U potrazi za:

Istinovjerni

Član
Reakcijski bodovi
0
Bodovi
0
Poštovanje, hvaljen Isus,

možda sam na krivom mjestu glede pitanja kojeg želim postavit, ili je možda već negdje drugdje odgovoreno na njega, pa se unaprijed ispričavam ako smetam, no moram pitat, pa bih vas zamolio za pomoć - ako ste voljni?:

Naime, inače preferiram čitat Bibliju na engleskom jeziku, no zbog bližnjih bi mi bio potreban hrvatski prijevod iste. Međutim, ima ih puno različitih verzija, a ja sam u potrazi za jedinstvenom sortom. Gotovo bilo koja varijanta je u redu, no neke su ipak bolje od drugih, zar ne?

Time rečeno, ono šta tražim je, ako postoji, hrvatski prijevod Septuaginta ili LXXa, gdje je metoda prevođenja doslovna, tojest "riječ za riječ", kao šta je to slučaj i kod nekih engleskih verzija. I još k tome, da nije temeljena na Aleksandrijskim/Codex Sinaiticus/Vaticanus tekstovima. Tražim li previše? Ima li makar neka verzija koja bi bila približna tim uvjetima?

Nema veze, hvala ti u svakom slučaju. A ništa, nekako ću morat, od svih tih različitih varijanti, izabrat onu koja bi mi najviše odgovarala. Najveći problem je u tome da često u opisu knjige ne piše na kojim je sve izvorima temeljena, a nema niti načina za provjerit određene retke, po čemu bi se dobrim dijelom mogla ustanovit priroda bilo koje varijante.

Nazad
Vrh