+!
Ti si Petar-Stijena ... Tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga,...
Iv 21,18-22
"Zaista, zaista kažem ti:
Dok si bio mlađi, sam si se opasivao i hodio kamo si htio;
ali kad ostariš, raširit ćeš ruke i drugi će te opasivati i voditi kamo nećeš."
A to mu reče nagovješćujući kakvom će smrću proslaviti Boga.
Rekavši to doda: "
Idi za mnom!"
Petar se okrene i opazi da ga slijedi onaj učenik kojega je Isus ljubio i koji se za večere bijaše privio Isusu uz Prsa i upitao Ga:
"Gospodine, tko će Te to izdati?"
Vidjevši ga, Petar kaže Isusu: "
Gospodine, a što s ovim?"
Odgovori mu Isus: "Ako hoću da on ostane dok ne dođem, što je tebi do toga?
Ti idi za Mnom!"
Ljubljeni Apostol Ivan je bio s Bogorodicom pod Križem, ali Apostolu Šimunu govori sve to.
Zašto bismo onda od svih crkava koje je sv. ap. Petar osnovao morali slijediti baš Rim? Zašto recimo ne bismo slijedili Antiohiju koja je ostala pravoslavna?
Iako većina 'forumaša' ne prihvaća 'tradiciju', citirat ću tekstove izvan 'Biblije',
ali bih volio prvo naglasiti još neke tekstove iz 'Ljubavnog Pisma' kako bi analizirali
Šimunov status kao člana 'Dvanaestorice'.
'Kefa' i 'Boanerges' (nadimci od Učitelja) su izdvajani od ostalih u nekoliko navrata.
Mt 17,27
Ali da ih ne sablaznimo, pođi k moru, baci udicu i prvu ribu koja naiđe uzmi, otvori joj usta i naći ćeš stater. Uzmi ga pa im ga podaj za Me i za se.
- Zar Učitelj nije mogao tako naplatiti i za ostale Apostole ili je samo Petar trebao plaćati 'dvodrahme'?
Čak je i Apostol Ivan
detaljno opisao trčanje do groba i kako je pustio prvo Šimuna Petra, pa je tek on ušao u prazan grob.
Nabrajanje 'Dvanaestorice' uvijek počinje sa Šimunom.
+++
A sada nešto izvan 'Biblije'.
Inače, sv. Thomas More je
10 godina proučavao (
noću od 2 sata do 7 ujutro) 'istočne i zapadne oce', prije nego je engleski kralj Henrik VIII odlučio odvojiti se od rimskog biskupa.
"Ali pošto bi bilo predugo nabrajati u ovakvom djelu naslijeđe svih crkvi, postidjet ćemo sve one koji se na bilo koji način,
bilo kroz samozadovoljnost ili oholost, ili kroz sljepoću i zlo mišljenje,
skupljaju drugdje nego što je primjereno, pokazujući ovdje na naslijeđe biskupa najveće i najstarije crkve poznate svima,
osnovane i organizirane u Rimu od dvojice najslavnijih apostola, Petra i Pavla - one crkve koja ima predaju i vjeru
koja dolazi k nama nakon što je proglašena ljudima od apostola.
Jer s ovom Crkvom, zbog njenog uzvišenog porijekla, sve se crkve moraju složiti,
tj. svi vjerni u cijelome svijetu i po njoj su vjerni svugdje održavali apostolsku predaju".
(Irenej, Protiv krivovjerja, 3, 3, 2 [189. god.])
"U to vrijeme [190. god.] pojavilo se pitanje od nemalog značaja. Jer su crkve [Male] Azije, iz starije predaje držale da četrnaesti dan mjeseca,
na koji je Židovima bilo zapovjeđeno da žrtvuju janje, treba biti proslavljen kao dan Spasiteljeve Pashe...
Ali to nije bio običaj crkvi u ostatku svijeta... koje su održavale praksu, iz apostolske predaje, koja prevladava do današnjih dana,
prekidanja posta [korizme] ne drugog dana nego onog Spasiteljeva uskrsnuća [nedjelja].
Sinode i skupovi biskupa održani su o ovom pitanju, i svi su jednodušno, u uzajamnom slaganju sastavili crkvenu odluku
da se otajstvo Gospodinovog uskrsnuća treba slaviti ne drukčije nego na dan Gospodnji
i da trebamo slaviti završetak pashalnog posta jedino na taj dan...
Odmah potom, [papa] Viktor, koji je predsjedao crkvi Rima, pokušao je odsjeći od zajednice župe [Male] Azije, s crkvama koje su se složile s njima, kao nepravovjerne.
I napisao je pisma i proglasio svu braću ondje potpuno izopćenom.
Ali ovo nije zadovoljilo sve biskupe i oni su ga molili da razmotri mogućnost mira i susjedskog jedinstva i ljubavi...
[Irenej] je primjereno savjetovao Viktoru da ne bi trebao odsjeći sve crkve Božje koje održavaju predaju starog običaja"
(Euzebije Cezarejski, Crkvena povijest, 5, 23, 1 – 24, 11)
"Gospodin govori Petru: "A ja tebi kažem", kaže, "Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati.
Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima."
[Mt 16:18-19]....
Na njemu [Petru] gradi On Crkvu i njemu daje zapovijed da pase ovce
[Iv 21:17], i premda pridjeljuje sličnu moć svim apostolima,
ipak je osnovao jednu stolicu [katedru] i uspostavio svojim autoritetom izvor i unutarnji razlog za to jedinstvo.
