Krist kao Logos.
Krist je ime ili titula primijenjena na Isusa iz Nazareta (Mt 16,16; Djela 17,3). Jahve iz Starog zavjeta je
JA JESAM, ili vidljivi
Krist od Boga nevidljivog; Mesija je
obećanje vidljive manifestacije tog JA JESAM ili Krist, a Isus Krist je prvo
ispunjenje u ljudskom biću tog izvornog duhovnog JA JESAM, ili Jahve.
Obećanje je riječ, riječ obećanja – nema drugog obećanja osim onog izraženog rječju. Svako obećanje postoji jedino kao zamisao, kao ideja verbalno, rječju dana.
Krist je čovjek božanske ideje. Isus je ime koje predstavlja individualni izraz ideje Krista. Ješua – Jah Šuah, Jahve Spašava, je Spasenje. Spasenje, oslobođenje, izbavljenje, iscjeljenje, ozdravljenje, ucjeljenje: dovršetak, konzumacija. Obećanje je dovršeno, konzumirano, onda kad je ispunjeno.
Krist je jedinorođeni Sin Božji, ili jedna cjelovita ideja – LOGOS savršenog čovjeka u božanskom umu. On je utjelovljenje svih božanskih ideja, poput inteligencije, života, ljubavi, tvari i snage, kakav je i Isus bio dok je hodio zemljom tjelesno. U umu arhitekta može postojati jedno remek-djelo, ali to remek-djelo je zbroj svih lijepih ideja koje su mu pale na pamet. Ovaj Krist, ili ideja savršenog čovjeka koji vječno postoji u Božanskom umu, istinsko je, duhovno, više sopstvo svakog pojedinca. Svatko od nas ima u sebi Krista – Logos, baš kao što je imao Isus, u tome je neizmjerna veličina Isusovog djela na zemlji i dar Božji ljudima i moramo pogledati unutra kako bismo prepoznali i spoznali svoje
SINSTVO, KĆERINSTVO – BOŽJE DJETEŠTVO – SVOJE BOŽANSKO PORIJEKLO I ROĐENJE, kao što je On učinio jer u nama je Duh koji Svevišnjemu kliče:
Abba, Oče!
UNUTARNJI (novi) ČOVJEK za razliku od izvanjskog (starog) čovjeka po kojemu se većina ljudi identificira.
Tko ne shvaća i ne poima blizinu ove velike istine, nije još pronašao svoje pravo ja. Isus Krist je obrazovao svoje sljedbenike da prepoznaju pravog čovjeka. Ovo počelo je novi čovjek, duhovni čovjek, Krist. Duhovna percepcija otkriva nam da nismo osobe, već dionici i sudionici Božjeg uma i nauma.
Ne gledajte na sebe kao na krv i meso, pa ne ni kao na osobu ili osobnost, ličnost – ne psihološku, još manje fizičku kao što stoji u svim legislativama svijeta, već kao na individualnog Duha. (To je ono što je ovo duhovno "sopstvo" – svačija vlastitost: individualnost koja je Božji dar svima koji ga žele primiti.)
Konačno, na to smo i upućeni:
odsad neka se više nitko od vas ne poznaje po (tijelu krvi i) mesa, već U DUHU. Piše Pavle. I dalje, ako smo od Duha rođeni, po Duhu se i ravnajmo. Rođeni Iznova, rođeni Odozgor – odiznutra, duhom. Ta kako se čovjek može "iznova", opet roditi? Pitao je i Nikodem. I treba pitati! I ne odustati dok se ne dobije odgovor. Prijeći na neku vjeroispovijest – ni po čemu se ne razlikuje od prijeći na neku (drugu) ideologiju, demagogiju. Stvar je života, pitanje je to života i smrti: svakom je danu dosta njegovih zala, a jedino Božji duh daje snagu da se ona – em uoče, em prevladaju. Dok se mala djeca igraju.
Isus Krist je potvrdio svoje pravo ja i Otac ga je priznao. Razlog ograničenog čovjekovog shvaćanja nalazi se u činjenici da on vidi svijet oko sebe kao pod naturalnim i naturalističkim materijalnim zakonom i zakonitostima, i slažući se s njim, čini sebe dijelom njega. Krist je dovršeni čovjek, prikazan, razvijen, iznesen u svakom čovjeku. Bog te gleda i u tebi gleda Krista.
Rođenje Krista u čovjeku je dovođenje u svijest duhovne ideje čovjeka Krista Božjeg - kroz oživljavajuću moć riječi Istine. To je početak u unutarnjim područjima svijesti višeg skupa sposobnosti (darova Duha) koje, kada narastu do punog rasta, spašavaju cijelog čovjeka od nepoznavanja života vječnoga i grijeha. To je rast u čovjeku jednako opipljiv onima koji dosegnu određene stupnjeve kao što je rast djeteta majci. U svojim počecima to je tek ubrzano treperenje, negdje unutri, često praćeno neobičnom osjetljivošću emocionalne prirode. U prvim fazama ovog procesa to ne razumijemo i ponekad smo potaknuti da to udaljimo, odgurnemo od sebe. Duša je jako nabijena božanskim životom, i tako puna da se ne može inteligentno izraziti, jer još nije došlo do jedinstva između nje i razumijevanja.
Nada slave.
Nada nije nekakvo plaho "nadam se" svijeta, već srčano i energično kretanje u smjeru i dočekivanje ispunjenja Punine Krista.
"Ti kratki momenti jasnije vizije me uvjeravaju da zaista postoji sjeme novoga života koje urađa vječnim plodovljem u mojemu srcu kako Gospod Isus Krist, moj Spasitelj, nalazi načine i sredstva da re-formira (moglo bi se gotovo reći re-inkarnira) Sebe u meni kao novu kreaciju.
“Ako je bilo tko u Kristu Isusu, on je novo stvorenje: stare stvari prođoše; gle, sve posta novim (2.Kor 5:17). Jer to je izvor mojega novoga života,
“Raspet sam s Kristom, a ipak živim; mada ne ja, već Krist živi u meni; i život koji sada živim u tijelu, živim po vjernosti Sina Božjega koji me ljubljaše i sebe za mene dadne (Gal 2:20).
To i jedino to, je moja nada slave: Krist u meni."
Arthur Custance
Mislite misli i razmišljajte prosudbe onako kako to čini Isus Krist. Neka u vama bude isti onaj um koji je i u Njemu.
prema Filipljanima 2:5
Neizreciva su bogatstva i veličajnost ove tajne, skrivene vjekovima od pokoljenja naroda: Krist u vama, nada slave!
prema Kološanima 1:27
I u vezi s time, Isusova riječ: VI STE SVJETLO SVIJETA.