Zašto je načinjeno 4000 izmjena u mormonovoj knjizi?

• Pokretač teme Pokretač teme Nefi
  • Datum početka Datum početka

Nefi

Mormon
Član
Reakcijski bodovi
51
Bodovi
48
ZAŠTO JE NAČINJENO 4000 IZMENA U MORMONOVOJ KNJIZI?

Kritičari često tvrde, ako Crkva Svetaca poslednjih dana zaista veruje da je Mormonova knjiga Reč Božja i kako je rekao Džozef Smit, „najsavršenija od svih knjiga na zemlji“, zašto onda u njoj ima više od 4 000 izmena?

Ovde je Džozef Smit mislio na principe knjige, na učenja koja ona sadrži koja čoveka dovode do Boga. Anti-mormoni često pogrešno citiraju Džozefa Smita. To se desilo sa ovom izjavom. Džozef Smit nikada nije rekao da je to savršena knjiga. Na sastanku sa Dvanaestoricom 28. novembra 1841. rekao je sledeće, kao što je zabeleženo u Istoriji Crkve, Svez 4, str. 461.“ Džozefova izjava ne znači „tačna“ u smislu pravopisa, gramatike ili interpunkcije, već tačna u odnosu na njeno istorijsko poreklo i njeno učenje.

Antimormonske kritike izmena u Mormonovoj knjizi imaju svoje korene u jevanđeoskom verovanju u ono što oni vide kao „nepogrešivost Biblije“. Međutim, da bi zadržali svoje verovanje u nepogrešivost Biblije u svetlu mnogih hiljada izmena i varijacija prisutnih u brojnim rukopisima i prevodima, oni obično ograde svoje definicije nepogrešivosti brojnim kvalifikacijama, kao što su sledeće, koje je The Moodi Teološki priručnik, str. 166-170:

1. Nepogrešivost je ograničena na originalne rukopise

2. Nepogrešivost dozvoljava varijacije u stilu

3. Nepogrešivost dozvoljava varijacije u detaljima koji opisuju isti događaj

4. Nepogrešivost ne zahteva doslovni prikaz događaja

5. Nepogrešivost dozvoljava odstupanje od standardnih gramatičkih oblika

6. Nepogrešivost dozvoljava problematične pasaže

7. Nepogrešivost zahteva da knjiga ne uči zablude ili protivrečnosti

Oni antimormonski protivnici koji kritikuju izmene u Mormonovoj knjizi primenjuju drugačiji standard na Mormonovu knjigu od onoga što zahtevaju za Bibliju. Ako se gore navedeni kriterijumi primenjuju na Mormonovu knjigu, onda je njihova kritika potpuno bezvredna i besmislena.
Od nekoliko hiljada izmena koje su napravljene u Mormonovoj knjizi od njenog prvog izdanja, velika većina su ispravke interpunkcije, pravopisa i manje gramatičke ispravke. Pored toga, došlo je i do drugih promena.
Kada je Džozef prevodio sa ploča, Oliver Kauderi i drugi pisari zapisali su reči Džozefa Smita onako kako su ih čuli. Tu je došlo do nekih grešaka, kao što je zamena reči „tesnac“(strait) rečju „ravno“, (straight)
Prvi rukopis koji su napisali pisari zvao se „originalni rukopis“. Pripremajući se za štampanje, Oliver Kauderi je ručno kopirao originalni rukopis i tako stvorio „štamparsku kopiju”, od koje je nekoliko stranica istovremeno dato štamparu E. B. Grandina. Prilikom prepisivanja Oliver je napravio takođe neke dodatne greške.
Sledeca izjava Džona H. Gilberta, slagača koji je radio za Grandina, baca izvesno svetlo na potrebu za kasnijim izmenama. Iz njegovog izveštaja, napisanog 8. septembra 1892. godine, kada je imao 90 godina, saznajemo da je imao 27 godina u avgustu 1829. godine, kada je započeo sedmomesečni projekat štampanja Mormonove knjige. Iz njegovog izveštaja jasno se vidi da on nesumnjivo nije bio mnogo nadaren za gramatiku. Napisao je: "Džozef Smit mlađi nije imao nikakve veze sa štampanjem ili dobijanjem kopija štamparima. Bio je u radionici samo jednom dok se štampala knjiga i to ne više od 15 ili 20 minuta." (Vilford C. Vood, Džozef Smit počinje svoje delo, tom 1, str. 30-31.)

