturbacija je greh kao i svaki drugi, jer vodi do duhovnog pada.

A gde to pise u Pismu ?

Po bibliji sama bludna misao ili zelja koja se javi na nivou misli je greh.

A sta je bludno ako li recimo momak sanjari o devojci koju bi hteo ozeniti,dakle iskljucivo o njoj i daje sve sto stoji do njega da je osvoji i konacno realizira svoje erotske snove ?
Sta je gresno u ovome ?

I ako se ta misao ili zelja ne pobede molitvom i prebivanjem u Hristu, ona prelazi u delo.

To vazi za gresne misli koje vode do greha a ovo je sasvim druga materija.
Odkud uopste ideja da je seks sam po sebi greh pa da bi "sanjaranje"o tome bila gresna pomisao ?

Covek ne moze sam pobediti greh jer je slab.

On to moze jedino ako se obrati, i dopusti Bogu da ga Duhom Svetim promeni, pri cemu on cisti coveka, njegovo srce i misli od gresnih telesnih zelja, da mu one postaju odvratne i daleke.

Da bi ostao u tom stanju posvecenja - covek mora da bude u stalnom strazenju, putem molitve, citanja Bozje reci, i razmisljanjem i gledanjem u Isusa.

Generalno se slazem sa ovim ali ne shvacam zasto sve ovo uopste pominjes u ovu temu ?

Pa sve sto sam napisao je vezano za temu.

Brak ima svoje mesto u zivotu Hriscana, ali on nema veze sa erotikom, nemoralom, telesnim zeljama i slicno.

Greh se mora nazvati pravim imenom.

A ako masturbacija to nije, ne znam sta je.

A obracen covek to ne praktikuje.

U suprotnom ili pada, ili se nije nikada obratio.

Isus kaze "CULI STE KAKO JE KAZANO 'NE CINI PRELJUBE.
A JA VAM KAZEM 'DA SVAKI KOJI POGLEDA NA ZENU SA ZELJOM, VEC JE UCINIO PRELJUBU U SRCU SVOJEMU"

Nazad
Vrh