Učenja Crkve Isusa Hrista svetaca poslednjih dana - Pomirenje

• Pokretač teme Pokretač teme Nefi
  • Datum početka Datum početka

Nefi

Mormon
Član
Reakcijski bodovi
51
Bodovi
48

Pomirenje​

Pomirenje je neophodno za naše spasenje

Isus Hrist »dođe na svet, da za svet raspet bude i ponese grehe sveta, i posveti svet, i očisti ga od svake nepravednosti. Da se po njemu spase svi« (UiZ 76:41-42). Velika žrtva koju je prinio kako bi platio za naše grehe i nadvladao smrt zove se Pomirenje. To je najvažniji događaj koji se ikada dogodio u istoriji ljudskog roda: »Naime, potrebno je da se apomirenje izvrši, jer se prema velikom planu Večnog Boga pomirenje mora izvršiti, inače ceo ljudski rod mora neizbežno stradati. Da, svi su pali i izgubljeni i moraju stradati osim posredstvom pomirenja.« (Alma 34:9).

Adamov je pad doneo dve vrste smrti u svet: fizičku i duhovnu smrt. Fizička je smrt odvajanje duha i tela. Duhovna smrt je odvajanje od Boga. Da ove dve smrti nije nadvladalo Pomirenje Isusa Hrista, dve bi posledice usledile: naša tela i naši duhovi bili bi zauvek razdvojeni, i mi ne bismo mogli da živimo ponovno s našim Nebeskim Ocem (vidi 2. Nefi 9:7-9).

Ali naš je mudar Nebeski Otac pripremio, milosrdan plan da nas spasi od fizičke i duhovne smrti. Planirao je da Spasitelj dođe na zemlju kako bi nas otkupio od naših greha i od smrti. Zbog naših greha i slabosti našeg smrtnog tela mi nismo mogli otkupiti sami sebe (vidi Alma 34:10-12). Onaj koji je trebao biti naš Spasitelj trebao je biti bez greha i imati moć nad smrću.

Isus Hrist je bio jedini koji je mogao pomiriti za naše grijehe​

Postoji nekoliko razloga zašto je Isus Hrist bio jedina osoba koja je mogla biti naš Spasitelj. Jedan je razlog taj da ga je Nebeski Otac odabrao da bude Spasitelj. On je bio Jedinorođeni Sin Božji i tako je imao moć nad smrću. Isus je obasnio: »Ja polažem svoj život, da ga opet uzmem. Niko ga ne uzima od mene, nego ga ja sam od sebe polažem. Imam moć da ga položim, i imam moć da ga opet uzmem.« (Jovan 10:17-18).

Isus je takođe postao naš Spasitelj zato što je on jedina osoba koja je ikada živela na zemlji koja nije grešila. To ga je učinilo dostojnom žrtvom da plati za grehe drugih.

Hrist je trpio i umro da pomiri za naše grehe​

Spasitelj je omogućio pomirenje za naše grehe trpeći u Getsemaniju i dajući svoj život na krstu. Nemoguće je da potpuno razumemo kako je on trpio za sve naše grehe. U Getsemanskom je vrtu težina naših greha uzrokovala da on oseti takvu agoniju da je krvario iz svake pore (vidi UiZ 19:18-19). Kasnije, dok je bio ma krstu, Isus je pretrpio bolnu smrt na jedan od najokrutnijih načina poznatih čoveku.

Koliko nas Isus voli kad je pretrpio toliku duhovnu i fizičku agoniju radi nas! Koliko li je velika ljubav Nebeskog Oca, kad je on poslao svojeg Jedinorođenog Sina da trpi i umre za ostalu njegovu decu. »Da, Bog je tako ljubio svet da je dao svoga jedinorođenog Sina da ne pogine ni jedan koji u njega veruje, nego da ima život večni« (Jovan 3:16).

Pomirenje i vaskrsenje​

Trećeg dana nakon svojeg raspeća Isus Hrist je ponovno uzeo svoje telo i postao prva osoba koja je vaskrsnula. Kad su njegovi prijatelji otišli da ga potraže, anđeli koji su čuvali njegovu grobnicu rekli su im: »On nije ovde! Vaskrsnuo je kako je rekao!« (Mateja 28:6) Njegov je duh ponovo ušao u njegovo telo, da se nikada više ne rastave.

Hrist je tako nadvladao fizičku smrt. Zbog njegovog pomirenja i vaskrsenja svi koji su rođeni na ovoj zemlji vaskrsnut će (vidi 1 Korićanima 15:21-22). Baš kao što je Isus vaskrsnuo, naši će duhovi biti ponovno ujedinjeni s našim telima »da više ne umiru … , da se nikad više ne razdvoje« (Alma 11:45). Ovo se stanje naziva besmrtnost. Svi ljudi koji su ikada živeli vaskrsnut će, »i star i mlad, i robov i slobodn, i muško i žensko, i opako i pravedno« (Alma 11:44).

Pomirenje omogućuje onima koji imaju veru u Hrista da budu spašeni od svojih grijeha.​

Spasiteljevo nam Pomirenje omogućuje da nadvladamo duhovnu smrt. Iako će svi ljudi vaskrsnuti, samo oni koji prihvate Isusa Hrista i Njegovo pomirenje bit će spašeni od duhovne smrti.

Mi prihvaćamo Hristovo pomirenje i satavljamo našu veru u njega. Kroz ovu se veru kajemo za naše grehe, kršteni smo, primamo Duha Svetoga i pokoravamo se zapovestima. Postajemo verni učenici Isusa Hrista. Oprošteno nam je i očišćeni smo od naših greha, radi toga smo spremni da se vratimo da živimo zauvek s našim Nebeskim Ocem.

Spasitelj nam kaže: »Jer, gle, ja, Bog, pretrpeh to za sve da ne bi trpeli oni… kao i ja« (UiZ 19:16-17). Hrist je učinio svoj deo da stvori pomirenje za naše grehe. Da bismo učinili da njegovo pomirenje deluje u našem živoru, moramo da se pokoravamo Njemu i da se pokajemo za naše grehe.

»Ko se, obrati i dođe k meni kao malo dete, primit ću ga, jer takvih je carstvo Božje. Evo, za takve položih život svoj i uzeh ga ponovno. Obratite se, dakle, i dođite k meni vi krajevi zemaljski i spasite se« (3 Nefi 9:21-22).

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Nazad
Vrh