Zašto većina hrišćana ne veruje da Bog ima telo?

• Pokretač teme Pokretač teme Nefi
  • Datum početka Datum početka

Nefi

Mormon
Član
Reakcijski bodovi
42
Bodovi
48
Doktrina o Bogu bez tela razvijena je kada je helenistička filozofija umetnuta u hrišćanska učenja nekoliko stotina godina posle Hrista. Ova filozofija je zaključila da bilo šta fizičko ili telesno ne može biti božansko, stoga Bog ne može imati fizičku prirodu. U trećem veku hrišćanski teolog Origen je napisao da: „Jevreji, ali i neki od naših ljudi, pretpostavlja da Boga treba shvatiti kao čoveka, to jest, ukrašenog ljudskim udovima i ljudskim izgledom. Ali filozofi preziru ove priče kao bajkovite i oblikovane po uzoru na poetske fikcije“ Intelektualni Grci su ismevali hrišćane jednog i drugog oblika hrišćanske veroispovesti. Oni su usvojili „sofisticiraniji“ pogled na Božanstvo kako bi se „uklopilo“ u njihovo društvo mišljenje, na isti način na koji su mnoge crkve danas prihvatile nebiblijske prakse rukopolaganja žena ili sklapanje istopolnih brakova. Doduše, postoji nekoliko stihova u Bibliji koji na prvi pogled podržavaju verovanje da je Bog „nevidljiv“ ili „duh“. Biblija kaže: „niko nikada nije video Boga; jedinorodni Sin, koji je u naručju Očevom, on ga je objavio.“ — (Jovan 1:18) Ali Jovan je takođe napisao u istoj knjizi: „Ne da je iko video Oca, osim onaj koji je od Boga, on je video Oca.“ — (Jovan 6:46)

A ranohrišćanski otac Irinej je 180. godine nove ere (mnogo pre današnjih prevoda Biblije) napisao da ovaj stih treba čitati: „Jer niko“, kaže on, „nikada nije video Boga, osim ako ga jedinorodni Sin Božji, koji je u naručju Očevom, nije objavio.“ Za koga možemo reći iz Svetog pisma da je „od Boga“ i da je video Boga? Svakako Stefan, koji je video Hrista kako stoji s desne strane Boga kada je bio kamenovan do smrti (Dela apostolska 7:56), ili Jakov, kada je „video Boga licem u lice“ (Post. 32:30), ili Mojsije, i Aron, Nadav, i Avijud, i sedamdeset starešina Izraelovih kada „videše Boga.“ Ima još, ali razumete poentu, zar ne? Da budem iskren, Jovan takođe kaže da je Isus „slika Boga nevidljivog“ (Kol. 1:15).

