Kojeg datuma je Isus zaista rođen?

+!

Možeš da veruješ u ono što ti odgovara.

Kao i svatko drugi, pa i ti.

Crkva je ipak nepogrešiva u svojim odlukama.

Duh Sveti = Branitelj, koji dovijeka vodi Crkvu, ne dopušta, da je vrata paklena nadvladaju.
Nekima možda ne treba ne samo Crkva nego ni Duh Sveti.

Logika kaže da se crkva u to vreme paganizovala.

- Čija logika?
Ne vjerujem, da je Duh Sveti = Branitelj otišao na 'višestoljetni odmor'.

Ili da izadjemo iz teme i kažemo kako su u to vreme sakupljanje kosti za koje se nije znalo čije su i sve se to unosilo u crkvu. Pa pramenovi Marijine kose, crni, plavi i u raznim bojama. Pa Isusov krst, koji je razdeljen na milion delova.

Kad bi se skupili sve sačuvane relikvije sv. Križa, to bi bio samo jedan mali dio.
Polovica natpisa na sv. Križu nalazi se u Vatikanu.

Isus nije rodjen 25.12.

Ok!

Običaji tog praznika su paganski.

- Koji običaji?

Vatikan je za mene jako osetljiva tema. Dobio sam karton juče, pa ne želim da budem previše direktan.
Svašta se nalazi u tom Vatikanu.
Nema razloga da ti objašnjavam šta je paganski u božićnim običajima. A isto tako je jasno da se Isus nije rodio na taj dan.
Imao dve crkve koje tvrde da su nasledile apostolsku, zbunjen sam totalno. 25.12 ili 07.01?

Možeš da veruješ u ono što ti odgovara. Crkva je ipak nepogrešiva u svojim odlukama.
Logika kaže da se crkva u to vreme paganizovala.
Ili da izadjemo iz teme i kažemo kako su u to vreme sakupljanje kosti za koje se nije znalo čije su i sve se to unosilo u crkvu. Pa pramenovi Marijine kose, crni, plavi i u raznim bojama. Pa Isusov krst, koji je razdeljen na milion delova.
Ali da ne menjam temu. Isus nije rodjen 25.12. Običaji tog praznika su paganski.

Ovo nema veze sa vjerom. Vi stalno potencirate kako je taj dan bio dan boga Sunca. E pa jeste ali zato što su pagani htjeli potisnuti hrišćanstvo koje je tada bilo u usponu. I to moderni istoričari sve više potvrđuju.

Ovo nema veze sa vjerom. Vi stalno potencirate kako je taj dan bio dan boga Sunca. E pa jeste ali zato što su pagani htjeli potisnuti hrišćanstvo koje je tada bilo u usponu. I to moderni istoričari sve više potvrđuju.

Ok. Ti veruješ. Poštujem.

Ponoviću. Ovo nije pitanje vjere već istorijskih izvora.

Objasni mi kako. Eto ti kažeš 25. 12. dan Nepobjedivog Sunca. Koji su primarni izvori za takvu tvrdnju?

Objasni mi kako. Eto ti kažeš 25. 12. dan Nepobjedivog Sunca. Koji su primarni izvori za takvu tvrdnju?

Nešto o čemu se priča kroz čitavu istoriju. Nemam zvanični dokaz, ali svakako ima više logike nego da je Isus rodjen 25.12.

Konstantin je bio idolopoklonik koji je u suncu video krst, tako da sve ima logike.

Sad odjednom istoričari tvrde da je taj praznik uveden zbog protivljenja božiću. Za Katolička i Pravoslavna crkva ne bi ranije imale takve dokaze?
Danas su mnogi ljudi shvatili kakva je laž da je Isus rodjen 25.12. Ide se prema ekumenizmu, svašta će se još izmišljati.
Lako je kada neko pripada većini, svi su mu naklonjeni.

Nešto o čemu se priča kroz čitavu istoriju. Nemam zvanični dokaz, ali svakako ima više logike nego da je Isus rodjen 25.12.

Znači nemaš dokaze da je rimsko slavljenje Sol Invictusa na 25.12. uvedeno prije Božiča.

Konstantin je bio idolopoklonik koji je u suncu video krst, tako da sve ima logike.

Da nije bilo sv. Konstantina ti i ja i svi mi na forumu bi danas vjerovatno bili slovenski pagani i vjerovali u Peruna, Velesa, Vesnu i ostale.

Sad odjednom istoričari tvrde da je taj praznik uveden zbog protivljenja božiću. Za Katolička i Pravoslavna crkva ne bi ranije imale takve dokaze?

Imali smo ali nas niko nije slušao.

Lako je kada neko pripada većini, svi su mu naklonjeni.

Kako li je onda meni na ovom forumu hahahah?

1. Kroz čitavu istoriju se o tome piše.

2. Pa nismo ništa drugačiji od paganskih naroda. Dok nikako ne osporavan da je Bog našao način da učini nešto korisno preko crkve, kako zapadne, tako i istočne.

3. Ne, niste. A ni sami nemate dokaze o datumu rodjenja.

4. Samo na ovom forumu. 😂

+!
@Lovac Istine

- Da dođe vrijeme, kada bi cijeli svijet prihvatio 'vjerovanje' (bez Crkve, Božića,...), koje ti zastupaš ovdje na forumu:
a) čovječanstvo bi bilo bolje ili
b) čovječanstvo bi bilo isto?

+!
@Lovac Istine

- Da dođe vrijeme, kada bi cijeli svijet prihvatio 'vjerovanje' (bez Crkve, Božića,...), koje ti zastupaš ovdje na forumu:
a) čovječanstvo bi bilo bolje ili
b) čovječanstvo bi bilo isto?

Definitivno bolji.
Ne bi bilo inkvizicije, mračnog srednjeg veka ....
Da ne nabrajam.
Napominjem da ovo nisu uvrede, već činjenice.

Svet bi bio bolji sa crkvom koja bi bila puna ljubavi, sa verom apostolskom. Sa crkvom koja bi poštovala svačije verovanje.

Pa apostoli nisu poštovali svačije vjerovanje. Inače ne bi sv. apostol Pavle recimo onako oštro pisao protiv judeohrišćana koji su htjeli da se hrišćani obrezuju i slijede Mojsijev Zakon kao Jevreji.

Inače interesantna perspektiva:
https://www.youtube.com/watch?v=vRL4FB32jWw

Nazad
Vrh