Očigledno je da je prvo izdanje Mormonove knjige potavljeno rukom, jedno po jedno slovo, bio je to mlad, relativno nekvalifikovan radnik koji je to učinio.
Dok je pregledao prvo štampano izdanje, prorok Džozef Smit je napravio preko 1000 izmena pre nego što je drugo izdanje štampano 1837. To je uključivalo tipografske ispravke, poboljšanja pravopisa i gramatike, kao i dodavanje manjih pojašnjenja. Još 15. januara 1842, manje od tri godine pre svoje mučeničke smrti, Džozef Smit je još uvek unosio ispravke. Prvo evropsko izdanje, objavljeno 1841. godine, koristilo je izdanje iz 1837. kao osnovu, ponavljajući greške koje su već bile ispravljene u američkom izdanju iz 1840. godine.
Od tada su objavljena tri velika izdanja pod nadzorom predsednika Crkve ili Predsedništvom Crkve. Predsednik Džon Tejlor je naručio Orsona Prata da pripremi izdanje iz 1879. Ovo je uključivalo novu podelu stihova i dodavanje brojeva stihova. Predsednik Heber J. Grant pozvao je starešinu Džejmsa E. Talmedža iz Dvanaestorice da pripremi izdanje iz 1920. godine. Ovo je uključivalo štampanje u dve kolone i brojna gramatička poboljšanja. Bez sumnje, sve ovo se računa kao deo 4000 izmena.
Odbor za objavljivanje Svetog pisma, koji je radio pod nadzorom Prvog predsedništva, pripremio je izdanje iz 1981. Neki problemi koji se ponavljaju konačno su rešeni u ovom izdanju. Na primer, štamparski rukopis je govorio o preobraćenim Lamancima kao o „belim i prijatnim“,iz izdanja 1840. godine, napravljena je izmena pod nadzorom Džozefa Smita, u „čisto i prijatno“. Što je više odgovaralo pravom značenju stiha.
Za većinu svetaca poslednjih dana izmene u knjizi predstavljaju mali problem. Čak i najvatreniji anti-Mormoni navode samo desetak izmena kao doktrinarno ili istorijsko značajno. Detaljno ispitivanje pokazuje da čak ni oni nisu značajni. Mi idemo od toga da su Mormonovu knjigu pisali proroci, što znači rezimirao je prorok, preveo je prorok, a i izmene su napravljene pod daljim rukovodstvom proroka. To je bila Reč Božija pre izmena, a to je Reč Božija i posle izmena.

Da, izmene u Mormonovoj knjizi su male u poređenju sa brojem izmena u Bibliji danas. Pokojni Vilijam Barkli, možda najpoznatiji britanski bibličar, iznosi sledeće činjenice: "U grčkom rukopisu Novog zaveta postoji 150.000 odlomaka sa različitim varijantama. Od ovih 150.000, manje od 400 utiče na značenje, a manje od 50 je značajno." (Vilijam Barkli, Iiztroducirzg the Bible, str. 134).

Barkli takođe citira komitet Američkog biblijskog društva koji je u 19. veku ispitao šest različitih izdanja Autorizovane verzije, ili verzije kralja Džejmsa. Našli su skoro 24.000 razlika' (ibid. str.134). Ako je 4 000 izmena u Mormonovoj knjizi obezvređuje, šta ovih 24 000 razlika čini vrednosti Biblije? Neki protivnici bi mogli biti duboko užasnuti čitajući o broju izmena u Bibliji. Da li se zbog ovih izmena promenio osećaj verovanja da je Biblija Božja Reč? Mislimo da ne.

Kao prvo mnogi pretpostavljaju da nije samo Joseph Smith pisao knjigu već je to bila grupa Mormonskih pionira. Neke greške su gramatičke, ali nisu sve; ima dosta drugih prepravki kao što je na primer promenjeno ime kralja sa Benjamin na Mosiah. Nisam se puno bavio prepravkama u Mormonovoj knjizi, ali verujem da se dosta može naći na internetu. Na primer ovaj sajt pokazuje neke od njih:

[/URL]

Ne poznajem autore ovih citata koji govore o prepravci novog Zaveta ili Biblije, ali sumnjam u njihovu istinitost. Inače su poznati nalazi Biblijskih knjiga koji potiču još od 7. veka p. n. e. Što se tiče Novozavetnih postoje nalazi još od 2. veka nove ere, više o tome može naći svako na vikipediji gde je sve lepo tablično poslagano:

[/URL]

