Iza sve češćih masovnih ubojstava stoji dublji problem u društvu

Reakcijski bodovi
162
Bodovi
3
Svjedočimo sve češćem nasilju kod maloljetnih osoba koje posežu za vatrenim oružjem i na kraju počine teške zločine ubojstvom više osoba u školi ili okolini. Ovo je zabrinjavajući trend koji je postao sve češći u društvu, te stoga zaslužuje pažnju i razmatranje.

Postoji nekoliko razloga koji su doveli do ovakve situacije. Jedan od glavnih uzroka je neadekvatna briga o mentalnom zdravlju mladih osoba. Sve više mladih osoba ima problema s mentalnim zdravljem, a ti problemi su često zanemareni ili nedovoljno liječeni. Kada se ti problemi kombiniraju s pristupom vatrenom oružju, to može dovesti do katastrofalnih posljedica.

Drugi uzrok su problemi u obitelji. Mnoga djeca dolaze iz disfunkcionalnih obitelji, gdje postoji emocionalno zlostavljanje, nedostatak pažnje i drugi oblici zlostavljanja. To može dovesti do ozbiljnih problema u ponašanju i mentalnom zdravlju, koji se kasnije mogu manifestirati u nasilnom ponašanju.

Također, prisutnost nasilja u medijima i društvenim mrežama može imati utjecaja na mlade ljude i njihovo ponašanje. U medijima se često glorificira nasilje i agresija, što može normalizirati takvo ponašanje i utjecati na mlade ljude.

Razmišljanja o ovom problemu su mnogobrojna. Potrebno je više ulaganja u mentalno zdravlje mladih osoba i pružanje adekvatne podrške. Također, potrebno je strože regulirati pristup vatrenom oružju, posebno kod mladih osoba. Također, važno je poduzeti korake u obiteljima kako bi se spriječila zlostavljanja i osigurala zdrava okolina za rast i razvoj djece.

Neka pitanja za poticanje rasprave na ovu temu su:

• Kako bismo mogli poboljšati pristup mentalnoj zdravstvenoj skrbi za mlade ljude?
  • Koje su najbolje prakse za spriječavanje nasilja među mladima?
  • Kako možemo bolje regulirati pristup vatrenom oružju kod mladih osoba?
  • Koji su glavni uzroci disfunkcionalnosti u obiteljima i kako ih možemo riješiti?
  • Kako mediji mogu doprinijeti rješavanju ovog problema?

Prva stvar je da se zaista mora ograničiti glorifikacija kriminala u medijima. Kriminalci su postali idoli omladine, snimaju se serije gdje su kriminalci predstavljeni kao moćni frajeri koji imaju sve. Recimo najbolji primjer toga je Južni vetar. To treba zabraniti kao i rijalitije gdje se promoviše nemoral i agresivnost. Ne može se na sve uticati recimo ne možemo regulisati globalni internet odakle svakako dolaze problematične stvari ali treba raditi na onome na što se može uticati.

Druga stvar je što se treba povesti odlučna borba protiv nasilja u školi. Školsku administraciju to uopšte ne zanima niti smatraju to problemom već samo okreću glavu ili imaju izgovore poput "to su dječje igre". Ali nisu. Zlostavljana djeca kasnije cijeli život imaju mentalne probleme a nekad i povuku radikalne poteze. Većina digne ruku na sebe ali neki dignu ruku na druge u formi osvete. Treba poučiti školske psihologe i pedagoge kako da se bore protiv nasilja u školi ali treba edukovati djecu da je to negativna pojava. Činjenica je da su te siledžije na vrhu školskog lanca ishrane i da zato imaju privilegije i moć nad ostalom djecom a to je jako zarazno i kroz cijeli život prati i te siledžije koji će uvijek biti agresivni i manipulativni.

Potrebno je ponovo vratiti hrišćanski moral u centar društva. Ove tragedije su posljedica jednog trulog materijalističkog sistema koji slavi niske strasti a ne istinske vrijednosti. Ali kako to uraditi stvarno nemam pojma jer to ne mogu ni puno uređenija društva od naših.

Vidimo da ovakvi događaji mogu ohrabriti druge psihički poremećene osobe na tako nešto.
Mjere koje je predložio predsjednik Srbije će dovesti do razoružavanja velikog broja građana, što je dobro. I nadam se da će takvu razumnu odluku razumjeti većina građana, te da neće krenuti teorije zavjere kako to radi sad zapad kako bi razoružao Srbiju i sl. gluposti. Mentalitet naših ljudi je poprilično izazovan i što manje oružja, to bolje.

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Moraju biti dublje promjene od razoružavanja. To je samo flaster na zagnojenu ranu.

Zaprepascuje nedostatak sazaljenja i prema tim djecacima ubojicama i njihovim obiteljima.

Moraju biti dublje promjene od razoružavanja. To je samo flaster na zagnojenu ranu.

Naravno, politika može postrožiti zakone, pokrenuti određene inicijative, ali ne može konačno utjecati na karakter pojedinaca... za to su potrebne dublje reforme... treba se vratiti naglasak na obitelj i prave vrijednosti, ali to se ne može sprovesti bez reformacije srca... i tu crkva igra jednu od važnijih uloga u pozivanju na preispitivanje, pokajanje, podizanje moralnih standarda, odmicanje od plemenske svijesti i približavanje Bogu...

