Grijeh protiv svetog Duha

Reakcijski bodovi
1
Bodovi
0
Prema zapovjedima koje smo dobili od posrednika između ljudi i boga , trebamo u ljubavi postupati prema braći i sestrama .

Iv 13:35

35 Po ovome će svi znati da ste moji učenici: ako budete imali ljubavi jedni za druge.«

Poslano sa www.hbn.hr

To vam je samo malo drugačije izražena zapovjest o ljubavi prema Bogu i ljubavi prema bližnjemu .

Da li se slažete s time .

Sad idemo u Razmatranje ljudske slabosti o laganju .

Dj 5:1-4

1 Neki pak čovjek imenom Ananija, zajedno sa Safirom, ženom svojom, proda posjed
2 pa, uz znanje i svoje žene, zadrži nešto od utrška, a jedan dio donese i stavi apostolima do nogu.
3 A Petar reče: »Ananija, zašto Sotona ispuni srce tvoje da slažeš Duhu Svetome i zadržiš od utrška imanja?
4 Da je ostalo neprodano, ne bi li tvoje ostalo? I pošto je prodano, nije li bilo u tvojoj vlasti? Zašto si takvo što stavio u srce svoje? Nisi slagao ljudima, nego Bogu!«

Poslano sa www.hbn.hr

Običaj je bio da se proda imanje pa bi ljudi novce od tog imanja donesli i dali skupštini .
Skupština bi tada organizirala da utroši te novce da se pomogne siromašnima i Plate troškovi kojih uvijek ima .
Međutim oni su zatajili da novci nisu svi i da su zadržali za sebe .

Treba reći da i danas kada netko proda svoje imanje i da novce u crkvu , onda se to objavi na skupu kada su prisutna većina braća i sestara i tada se svi raduju takvom pozitivnom postupku brata ili sestre .

Pretpostavimo da je Ananija došao i rekao : slava Bogu Jehovi , što se od vas ništa sakriti ne može , stoga vam kažem da tu ima toliko novaca , i da je to naš dar za skupštinu . Tada bi to bila istina !

A izjavom kakvu je on napravio on je lagao : “prodao sam zemlju i evo tu su novci od te zemlje ”
Zašto je to laž ?

Zato što to nisu novci od te zemlje već je to dio novaca od te zemlje .

Očito je da čovjek (Ananija) nije bio svjestan da ovi ljudi nisu obični ljudi .

S druge strane nije se držao one dvije zapovjesti .

Prvo pitanje na koje si trebamo odgovoriti jeste :” da li bi se Bogu to svidilo da tako uradim ?

To je pitanje za ljubav prema Bogu - jer ako boga volim neću ga povrijediti . Imajte to na umu .

Drugo pitanje je Slijedeće : da li bih ja volio da meni netko tako učini ?
A to je pitanje koje odgovara na ljubav prema bližnjemu .

Koliko je lako preispitati situaciju u 30 sekundi pri svakoj odluci koju donijeti trebamo .

I to ne moraju vaši ljudi čuti , to je između vas i Jehove !

Pa bih ja volio da vidim u kojem slučaju će Bog odstupiti od vas da vas ne zaštiti .

Nema takvog slučaja !

Onda će se i na vama ispunjavati psalam :

Ps 91:2-8

2 Reći ću [Jehovi NS ] Gospodu: »Utočište moje i utvrdo moja, Bože moj u koga se uzdam!«
3 Jer on će te izbaviti iz zamke ptičarske i od kuge pogubne.
4 Svojim će te perjem zakriliti, i pod njegova ćeš se krila skloniti; istina njegova bit će ti štit i oklop.
5 Nećeš se bojati strahote noćne, ni strijele što leti danju,
6 ni kuge što se šulja u mraku, ni pošasti što hara o podne.
7 Nek padne tisuća pokraj tebe i deset tisuća s desne tvoje, tebi se neće približiti!
8 Samo ćeš očima svojim pogledati i vidjet ćeš plaću opakima.(VB)

Tako se ispunjava zakon a da ga se ne dotakne .

Nisu vam potrebne zapovjedi sa nemoj .

Tko će od vas ubiti voljenu osobu ?

Jer oni vam kažu ako ne bude zakona biće kriminala .
Ne - nego za one koji su pod ljubavi pa ako i pogriješe u nisu u prekršaju jer su iz ljubavi nešto učinili .

Jednostavno vam se ne broji . Za te greške vas zastupa Isus Krist .

Ali ako se vi držite zakona , onda ne držite [isusove] njegove zapovjedi na prvom mjestu već ste u starom zavjetu - pod mojsijem !

A znamo da je zakon tu da se otkrije grijeh .
Nadam se da ste shvatili pouku o dvije zapovjesti .

