Vile - mit ili stvarnost?

Reakcijski bodovi
162
Bodovi
3
Vjerujem da većina ljudi koja je živjela na selu ili redovito odlazila kod svojih djedova i baka, zasigurno je imala prilike čuti različite priče o vilama. Uglavnom su to prepričavanja događaja iz prošlosti u kojima je opisano iskustvo nekog njihovog pretka ili znamenite osobe u nekoj seoskoj zajednici. Etnolozi također spominju te fenomene kada se bave proučavanjem duhovne kulture vjerovanja nekog naroda. I mi danas na osnovu svih tih zapažanja možemo vidjeti da je fenomen spominjanja vila dobrano raširen po svijetu. Isto tako, zabilježene su određene sličnosti kada je u pitanju opis tih vila, što dodatno čini stvar zanimljivijom.

Zgodno je dodati da na našim prostorima ima jako puno naziva za različite lokalitete: npr. Vilin potok, vilino brdo, vilinska šuma, vilinski izvori itd. Također, vile su dio mnogih pjesama u kojima se direktno pjeva o vilama ili se ljepši spol uspoređuje s njima…

I danas u doba velikog napretka kada se čovjek otuđio od prirode, ovakve priče susreće na netu.
Baš zato, zanima me kakvo je vaše mišljenje po ovom pitanju. Da li su to za vas samo neke isprazne mitologije ili vjerujete da postoji nešto što su ljudi nekada nazivali vilama?

I mene je baka isprepadala sa nekim morama, navodno žene koje ljudima sisaju grudi. I desi se da ih neko uhvati za kosu, i onda upale svjetlo, i samo kosa ostane u ruci....i onda kosu oni u peći spale....ili djed veli o nekim vilama, koje uzmu iz kovčega garderobu i onda plešu dok zora nije svanula, a ono kad pogledaš dole, one imaju kozje noge. Nije ni čudo što sam se noći bojao vani izaći iz kuće kad sam boravio kod njih na selu. הורם

Zadnje uređeno od strane moderatora:
I mene je baka isprepadala sa nekim morama, navodno žene koje ljudima sisaju grudi. I desi se da ih neko uhvati za kosu, i onda upale svjetlo, i samo kosa ostane u ruci....i onda kosu oni u peći spale....ili djed veli o nekim vilama, koje uzmu iz kovčega garderobu i onda plešu dok zora nije svanula, a ono kad pogledaš dole, one imaju kozje noge. Nije ni čudo što sam se noći bojao vani izaći iz kuće kad sam boravio kod njih na selu. הורם

Da, to je ta stara bakina škola, dosta nas je pohađalo te "predmete" :).
More spadaju u drugu kategoriju duhovnih bića, ali recimo interesantan je taj opis njihovih nogu. I kod nekih vila u predajama, što pisanim, što usmenim navodi se da također imaju ili kozje ili konjske kopita/papke.
U prošlosti bilo je jako puno primjera različitih hibridnih stvorenja u mitologijama, sjetimo se samo Minotaura iz grč. mitologije...
I biblijska apokaliptička literatura koristi simbolički prikaz hibridnih stvorenja...

Zadnje uređeno od strane moderatora:
E sada se postavlja pitanje, jesu li to stari ljudi izmišljali, ili se stvarno nešto događalo ljudima kad spavaju, more, napašnjaci. Npr. mog djeda je nešo pritiskalo s leđa, nije se mogao pomjeriti.

E sada se postavlja pitanje, jesu li to stari ljudi izmišljali, ili se stvarno nešto događalo ljudima kad spavaju, more, napašnjaci. Npr. mog djeda je nešo pritiskalo s leđa, nije se mogao pomjeriti.

Gdje ga je to napadalo, možete li detaljnije? Zato što neki dok spavaju dožive paralizu sna pa to često brkaju s duhovnim napadima. No postoje priče o događajima na obodu šuma gdje su ljudi doživljavali da im nešto skoči na leđa i da se ne mogu osloboditi toga do zore...
Svakako da ima i puno izmišljenih ili preuveličanih događaja, ali definitivno postoje određeni fenomeni koje ne možemo tek tako odbaciti.
Mislim da je najveći izazov za ljude interpretacija tih fenomena...

Gdje ga je to napadalo, možete li detaljnije? Zato što neki dok spavaju dožive paralizu sna pa to često brkaju s duhovnim napadima. No postoje priče o događajima na obodu šuma gdje su ljudi doživljavali da im nešto skoči na leđa i da se ne mogu osloboditi toga do zore...
Svakako da ima i puno izmišljenih ili preuveličanih događaja, ali definitivno postoje određeni fenomeni koje ne možemo tek tako odbaciti.
Mislim da je najveći izazov za ljude interpretacija tih fenomena...

Za djeda, napadalo ga kad spava. Nešto se sigurno događalo, kao neka žena sjedi pored vode, i kaže čovjeku da ga ponese. Pa ga upita - jeam li teška, on veli nisi, a ona postane još teža. Zanima me što bi drugi forumaši mogli reći o ovim pojavama. Sigurno su i oni nešto čuli.

Za djeda, napadalo ga kad spava. Nešto se sigurno događalo, kao neka žena sjedi pored vode, i kaže čovjeku da ga ponese. Pa ga upita - jeam li teška, on veli nisi, a ona postane još teža. Zanima me što bi drugi forumaši mogli reći o ovim pojavama. Sigurno su i oni nešto čuli.

Mislim da je to paraliza sna i to još u polu budnom stanju.
To nije toliko čudno, jer naš mozak i dalje "priča priču" u tom stanju. A taj "teret" se povećao zbog nemogućnosti da se odmah osoba trgne, pa priča odlazi u tom smjeru...

Etnolog Zoran Cica je napisao knjigu o narodnom vjerovanju u vile (vrlo tipicno za sve slavenske narode) te vilenicama, narodnim ljekarkama i vidaricama koje su bile zaduzene za lijecenje:

https://www.youtube.com/watch?v=OXpO31wBFh0

Vile kao vrsta ne postoje. Sve je to paganski verovanje, iz svih krajeva na ovim prostorima dolaze priče o vilama. Postoje priče i niko ne osporava da su nešto videli, a mogli su da vide samo demone koji su zauzeli takvu formu.

Etnolog Cica tvrdi da je vjerovanje u vile bilo dio paganske staroslavenske religije koja je prezivjela tokom srednjeg vijeka uz krscanstvo sve do doba protureformacije, kada je Katolicka crkva krenula u obracun prije svega sa protestantima, a zajedno s njima i sa svima drugima koji nisu bili pravovjerni.

https://www.youtube.com/watch?v=eCGUHXVyuSM

Ma to su ti foto-montaze, to se vidi na prvu. Nisu to vile. Vile su astralna bica.

Nazad
Vrh