JEVANĐELJE - poruka Starog ili Novog Zaveta?

Eto,dao si konacno jasnog odgovora i evo ti odmah demanta iz NZ-ta:

Dela 8,27-35:
"...I ustavši pođe. I gle, čovjek Arapin, uškopljenik, vlastelin Kandakije carice Arapske, što bješe nad svima njezinijem riznicama, koji bješe došao u Jerusalim da se moli Bogu,
Pa se vraćaše, i sjedeći na kolima svojijem čitaše proroka Isaiju.
A Duh reče Filipu: pristupi i prilijepi se tijem kolima.
A Filip pritrčavši ču ga gdje čita proroka Isaiju, i reče: a razumiješ li što čitaš?
A on reče: kako bih mogao ako me ko ne uputi? I umoli Filipa te se pope i sjede s njim.
A mjesto iz pisma koje čitaše bješe ovo: kao ovca na zaklanje odvede se, i nijem kao jagnje pred onijem koji ga striže, tako ne otvori usta svojijeh. U njegovom poniženju ukide se sud njegov. A rod njegov ko će iskazati? Jer se njegov život uzima od zemlje.
Onda uškopljenik odgovori Filipu i reče: molim te, za koga ovo govori prorok? ili za sebe ili za koga drugoga?
A Filip otvorivši usta svoja, i počevši od pisma ovoga, propovjedi mu jevanđelje Isusovo..."

Kao sto se jasno vidi iz citata,Filip je propovedao Hristovo jevandjelje paganinu,uskopljeniku arapinu i to POCEVSI IZ STAROG ZAVETA sto ce reci da su te knjige definitivno bile bitne ne samo jevrejima vec citavom svetu !!!
Bre, Robi, počeo je od SZ i propoštva o Mesiji i Bogu koji je došao kao Hristos u NZ, zato se ovde spominje SZ.

Jer, sam Isus je rekao :

39. Истражујте Писма, јер ви мислите да имате у њима живот вечни; и она сведоче за мене.

27. И почевши од Мојсија и од свих пророка казиваше им (Исус) шта је за Њега у свему писму.

Zato su bitne te knjige iz SZ, najbitnija stvar u njima su proroštva o Месији и Христосу који треба да дође. Zato Filip i počinje da mu propoveda sa proročanstvom iz Isaije u kome piše o dolasku Mesije i Hristosa, i zato i piše dalje da je Filip propovedao Jevanđelje Isusovo, počeo je od proroštva o Mesiji i Hristosu u SZ koje se ostvarilo u Jevanđelju Isusovom.

Bre, Robi, počeo je od SZ i propoštva o Mesiji i Bogu koji je došao kao Hristos u NZ, zato se ovde spominje SZ.

Jer, sam Isus je rekao :

39. Истражујте Писма, јер ви мислите да имате у њима живот вечни; и она сведоче за мене.

27. И почевши од Мојсија и од свих пророка казиваше им (Исус) шта је за Њега у свему писму.

Zato su bitne te knjige iz SZ, najbitnija stvar u njima su proroštva o Месији и Христосу који треба да дође. Zato Filip i počinje da mu propoveda sa proročanstvom iz Isaije u kome piše o dolasku Mesije i Hristosa, i zato i piše dalje da je Filip propovedao Jevanđelje Isusovo, počeo je od proroštva o Mesiji i Hristosu u SZ koje se ostvarilo u Jevanđelju Isusovom.
Nemoj sad reterirati ,ja sam te lepo pitao DALI je uopste bilo moguce propovedati jevandjelje BEZ SZ-ta A NE IZ KOG JE RAZLOGA TO BILO POTREBNO !!!

Nemoj sad reterirati ,ja sam te lepo pitao DALI je uopste bilo moguce propovedati jevandjelje BEZ SZ-ta A NE IZ KOG JE RAZLOGA TO BILO POTREBNO !!!
Ako je NZ ispunjenje SZ (ne ukidanje) i ako se NZ nastavlja na SZ onda je logično da propoved može da bude i kroz SZ.

