Opšte diskusije

Zato je tu Božji zakon, kazneni/krivični zakon ne može i nikad nije reformirao ljudska srca.
Najviše što kazneni zakon može je da strahom od kazne zadrži neke u javnom ispoljavanju slabosti... ali to je ionako za one koji su bez moralnog zakona. Tko drži moralni zakon u srcu, njemu ne treba kazneni zakon...

Moje viđenje situacije jest da je potrebna snažna podrška prosvjetiteljstvu i temeljita reformacija...

Ah kud ces starije ispravljat, ako to nemaju u sebi izgrađeno.Velim ti jedan od njih ima zdravstvene probleme sa probavom i kicmom, drugi sa kraljeznicom. Sve te 'potisnute' ili ispoljene emocije su emocije nezrelog djecaka u covjeku...i one se negdje odrazavaju na tijelu....najcesce na leđima.

Ah kud ces starije ispravljat, ako to nemaju u sebi izgrađeno.Velim ti jedan od njih ima zdravstvene probleme sa probavom i kicmom, drugi sa kraljeznicom. Sve te 'potisnute' ili ispoljene emocije su emocije nezrelog djecaka u covjeku...i one se negdje odrazavaju na tijelu....najcesce na leđima.

Radimo onoliko koliko možemo i gdje se "vrata otvore". Problem je što pojedini pastiri ne rade baš ni sa mladima kako treba...

Radimo onoliko koliko možemo i gdje se "vrata otvore". Problem je što pojedini pastiri ne rade baš ni sa mladima kako treba...

Bio je ovdje u Bosni Hafiz Bugari ,... koji je uspjesno rijesavao probleme za ovisnoscu o drogama. Na nasu stetu preselio se u Crnu Goru, ali eto mozemo ga pratiti preko tekstova i youtube objava.

Što se tiče "psovanja boga" trebate malo porazmisliti zašto je to česta pojava na ovim prostorima.
Moje mišljenje je da samo treba uvideti smisao izgovorene uvredljive psovačke rečenice , a u njoj u 99,9% slučajeva se nikada ne vređa Bog direktno već se uvek vređa neki dotični tako što mu se kaže :"'Bem TI TVOGA Boga".
Dakle , poenta tih psovki je uvrediti nekoga ili nešto , a nikad Boga i svece direktno niti indirektno.

To je relikt iz naših paganskih vremena i lično mislim da to nije pravi moralni problem , ali meni je lično bezveze i nadasve glupo i jadno kad ljudi sebe ne mogu izraziti bez psovke pa onda kao mašina ređaju sve živo,mrtvo i božansko u svakoj društvenoj situaciji da bi došli do smisla izgovorenog.

Naše psovke imaju drevna simbolička značenja i u svome iskonskom smislu nemaju seksualnu konotaciju.
Primer toga je "Marš u 3 lepe p.m" , poenta te uvrede je da neko zao,glup,napastan se vrati u majčinu utrobu jer se nije trebao ni roditi zato što je tako zao,glup,napastan,....

Mislim da je slično i kad NEKOM i NEČEMU opsuješ boga tj.da u stara vremena ni ta psovka nije imala direktnu seksualnu konotaciju i smisao.

Šta se pod ovim misli:

1698338442937.png

Da li se ovim potvrđuje samo pre Alaha ili se prihvata i posle Alaha?

Nazad
Vrh