Sola scriptura... samo za izabrane, jel da?

Naravno da ne ali sam ja sve teoloske navode dokazivao Pismom dok sa njima to nije bio slucaj,jel primecujes razliku ???????
Ajde ponovimo pitanje.
Church of God (Seventh Day), vjerska zajednica koja svetkuje subotu, drši košer zakone, vjeruje da mrtvi poslije smrti spavaju, ALI IZRIČITO ODBACUJU ELEN VAJT KAO BOŽIJEG PROROKA.

Da li su oni pravi hrišćani za tebe?

Ajde ponovimo pitanje.
Church of God (Seventh Day), vjerska zajednica koja svetkuje subotu,
Tako i treba...
drši košer zakone,
...tako i treba...
vjeruje da mrtvi poslije smrti spavaju,
Heeeeeeeeeej,odakle ti sad ovo ??????????????
Kao san ne znaci da spavaju jer im za to treba telo koje se raspada u prahu zemaljskome,kako ti ovo promaklo ????????
ALI IZRIČITO ODBACUJU ELEN VAJT KAO BOŽIJEG PROROKA.
Odkud ti sad ovo ???????
Da li su oni pravi hrišćani za tebe?
Zasti bi hriscani odbacivale poruke Bozjeg glasnika ???
\...i jesi li uopste siguran sta znaci biti prorok,iznositi prorocke poruke i stav hriscana prema prorocima ?????

Pod broj dva: vi ste isto učili od nekoga. Niste vi došli do svih svojih zaključaka zaključanima u sobi s Biblijom i Duhom Svetim koji vam je osobno šaptao u uho. Netko vas je oblikovao:
ja jesam, ali u kontekstu serpi, lonaca i poklopaca [robivek je poklopac, opet me je poklopio, a ostali smo serpe i lonci]
ovo je zanimljivo opazanje, i sada bi trebalo uvesti starozavetno kalo, glinu i onoga koji oblikuje, a nije covek

Jeremija 18,4 I pokvari se u ruci lončaru sud koji građaše od kala, pa načini iznova od njega drugi sud, kako bijaše volja lončaru da načini.
Jeremija 18,5 Tada dođe mi riječ Gospodnja govoreći:
Jeremija 18,6 Ne mogu li činiti od vas kao ovaj lončar, dome Izrailjev? govori Gospod; gle, što je kao u ruci lončarevoj, to ste vi u mojoj ruci, dome Izrailjev.

Zadnje uređeno:
Tako i treba...

...tako i treba...

Heeeeeeeeeej,odakle ti sad ovo ??????????????
Kao san ne znaci da spavaju jer im za to treba telo koje se raspada u prahu zemaljskome,kako ti ovo promaklo ????????

Odkud ti sad ovo ???????

Zasti bi hriscani odbacivale poruke Bozjeg glasnika ???
\...i jesi li uopste siguran sta znaci biti prorok,iznositi prorocke poruke i stav hriscana prema prorocima ?????
Opa znači nebitna je subota, nebitni su košer zakoni, nebitno je sve ako se odbacuje Elen Vajt. Hvala na potvrdi da je sva priča o suboti i Božjim zapovijestima samo paravan.

Izgleda da je Metuzalem imao pravo....ti si neki sa katolickih odgovora foruma. Problem je sto tradicionalni su rodjeni u nekoj vjeri i nema sanse da napuste religiju svojih otaca. Naravno da u ruke dodje neka knjiga koja ti otvori oci i vidis greske tradicionalizma, kako ucenja, tako i djela. Sva sreca pa su tisuce, desetine hiljada prihvatili Solo Scriptura, a napustili tradiciju i uciteljstvo.
Mogli bi se pozvati na neku drugu scripturu, a ne na onu koju su uobličili upravo "tradicionalni" koje tako zdušno kritikuju.

Mogli bi se pozvati na neku drugu scripturu, a ne na onu koju su uobličili upravo "tradicionalni" koje tako zdušno kritikuju.
oni misle da je bog uoblicio kanon, a ne neki vasi autoriteti posle 4 veka cak, dok moje stanoviste znas, niste vi bas to najbolje uradili, moram jos da vas procesljavam i prozivam

"samo pismo", ali koje pismo, kada vidimo nesuglasice vekovima? i na kraju truli kompromis jevrejima poslanica za lazno otkrivenje!