Ali šta znači „nevidljiv“? Ono što prvo pada na pamet je možda film „Nevidljivi čovek“, gde se koriste specijalni efekti da bi se stvorio providni čovek. Da li tako zamišljate Boga? Ali šta kažete da razložimo reč „nevidljiv“? Ako nešto opišemo kao „nevidljivo“, da li je to dobar ekvivalent? Pa ipak, nešto što je „nevidljivo“ meni ili vama može biti vidljivo nekome ko je „od Boga“ ili ko se nalazi na drugom mestu ili u drugom položaju. Na primer, ako sam u svom rodnom gradu, onda je susedni grad za mene „nevidljiv“. Ali ako kružim oko Zemlje u svemirskoj stanici i imam jak teleskop, mogu da vidim oboje. Ili ljudi na mračnom mestu mogu biti „nevidljivi“ mojim očima, ali ako imam naočare za noćno gledanje, mogu ih jasno videti. Na kraju, Jovan kaže: Bog je Duh: i oni koji mu se klanjaju moraju mu se klanjati u duhu i istini. (Jovan 4:24) Međutim, u grčkom tekstu nema izraza „jedan“, a mnogi prevodi, uključujući NIV, NLT, ESV, NASB itd., ga ne koriste. Oni kažu „Bog je duh“ ili jednostavno da je Bog duhovno biće. I zaista, moramo mu se klanjati na duhovan način. Ali iako je naš Gospod Isus Hristos bio potpuno čovek, on je bio i potpuno Bog. I iako je bio duhovno biće, imao je i fizičko telo. U stvari, Isus se mnogo trudio da pokaže svoju fizičku prirodu svojim najbližim zemaljskim saradnicima kada se pojavio učenicima u Gornjoj sobi nakon svog vaskrsenja. Luka kaže da su se „uplašili“ jer su mislili da su „videli duha“. Naš Spasitelj je smirio njihov strah rekavši im: „Pogledajte moje ruke i moje noge, to sam ja; opipajte me i vidite; jer duh nema tela i kostiju, kao što vidite da ja imam“ — (Luka 24:39). U drugoj prilici je jeo ribu i med u prisustvu svojih učenika da bi pokazao fizičku prirodu svog vaskrslog tela. (Luka 24:42) Zato postavljam pitanja: Da li je Isus bio Bog? Da li je on bio POTPUNO Bog (posebno u svom proslavljenom, vaskrslom stanju)? Da li je imao fizičko telo? Naravno da jeste! I zar nije rekao „ko je video mene, video je Oca“ (Jovan 14:9)? Pošto očigledno nije rekao da on JESTE Otac, jer je očigledno da je rekao da je On "video Oca". Dakle... da li Bog Otac ima telo? Šta vi mislite?

Zato što je Božanstvo sveprisutno, a samim tim je i bestjelesno jer tjelesnost neminovno nameće prostorna ograničenja. Ako je Bog tjelesan, onda ne bi imala smisla poruka sv. ap. Pavla da je Božije javljanje u tijelu kroz ovaploćenje Gospoda Isusa Hrista velika tajna.

Zato što je Božanstvo sveprisutno, a samim tim je i bestjelesno jer tjelesnost neminovno nameće prostorna ograničenja. Ako je Bog tjelesan, onda ne bi imala smisla poruka sv. ap. Pavla da je Božije javljanje u tijelu kroz ovaploćenje Gospoda Isusa Hrista velika tajna.
Zašto bi sada jedna osoba sa telom od duha bila sve prisutna, a druga sa telom od mesa i kostiju to nije.
Nije li Isus otišao na nebo u telu? Nije li on i dalje svemoćni Bog? A ako je i dalje svemoćni Bog, zašto nije sveprisutan iako ima telo?
To što Boga čini sveprisutnim to je njegov Duh ili njegova duhovna moć a ne telo, bilo ono od duha ili mesa i kostiju.
Naravno ako mislite da je za vas lakše da zamislite jednog bestelesnog Boga i samo kao takvog sveprisutnog, to je u redu, ali mislim da bi to trebalo stajati na pismu a ne na vlastitom mišljenju.

Iako Biblija potvrđuje njegovu svepisutnost: „Jer u njemu živimo i krećemo se i jesmo“ (Dela apostolska 17:28). Ona ne objašnjava kako to funkcioniše.
Ja takođe verujem da je Bog sveprisutan, i da njegova prisutnost prebiva u beskrajnosti svemira.
Ali verujem isto da naši novoobjavljeni spisi na to daju jasniji odgovor.

„On sve shvata, i sve je pred Njim, i sve je oko Njega; i On je iznad svega, i u svemu, i kroz sve, i oko svega; i sve je po Njemu, i od Njega, i to od Boga, u veke vekova. “ (UZ 88:41).

Određene denominacije pozivaju se takođe na Božju sveprisutnosti kada, tvrde da je Bog neodređena, duhovna, bestelesna sila koja ispunjava ceo univerzum i istovremeno je prisutna svuda i nigde na određenom mestu.
Ipak se to ne temelji na pismu.
Bog je, za nas, naravno, lično biće po čijem liku je čovečanstvo stvoreno (Postanak 1:26; 5:1; Mojsije 2:26; 6:9), ali On je takođe i imanentno biće iz koga izlazi svetlost koja ispunjava ceo svemir i tako ga čini sve prisutnim.