Da, imamo primere u Bibliji greha protiv svetog duha, to je namerni greh
i samo Bog moze odrediti kada neko ucini takav greh.

Da, imamo primere u Bibliji greha protiv svetog duha, to je namerni greh

Kao prvo mislim da ovim sto si rekla ukazujes na hulu na SD-ha i ako je to zaista tako onda ti moram reci da se ne bih slozio sa tvojim navodima jer se generalno gresi cine na dva nacina - znajuci i neznajuci s tim sto krivicu imamo u oba slucajeva.
U takvim slucajevima,dakle u slucaju znajuceg ili neznajuceg prestupa,gresnici su trebali prinetu ovna na zrtvu i to onakvog ovna (u smislu njegove vrednosti) koliko je veliki bio prestup.
Evo Bibliskog dokaza:

3 Mojs.5,17-19:
"...Ko zgriješi i učini štogod što je Gospod zabranio da se ne čini, ako i nije znao, ipak je kriv, i nosiće svoje bezakonje.
Neka dovede k svešteniku ovna zdrava s cijenom kojom precijeniš prijestup; i očistiće ga sveštenik od grijeha njegova, koji je učinio ne znajući, i oprostiće mu se.
Prijestup je; zgriješio je Gospodu."

Dakle kao sto se jasno vidi,i onaj koji je svesno zgresio ,dakle znajuci kao i onaj koji je to uradio ne znajuci ipak je kriv i trebao je prineti zrtvu da bi mu se oprostilo dok sto se tice hule na Duha Svetoga - Isus jasno kaze da je to neoprosti greh !!
...ili jos preciznije,ovo je dokaz da je pogresna tvoja teoloska tvrdnja da je nenamerni greh hula na SD-ha.

Kao prvo mislim da ovim sto si rekla ukazujes na hulu na SD-ha i ako je to zaista tako onda ti moram reci da se ne bih slozio sa tvojim navodima jer se generalno gresi cine na dva nacina - znajuci i neznajuci s tim sto krivicu imamo u oba slucajeva.
U takvim slucajevima,dakle u slucaju znajuceg ili neznajuceg prestupa,gresnici su trebali prinetu ovna na zrtvu i to onakvog ovna (u smislu njegove vrednosti) koliko je veliki bio prestup.
Evo Bibliskog dokaza:

3 Mojs.5,17-19:
"...Ko zgriješi i učini štogod što je Gospod zabranio da se ne čini, ako i nije znao, ipak je kriv, i nosiće svoje bezakonje.
Neka dovede k svešteniku ovna zdrava s cijenom kojom precijeniš prijestup; i očistiće ga sveštenik od grijeha njegova, koji je učinio ne znajući, i oprostiće mu se.
Prijestup je; zgriješio je Gospodu."

Dakle kao sto se jasno vidi,i onaj koji je svesno zgresio ,dakle znajuci kao i onaj koji je to uradio ne znajuci ipak je kriv i trebao je prineti zrtvu da bi mu se oprostilo dok sto se tice hule na Duha Svetoga - Isus jasno kaze da je to neoprosti greh !!
...ili jos preciznije,ovo je dokaz da je pogresna tvoja teoloska tvrdnja da je nenamerni greh hula na SD-ha.

Ne moze hula na sveti duh biti slucajan greh vec je nameran.
I nenamerni gresi imaju krivicu - su greh ali to nije onda hula na sveti duh.
i da ponovim.

Ggreha protiv svetog duha je namerni greh

Ne moze hula na sveti duh biti slucajan greh vec je nameran.
I nenamerni gresi imaju krivicu - su greh ali to nije onda hula na sveti duh.
i da ponovim.

Ggreha protiv svetog duha je namerni greh

To sto si ponovila ne menja sadrzinu tekstova koje sam naveo a koji te demantiraju.
Dakle hula na SD-ha je nesto mnogo vise nego li jednog greha,bio on svesan ili ne,znajuci ili ne znajuci...
Po meni,to je proces koji obuhvata opiranje glasu vlastitoj savesti kroz koje deluje Bozji Sveti Duh...kad gresnik gresi u kontinuitetu,volumen glasa njegove savesti se u kontinuitetu snizava stoga on sve slabije i slabije cuje taj glas... i kako se on u kontinuitetu opire pozivu te svoje savesti on sve manje i manje je spreman promeniti svoj stil zivota i konacno poslusati taj glas kako bi ostavio greha kojeg cini...i nakon izvesnog vremena,kad taj glas se vise ne cuje i covek postaje totalno gluh za svoju savest stoga tamo vise nema prostora da bi Sveti Duh uopste mogao delovati kako bi ga pozvao na pokajanje...dakle to stranje koje se desava na kraju ovog procesa,po meni je hula na Duha Svetoga !!!

