Razumjeti Isusove teške riječi

καιnos

Spirit Junkie
A d m i n
Reakcijski bodovi
384
Bodovi
83
Svi znate poznate Isusove riječi kad on svojim slušaocima kaže za farizeje: "
Na Mojsejev presto sedoše književnici i fariseji. Sve, dakle, što vam kažu da držite, držite i tvorite; ali po delima njihovim ne postupajte, jer
govore a ne tvore. (Matej 23:2-3)

Da li su zaista trebali slušaoci držati sve što im farizeji kažu ili je u pitanju nešto više. Sve odgovore možete naći u ovoj PDF knjizi. Nehemija Gordon je izvrstan skolar, karait, znači bavi se egezegezom teksta, ali odbacuje tradiciju. Zanimljivo je kad objašnjava tradiciju, da se to sve može primjeniti i na katoličku i pravoslavnu crkvu - rekoh glede tradicije. Tako bar ja vidim njegova objašnjenja tradicionalizma za judeje, samo što sam ja to isto preformulirao na tradicionalne kršćanske crkve. To je moje mišljenje, ali zato bi se trebala pročitati ova knjiga.

[/URL]

Zanimljiv intervju Nehemije Gordona sa dr. Rojom Blizardom

https://www.youtube.com/watch?v=ALyWSm4V6cU

Bio bih oprezan kad je on u pitanju.

Pozabavimo se malo navodnim hebrejskim Matejem koji je iznio Šem Tov, inače protivnik hrišćanstva.

Odmah na samom početku imamo jednu ogromnu promjenu.
"Ovo je rodoslov Ješue, Davidovog sina, koji je bio Avrahamov sin." (Šem Tov 1:1).
"Rodoslov Isusa Hrista, sina Davidova, Avraamova sina." (Matej 1:1).
Gdje je nestalo nazivanje Isusa Hristom tj. Mesijom, osnov hrišćanske vjere?

"Ne govorim vam o kremenu* ili o prirodnom hlebu, već vam kažem da se čuvate običaja fariseja i sadukeja.” (Šem Tov 16:12).
"Tada razumiješe da ne reče da se čuvaju kvasca hljebnoga, nego nauke farisejske i sadukejske." (Matej 16:12).
Pravi se razlika između običaja judaizma i doktrine judaizma. To dvoje nije isto.

"Uvidevši Ješua njihovu veru reče bolesniku: “Drži se sine. Verom Božjom svi gresi ti se praštaju." (Šem Tov 9:2).
"I vidjevši Isus vjeru njihovu, reče oduzetome: Ne boj se, čedo, opraštaju ti se grijesi tvoji." (Matej 9:2).
Uvodi se posredno opraštanje grijeha od strane Hrista. Zamućuje se jasno učenje Novog zavjeta da Hristos Sam oprašta grijehe.

"A kažem vam da je ovde reč o nečemu većem od hrama." (Šem Tov 12:6).
"A ja vam kažem da je ovdje veći od hrama," (Matej 12:6).
NEČEMU većem od hrama ili NEKOME većem od hrana. Šem Tov ovdje pokušava zamutiti jasno iskazivanje Hristovog božanstva.

"I dok je Ješua govorio sve ovo, narod je bio zadivljen obiljem dobrog u njegovom poučavanju, jer im je propovedao veoma moćno, a ne kao drugi jevrejski mudraci." (Šem Tov 7:29).
"I kada završi Isus riječi ove, divljaše se narod nauci njegovoj. Jer ih učaše kao onaj koji vlast ima, a ne kao književnici i fariseji." (Matej 7:29).
Isus propovijeda "veoma moćno" a ne kao "onaj koji ima vlast". Isto tako Isus se opisuje kao jevrejski mudrac ali je drugačiji od DRUGIH jevrejskih mudraca. Nema govora o tome da je Isus Mesija Sin Božiji.

"Od vremena Johanana kupača do sada, Carstvo ne- besko trpi nasilje i cepaju ga. Jer su svi proroci i Tora prorokovali o Johananu," (Šem Tov 11:12-13).
"A od vremena Jovana Krstitelja do sada Carstvo nebesko s naporom se osvaja, i podvižnici ga zadobijaju. Jer su svi Proroci i Zakon proricali do Jovana." (Matej 11:12-13).
Proroci su prorokovali O JOVANU KRSTITELJU. NE O ISUSU HRISTU. Isus Hristos je samo jevrejski mudrac.

"A mladić čuvši ovu reč ode ožalošćen jer nije imao veliko imanje." (Šem Tov 19:22).
"A kada ču mladić riječ, otide žalostan; jer imađaše mnoga imanja." (Matej 19:22).
Je li imao veliko imanje ili nije?

"A posle ovoga, dvanaestorica učenika ode u Galileju, a on im se prikazao u planini" (Šem Tov 28:16).
"A Jedanaest učenika otidoše u Galileju, na goru kuda im je zapovijedio Isus." (Matej 28:16).
Gdje je broj 12? Znamo šta je bilo sa Judom.

"učite ih da poštuju zauvek sve što sam vam zapovedio." (Šem Tov 28:20).
"Učeći ih da drže sve što sam vam zapovijedio; i, evo, ja sam sa vama u sve dane do svršetka vijeka. Amin." (Matej 28:20).
Gdje je dio o Hristovom obećanju da će biti sa učenicima do kraja?

"A kažem vam da je ovde reč o nečemu većem od hrama." (Šem Tov 12:6).
"A ja vam kažem da je ovdje veći od hrama," (Matej 12:6).
NEČEMU većem od hrama ili NEKOME većem od hrana. Šem Tov ovdje pokušava zamutiti jasno iskazivanje Hristovog božanstva.

...

OTKRIVENJE 21,22 –

HRAM I JAGANJAC
=======

OTKRIVENJE 21,22

Hrama u gradu ne vidjeh.
Ta Gospod, Bog, Svevladar, = YHVH OTAC -
hram je NJEGOV - = VLASNIŠTVO OD BOGA OCA YHVH -
i
Jaganjac! = SIN G YEHOSHUA JE NJEGOV,
OD BOGA JEDINOGA OCA YHVH -
,,,,,,,,,,,,,,