„Svetlost koja se širi iz prisustva Božjeg da ispuni beskrajnost prostora – Svetlost koja je u svemu, koja daje život svemu, koja je zakon po kome se sve upravlja, i to moć Boga koji sedi na svom prestolu, koji je u grudima večnosti, koji je posred svega.“ (UZ 88:12–13).

Moć, svetlost, uticaj i duh koji izlaze iz njegove ličnosti i ispunjavaju beskraj prostora su njegova tvorevina i tako je On ipak, sa telom ili bez tela svepisutan.

Zašto bi sada jedna osoba sa telom od duha bila sve prisutna, a druga sa telom od mesa i kostiju to nije.
Hristos je sveprisutan po Svom božanstvu, ne po Svom ljudskom tijelu. To je specifična situacija ovaploćenja.

Hristos je sveprisutan po Svom božanstvu, ne po Svom ljudskom tijelu. To je specifična situacija ovaploćenja.
Odkud ti ideja da Isus na nebu ima ljudsko telo ???????
Koliko znam Jovan je u viziji imao prilike videti Hristovu pojavu koja je bila "kao sina čovječijega'" a ne da je video nekoga u ljudskom telu !!!??

Koliko znam Jovan je u viziji imao prilike videti Hristovu pojavu koja je bila "kao sina čovječijega'" a ne da je video nekoga u ljudskom telu !!!??
Pavle vidi vaskrsenje kao kamen temeljac hrišćanske vere, koja uključuje i Isusovo vbaskrsenje u telu i nadu u spasenje i večni život za vernike.

"Ali činjenica je da je Hristos ustao iz mrtvih, i on je prvina od onih koji su umrli." (1 Kor 15:20)

"Jer pošto je smrt došla kroz čoveka, i vaskrsenje mrtvih dolazi kroz čoveka. Jer kao što u Adamu svi umiru, tako će i u Hristu svi oživeti." (1 Kor 15:21-22)

Ovde Pavle misli na telesnu smrt, i razume vaskrsenje kao obnova tela.
"A ako nije tako, čemu se onda mogu nadati...? (1 Kor 15:29)

"Ako mrtvi ne vaskrsavaju, „jedimo i pijmo, jer ćemo sutra umreti”. (1 Kor 15:32)

„Kako će mrtvi vaskrsnuti? I kakvo će telo imati?” I ima nebeskih tela i zemaljskih tela, ali drugačija je slava nebeskih, a drugačija slava zemaljskih. Drugačija je slava sunca, drugačija slava meseca, a drugačija slava zvezda. A i zvezda se od zvezde razlikuje po slavi. Tako je i vaskrsenje mrtvih." (1 Kor 15:35-44)

Jasno kaže da se vaskrsla tela razlikuju u slavi i da neće svi vaskrsnuti u istoj slavi, ali ipak u istim telima.

Što znači da je i Isus vaskrsnuo u telu i da je otišao u takvom na nebu i tamo dobio slavu i silu.

Grčka reč za vaskrsenje je reč. ἀνάστασις, Infinitiv ἀναστάναι; a latinska. resurrectio, sto znaci prevedeno "obnova".

Obnova znači vraćanje u prethodno stanje, samo besmrtno stanje poput Adama i Eve.

Odatle da Se Hristos na nebo vaznio u Svom ljudskom tijelu, a nigdje ne piše da je isto tijelo ostavio na zemlji. Otkrivenje je puno vizija i simboličnih prikaza, Jovanova vizija Hrista u tom obličju ukazuje na Hristovo božanstvo, a ne negira da je Hristos na nebu u Svom ljudskom tijelu. Ili ti možda misliš da je Hristos na nebu u obliku jagnjeta budući da Ga je Jovan vidio i u tom obličju.