Ali, jedno veliko, ali, kako se ispunio SZ kroz NZ, pa, NZ je potpuniji i savršeniji od SZ, evo, Isusova beseda na gori, samo deo neki stihovi, iako cela beseda upučuje na to koliko trebamo da budemo duhovno bolji i savršeniji po NZ od SZ :

17. Ne mislite, da sam došao ukloniti zakon ili proroke. Nijesam došao da ih uklonim, nego da ih ispunim.
20. Jer vam kažem: Ako pravednost vaša ne bude savršenija negoli književnika i farizeja, nećete ući u kraljevstvo nebesko.
27. Čuli ste, da je bilo rečeno: Ne čini preljube!
28. A ja vam kažem: Svaki, koji pogleda na ženu požudno, već je u srcu svojemu učinio s njom preljubu.
31. Nadalje je bilo rečeno: Tko hoće da pusti ženu svoju, neka joj dadne knjigu raspusnu!
32. A ja vam kažem: Svaki, koji pusti ženu svoju - osim zbog preljube - ,navodi je, da čini preljubu; i tko puštenicu uzme za ženu, čini preljubu.
38. Čuli ste, da je bilo rečeno: Oko za oko, zub za zub!
39. A ja vam kažem: Ne opirite se zlu, nego ako te tko udari po desnom obrazu, obrni mu i drugi!
43. Čuli ste, da je bilo rečeno: Ljubi bližnjega svojega i mrzi na neprijatelja svojega!
44. A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje svoje i molite se za one, koji vas progone!
48. Budite dakle savršeni, kao što je savršen Otac vaš nebeski!

I, naravno, ono što je najbitnije u SZ jeste ovo :

46. Jer kad biste vjerovali Mojsiju, i meni biste vjerovali; jer je on pisao o meni (Isus).

I, zato je i Filip počeo prvo od proročanstva o Mesiji iz proroka SZ, i nastavio propoved Jevanđelja o Isusu koji je upravo taj Mesija o kome se proporukuje i nastavio o veri i duhovnim stvarima u Jevanđelju.

Ili, je Filip počeo onda da mu govori kako je subota sve i svja u SZ , kako bez subote nema spasenja, kako subotu mora da brani do poslednje kapi krvi 💯, iako, takve subote nema u Jevanđelju, nema ni kod Apostola, Filip je vidi se dobro poznavao SZ, sigurno je dobro poznavao i Jevanđelje i Apostole jer je bio postavljen kao služitelj crkve i vernima od strane Apostola.

Ako je NZ ispunjenje SZ (ne ukidanje) i ako se NZ nastavlja na SZ onda je logično da propoved može da bude i kroz SZ.
Dobro je,poceo si konacno koristiti logiku,idemo dalje;
Ali, jedno veliko, ali, kako se ispunio SZ kroz NZ, pa, NZ je potpuniji i savršeniji od SZ, evo, Isusova beseda na gori, samo deo neki stihovi, iako cela beseda upučuje na to koliko trebamo da budemo duhovno bolji i savršeniji po NZ od SZ :

