Molitva Anđelima

Lovac Istine

Član
Reakcijski bodovi
152
Bodovi
0
Da li se treba moliti andjelima?

Postoje zajednice koje to praktikuju. Dok je andjeo otkrivenja odbio klanjanje kada je Jovan želeo da mu se pokloni.
Kada se molimo andjelima,mi se molimo bićima koju su iste vrste kao i djavo, isto tako imamo samo jednog posrednika između nas i Boga. Andjeli čuvari koji su uz nas su verni Bogu, ne prihvataju klanjanje i rade kako ih je Bog uputio, molili se mi njima ili ne, ništa nećemo promeniti.
Kakav je vaš stav?

Postoji jasna razlika između molitve Bogu i molitve svetima/anđelima/pravednicima. Dulia i latria. Molitva svetiteljima je u suštini molba da se svetitelji mole Bogu za tebe i tekst bilo koje molitve bilo kojem svetitelju to jasno potvrđuje. Princip je isti kao da ti zamoliš nekog prijatelja da se pomoli za tebe. Svetitelji se ne slave kao Bog. To što neki ljudi možda ne prave razliku to je njihova greška.

Postoji jasna razlika između molitve Bogu i molitve svetima/anđelima/pravednicima. Dulia i latria. Molitva svetiteljima je u suštini molba da se svetitelji mole Bogu za tebe i tekst bilo koje molitve bilo kojem svetitelju to jasno potvrđuje. Princip je isti kao da ti zamoliš nekog prijatelja da se pomoli za tebe. Svetitelji se ne slave kao Bog. To što neki ljudi možda ne prave razliku to je njihova greška.

Isus moli Boga za nas i jedini je posrednik.
Istina je da mi molimo jedni za druge. Ali nije nam rečeno da se molimo moštima,da se klanjamo ikonama,niti andjelima.
Nadji mi stih koji potvrdjuje da treba da tražimo od andjeli ili pokojnika da mole za nas.

Isus moli Boga za nas i jedini je posrednik.

Da, ali to Hristovo posredništvo govori o nečemu drugom. Da je to tako pokazuje nam i sam tekst Sv. Pisma.
Uzmimo Poslanicu Jevrejima 7:25:
"Zato i može vavijek spasti one koji kroza nj dolaze k Bogu, kad svagda živi da se može moliti za njih."
Dakle ovdje se govori da se Hristos moli za nas.
Onda se osvrnimo na Prvu Poslanicu Timoteju 2:1:
"Molim, dakle, prije svega da se čine moljenja, molitve, prozbe, blagodarenja za sve ljude,"
Ovdje se apostol obraća svojim učenicima i upućuje ih da se mole tj. blagodare za sve ljude.

Ali u grčkom apostol koristi istu riječ da opiše Hristovo "posredništvo" pred Bogom i ljudsko blagodarenje za druge ljude.
Konkretno u Jevrejima koristi se riječ: ἐντυγχάνειν a u Timoteju: ἐντεύξεις.

Budući da je jasno da Hristovo posredništvo pred Bogom nije isto kao i obične ljudske molitve ovdje imamo pitanje terminologije. I Crkva je to u svom tumačenju prepoznala. Hristos je posrednik pred Bogom u sljedećem smislu:
"I zato je novome zavjetu posrednik, da kroz smrt, koja bi za otkup od prestupaka u prvome zavjetu, obećanje vječnoga našljedstva prime zvani." (Jevrejima 9:15). Hristos je Posrednik jer nas je samo On mogao spasiti Svojom smrću i vaskrsenjem. To nema veze sa mogućnošću da se mi obraćamo drugim ljudima da se mole za nas.

Istina je da mi molimo jedni za druge. Ali nije nam rečeno da se molimo moštima,da se klanjamo ikonama,niti andjelima.
Nadji mi stih koji potvrdjuje da treba da tražimo od andjeli ili pokojnika da mole za nas.

Vrlo jednostavno. Jesu li Bogu svi živi? Jesu. Luka 20:38. Da li molitva pravednika mnogo pomaže? Da. Jakov 5:16. Mi se ne molimo mrtvim ljudima. Svi svetitelji/anđeli/pravednici su za Boga živi i On može čuti njihova obraćanja.

Što se tiče moštiju tu bih se pozvao na mnogobrojna kazivanja o čudesnim iscjeljenjima pred tim moštima. Hrišćanstvo nije i ne može biti samo iščitavanje stranica Sv. Pisma. Hrišćanstvo je religija živog iskustva a mnogi ljudi su kroz vijekove iskusili blagodarnosti svetih moštiju tako da se njihovo poštovanje ne može osporiti samo zato što neko prije 2,000 godina nije napisao "poklanjajte se svetim moštima" kojih svakako u doba pisanja Novog zavjeta jedva da je i bilo pošto su gonjenja hrišćana tek počinjala.

Mrtvi su mrtvi.
Kult mrtvih postoji u svim paganskim i Nehrišćanskim religijama.
Isus je dao život za nas i oslobodio nas od mnogo toga, da bi nam religije dodale nove zakone. Moraš andjelima, moraš svetiteljima.
Postojala je i ona zmija koje je lečila Izraelce, kada je Bog dozvolio, a kasnije je ipak naredio da se uništi jer su počeli da je obožavaju.

Ja ne osporavan da je Bog neke ljude podigao na nebo bez našeg znanja, ali njih ne treba da molimo.
Isus je prvosveštenik i rekao je da će moliti Oca.

A ta čuda jesu čuda, ali se dešavaju i u različitim religijama.

Mrtvi su mrtvi.

Osim što Bogu nisu mrtvi što je jasno posvjedočeno i kroz Sv. Pismo i kasnije.

