Odnosi li se savez s Abrahamom i danas na etnički Izrael, duhovni Izrael (Crkvu), ili oboje?

Ali kad čitam Pavla, posebno Galaćanima i Efežanima, sve govori suprotno, u Kristu smo jedno tijelo, bez zida razdvajanja. Pavle u Rim 11 ne pravi dva stabla, nego jedno u koje se i jedni i drugi cijepaju po vjeri.
promenice se ovaj svet, da mi danas ne mozemo ni da zamislimo, samo mozda ne sutra ili uskoro,. ali jednom hoce

Nije samo gordost u pitanju vec tvrdoca srca ( tvrdovratost) koja im ne dozvoljava da prihvate Bog svim srcem svojim ili kako je rekao Zaharija - "I srcem svojim otvrdnuše kao dijamanat da ne čuju zakona i riječi koje sla Gospod nad vojskama duhom svojim preko proroka pređašnjih; ...!
Nazalost,ovo isto stanje vidimoi kod pripadnika mnogih verskih zajednica u redovima deklarativnog hriscanstva.

Na Crkvu. Jevreji su otpali od obećanja datog Avramu. Sv. ap. Pavle piše o tome u Poslanici Rimljanima. Starozavjetni Izrailj tj. jevrejski narod je grana koja se odlomila od Božijeg drveta, a neznabošci su divlja maslina koja se pricijepila tom drvetu.
Ne zaboravi na ovo..

Pitam dakle: Zar je Bog odbacio narod svoj? Nipošto! Ta i ja sam Izraelac, iz potomstva Abrahamova, plemena Benjaminova. 2 Nije Bog odbacio naroda svojega koga predvidje. Ili zar ne znate što veli Pismo, ono o Iliji – kako se tuži Bogu na Izraela: 3 Gospode, proroke tvoje pobiše, žrtvenike tvoje porušiše; ja ostadoh sam i još mi o glavi rade. 4 Pa što mu veli Božji glas? Ostavih sebi sedam tisuća ljudi koji ne prignuše koljena pred Baalom. 5 Tako dakle i u sadašnje vrijeme postoji Ostatak po milosnom izboru.

Dom Izraelov će se sakupiti u poslednjim danima pre dolaska Hristovog. Gospod sakuplja svoj narod Izrael kada Ga prihvati i drži zapovesti Njegove.

Deset Izraelovih plemena sačinjavali su severno Izraelovo carstvo i odvedeni su u ropstvo u Asiriju 721. god. P.N.E. U to vreme su otišli u „zemlje na severu“ i po saznanju drugih bili izgubljeni. U poslednjim danima će se vratiti.

Bog je dao obećanja Abrahamu i njegovom potomstvu, ali tko su danas ti "potomci"? Jesu li to Židovi po tijelu, kršćani po vjeri, ili oboje na neki način? Kako to gledati kroz Novi zavjet?
Mislim da su ovo zanimljiva pitanja i koliko sam vidio, na ovom forumu nisu baš obrađena...
To pise u judaistickom Tanahu i tice se Izraela , a posebno Sefarda ,a ne i Askenjaza.

Bog je dao obećanja Abrahamu i njegovom potomstvu, ali tko su danas ti "potomci"? Jesu li to Židovi po tijelu, kršćani po vjeri, ili oboje na neki način? Kako to gledati kroz Novi zavjet?
Mislim da su ovo zanimljiva pitanja i koliko sam vidio, na ovom forumu nisu baš obrađena...
RIMLJANIMA 2,28

Ta NIJE ŽIDOV TKO JE ŽIDOV NAIZVANA I

NIJE OBREZANJE ONO IZVANA
,

RIMLJANIMA 2,29

NA TIJELU, NEGO PRAVI JE ŽIDOV U NUTRINI I

PRAVO JE OBREZANJE U SRCU, PO DUHU
,

ne po slovu. Pohvala mu nije od ljudi, nego od Boga.

...................
Biti ŽIDOV nije samo NACIONALNOST
nego prvenstveno – istinita VJERA
kojoj je Bog SAMO Jedan Otac YHWH,
a time i poštovanje 10BZ.
=========
MOŽE SE POSTATI ŽIDOV
=======

ESTERA 8,17
U svakoj pokrajini, u svakom gradu i mjestu

do kojega je dopro kraljev ukaz i zakon,

zavlada među Židovima veselje, radost, gozba i blagdan,

i mnogi među pucima zemlje POSTADOŠE ŽIDOVI

jer ih je spopao strah od Židova.
.......................
MOŽE SE POSTATI ŽIDOV
.......................
GALAĆANIMA 2,14
Ali kad vidjeh da ne hode ravno, po istini evanđelja, rekoh Kefi pred svima:
"Ako ti, Židov, poganski živiš, a ne židovski,
kako možeš siliti POGANE DA SE POŽIDOVE?
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Apostoli su bili ŽIDOVI.
Što su radili Apostoli Židovi?
POŽIDOVLJAVALI su one koji su htjeli postati Kršćani!

..................................