Opa znači nebitna je subota, nebitni su košer zakoni, nebitno je sve ako se odbacuje Elen Vajt. Hvala na potvrdi da je sva priča o suboti i Božjim zapovijestima samo paravan.
Kako bre ovo zakljuci iz mog posta,sunce vam jako przi tamo kod tebe ??? :D
Molim kolege forumasi da prevedu nasem Makija sta sam rekao,cini se da mu zakazao fokus pa mu nesto slabo ide tumacenje maternjeg jeika...

...ii mozda meni zakazalo znanje iz srpskog pa sam mozda drasticno odvalio s nekim padezima zbog cega sam promasio sustinu ..!? :rolleyes:

Kako bre ovo zakljuci iz mog posta,sunce vam jako przi tamo kod tebe ??? :D
Molim kolege forumasi da prevedu nasem Makija sta sam rekao,cini se da mu zakazao fokus pa mu nesto slabi ide tumacenje maternjeg jeika...

...ii mozda meni zakazalo znanje iz srpskog pa sam mozda drasticno odvalio s nekim padezima ..!? :rolleyes:
Pa evo fino si iznio sve. Pitao sam te da li je za tebe vjerska zajednica koja poštuje subotu, drži košer zakone i vjeruje da mrtvi nisu svjesni poslije smrti ispravna ako ne prihvata Elenu Vajt. Da ili ne?

Pa evo fino si iznio sve. Pitao sam te da li je za tebe vjerska zajednica koja poštuje subotu, drži košer zakone i vjeruje da mrtvi nisu svjesni poslije smrti ispravna ako ne prihvata Elenu Vajt. Da ili ne?
I sta sam ti jja rekao da bi ti doneo takav brzopotezni zakljucak ???

Pa daj odgovori jesu li Church of God (Seventh Day) istinski hrišćani? Da ili ne? Obrazloži odgovor.
NARAVNO DA JESU ALI SAMO ONI KOJI SE DRZE SVEGA STO PISE U PISMU !!!
...sto ce reci da nista od onih koji su tamo onako administrativno,reda radi jer su takvi mozda s vecom krivicom nego oni kojii nisu znali ono sto ovi znau !

NARAVNO DA JESU ALI SAMO ONI KOJI SE DRZE SVEGA STO PISE U PISMU !!!
...sto ce reci da nista od onih koji su tamo onako administrativno,reda radi jer su takvi mozda s vecom krivicom nego oni kojii nisu znali ono sto ovi znau !
Uključuje li "držanje svega što piše u Pismu" prihvatanje Elene Vajt kao Božjeg glasnika?

Uključuje li "držanje svega što piše u Pismu" prihvatanje Elene Vajt kao Božjeg glasnika?
Ja licno,kao hriscanin, smatram i verujem da Hrstova crkva treba prihvacati SVE PORUKE koje pozivaju na duhovnu reformu i koji ukazuju na Biblijsku realnost u bilo kom smislu...!!
Ovo je nezavisno od moralnog kredibiliteta bilo kog proroka pa cak i autora Pisma jer bi smo u suprotnom trebali odmah odbaciti knjige proroka Jone zbog direktnog odbacivanja Bozjeg poziva, psalme Solomonove zbog njegovih avantura sa zenama koje su ga odvukle od Boga,psalme Davidove zbog ubistva,knjige Mojsijeve zbog istog dela i t.d.

ONO STO JE BITNO SU SADRZINE PORUKE BILO KOG PROROKA BOZJEG STO SE VIDI IZ SAMIH ZAPISA A NE OD MORALNOG PROFILA PROROKA/ GLASNIKA !!!

U tom smislu,svako ko odbacuje TAKVE PROROCKE POZIVE ZA REFORMU ukljucujuci i poziv za drzanje Bozjihz zapovesti ne moze biti deo Hristove crkve !!!
Molim te zapazi da ja ovde ne isticem znacaj osobe EGW nit kazem da ona nikada nije zapisaala nsto u skladu sa njenim razmisljanjem ili mozda da nije ucinila i neku tehnicku gresku , pa cak i grehe vec se fokusiram na JASNE PORUKE KOJE SU U SKLADU SA PISMOM !!!

Ja licno,kao hriscanin, smatram i verujem da Hrstova crkva treba prihvacati SVE PORUKE koje pozivaju na duhovnu reformu i koji ukazuju na Biblijsku realnost u bilo kom smislu...!!
Ovo je nezavisno od moralnog kredibiliteta bilo kog proroka pa cak i autora Pisma jer bi smo u suprotnom trebali odmah odbaciti knjige proroka Jone zbog direktnog odbacivanja Bozjeg poziva, psalme Solomonove zbog njegovih avantura sa zenama koje su ga odvukle od Boga,psalme Davidove zbog ubistva,knjige Mojsijeve zbog istog dela i t.d.