Zaista, i drugi su bili što i Petar [apostoli], ali prvenstvo je dano Petru, pri čemu je jasno dano do znanja da je samo jedna Crkva i jedna stolica. Isto tako, svi [apostoli] su pastiri, a stado se pokazuje kao jedno, hranjeno od svih apostola u jednodušnoj suglasnosti.
Ako se netko ne drži čvrsto ovog jedinstva s Petrom, može li zamisliti da još uvijek drži vjeru?
Ako [bi] napustio Petrovu stolicu na kojoj je Crkva sagrađena, može li se još pouzdati da je u Crkvi?"
(Ciprijan Kartaški, Jedinstvo Katoličke crkve, 4; 1. izdanje [251. god.])
"[Papa] Stjepan... ponosi se mjestom svog biskupstva i brani tvrdnju da posjeduje nasljedstvo Petra,
na kojem su položeni temelji Crkve
[Mt 16:18]... Stjepan... proglašava da drži nasljedstvo Petrovog prijestolja"
(Firmilijan, skupljeno u Ciprijanovim Pismima 74[75], 17[253. god.])
"Sud [koji se tiče Atanazija] trebao je biti učinjen ne onako kako je bio, nego prema crkvenom zakonu.
Bilo je dostojno svih vas da nam pišete, tako da se pravednost toga može vidjeti kao da izvire od svih...
Zar ne znate da je običaj da prvo pišete nama i onda za pravednu odluku da bude poslana iz ovog mjesta [iz Rima]?
Ako, dakle, ikoja takva sumnja postoji nad tamošnjim biskupom [Atanazijem Aleksandrijskim],
primjedba o tome trebala je biti napisana ovdašnjoj crkvi.
Ali sada, nakon što su učinili kako im se svidjelo, oni žele pribaviti naše slaganje, premda ga nikad nismo osudili.
Niti su takve odredbe Pavla, niti su takve predaje Otaca.
Ovo je druga vrsta postupka i nova praksa... Ono što pišem o ovome je za opće dobro.
Jer ono što smo čuli od blaženog apostola Petra, te vam stvari naznačujem."
(Papa Julije I., Pismo u korist Atanazija [341. god.], zapisano u: Atanazije, Obrana protiv Arijevaca, 20-35)
"U gradu Rimu biskupska stolica bila je dana prvo Petru, stolica u kojoj je Petar sjedio, isti onaj koji je bio glava -
to je razlog zašto je bio zvan Kefa ["Stijena"] - između svih apostola,
jedinstvena stolica u kojoj se održava sveopće jedinstvo.
Ni apostoli pojedinačno ne proizlaze od sebe samih
i svatko tko bi [se usudio] postaviti drugu stolicu nasuprot toj jedinoj stolici bio bi, samim činom, raskolnik i grešnik...
Prisjetite se, dakle, porijekla vaše stolice, vi koji želite polagati pravo na naslov svete Crkve"
(Optat Milevski, Raskol donatista, 2, 2 [367 god.])
"Ne slijedim niti jednog vođu osim Krista i ne pridružujem se u zajedništvo nikome osim Vašoj blagoslovljenosti [pape Damaza I.],
to jest, Petrovoj stolici.
Znam da je ovo stijena na kojoj je Crkva sagrađena.
Tko god blaguje Jaganjca izvan ove kuće, svetogrdan je.
Tko god nije u Noinoj arci, poginut će kad nadođe poplava."
(Jeronim, Pisma, 15, 2 [396. god.])
''Ovdje je crkva podijeljena u tri dijela, od kojih svaki nastoji pridobiti me za sebe...
U međuvremenu nastavljam vapiti: "Prihvaćam onoga koji je pridružen Petrovoj stolici!"...
Stoga, molim Vašu blaženost [papu Damaza I].... recite mi s kime trebam komunicirati u Siriji."
(Jeronim, 16, 2)
"Vaša najslađa svetost, [biskup Eulogije Aleksandrijski], mnogo mi je govorila u svom pismu o stolici Svetog Petra, princa apostola,
govoreći da on sam sada sjedi na njoj u osobama njegovih nasljednika.
I zaista priznajem da sam nevrijedan...
Rado sam prihvatio sve što je rečeno u onome što mi je on govorio o Petrovoj stolici, tko zauzima Petrovu stolicu.
I, premda me posebna čast prema meni ne veseli... tko može zanemariti da je sveta Crkva učinjena čvrstom na čvrstoći princa apostola,
koji je svoje ime izveo iz čvrstoće svoga uma, tako da bude prozvan Petar po stijeni.
I njemu je rekao glas Istine, "Tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga"
[Mt 16:19].
I još mu je rečeno, "Pa kad k sebi dođeš, učvrsti svoju braću."
[Lk 22:32].
I još jednom, "Šimune Ivanov, voliš li Me? Pasi ovce Moje!"
[Iv 21:17]"
(Papa Grgur I., Pisma, 40 [597. god.])
Papa Lav I je proglasio ništetnim zaključke
'razbojničkog koncila' održanog u Efezu 449., te je aleksandrijski patrijarh Dioskur
"ekskomunicirao" papu Lava I.
Na 'kalcedonskom koncilu' 451. su koncilski oci okarakterizirali ovaj Dioskurov akt riječima:
"...
u nastavku svih njegovih drugih zlodjela
on je proširio svoju ludost protiv onoga kome je povjerena briga za Vinograd Spasiteljev".