Da li je Yahshua bio oženjen?

Kanon je osmišljen upravo zato da se odvoji ovo što oni vide kao istinu a što je po njima laž. Ali današnji kršćani samo ponavljaju njihovae tvrdnje, nažalost, bez da sami preispitaju.

To je poenta dogme. Možemo mi preispitivati ali onda trebamo ići do kraja i preispitati sve od početka do kraja. A ne preispitivati nešto a nešto ne.

Za ime sam već napisala da nemam protiv ako ga netko koristi a mogu li ja pitati zašto vi imate protiv da ja koristim hebrejsko?

Nemam ništa protiv ali mi je generalno nepotrebno jedino ako ne koristiš hebrejska imena za sve. Pa je Mojsije Moše, Solomon Šlomo, Jeremija Jermijahu itd.

O ovome diskutiramo ne zato što je važan njegov porodični život nego zato što Pavle kaže da je dobro biti neoženjen i zato što se danas u kršćanstvu u katolicizmu traži celibat. Na čemu temelje ideju o celibatu? Ako temelje samo na Pavlovom savjetu da je dobro biti neoženjen nije toliko jak argument. A ako mesiju prikažu kao čovjeka koji se nije ženio onda to postaje jak argumenat protiv ženidbe.

Pa ti si spominjala Esene a Eseni su upravo imali negativan pogled na brak i bračni život a Filon Aleksandrijski nam piše da su čak odbacivali brak u potpunosti.

dali je Abraham postao otac preko usvojenog djeteta ili preko njegovog rođenog? Ideja da je Yahshua postao usvojeni sin je pretpostavka koja nema osnove osim one kad izbacimo Josipa kao njegovog Oca. U evanđelju svetih 12 piše da je on otac mesije i da je sveti duh osjenio njega jednako kao i Mariju. Normalno je da žena zagrli muža nakon što je uskrsnuo ali on joj to nije dozvolio dok se ne pokaže pred Ocem.

Po tom "jevanđelju" onda Isus nije Sin Božiji već sin Josifov.

To je poenta dogme. Možemo mi preispitivati ali onda trebamo ići do kraja i preispitati sve od početka do kraja. A ne preispitivati nešto a nešto ne.

Nemam ništa protiv ali mi je generalno nepotrebno jedino ako ne koristiš hebrejska imena za sve. Pa je Mojsije Moše, Solomon Šlomo, Jeremija Jermijahu itd.

Pa ti si spominjala Esene a Eseni su upravo imali negativan pogled na brak i bračni život a Filon Aleksandrijski nam piše da su čak odbacivali brak u potpunosti.

Po tom "jevanđelju" onda Isus nije Sin Božiji već sin Josifov.

Kako su ovi bili sinovi Božji?

Luka 3,38Sin Enosov, sin Setov, sin Adamov, sin Božji.

Postanak 6,4Onda, kada su se sinovi Božji ženili kćerima čovječjim, pa i kasnije još, i ove im rađale djecu, živjeli su divovi na zemlji, gorostasi davnine, preslavni junaci.

Postanak 6,2Vidješe sinovi Božji, da su bile lijepe kćeri čovječje, i uzimali ih sebi za žene, koliko ih htjedoše.

Metaforički izraz. Nisu bili Sin Božiji kao što je bio Hristos.

A gdje opisno piše kako je Mesija bio sin, a kako su Njegovi sinovi koji su uzimali žene bili sinovi, a kako Adam bio sin? Moramo to utvrditi da vidimo ima li razlike.

Jovan 3:16:
"Jer Bogu tako omile svet da je i Sina svog Jedinorodnog dao"
Gospod Isus Hristos je jedinorodni Sin Božiji dok su ovi ostali sinovi Božiji u drugom značenju i ne nazivaju se jedinorodnim.

Jovan 3:16:
"Jer Bogu tako omile svet da je i Sina svog Jedinorodnog dao"

Gospod Isus Hristos je jedinorodni Sin Božiji dok su ovi ostali sinovi Božiji u drugom značenju i ne nazivaju se jedinorodnim.

Tko je taj Ivan koji je tko napisao? Ako misliš da je to apostol Ivan pogledaj ovdje on Njega ne opisuje kao jedinorodnog sina Božjeg.

