Učenja Crkve Isusa Hrista svetaca poslednjih dana - Poštenje

• Pokretač teme Pokretač teme Nefi
  • Datum početka Datum početka

Nefi

Mormon
Član
Reakcijski bodovi
51
Bodovi
48
Učenja Crkve Isusa Hrista svetaca poslednjih dana -

Poštenje

Poštenje je princip spasenja

Trinaesti članak naše vere kaže: „Mi verujemo u poštenje.“ Mormonova knjiga nam govori o grupi ljudi koji su se „odlikovali... revnošću za Boga i za ljude“. Zato što su u svemu bili savršeno pošteni i korektni. I bili su nepokolebljivi u svojoj veri u Hrista do kraja“ (Alma 27:27). Zbog svoje čestitosti, ovi ljudi su bili zapaženi od braće i od Boga. Važno je naučiti šta je poštenje, kako smo u iskušenju da budemo nepošteni i kako to iskušenje možemo prevazići.

Potpuno poštenje je neophodno za naše spasenje. Ako prihvatimo spasenje pod uslovima koji su nam ponuđeni, moramo biti iskreni u svakoj misli, u svom razmišljanju, u svojim izborima, u našim privatnim krugovima, u našim poslovima, u našim izjavama i u svakom činu našeg života.

Bog je pravedan i savršen u svemu (videti Alma 7:20). I mi moramo biti pošteni u svemu da bismo postali kao on. „Da, Gospode, znam da... ti si pravi Bog i ne možeš da lažeš“ (Eter 3:12). Nasuprot tome, đavo je lažov. U stvari, on je otac laži (videti 2. Nefi 9:9). Oni koji odluče da varaju, lažu, obmanjuju i lažno predstavljaju postaju njegovi robovi.

Pošteni ljudi vole istinu i pravdu. Iskreni su u rečima i delima. Ne lažu, ne kradu i ne varaju.

Laganje je nepošteno

Laž je namerno obmanjivanje drugih. Lažno svedočenje je oblik laži. Gospod je dao ovu zapovest sinovima Izrailjevim: „Ne svedoči lažno na bližnjega svoga“ (Izl 20,16). Isus je ovo takođe poučavao kada je bio na zemlji (videti Matej 19:18). Postoje mnogi drugi oblici laganja. Kada govorimo neistine, krivi smo za laž. Možemo namerno prevariti druge gestom ili pogledom, ćutanjem ili govoreći delimičnu istinu. Kad god na bilo koji način navodimo ljude da poveruju u nešto što nije istina, mi nismo pošteni. Gospodu nije milo takvo nepoštenje, a mi ćemo odgovarati za svoje laži. Sotona želi da verujemo da je u redu lagati. On kaže: „Da, slagaj malo... u tome nema lošeg“ (2. Nefi 28:8). Sotona nas podstiče da sami sebi opravdamo svoje laži. Pošteni ljudi će prepoznati sotonina iskušenja i reći će celu istinu, čak i ako je to na njihovu štetu.

Krađa je nepoštena

Isus je poučavao „Ne kradi“ (Matej 19:18). Krađa je uzimanje nečega što nam ne pripada. Kada uzmemo nešto što pripada nekom drugom, ili prodavnici ili zajednici, bez dozvole, mi krademo. Uzimanje proizvoda ili zaliha od poslodavca je krađa. Kopiranje muzike, filmova, slika ili pisanog teksta bez dozvole vlasnika autorskih prava je nepravedno i predstavlja oblik krađe. Prihvatanje više novca preostalog za plaćanje ili robe nego što je potrebno je takođe nepošteno. Uzimanje bilo čega više od našeg je krađa.

Varanje je nepošteno

Varamo kada dajemo manje nego što dugujemo, ili kada dobijemo nešto što ne zaslužujemo. Neki zaposleni varaju svoje poslodavce tako što ne rade puno radno vreme, a ipak prihvataju punu platu. Neki poslodavci nisu fer prema svojim zaposlenima; plaćaju ih manje nego što bi trebalo. Sotona kaže: „Iskoristite druge zbog njihovih reči, iskopajte jamu svom bližnjem“ (2. Nefi 28:8). Iskorištavanje druge osobe je oblik nepoštenja. Pružanje lošije usluge ili proizvoda je varanje.

Ne smemo da opravdavamo svoje nepoštenje

Ljudi koriste mnoge izgovore za nepoštenje. Ljudi lažu da bi zaštitili sebe i naterali druge da misle dobro o njima. Neki svoju krađu pravdaju misleći da zaslužuju ono što su uzeli, da nameravaju da to vrate ili da im od vlasnika treba više. Neki varaju da bi dobili bolje ocene u školi ili zato što "svi to rade" ili da bi balansirali račune.

Ovi i mnogi drugi izgovori se navode kao razlozi za nepoštenje. Ne postoje prihvatljivi razlozi za Gospoda. Kada se pravdamo, varamo se i Duh Božiji prestaje da bude sa nama. Postajemo sve nepravedniji.Možemo biti potpuno iskreni

Da bismo postali potpuno iskreni, moramo pažljivo pogledati svoj život. Ako postoje načini na koje smo makar i najmanje nepošteni, moramo se odmah pokajati.

Kada smo potpuno pošteni, ne možemo biti pokvareni. Lojalni smo svakom poverenju, dužnosti, sporazumu ili savezu, čak i ako nas to košta novca, prijatelja ili naših života. Tada možemo bez stida da se suočimo sa Gospodom, sobom i drugima. Neka život svakog čoveka bude takav da njegova ličnost može da podnese najpažljivije ispitivanje i da se na nju može gledati kao na otvorenu knjigu, tako da nema razloga za strah ili stid.

Nazad
Vrh