Zaprepascuje nedostatak sazaljenja i prema tim djecacima ubojicama i njihovim obiteljima.

Govorit će se i o tome, vjerujem da ima dosta onih koji sažalijevaju i počinioce zločina. Ali, jednostavno sada nije trenutak da se u javnost odašiljaju i takve poruke... inače, na društvenim mrežama nađu se ljudi koji sažalijevaju, ali i oni koji nažalost podržavaju iste...

https://www.youtube.com/watch?v=GU5mRZnBtb8

Ja sam isto pomislio što i ova žena jer sam odavno prihvatio da zaista postoji zlo na ovom svetu , ali je ipak teško podneti da dete može biti ovako proračunato,manipulativno đubre.

Uvek je bilo masovnih ubistava iz čista mira , samo mediji u doba kraljevine i SFRJ nisu smeli o tome cirkuski pisati.

Što se tiče oružja , mislim da zabrane i oduzimanje neće sprečiti psihopate u naumu , je ne zabiravimo da je klinjo imao 4 molotovljeva koktela u torbi.

Ovde po meni niko nije kriv osim samog ubice , ali ljudi u svome neprihvatanju mogućnisti ovakvog zla uvek će tražiti odgovornost negde drugde da bi sebi rasteretili dušu zbog pomisli da njima neko blizak može ono isto učiniti.

Što se tiče oružja , mislim da zabrane i oduzimanje neće sprečiti psihopate u naumu , je ne zabiravimo da je klinjo imao 4 molotovljeva koktela u torbi.

Jednostavno, kada su ljudi neodgovorni, onda je nužno smanjiti postotak oružja kod građana. Ima čitav niz dijagnoza koje mogu pospješiti zloupotrebu vatrenog oružja, a svakako za takve osobe ono ne smije biti dostupno. Tko želi nekom nauditi, taj nađe način, baš kao što si i naveo primjer molotovljevih koktela. Ali, mislim da takvima ne treba olakšati u poslu i da je vatreno oružje daleko potentnije od molotovljevih koktela kućne radinosti i većine stvari koje ljudi koriste u takvim situacijama...

Jednostavno, kada su ljudi neodgovorni, onda je nužno smanjiti postotak oružja kod građana. Ima čitav niz dijagnoza koje mogu pospješiti zloupotrebu vatrenog oružja, a svakako za takve osobe ono ne smije biti dostupno. Tko želi nekom nauditi, taj nađe način, baš kao što si i naveo primjer molotovljevih koktela. Ali, mislim da takvima ne treba olakšati u poslu i da je vatreno oružje daleko potentnije od molotovljevih koktela kućne radinosti i većine stvari koje ljudi koriste u takvim situacijama...

Mi imamo već striktne zakone o oružju i najveća fora je da je klinjov otac ugledan čovek koji verovatno dobio dozvolu za pištolj bez većih ptoblema opet nije mogao znati šta će mali uraditi jer psihopate su kako rekoh manipulativne,proračunate,...
Dakle jedini način je zabraniti oružje za građane totalno , a to po meni će biti još gore jer će ljudi postati mete u svojoj kući bez da se mogu odbraniti.
Meni je otac imao pištolj i odmah ga se rešio kad smo ja i brat poodrasli jer je znao da zbog naše tinejdžerske lude energije se možemo poubijati međusobno ili nekog ubiti.
Međutim ovaj klinjo je nešto drugo i tu nema pravog rešenja.

Mi imamo već striktne zakone o oružju i najveća fora je da je klinjov otac ugledan čovek koji verovatno dobio dozvolu za pištolj bez većih ptoblema opet nije mogao znati šta će mali uraditi jer psihopate su kako rekoh manipulativne,proračunate,...
Dakle jedini način je zabraniti oružje za građane totalno , a to po meni će biti još gore jer će ljudi postati mete u svojoj kući bez da se mogu odbraniti.
Meni je otac imao pištolj i odmah ga se rešio kad smo ja i brat poodrasli jer je znao da zbog naše tinejdžerske lude energije se možemo poubijati međusobno ili nekog ubiti.
Međutim ovaj klinjo je nešto drugo i tu nema pravog rešenja.

Mislim da je neusporedivo veći postotak zloupotreba vatrenog oružja, nego što isto zaštiti nekoga i njegov dom. Na kraju krajeva, postoje i drugi načini za samoobranu. No, ako bi doista netko bio životno ugrožen onda izdavanje dozvole za takvog ne bi trebao biti problem. No, u ovom slučaju imamo neodgovorne roditelje i određeni problem koji ima to dijete. Niti ga je smio učiti pucati u tim godinama, a kamoli da je to malom lako dostupno (držati u sefu, ili negdje van domašaja)... a takvih neodgovornih roditelja ima još.

Evo ga, krenulo je, nije im trebalo dugo :-). Sada će lagana utrka tko će blebnuti brže neku glupost, a konkurencija je jaka...
I da, baš ovakve osobe doprinose svim tim dešavanjima. Srbija dosta daje prostora tako nekim nestabilnim osobama u javnom prostoru koje su "sve živo po struci", od ljekara, povjesničara, vojnih analitičara, pa sve do fizičara... samo još da se uključi Nestorović pa da slika bude kompletna...
1683358386126.png

Strašno. Cijeli sistem je pokvaren do srži.

Nazad
Vrh