To sto si ponovila ne menja sadrzinu tekstova koje sam naveo a koji te demantiraju.
Dakle hula na SD-ha je nesto mnogo vise nego li jednog greha,bio on svesan ili ne,znajuci ili ne znajuci...
Po meni,to je proces koji obuhvata opiranje glasu vlastitoj savesti kroz koje deluje Bozji Sveti Duh...kad gresnik gresi u kontinuitetu,volumen glasa njegove savesti se u kontinuitetu snizava stoga on sve slabije i slabije cuje taj glas... i kako se on u kontinuitetu opire pozivu te svoje savesti on sve manje i manje je spreman promeniti svoj stil zivota i konacno poslusati taj glas kako bi ostavio greha kojeg cini...i nakon izvesnog vremena,kad taj glas se vise ne cuje i covek postaje totalno gluh za svoju savest stoga tamo vise nema prostora da bi Sveti Duh uopste mogao delovati kako bi ga pozvao na pokajanje...dakle to stranje koje se desava na kraju ovog procesa,po meni je hula na Duha Svetoga !!!

Nisi me nicim demantovao.

Ipak je Ananija namjerno išao iskušati apostole . Daklem namjerno ih je išao prevariti . Apostol Petar kaže da ga je sotona nagovorio .
Ne znamo na koji način , u svakom slučaju onaj tko ima svetog Duha onaj odmah shvati prijevaru .
Pitanje koje se postavlja je danas : kako danas biva to da netko namjerno griješi protiv svetog duha ?
Da li znate u današnje vrijeme nekoga da se srušio jer je hulio na svetog duha ?

Jer prema mom saznanju danas nema ljudi koji imaju svetog duha kao Apostol Petar .

Ipak je Ananija namjerno išao iskušati apostole . Daklem namjerno ih je išao prevariti . Apostol Petar kaže da ga je sotona nagovorio .
Ne znamo na koji način , u svakom slučaju onaj tko ima svetog Duha onaj odmah shvati prijevaru .
Pitanje koje se postavlja je danas : kako danas biva to da netko namjerno griješi protiv svetog duha ?
Da li znate u današnje vrijeme nekoga da se srušio jer je hulio na svetog duha ?

Jer prema mom saznanju danas nema ljudi koji imaju svetog duha kao Apostol Petar .

Opiranje savesti je svakako namerna aktivnost ali to definitivno nije samo namerni greh u smislu eto svesno zgresio jednom ili dvaput...licno smatram da se i u slucaju Ananije desavao proces konstantnog opiranja Svetom Duhu sve dok se nije desio onaj zadnji put ili jos preciznije - zadnje nagovaranje od strane sotone da se postupa suprotno Bozjem Svetom Duhu !
...i nakon toga vise nije bilo mogucnosti za povratka i promena tog stanja nakon cega je sledila ostra kazna.

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Opiranje savesti je svakako namerna aktivnost ali to definitivno nije samo namerni greh u smislu eto svesno zgresio jednom ili dvaput...licno smatram da se i u slucaju Ananije desavao proces konstantnog opiranja Svetom Duhu sve dok se nije desio onaj zadnji put ili jos preciznije - zadnje nagovaranje od strane sotone da se postupa suprotno Bozjem Svetom Duhu !
...i nakon toga vise nije bilo mogucnosti za povratka i promena tog stanja nakon cega je sledila ostra kazna.

Mislim da nije tako , jer nije isto kad netko ne želi znati ništa o Bogu , kao kad netko ide i pretvara se da ga zanima Bog .
Jer kod Ananije je očito to bio slučaj . Zasigurno je gledao na sve kršćane s visoka , i znate da ljudi koji su u neznanju često ti daju hvalu iako im nisi pomogao . Takav je bio slučaj kod Ananije , želio je slavu tih običnih ljudi , a da ne gubi ništa . Imate i danas takve ljude .

Mislim da nije tako , jer nije isto kad netko ne želi znati ništa o Bogu , kao kad netko ide i pretvara se da ga zanima Bog .
Jer kod Ananije je očito to bio slučaj . Zasigurno je gledao na sve kršćane s visoka , i znate da ljudi koji su u neznanju često ti daju hvalu iako im nisi pomogao . Takav je bio slučaj kod Ananije , želio je slavu tih običnih ljudi , a da ne gubi ništa . Imate i danas takve ljude .

Slazem se s tobom u vezi ovog ali i dalje smatram da se to nije desilo odjednom,trenutno nego je to bio neki stav koji se gradio tokom vremena i kuluminirao upravo u tom dogadjaju,tada se desilo njegovo zadnje opiranje glasa njegove savesti sto ce reci Duhu Svetome.