Kao prvo mnogi pretpostavljaju da nije samo Joseph Smith pisao knjigu već je to bila grupa Mormonskih pionira. Neke greške su gramatičke, ali nisu sve; ima dosta drugih prepravki kao što je na primer promenjeno ime kralja sa Benjamin na Mosiah. Nisam se puno bavio prepravkama u Mormonovoj knjizi, ali verujem da se dosta može naći na internetu. Na primer ovaj sajt pokazuje neke od njih:

[/URL]

Ne poznajem autore ovih citata koji govore o prepravci novog Zaveta ili Biblije, ali sumnjam u njihovu istinitost. Inače su poznati nalazi Biblijskih knjiga koji potiču još od 7. veka p. n. e. Što se tiče Novozavetnih postoje nalazi još od 2. veka nove ere, više o tome može naći svako na vikipediji gde je sve lepo tablično poslagano:

[/URL]

To isto ne menja učenje Mormonove knjige, a i pisci Mormonove knjige pišu da nisu bili savršeni u pisanju i ako ima greške onda su to ljudske greške. Mi idemo od pretpostavke da je zapis Mormonove knjige u originalu bio nadahnut i pisan od Izraelskih proroka. Ako je taj zapis zaista bio istinit, onda je i Joseph Smih bio pozvan od Boga da ga prevede darom i moći Božjom. Što znači ako je sve to zaista tako bilo, onda su i greške i ispavljanje grešaka bile nadahnute proročkim duhom. Znači da ovde to ne bi činilo problem ako je taj zapis zaista postojao takav u originalu. Ali ako nije onda je i sve ostalo uzalud razgovora. Problem ove ne čine izmene u toj knjizi, nego netrpljenje našeg verovanja da je Mormonova knjiga istinita i zato se sve radi da se opovrgne.

Pored toga kritičarima fali lično iskustvo sa objavam od Boga i kako nastaju i kako nastaju nadahnuti zapisi.
Sve što znaju je iz druge ruke. Što znači da nisu niti mogu biti zaista objektivni.

Pored toga kritičarima fali lično iskustvo sa objavam od Boga i kako nastaju i kako nastaju nadahnuti zapisi.
Sve što znaju je iz druge ruke. Što znači da nisu niti mogu biti zaista objektivni.

Otkud vama ovo? Vaš najveći problem je što vi niste objektivni, uvek kada vas neko ospori nagađate da oni nemaju "lično iskustvo" i da su "zlonamerni kritičari". Vi često osuđujete tuđe namere i zato niste sposobni da razumete druge sagovornike niti promenite svoje mišljenje.

Otkud vama ovo? Vaš najveći problem je što vi niste objektivni, uvek kada vas neko ospori nagađate da oni nemaju "lično iskustvo" i da su "zlonamerni kritičari". Vi često osuđujete tuđe namere i zato niste sposobni da razumete druge sagovornike niti promenite svoje mišljenje.

Pa šta ka kažem na to? Mi ne kritikujemo i ne osuđujemo ostale verske grupe a oni to stalno čine sa nama.
Naravno postoje i kritičari koji su zlonamerni, jer nastoje na tome da nas obrate od naše zablude, većina njih je ubeđena zato da smo mi prevareni i da verujemo u laži. To sam čuo mnogo puta. Ja sam na to naučio. Još od 1986 godine kada sam se priključio ovoj crkvi osetio sam od nekih, a naročito od velikih Hrišćanskih Crkvi neprijateljstva, ali nije bitno, ja sam ovde dobrovoljno da bi razgovarao sa kritičarima. To su moja iskustva sa tim. Naravno upoznao sam i kritičare koji nisu zlonamerni. Vidim da vi niste zlonamerni, ali ipak mislim da nećemo doći do zajedničkog jezika, Trudim se da druge razumem i žao mi je ako mi to nije uvek uspešno. Samo što moje ubeđenje nema veze sa mojim mišljenjem da bi ga eto tako jednostavno promenio nego sa onim što mi "nazivamo lično svedočanstvo".

Pa šta ka kažem na to? Mi ne kritikujemo i ne osuđujemo ostale verske grupe a oni to stalno čine sa nama.
Naravno postoje i kritičari koji su zlonamerni, jer nastoje na tome da nas obrate od naše zablude, većina njih je ubeđena zato da smo mi prevareni i da verujemo u laži. To sam čuo mnogo puta. Ja sam na to naučio. Još od 1986 godine kada sam se priključio ovoj crkvi osetio sam od nekih, a naročito od velikih Hrišćanskih Crkvi neprijateljstva, ali nije bitno, ja sam ovde dobrovoljno da bi razgovarao sa kritičarima. To su moja iskustva sa tim. Naravno upoznao sam i kritičare koji nisu zlonamerni. Vidim da vi niste zlonamerni, ali ipak mislim da nećemo doći do zajedničkog jezika, Trudim se da druge razumem i žao mi je ako mi to nije uvek uspešno. Samo što moje ubeđenje nema veze sa mojim mišljenjem da bi ga eto tako jednostavno promenio nego sa onim što mi "nazivamo lično svedočanstvo".

