Odakle Isusu Kristu nadnaravna moć ?

Reakcijski bodovi
18
Bodovi
18
Dio drugi

Veoma je bitno da znamo odakle Isusu Kristu moć da liječi i riječima i dodirom .

Bitno je da postavimo hierarhiju kako nam Pavle govori kada opisuje Brak :
1. Kor 11:3
Ali hoću da znate: svakom mužu glava je Krist, a glava ženi muž, a glava Kristu Bog.
(VB)
On postavlja oca iznad Sina , daklem vaši sveti oci , popovi i sterijesine koji govore da su otac i sin jednaki pa citiraju stih da to potvrde “ ja i otac jedno smo “ na krivom su putu jer u prvosvečenićkoj molitvi Isus moli za učenike da i oni budu jedno .
Očito je da to jedno znači jedinstvo .

U Otkrivenju piše kako je Isus pobijedio te sjeo sa ocem na prijestol njegov :
Otk 3:21
Onomu koji pobjeđuje dat ću da sjedi sa mnom na prijestolju mojemu, kao što i ja pobijedih te sjedoh s Ocem svojim na prijestolju njegovu.
(VB)
Daklem on je po zasluzi , kao nagradu dobio da može sjesti na prijestol očev .

E sad malo da se vratimo na djetinjstvo njegovo .

Vrlo je moguće da čak i barnabino evanđelje govori istinu kada kaže kako je neki dječak bio grub prema njemu pa je onda stradao samo od Isusove riječi .

Ovdje se ne radi o pripisivanju zlih osobina Isusu Kristu već se radi o odavanju poštovanja .

Imamo primjer kada su se djeca rugala proroku elizeju :
2. Kraljevima 2:23-24

23 Potom odande uzađe u Betel. A dok je on išao putem, neka mala djeca izađoše iz grada i stadoše mu se rugati; i rekoše mu: »Hodi, plješo! Hodi, plješo!«
24 A on se osvrnu iza sebe i pogleda ih, pa ih prokle u ime Gospodnje. Uto iz šume izađoše dvije medvjedice i rastrgoše četrdeset i dvoje od te djece.
(VB)

E sad ?

Zar Isus nije bio veći od elizeja proroka ?

Ljudi kad čitaju tekst misle da je on učinio da neko djete umre , kao da ste formatirali disk , i da nikakve informacije nemate o njemu .

Cijelo vrijeme Isus nije bio sam , praćen je bio od oca jer je ovo bitka duhova , u kojoj su ljudi žrtve .

Tako Krist kada je uskrsnuo Lazara , zahvaljuje se Bogu za tu mogućnost :

Iv 11:42
42 A ja sam znao da me svagda uslišavaš, ali rekoh to zbog mnoštva što okolo stoji; da uzvjeruju da si me ti poslao.«
(VB)
Ako je ovo istina on cijelo vrijeme sve radi po njegovim željama , i ako je potrebno i bez njegovog znanja , kako to znamo da djeluje bez njegovog znanja ?

Žena je bolovala od točenja krvi , i samo se dotakla njegove odjeće i ozdravila je .

Sad mnogi ljudi donose zaključke kako ako nešto vjerujemo tako će nam biti , samo su zaboravili da je potreban netko tko će nam tu vjeru nagraditi - a to je otac nebeski .

Tako je moguće da u barnabinom izvješću stoji istina o tome kako je netko bio drzak i stradao je od očeve ruke kao i djeca koja su se rugala Elizeju .

S druge strane kada je Isus počeo da propovjeda sa 30 godina , tada više nije sila bila tu da ubije , već je Isus rekao :
Iv 12:47
47 I čuje li tko moje riječi, a ne uzvjeruje, ja ga ne sudim; jer ne dođoh suditi svijetu, nego spasiti svijet.
(VB)

Zato je bogatom mladiću odgovorio , na učitelju Dobri sa riječima : pa drži zakon , a naši pastori odmah - aha - vidite da i stari zakon važi ! I tako su zaveli one koji su mogli biti i nagrađeni …

Zato je bogatom mladiću odgovorio , na učitelju Dobri sa riječima : pa drži zakon , a naši pastori odmah - aha - vidite da i stari zakon važi
Tu se misli o 10 Bozjih zapovijedi, koje nisu vazile samo za za Stari zavjet. One su univerzalne i vrijede i danas. Na više mjesta se kaže da su zapovijedi vječne. Kad se kaže "Ne ubij", to se ne odnosi samo za Stari zavjet, nego i dan danas.