17. Ne mislite, da sam došao ukloniti zakon ili proroke. Nijesam došao da ih uklonim, nego da ih ispunim.
20. Jer vam kažem: Ako pravednost vaša ne bude savršenija negoli književnika i farizeja, nećete ući u kraljevstvo nebesko.
27. Čuli ste, da je bilo rečeno: Ne čini preljube!
28. A ja vam kažem: Svaki, koji pogleda na ženu požudno, već je u srcu svojemu učinio s njom preljubu.
31. Nadalje je bilo rečeno: Tko hoće da pusti ženu svoju, neka joj dadne knjigu raspusnu!
32. A ja vam kažem: Svaki, koji pusti ženu svoju - osim zbog preljube - ,navodi je, da čini preljubu; i tko puštenicu uzme za ženu, čini preljubu.
38. Čuli ste, da je bilo rečeno: Oko za oko, zub za zub!
39. A ja vam kažem: Ne opirite se zlu, nego ako te tko udari po desnom obrazu, obrni mu i drugi!
43. Čuli ste, da je bilo rečeno: Ljubi bližnjega svojega i mrzi na neprijatelja svojega!
44. A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje svoje i molite se za one, koji vas progone!
48. Budite dakle savršeni, kao što je savršen Otac vaš nebeski!
Jel ovo po tebi ispunjenje SZ-ta u Novog ??????
...da nisi opet pomesao brzine,na loncicima si vec postao savrsen...!?:D
I, naravno, ono što je najbitnije u SZ jeste ovo :
Hajde da vidimo sta je po tebi i Makioja najbitnije:
46. Jer kad biste vjerovali Mojsiju, i meni biste vjerovali; jer je on pisao o meni (Isus).
Jel Mojsije pisao samo o Hristu pa se toga radi treba verovati ili je pisao i o Bozjim zapovestima pa ga trebamo slusati i u vezi toga ???
I, zato je i Filip počeo prvo od proročanstva o Mesiji iz proroka SZ, i nastavio propoved Jevanđelja o Isusu koji je upravo taj Mesija o kome se proporukuje i nastavio o veri i duhovnim stvarima u Jevanđelju.
I opet mi verglas ZASTO je Filip koristio SZ sto je sasvim drugo pitanje,razlicito od mog.
Ili, je Filip počeo onda da mu govori kako je subota sve i svja u SZ , kako bez subote nema spasenja, kako subotu mora da brani do poslednje kapi krvi 💯, iako, takve subote nema u Jevanđelju, nema ni kod Apostola, Filip je vidi se dobro poznavao SZ, sigurno je dobro poznavao i Jevanđelje i Apostole jer je bio postavljen kao služitelj crkve i vernima od strane Apostola.
Sta si bre zsapeo na subotu,jel ti bas toliko smeta 4-ta Bozja zapovest ?
...jel ti bas toliko usladilo svinjce pa ga se ne mozes okaniti ?
...ili ti ukus i pljuvanje na Bozje stvaranje bitnije od Hrista ?

Eto,dao si konacno jasnog odgovora i evo ti odmah demanta iz NZ-ta:

Dela 8,27-35:
"...I ustavši pođe. I gle, čovjek Arapin, uškopljenik, vlastelin Kandakije carice Arapske, što bješe nad svima njezinijem riznicama, koji bješe došao u Jerusalim da se moli Bogu,
Pa se vraćaše, i sjedeći na kolima svojijem čitaše proroka Isaiju.
A Duh reče Filipu: pristupi i prilijepi se tijem kolima.
A Filip pritrčavši ču ga gdje čita proroka Isaiju, i reče: a razumiješ li što čitaš?
A on reče: kako bih mogao ako me ko ne uputi? I umoli Filipa te se pope i sjede s njim.
A mjesto iz pisma koje čitaše bješe ovo: kao ovca na zaklanje odvede se, i nijem kao jagnje pred onijem koji ga striže, tako ne otvori usta svojijeh. U njegovom poniženju ukide se sud njegov. A rod njegov ko će iskazati? Jer se njegov život uzima od zemlje.
Onda uškopljenik odgovori Filipu i reče: molim te, za koga ovo govori prorok? ili za sebe ili za koga drugoga?
A Filip otvorivši usta svoja, i počevši od pisma ovoga,

Kao sto se jasno vidi iz citata,Filip je propovedao Hristovo jevandjelje paganinu,uskopljeniku arapinu i to POCEVSI IZ STAROG ZAVETA sto ce reci da su te knjige definitivno bile bitne ne samo jevrejima vec citavom svetu !!!
Jasno kao dan je da je Arapin citao Tanah, a Filip mu Svedocio Jevandjelje hristosovo:
propovjedi mu jevanđelje Isusovo...",, prema tome hriscanstvo nema veze sa Tanahom, 2: 0 za mene.