Odatle da Se Hristos na nebo vaznio u Svom ljudskom tijelu, a nigdje ne piše da je isto tijelo ostavio na zemlji. Otkrivenje je puno vizija i simboličnih prikaza, Jovanova vizija Hrista u tom obličju ukazuje na Hristovo božanstvo, a ne negira da je Hristos na nebu u Svom ljudskom tijelu. Ili ti možda misliš da je Hristos na nebu u obliku jagnjeta budući da Ga je Jovan vidio i u tom obličju.
Hajdemo uporediti,dali je Jovan u viziji video Isusa Hrista u istom obliku kao sto su ga videli apostoli kada se vazneo ?????

Hajdemo uporediti,dali je Jovan u viziji video Isusa Hrista u istom obliku kao sto su ga videli apostoli kada se vazneo ?????
Sv. ap. Jovan je vidio simbolične vizije koje su mu ukazivale na buduća dešavanja. Hristos nije bukvalno jagnje na nebu, ali je na taj način prikazan sv. ap. Jovanu.

Hristos Se vaznio u tijelu i u tijelu će se i vratiti.
"11. I oni rekoše: Ljudi Galilejci, što stojite i gledate na nebo? Ovaj Isus koji se od vas uznese na nebo, tako će isto doći kao što ga vidjeste da odlazi na nebo." (Djela 1:11).
Cijela poenta vaznesenja jeste upravo u tome da je ljudska priroda uznijeta do desne strane Oca.

Sv. ap. Jovan je vidio simbolične vizije koje su mu ukazivale na buduća dešavanja. Hristos nije bukvalno jagnje na nebu, ali je na taj način prikazan sv. ap. Jovanu.

Hristos Se vaznio u tijelu i u tijelu će se i vratiti.
"11. I oni rekoše: Ljudi Galilejci, što stojite i gledate na nebo? Ovaj Isus koji se od vas uznese na nebo, tako će isto doći kao što ga vidjeste da odlazi na nebo." (Djela 1:11).
Cijela poenta vaznesenja jeste upravo u tome da je ljudska priroda uznijeta do desne strane Oca.
Nisam mislio na prikaz sa Jagnjetom vec na onaj iz Otkr.1,13-16:

"...I usred sedam svijećnjaka kao sina čovječijega, obučena u dugačku haljinu, i opasana po prsima pojasom zlatnijem.
A glava njegova i kosa bijaše bijela kao bijela vuna, kao snijeg; i oči njegove kao plamen ognjeni;
I noge njegove kao mjed kad se rastopi u peći; i glas njegov kao huka voda mnogijeh;
I držaše u svojoj desnoj ruci sedam zvijezda, i iz usta njegovijeh izlažaše mač oštar s obje strane, i lice njegovo bijaše kao što sunce sija u sili svojoj..."

Inace sto se tice dolaska,Isus je jasno rekao da ce tada doci u slavi oca Svojega sto nije isto kao i kada se vazneo na nebu , evo dokaza:

Mat.16,27:
"...Jer će doći sin čovječij u slavi oca svojega s anđelima svojijem, i tada će se vratiti svakome po djelima njegovijem..."

Zadnje uređeno:
Nisam mislio na prikaz sa Jagnjetom vec na onaj iz Otkr.1,13-16:

"...I usred sedam svijećnjaka kao sina čovječijega, obučena u dugačku haljinu, i opasana po prsima pojasom zlatnijem.
A glava njegova i kosa bijaše bijela kao bijela vuna, kao snijeg; i oči njegove kao plamen ognjeni;
I noge njegove kao mjed kad se rastopi u peći; i glas njegov kao huka voda mnogijeh;
I držaše u svojoj desnoj ruci sedam zvijezda, i iz usta njegovijeh izlažaše mač oštar s obje strane, i lice njegovo bijaše kao što sunce sija u sili svojoj..."
Pa isti je odgovor. To je simbolična vizija koja ukazuje na Hristovu slavu i Njegovo bozanstvo.