Kult mrtvih postoji u svim paganskim i Nehrišćanskim religijama.

Zato što su ljudi uvijek podsvjesno osjećali da smrt ne može biti konačni kraj.

Isus je dao život za nas i oslobodio nas od mnogo toga, da bi nam religije dodale nove zakone. Moraš andjelima, moraš svetiteljima.

Ne vidim kako je molitva svetiteljima da se oni mole Bogu za tebe nekakav novi zakon.

Ja ne osporavan da je Bog neke ljude podigao na nebo bez našeg znanja, ali njih ne treba da molimo.
Isus je prvosveštenik i rekao je da će moliti Oca.

I u Starom Zavjetu je postojao jedan prvosveštenik pa nije samo on molio za izraelski narod.

A ta čuda jesu čuda, ali se dešavaju i u različitim religijama

Možda. Ali neću osporiti priče mnogih ljudi koji su se izliječili dodirom svetih moštiju. Citiraću sv. Jovana Damaskina iz njegovog Tačnog izloženja pravoslavne vjere:
"svete mošti nisu mrtve. Jer otkako je Samoživot, Uzročnik života, pribrojan mrtvima, one koji su usnuli sa nadom u vaskrsenje i sa verom u Njega ne nazivamo mrtvima. Jer kako mrtvo telo može činiti čudesa?".

Molitve anđelima i upokojenim ljudima nisu deo Hrišćanstva.
Crkva je svakojake proglasila svetiteljima, a andjeli su sluge kao i mi.
Mi se molimo jedni za druge, i da se više molimo dok smo živi, a da se manje molimo mrtve, možda bi ovom svetu bilo bolje.

Kažu Srbi su sveti narod. Slavimo slavu, držimo tradicije a glavne psovke su nam Bog, Majka, Sunce i još mnogo toga. Bili smo i ostali teška paganština od naroda.

Mi molimo jedni za druge, ali je Isus taj koji moli za nas i kroz njega dolazimo Ocu.

Molitve anđelima i upokojenim ljudima nisu deo Hrišćanstva.

Osim što jesu već 2000 godina.

Crkva je svakojake proglasila svetiteljima, a andjeli su sluge kao i mi.
Mi se molimo jedni za druge, i da se više molimo dok smo živi, a da se manje molimo mrtve, možda bi ovom svetu bilo bolje.

Problem je što se ljudi ne mole generalno a ne kome se mole.

Kažu Srbi su sveti narod. Slavimo slavu, držimo tradicije a glavne psovke su nam Bog, Majka, Sunce i još mnogo toga. Bili smo i ostali teška paganština od naroda.

Ovo nema veze sa temom. A sveti narod su svi pravoslavni hrišćani. Ne Srbi, ne Rusi, ne Grci, ne Jevreji.

Mi molimo jedni za druge, ali je Isus taj koji moli za nas i kroz njega dolazimo Ocu.

Ali bukvalno ovaj isti princip važi i za molitve svetiteljima. Nejasno mi je zašto je ovo toliko kontroverzna tema.

Odakle znaš ko je svetac a ko ne? Crkva rekla,Vau. Crkva može svašta da kaže.

Molimo se u Isusovo ime i to je dovoljno.

Vjerujem Crkvi. U sferi religije mnogo toga se prihvata vjerom. Ali dovoljno je pogledati živote mnogih svetitelja i vidjeti da su ti ljudi zaista živjeli poniznim hrišćanskim životom.

Ne znam kakav su život imali. Ako je crkvi u interesu, onda će razne proglasiti svetima. Sigurno da postoji gomila njih koji se nisu pokajali a mi čuvamo njihova tela.

Stvar je u tome što je crkva uvela mnogo toga sa čim se apostoli nisu slagali.

Molitve mrtvima
Štovanje ikone
Molitve anđelima
Molitve Bogorodici
Božić na dan Boga sunca
Paganski običaju za vaskrs
Da ne nabrajam više. Kada čitam dela apostolska, ja ne prepoznajem pravoslavlje u tim delima.

Zato što ih čitaš van bilo kakvog istorijskog konteksta.

...

KLANJANJE i MOLITVE ANĐELIMA
i bilo kome drugome SEM Bogu Jedinome Ocu YHVH -
nisu po Bibliji ispravne!
========

PONOVLJENI ZAKON 17,2
Ako se u tvojoj sredini - u bilo kojem tvojem gradu što ti ga dade

JAHVE, BOG TVOJ - nađe čovjek ili žena da učini što je zlo

u očima JAHVE, BOGA TVOGA, i krši njegov Savez:

PONOVLJENI ZAKON 17,3

OTIŠAVŠI DA ISKAZUJE ŠTOVANJE drugim bogovima

TE SE POKLONI NJIMA, suncu, mjesecu

ILI BILO ČEMU OD NEBESKE VOJSKE,

A ŠTO SAM JA ZABRANIO,

,,,,,,,,,,,,,,,,
NEBESKA VOJSKA SU ANĐELI
Zabranjeno je OD Boga Oca Jedinoga YHVH
da se klanja Nebeskoj Vojsci – Anđelima!
-------------

PONOVLJENI ZAKON 17,4

i tebi se to javi i ti to čuješ, onda pomno istraži; i bude li istina i

doista se TA GROZOTA UČINILA u Izraelu,
,,,,,,,,,,,,,
Ako se netko klanja Anđelima – TO je grozota
za Boga Jedinoga Oca YHVH.
---------

PONOVLJENI ZAKON 17,5

ONDA TOGA ČOVJEKA ILI TU ŽENU

KOJI UČINIŠE TAKVU OPAČINU

IZVEDI NA GRADSKA VRATA