Otkrivenje 1,5I od Isusa Krista, koji je svjedok vjerni, prvorođenac od mrtvih, i vladalac nad kraljevima zemaljskim.

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Zato jer je u pitanju falsifikat. Da je Hristos bio oženjen neko bi tvrdio da je Njegov potomak u prvim vijekovima hrišćanstva.

Otkud znaš da je falsifikat? Biti oženjen ne mora nužno značiti imati djecu. Mislim da bi to trebalo biti jasno.

Otkud znaš da je falsifikat? Biti oženjen ne mora nužno značiti imati djecu. Mislim da bi to trebalo biti jasno.

Zato što istorijski izvori ukazuju na to da je u pitanju falsifikat.
Biti oženjen ne znači imati djecu mada značajno povećava šanse za potomstvom ali svejedno ostaje pitanje zašto niko u prvim vijekovima nije spominjao da je Hristos bio oženjen.

Zato što istorijski izvori ukazuju na to da je u pitanju falsifikat.
Biti oženjen ne znači imati djecu mada značajno povećava šanse za potomstvom ali svejedno ostaje pitanje zašto niko u prvim vijekovima nije spominjao da je Hristos bio oženjen.

Spominjao je samo ti očito nisi naletio na tekstove. Znaš engleski? Molim te možeš li mi citirati taj istorijski izvor.

Inače, ne razumijem poneke forumaše koji umjesto Isusa koriste Yahshua...to je neki novi trend ili??:unsure:

Pusti pusti modu..

Isus bio oženjen? Na kraju ima da dodjemo da je Isus bio Risto sa Ohrida i slične budalaštine ala Balkan Info.

+!

Biblija o tome ništa otvoreno ne govori makar se po neslaganjima izvještaja tako nešto moze zaključiti...
YHVH je stvorio čovjeku ženu da ne bude sam i rekao je da je to dobro. Kad čitamo Evanđelje svetih 12 nalazimo.da je bio oženjen izvjesnom Marijom.

Lk 7,34
Došao je Sin Čovječji koji jede i pije, a govorite: 'Evo izjelice i vinopije, prijatelja carinika i grešnika!'

Zanimljiv je i odgovor Isusov, kada su Ga Apostoli nutkali na jelo, dok je razgovarao sa Samarijankom.
Ali svakako, da je dobro za čovjeka, da nije sam.
Osobito muškarcima (osobe muškoga tijela).
Ipak je žena (osoba ženskoga tijela) 'poboljšana verzija' čovjeka.

Vjerujem, da Isus nije morao ni jesti ni piti niti Mu treba žena.

Što misliš:
- Da se ženio, da li bi taj obred bio 'židovski' ili ne?
- Čak i da je bio oženjen s djecom ili bez djece, je li to važno za sv. Vjeru, tj. koristi li nam išta od toga za spas duše?

+!

Lk 7,34
Došao je Sin Čovječji koji jede i pije, a govorite: 'Evo izjelice i vinopije, prijatelja carinika i grešnika!'

Zanimljiv je i odgovor Isusov, kada su Ga Apostoli nutkali na jelo, dok je razgovarao sa Samarijankom.
Ali svakako, da je dobro za čovjeka, da nije sam.
Osobito muškarcima (osobe muškoga tijela).
Ipak je žena (osoba ženskoga tijela) 'poboljšana verzija' čovjeka.

Vjerujem, da Isus nije morao ni jesti ni piti niti Mu treba žena.

Što misliš:
- Da se ženio, da li bi taj obred bio 'židovski' ili ne?
- Čak i da je bio oženjen s djecom ili bez djece, je li to važno za sv. Vjeru, tj. koristi li nam išta od toga za spas duše?

Pa, ne, nije važno. Ali cijelo vrijeme se potencira da nije bio oženjen iako u Bibliji nema nikakvih uvjerljivih dokaza ni za ni protiv. Recimo isto tako u Bibliji piše za njega da je Sin čovječiji a s druge strane Josipu se oduzima očinstvo. Tako da ima nekih proturječnosti, a u evanđelju svetih 12 piše da je bio oženjen.

Nazad
Vrh