Inace sto se tice dolaska,Isus je jasno rekao da ce tada doci u slavi oca Svojega sto nije isto kao i kada se vazneo na nebu , evo dokaza:

Mat.16,27:
"...Jer će doći sin čovječij u slavi oca svojega s anđelima svojijem, i tada će se vratiti svakome po djelima njegovijem..."
Sin ČOVJEČIJI. To ti ukazuje da će Se vratiti kao čovjek, a to znači u tijelu.

Pa isti je odgovor. To je simbolična vizija koja ukazuje na Hristovu slavu i Njegovo bozanstvo.

Sin ČOVJEČIJI. To ti ukazuje da će Se vratiti kao čovjek, a to znači u tijelu.
Dakle to je simbolila,u redu ,dozvoli mi da ovaj tvoj odgovor budem koristio kasnije u otkrivenju...
...a sta je sa pojavom U SLAVI Oca Njegova ?

Dakle to je simbolila,u redu ,dozvoli mi da ovaj tvoj odgovor budem koristio kasnije u otkrivenju...
Pa jeste simbolika. U istoj knjizi Hristos Se prikazuje sv. ap. Jovanu i kao jagnje:
"6. I vidjeh posred prijestola i četiri živa bića, između starješina, Jagnje gdje stajaše kao zaklano, i imađaše sedam rogova i sedam očiju, a to su sedam duhova Božijih koji se šalju po svoj zemlji."
Hoćeš li reći da Hristos na nebu ima sedam rogova i sedam očiju u bukvalnom smislu? Naravno da nije tako, već je to simbolika gdje preko simbolične slike jagnjeta nama biva ukazano na Hristovu žrtvu na krstu. I na drugim mjestima se koristi simbolika koja ipak ukazuje na realnu situaciju.

...a sta je sa pojavom U SLAVI Oca Njegova ?
Pa pojaviće se Sin ČOVJEČIJI u slavi. Dakle pojaviće Se u Svom ljudskom tijelu koje je proslavljeno vaskrsenjem. Koristiti se izraz "Sin Čovječiji" da ukaže baš na to, da će Hristos opet doći kao čovjek (Bogočovjek preciznije).

Zadnje uređeno:
Pa jeste simbolika. U istoj knjizi Hristos Se prikazuje sv. ap. Jovanu i kao jagnje:
"6. I vidjeh posred prijestola i četiri živa bića, između starješina, Jagnje gdje stajaše kao zaklano, i imađaše sedam rogova i sedam očiju, a to su sedam duhova Božijih koji se šalju po svoj zemlji."
Hoćeš li reći da Hristos na nebu ima sedam rogova i sedam očiju u bukvalnom smislu? Naravno da nije tako, već je to simbolika gdje preko simbolične slike jagnjeta nama biva ukazano na Hristovu žrtvu na krstu. I na drugim mjestima se koristi simbolika koja ipak ukazuje na realnu situaciju.
Zasto generalizujes kada sam te jasno pitao o konkretnom opisu iz Otkr.1 ???
Naravno da je Otkrivenje puno simbolike ali su ponekad neke stvari zaista dovoljno jasne da se razumevaju doslovno a u skladu sa jezikom Svetog Pisma dok su neke klasicne simbolicne prikaze kojima treba tumacenje...
...kojeg li dramaticnog presvrta,kad se samo setim kako si bio glasan kad si branio sluzbu mrtvacima dokazujuci da mrtve dushe u nekim casama prinose molitve svetih k Bogu sto je klasicna simbolika isto kao svi ostali prikazi iz onih pecata a sad si se setio da u tu knjigu ima i simbolike...
...kako god,i to je neki makac u pravom smeru,samo produzi tako.
Pa pojaviće se Sin ČOVJEČIJI u slavi. Dakle pojaviće Se u Svom ljudskom tijelu koje je proslavljeno vaskrsenjem. Koristiti se izraz "Sin Čovječiji" da ukaže baš na to, da će Hristos opet doći kao čovjek (Bogočovjek preciznije).
Kakva je ta SLAVA OCINA u ljudskom telu,jesi li svesan da si ovim izednjacio stvorenja sa Stvoriteljem ?????????????
Slava Ocina je jedina po svom gabaritu i formatu i takve nema niko drugi osim Boga i bas u takvu slavu je rekao Hristos da ce se pojaviti na nebu !!!
Da je to zaista tako otkrivaju nam Hristove reci da ce Ga tada SVAKO LJUDSKO OKO videti sto je tehnicki nemoguce da se desi ukoliko je rec o ljudskom telu na bilo koje visine na oblacime zemaljskim jer i ga tada neki mogli videti a neki ne,zavisno o kom se to zemaljskom regionu radi.
Za razlike od pojave stvorenja,SLAVA OCINA je takva da je mogu videti svi u citavom kosmosu !