ONO STO JE BITNO SU SADRZINE PORUKE BILO KOG PROROKA BOZJEG STO SE VIDI IZ SAMIH ZAPISA A NE OD MORALNOG PROFILA PROROKA/ GLASNIKA !!!

U tom smislu,svako ko odbacuje TAKVE PROROCKE POZIVE ZA REFORMU ukljucujuci i poziv za drzanje Bozjihz zapovesti ne moze biti deo Hristove crkve !!!
Molim te zapazi da ja ovde ne isticem znacaj osobe EGW nit kazem da ona nikada nije zapisaala nsto u skladu sa njenim razmisljanjem ili mozda da nije ucinila i neku tehnicku gresku vec se fokusiram na JASNE2 PORUKE KOJE SU U SKLADU SA PISMOM !!!
Pa dobro ajde sa da ili ne.

Čitajući ovu razmjenu sa strane, upada u oči nekoliko stvari: kad se Robiveku postavi jednostavno pitanje (Da/Ne), odgovor nikad nije jednostavan, umjesto toga dobijemo tiradu, citate, karikature, skretanje s teme i emocionalne etikete.

To nije dijalog, to je tehnika zamaranja. Ako netko ne želi ili ne može reći jasno što misli, nego stalno stvara gusti verbalni dim da se u njemu izgubi trag, onda je tu cilj kontrola rasprave, a ne traganje za istinom.

Posebno je zanimljivo kako insistira na "držanju svega što piše u Pismu", a kad mu se ponudi konkretan primjer zajednice koja to čini (ali ne priznaje njegovog autoritativnog tumača), onda počinje relativizacija, redefinicije i uvlačenje novih uvjeta.

Zanimljiv slučaj kada "doslovno" znači "samo ako ja tumačim".

Čitajući ovu razmjenu sa strane, upada u oči nekoliko stvari: kad se Robiveku postavi jednostavno pitanje (Da/Ne), odgovor nikad nije jednostavan, umjesto toga dobijemo tiradu, citate, karikature, skretanje s teme i emocionalne etikete.

To nije dijalog, to je tehnika zamaranja. Ako netko ne želi ili ne može reći jasno što misli, nego stalno stvara gusti verbalni dim da se u njemu izgubi trag, onda je tu cilj kontrola rasprave, a ne traganje za istinom.

Posebno je zanimljivo kako insistira na "držanju svega što piše u Pismu", a kad mu se ponudi konkretan primjer zajednice koja to čini (ali ne priznaje njegovog autoritativnog tumača), onda počinje relativizacija, redefinicije i uvlačenje novih uvjeta.

Zanimljiv slučaj kada "doslovno" znači "samo ako ja tumačim".
Neka pitanja se u tehnickom smislu ne mogu odgovoriti sa da ili ne,evo primera:

Dali je tvoje dete musko ili zensko ???

OVo pitanje trazi dodatno objasnjenje jer u formulaciji ne sadrzi relevantne podatke za trazeni odgovor stoga se nikako ne moze odgovoriti sa DA ili NE.
I sada se molim te vrati i umesto Makija pojasni koji sam to aspekat njegovog pitanja ostavio bez odgovora ???

Zadnje uređeno:
Neka pitanja se u tehnickom smislu ne mogu odgovoriti sa da ili ne,evo primera:

Dali je tvoje dete musko ili zensko ???

OVo pitanje trazi dodatno objasnjenje jer u formulaciji ne sadrzi relevantne podatke za trazeni odgovor stoga se nikako ne moze odgovoriti sa DA ili NE.
I sada se molim te vrati i umesto Makija pojasni koji sam to aspekat njegovog pitanja ostavio bez odgovora ???
Upravo si demonstrirao poantu mog komentara. Umjesto da odgovoriš na pitanje koje je bilo jasno i precizno (“Je li ta zajednica istinski kršćanska, da ili ne?”), ti si odmah posegnuo za karikaturom i izmišljenim pitanjem (“Je li dijete muško ili žensko?”) koje nema nikakve veze s konkretnim kontekstom.

To je klasična zamjena teza, umjesto odgovora, stvoriš lažnu dilemu i prebaciš raspravu u mutnu vodu.

Ne postoji nikakva tehnička zapreka da se jasno odgovori na jasno pitanje, osim ako netko ne želi izbjeći odgovor. I kad to postane obrazac, nije problem u pitanjima, nego u integritetu onoga tko ih zaobilazi.

Nazad
Vrh