Osporavanje tuđih stavova je najnormalnije debatovanje, vi sve što se vama protivi nazivate kritikom, takođe i ja mogu vas nazvati kritičarima, vi ste kritičari kritičara. Mene mogu i moja deca zvati kritičarem kada ih ukorim za nestašluk, ali oni se ne služe takvom manipulacijom. Ovo je forum za debatovanje, a ne čitanje i slepo verovanje posebno Mormonskim učenjima. Objavili ste toliko tema na ovom forumu, normalno da će ljudi da diskutuju na tu temu i uglavnom se neće slagati kao i kod svih ostalih, niste ništa posebni, niti ste posebna žrtva. Pozivam vas da pogledate ostale diskusije sa ostalim verovanjima. Ustvari ljudi baš i preferiraju forume više od satjova baš zbog tih vaših "kritika". Ovde se skoro o svakoj stvari debatuje (kritikuje?) uglavnom sa podstacanjem na zdrav razum. Ako niste sposobni da branite svoja verovanje i ne želite kritike, onda vam preporučujem da ih ne objavljujete na ovaj forum nego napravite svoj autoritarni forum ili web sajt.

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Osporavanje tuđih stavova je najnormalnije debatovanje, vi sve što se vama protivi nazivate kritikom, takođe i ja mogu vas nazvati kritičarima, vi ste kritičari kritičara. Mene mogu i moja deca zvati kritičarem kada ih ukorim za nestašluk, ali oni se ne služe takvom manipulacijom. Ovo je forum za debatovanje, a ne čitanje i slepo verovanje posebno Mormonskim učenjima. Objavili ste toliko tema na ovom forumu, normalno da će ljudi da diskutuju na tu temu i uglavnom se neće slagati kao i kod svih ostalih, niste ništa posebni, niti ste posebna žrtva. Pozivam vas da pogledate ostale diskusije sa ostalim verovanjima. Ustvari ljudi baš i preferiraju forume više od satjova baš zbog tih vaših "kritika". Ovde se skoro o svakoj stvari debatuje (kritikuje?) uglavnom sa podstacanjem na zdrav razum. Ako niste sposobni da branite svoja verovanje i ne želite kritike, onda vam preporučujem da ih ne objavljujete na ovaj forum nego napravite svoj autoritarni forum ili web sajt.

pa naravno, zato je uvek kritika imati nešto protiv postojećeg stava. Nisam rekao da nisam sposoban da branim svoj stav nego govorim iz iskustva da takve prepirke ništa konstruktivno ne donose. Evo mogu vam reći kako taj dijalog ide, vi će te meni reći vaš stav a ja ću vam odgovoriti moj, a onda će te vi opet reći vaš stav i ja opet moj itd, itd. Na kraju niti će te vi mene moći da ubedite niti ja vas. Eto šta imamo od toga?
Ipak nemam ništa protiv kritike, ako zaista koristimo zdrav razum, bez negativnih emocija.

Evo mogu vam reći kako taj dijalog ide, vi će te meni reći vaš stav a ja ću vam odgovoriti moj, a onda će te vi opet reći vaš stav i ja opet moj itd, itd. Na kraju niti će te vi mene moći da ubedite niti ja vas. Eto šta imamo od toga?

Šta radite ovde onda? Ako ne želite diskusiju, već sam vam rekao da bolje ne objavljujete na ovom forumu, nego napravite svoj autoritarni forum ili vlastiti veb sajt. Forumi su baš napravljeni sa specifičnom svrhom da se druga verovanja i ideje izazovu. Baš zbog toga forumi imaju mnogo veći kredibilitet od sofisticiranih portala gde dominira samo jedno mišljenje. Ne možete zloupotrebiti tu reputaciju tako što samo objavljujete svoja verovanja bez diskusije ili osporavanja. Svako verovanje se ovde ispituje i diskutuje. Pogledajte samo koliko malo diskusije ima na toliko vaših objava. Obratite pažnju na deo sa Jehovinim svedocima, koliko manje imaju objava a koliko više diskusije (617 poruka na 10 tema, dok ovde ima 509 poruka na 45 tema), ili bilo koji drugi deo ovog foruma. Vi ste ustvari mnogo više pošteđeni kritika. Ja ne pišem ovo samo zbog vas, kao što ni vi ne objavljujete samo zbog mene. Postoje i drugi ljudi koji žele da čitaju ono za šta su došli, a to je diskusija.