IZLAZAK 12,48

AKO BI STRANAC KOJI MEĐU VAMA BORAVI

HTIO SVETKOVATI PASHU U ČAST JAHVI,

SVI SE NJEGOVI MUŠKI MORAJU OBREZATI.

TEK TADA NEKA PRISTUPI I SLAVI JE,

JER JE TADA KAO I DOMORODAC ZEMLJE.

ALI NEOBREZANI NE SMIJE OD NJE JESTI.

.

OTKRIVENJE 3,9

Evo, dovest ću neke IZ SINAGOGE SOTONINE –

KOJI SEBE ZOVU ŽIDOVI, A NISU, NEGO LAŽU

evo, prisilit ću ih da dođu da ti se do nogu poklone te upoznaju da te ja ljubim.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Zašto ti Židovi – NISU Židovi?
Zato jer su obrezani na tijelu,
ALI – nisu obrezani u SRCU,
a time imaju lažni nauk i
NISU ŽIDOVI!

samo jedan je Gospod i Bog Avrama, Isaka i Jakova.
nisi dao njegovo ime!!! - ???
znači da muljaš ili ne znaš da ne znaš
-------
ali - da vidimo TKO je TAJ za Kojeg si naveo da je Bog AIJ
1757235608246.png

slažeš se sa stihovima ili njet?
===========
nisi odgovorio na drugo pitanje

1757235672330.png

ako neznaš ko je Bog Avrama, Isaka i Jakova, ko sam onda ja da te to učim i ubeđujem?
nisi mi ti odgovorio - TKO JE TAJ BOG JEDINI?

ti očito ne čitaš što ti dajem
a dao sam ti jasne stihove - TKO je po Bibliji Bog AIJ

ajmo ponovno probati
možda ti se oči otvore
1757346971938.png

ti ne daješ, nego dodaješ pismu nešto što tako ne stoji napisano. Zato ne želim da se dalje prepirem sa tobom. Želim ti svaki Božji blagoslov. Prijatno.
ja nadodajem - ne istinu? nisi sa niti jednim biblijskim stihom dokazao svoje
ajmo vidit tebe i tvoje nadodavanje i krivo vjerje
...

MORMONI – KRIVOVJERJE
==========

Nauk Mormona NIJE u skladu sa Biblijskim Naukom,
a time MN nije Božji – a time je od Oca Laži.
Mormonska knjiga je PREPRAVLJENA Biblija,
ISKRIVLJENA Božja riječ.
.....................

Bog je obnovio svoju pravu crkvu i svećeničku ovlast kroz proroka Josepha Smitha.

Mormonsku crkvu je osnovao Džozef Smit, koji je kako sam navodi, još od svoje mladosti bio često posećivan od strane anđela Moronija koji su mu saopštavali da pored Jevanđelja postoji i izvestan "dodatak" pisan na zlatnim pločama. Po njegovom tvrđenju on je pronašao te zapise.

Joseph Smith je tvrdio, da ga je lično posjetio Bog Otac i Isus Krist

Danas, Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana ima živućeg Proroka, koji zajedno s još dvojicom savjetnika predsjedava crkvom. Pored njih tu su još i dvanaest apostola tvore zbor dvanaestorice apostola.

Bog nije uvijek bio vrhovno Biće univerzuma, nego je zadobio taj status kroz pravedno življenje i istrajan trud.

Mormonova Knjiga po svojem autoritetu je, uz Bibliju, još jedno svjedočanstvo o Isusu Kristu.

Mormoni vjeruju da je Isus bog, ali da isto tako bilo koje drugo ljudsko biće može postati bog.

Obavlja se krštenje za umrle.

Bog Otac ima “tijelo od mesa i kostiju, opipljivo kao i čovječije”.

Isus Krist se poslije uskrsnuća pojavio na tlu Amerike, gdje je propovijedao pripadnicima te civilizacije.

Adam je ustvari bio Bog i otac Isusa Krista.

Džozef Smit proglašava sebe “modernim” prorokom, ravnim prorocima Starog zaveta

Ne slave Boga kao Trojstvo Oca, Sina i Svetoga Duha, već kao tri boga koja imaju odvojenu i savršeno ljudsku prirodu.

postoje različiti nivoi ili kraljevstva nakon života: nebesko, zemaljsko, telestialno kraljevstvo i krajnja tama

Bogovi postoje, i zato nam je najbolje da težimo da budemo spremni da postanemo jedan od njih

Isusova inkarnacija rezultat fizičkog odnosa između Boga Oca i Marije.

Ono što je čovek, Bog je jednom bio; ono što je Bog, čovek može postati

“Elohim” je vrhovni Bog ovog sveta, ali takođe postoje bogovi drugih svetova.

Život čovjeka je kratak boravak na zemlji neophodna faza u kretanju ka božanstvu

....

...

..

.

ako neznaš ko je Bog Avrama, Isaka i Jakova, ko sam onda ja da te to učim i ubeđujem?
opet nisi odgovorio
makar sam ti jasnim stihovima pokazao
time samo pokazuješ da imaš teo problema - NEistinitosti u kojoj si sa svojom MK

Nazad
Vrh