Jasno kao dan je da je Arapin citao Tanah, a Filip mu Svedocio Jevandjelje hristosovo:
propovjedi mu jevanđelje Isusovo...",, prema tome hriscanstvo nema veze sa Tanahom, 2: 0 za mene.
I opet propustas kljucnu rec "...POCEVSI od Pisma ovoga..." sto ce reci da se Hristovo jevandjelje ipak propoveda iz SZ-ta kao startnu poziciju !!!

P.S. kako vidim nije rezultat 2:0 za tebe vec 3:0 za Bozju Rec i to sluzbeno

Dobro je,poceo si konacno koristiti logiku,idemo dalje;
Odavno to pišem još tamo od Krstarice, nego eto previđaš jer verovatno čitaš ono kako tebi odgovara i previđaš.

Jel ovo po tebi ispunjenje SZ-ta u Novog ??????
...da nisi opet pomesao brzine,na loncicima si vec postao savrsen...!?:D
I, to ti je odgovor, to što se neko trudi da bude savršen i što je teško da se dođe do duhovnog savršenstva, jel to onda znači da ne važi zapovest o savršenstvu, i, valjda je bilo nekog u ovih 2.000 godina hrišćanstva koji je dostigao savršenstvo, evo, tvoja Elen Vajt, jel za tebe ona dostigla savršenstvo pošto po adventistima ima proročki dar.

Sečeš granu na kojoj sediš i nisi ni svestan 🫣 i upo si sam u rupu koju kopaš drugome.

Uf, uf, stvarno te ne razumem, dal čitamo iste stihove, jel bi ti i sada vršio zapovest oko za oko i zub za zub po SZ, ili bi se trudio da ispuniš duhovno savršeniju zapovest Isusovu o okretanju drugog obraza.

Koliko si subjektivno zaokupljen adventizmom i subotom plašim se da bi i danas opravdo oko za oko i zub za zub. 🤔

Oko za oko i zub za zub je bilo za dubine vremena surovog SZ i ispunjeno je u savršenijem duhu kroz NZ.

Jel Mojsije pisao samo o Hristu pa se toga radi treba verovati ili je pisao i o Bozjim zapovestima pa ga trebamo slusati i u vezi toga ???
Naravno da je pisao i o raznim zapovestima, imamo i Deset Zapovesti, ali je glavni cilj SZ u najavi i proroštvu o Mesiji koji će spasiti svoj narod, ispunjenje SZ je prvo u Mesiji Isusu Hristu i kroz Njegovo jevanđelje i zapovesti, zato i Duh Sveti kaže Filipu da pristupi kolima kada je Arapin čitao propoštvo o Mesiji iz proroka Isaije, i onda Arapin pita Filipa da mu objasni o kome se tu govori, i Filip počinje prvo sa time iz SZ o proročanstvu o Mesiji i nastavlja sa Jevanđeljem o Isusu, nije rečeno samo Jevanđelje, nego je dodato, o Isusu, jer je Isus taj Mesija o kome prorokuje Isaija.

I, šta da Filip priča o suboti u Jevanđelju i kod Apostola kad to tu ne postoji.

I opet mi verglas ZASTO je Filip koristio SZ sto je sasvim drugo pitanje,razlicito od mog.
Ti si postavio osnovnu predpostavku da je Filip koristio SZ kako bi ukazao na subotu koja postoji i u Jevanđelju, nemo opet da se duriš ko neka mlada. 😁

Gore je odgovor.

Sta si bre zsapeo na subotu,jel ti bas toliko smeta 4-ta Bozja zapovest ?
...jel ti bas toliko usladilo svinjce pa ga se ne mozes okaniti ?
...ili ti ukus i pljuvanje na Bozje stvaranje bitnije od Hrista ?
Ne lupaj, koliko puta sam napiso da je subotni počinak u SZ jedna od najbitnijih stvari u veri i za spasenje izabranog Božijeg naroda Jevreja.

Za nas sve narode i hrišćane subota kao dan nije više toliko bitna za spasenje i veru :

1. I došli su neki iz Judeje i učili braću: "Ako se ne obrežete po običaju Mojsijevu, ne možete se spasiti."

Apostolski sabor ovo nije prihvatio. ❌

Nazad
Vrh