Prema vašem tumačenju je naša savjest volja duha svetog ?
To nikako ne može biti točno , jer se savjest može školovati , trenirati , tako savjest opomene čovjeka , ali nema veze s Bogom .
Imate pogane koji su bili Vikinzi po profesiji , pljačkaši okolnih naroda , ali su u svome društvu imali veliko poštovanje žena i djece , društvo im je bilo uređeno ljubavlju . Imali su savjest školovanu prema svojima , i postupali su po zakonu , premda nikad nisu ni čuli za zakon . Imali su zakon u srcu a nisu poznavali pravog boga . Jer ih možemo usporediti sa Izraelom kojemu također okolni narodi nisu bili ništa vrijedni , bezvrijedni ne obrezani .
Naime Vikinzi su također bili čisti , i teško ranjavani u bitkama bi ozdravili kao da žive u 21. Stoljeću . A nisu imali pisani zakon kao Izrael .
Tako da sveti duh i savjest nisu ista stvar . Jer se savjest može školovati .

To nikako ne može biti točno , jer se savjest može školovati , trenirati , tako savjest opomene čovjeka , ali nema veze s Bogom .
Imate pogane koji su bili Vikinzi po profesiji , pljačkaši okolnih naroda , ali su u svome društvu imali veliko poštovanje žena i djece , društvo im je bilo uređeno ljubavlju . Imali su savjest školovanu prema svojima , i postupali su po zakonu , premda nikad nisu ni čuli za zakon . Imali su zakon u srcu a nisu poznavali pravog boga . Jer ih možemo usporediti sa Izraelom kojemu također okolni narodi nisu bili ništa vrijedni , bezvrijedni ne obrezani .
Naime Vikinzi su također bili čisti , i teško ranjavani u bitkama bi ozdravili kao da žive u 21. Stoljeću . A nisu imali pisani zakon kao Izrael .

Propustio si bitan detalj u mojim predhodnim izlaganjima - a to je da Sveti Duh deluje KROZ nasu savest !!!
Dakle svako ljudsko bice,bio vernik ili nevernik,ima u svom razumu nesto sto nazivamo savest i to je neki mentalni sklop baziran na licne vrednosti u zivotu,ukljucujuci i moralne norme.
Dakle kroz taj mehanizam deluje Sveti Duh pozivajuci svakog coveka da se kloni zla,da ostavi gresni zivot i okrene se k Bogu.

Tako je.
Savest se moze menjati i otupeti...
i skolovati.

Propustio si bitan detalj u mojim predhodnim izlaganjima - a to je da Sveti Duh deluje KROZ nasu savest !!!
Dakle svako ljudsko bice,bio vernik ili nevernik,ima u svom razumu nesto sto nazivamo savest i to je neki mentalni sklop baziran na licne vrednosti u zivotu,ukljucujuci i moralne norme.
Dakle kroz taj mehanizam deluje Sveti Duh pozivajuci svakog coveka da se kloni zla,da ostavi gresni zivot i okrene se k Bogu.

To što svaki čovjek ima savjest , to nije vodstvo duha svetog . To smo dobili kroz stvaranje , naša osobnost se tako razvija i savjest nam se školuje kroz informacije . Time smo mi potpuno slobodni tj. Samostalni . Postoje narodi koji imaju 200 bogova i ti bogovi su poredani i rangirani , tako su ih učili , recimo jednom Indijcu ne možeš reći gospodin ili Gospod , njega zanima božije ime - pa te pita - hoćeš da mu se klanjam a ne znaš njegovo ime ?

Oni isti imaju savjest a sveti duh nije ni blizu , kako bi objasnio njihov grijeh protiv svoje savjesti ? Isto kao i kod kršćana ?

To što svaki čovjek ima savjest , to nije vodstvo duha svetog .

Dobro a zasto sad vec treci put ponavljas jedno te isto kad sam ti ponovio da Duh Sveti deluje kroz savest coveka...!?
Dakle to sto covek uopste ima savest jeste rezultat Bozjeg stvaranja a kroz savest mu se Stvoritelj obraca putem Njegovog Svetog Duha...

Oni isti imaju savjest a sveti duh nije ni blizu ,

A ko ti to reko,Sveti Duh deluje kroz savest svakog ljudskog bica neovisno o verskoj,rasnoj,etnickoj,polovoj i ne znam kave god ne pripadnosti.

kako bi objasnio njihov grijeh protiv svoje savjesti ? Isto kao i kod kršćana ?

Svakako,u skladu sa onim sto znaju o moralnim normama...

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Nazad
Vrh