Šta radite ovde onda? Ako ne želite diskusiju, već sam vam rekao da bolje ne objavljujete na ovom forumu, nego napravite svoj autoritarni forum ili vlastiti veb sajt. Forumi su baš napravljeni sa specifičnom svrhom da se druga verovanja i ideje izazovu. Baš zbog toga forumi imaju mnogo veći kredibilitet od sofisticiranih portala gde dominira samo jedno mišljenje. Ne možete zloupotrebiti tu reputaciju tako što samo objavljujete svoja verovanja bez diskusije ili osporavanja. Svako verovanje se ovde ispituje i diskutuje. Pogledajte samo koliko malo diskusije ima na toliko vaših objava. Obratite pažnju na deo sa Jehovinim svedocima, koliko manje imaju objava a koliko više diskusije (617 poruka na 10 tema, dok ovde ima 509 poruka na 45 tema), ili bilo koji drugi deo ovog foruma. Vi ste ustvari mnogo više pošteđeni kritika. Ja ne pišem ovo samo zbog vas, kao što ni vi ne objavljujete samo zbog mene. Postoje i drugi ljudi koji žele da čitaju ono za šta su došli, a to je diskusija.

eto ovde sam da naučim više o jevanđelju Isisa Hrista. Želim da zamenim iskustva sa drugim dobrim ljudima koji vole učenje Isusa Hrista. Ali nisam ovde da vodim beskonačne rasprave ili da se svađam sa bilo kim. Član sam u nekoliko grupa na Facebooku, gde baš to činimo. Pojedinačno se javljaju kritičari kojima nije stalo do dijaloga iz uzajmnog poštovanja nego samo da su jedini u pravu. Ja sam ovde jedini član Crkve Isusa Hrista svetaca poslednjih dana i nisam uvek u stanju da odgovorim na sva pitanja.

eto ovde sam da naučim više o jevanđelju Isisa Hrista. Želim da zamenim iskustva sa drugim dobrim ljudima koji vole učenje Isusa Hrista. Ali nisam ovde da vodim beskonačne rasprave ili da se svađam sa bilo kim. Član sam u nekoliko grupa na Facebooku, gde baš to činimo. Pojedinačno se javljaju kritičari kojima nije stalo do dijaloga iz uzajmnog poštovanja nego samo da su jedini u pravu. Ja sam ovde jedini član Crkve Isusa Hrista svetaca poslednjih dana i nisam uvek u stanju da odgovorim na sva pitanja.

Ono što vi želite da čujete nije bitno za mene. Ja nisam došao da vam svrbim uši. Pišem zbog drugih ljudi i da bi se razvila zdrava diskusija koja već postoji kod ostalih delova foruma. Pogledajte kakav tretman imaju ostale diskusije. Ako niste spremni da nosite takav teret, ne morate ga nositi. Ne znam zašto bi bilo ko ovde bio privilegovan da iznosi svoje verovanje bez izazova, kao kod ostalih. Već ste mnogo pošteđeni diskusija. Zato odeljak o Mormonima ni ne liči toliko na ostatak ovog foruma. Otvoreno je četiri puta više tema od Jehovinih svedoka, a i dalje dobija manji odziv ljudi, većina tema nemaju ni jedan komentar.

Ono što vi želite da čujete nije bitno za mene. Ja nisam došao da vam svrbim uši. Pišem zbog drugih ljudi i da bi se razvila zdrava diskusija koja već postoji kod ostalih delova foruma. Pogledajte kakav tretman imaju ostale diskusije. Ako niste spremni da nosite takav teret, ne morate ga nositi. Ne znam zašto bi bilo ko ovde bio privilegovan da iznosi svoje verovanje bez izazova, kao kod ostalih. Već ste mnogo pošteđeni diskusija. Zato odeljak o Mormonima ni ne liči toliko na ostatak ovog foruma. Otvoreno je četiri puta više tema od Jehovinih svedoka, a i dalje dobija manji odziv ljudi, većina tema nemaju ni jedan komentar.

Ja sam ovde sam i jedini član moje crkve i nemam vremena za neke beskonačne debate. Na mnoga nejasna pitanja idite na sajt Crkve i tražite tamo odgovore na pitanja.
[/URL]

Nazad
Vrh