Zasto generalizujes kada sam te jasno pitao o konkretnom opisu iz Otkr.1 ???
Naravno da je Otkrivenje puno simbolike ali su ponekad neke stvari zaista dovoljno jasne da se razumevaju doslovno a u skladu sa jezikom Svetog Pisma dok su neke klasicne simbolicne prikaze kojima treba tumacenje..
Skoro kao da nam je potreban pouzdan tumač Pisma, a ne da svako tumači po osjećaju.

...kojeg li dramaticnog presvrta,kad se samo setim kako si bio glasan kad si branio sluzbu mrtvacima dokazujuci da mrtve dushe u nekim casama prinose molitve svetih k Bogu sto je klasicna simbolika isto kao svi ostali prikazi iz onih pecata a sad si se setio da u tu knjigu ima i simbolike...
...kako god,i to je neki makac u pravom smeru,samo produzi tako.
Pa i to jeste simbolika koja ukazuje na realnost, kako sam i naveo. Sv. ap. Jovan je vidio Hrista u obličju jagnjeta. Hristos nije bukvalno jagnje na nebu, ali jeste Jagnje Božije koje uzima na Sebe grijeh svijeta što je realnost. Isto tako sv. ap. Jovan vidi duše pobijenih kako vape ka Bogu i dobijaju bijele haljine. Duše nisu materijalne da mogu na sebi nositi haljine, ali ta simbolika ukazuje na realnost da duše mrtvih pravednika poslije smrti idu pred Boga i mogu komunicirati sa Njim.

Kakva je ta SLAVA OCINA u ljudskom telu,jesi li svesan da si ovim izednjacio stvorenja sa Stvoriteljem ?????????????
Slava Ocina je jedina po svom gabaritu i formatu i takve nema niko drugi osim Boga i bas u takvu slavu je rekao Hristos da ce se pojaviti na nebu !!!
Da je to zaista tako otkrivaju nam Hristove reci da ce Ga tada SVAKO LJUDSKO OKO videti sto je tehnicki nemoguce da se desi ukoliko je rec o ljudskom telu na bilo koje visine na oblacime zemaljskim jer i ga tada neki mogli videti a neki ne,zavisno o kom se to zemaljskom regionu radi.
Za razlike od pojave stvorenja,SLAVA OCINA je takva da je mogu videti svi u citavom kosmosu !
Pa upravo je i poenta Hristovog ovaploćenja da je ljudska priroda toliko podignuta da je postala obožena. Nema smisla da Hristos odjednom prestane biti čovjek jer onda ništa ne bi bilo postignuto. On je kao Bog svakako oduvijek imao slavu i moć, suština je u tome da se to, kroz ovaploćenje, prenosi i na ljudsku prirodu u Hristu.

Nazad
Vrh