Tu se misli o 10 Bozjih zapovijedi, koje nisu vazile samo za za Stari zavjet. One su univerzalne i vrijede i danas. Na više mjesta se kaže da su zapovijedi vječne. Kad se kaže "Ne ubij", to se ne odnosi samo za Stari zavjet, nego i dan danas.
Tu treba pogledati cijeli kontekst :
Matej 19:16-22
16 I gle, jedan, pristupivši mu, reče: »Učitelju dobri, što dobroga da učinim kako bih imao život vječni?« 17 A on mu reče: »Što me zoveš dobrim? Nitko nije dobar osim Jednoga — Boga. A ako hoćeš ući u život, drži zapovijedi.«
18 Kaže mu: »Koje?« A Isus mu reče: »Ne ubij! Ne počini preljuba! Ne ukradi! Ne posvjedoči lažno!
19 Poštuj oca svojega i majku! I ljubi bližnjega svojega kao samoga sebe!«
20 Reče mu mladić: »Sve sam to držao od mladosti svoje. Što mi još nedostaje?«
21 Isus mu kaza: »Ako hoćeš biti savršen, idi, prodaj svoj imetak i podaj siromasima — i imat ćeš blago na nebu; pa dođi i slijedi me.«
22 A mladić, čuvši tu riječ, ode žalostan jer je imao mnoge posjede.
(VB)

Da vam pojasnim ovaj tekst . Vidiš koliko je Isus bio kulturan , na uvredu da je on kao Bog , odgovorio mu je ovako :
Šta si došao kod mene kad me vrijeđaš ? Idi kod svojih drži zakon pa ćeš valjda dobiti život vječni , ali kad je mladić bio uporan , mislio je možda ga ipak zanima kako dobiti život vječni , poučavati ću ga kao i učenike - ali se mladić okrenuo i otišao !
Taj tekst nije dokaz da zapovjedi važe , jer tko iz ljubavi može pomisliti da ubije muža ili ženu ? Ako imaš ljubav ne trebaju ti zapovjedi da te podsjete šta ne bi smio .

Tu se misli o 10 Bozjih zapovijedi, koje nisu vazile samo za za Stari zavjet. One su univerzalne i vrijede i danas.
Kada vidim ovakav odgovor odmah se sjetim adventista 7. Dana , jer oni razdvajaju 10 BZ od ostalog zakona , a sav zakon je ustvari tumačenje 10 BZ , i još nešto , kako možete razdvojiti zakon po kojemu se moraju prinositi žrtve jer se ne mogu održati 10 BZ , ne vidite nikakvu povezanost ?
Deseta zapovjed je ne poželi , koju da bi shvatio šta učiniti ne trebaš moraš poželjeti to . I tek onda možeš odbaciti tu želju , koja nije u redu , ali već si poželio .
Razumiješ ?
Uzmimo slijedeću rečenicu : nemoj zamisliti u svojim mislima Narandžastog slona koji svira klavir u podrumu .

Da bi shvatio o čemu se radi moraš zamisliti a onda si već zamislio .

Tako je i sa desetom božijom zapovjedi . Sve što kaže ne poželi ne znaš o čemu se radi dok ne poželiš , a onda ti je već kasno !

I zbog tog grijeha se mora primjeniti ceremonijalni zakon ( kako ga adventisti zovu ) o prinošenju žrtava za grijeh , i sad dolazi ono šta vi vjerujete ,

Vi vjerujete da vam Isus Krist uklanja grijehe svojom žrtvom , time uklanja ceremonijalni zakon a 10 BZ su moralni zakon koji ostaje. Jer ako ne sagriješite uzalud Kristova žrtva ?

Jel tako ?

Ne kaže li Krist da on daje nove zapovjedi , da ljubite boga i svog bližnjega kao sebe samog ?

Šta će meni neko stalno ponavljati ne ubij , i ne ukradi , kad me ljubav vodi i ne pada mi napamet ni ružna reč a kamoli da bih nekoga ubio !

Zato je Isus rekao i onom mladiću bogatom : idi ti kod svojih i drži deset bozijih zapovjedi !

Nazad
Vrh