Čista & nečista hrana

Da li bi kršćani trebali jesti nečistu hranu?

• Da

Glasovi: 3 42.9%
  • Ne

Glasovi: 4 57.1%

• Ukupno glasača
    7
Ne znam kako taj prijevod glasi u originalu. Inače "sve što se miče" - pa miču se i gmazovi, zmije, puževi, mačke, miševi - hoćeš li i njih jesti.
Ritualna čistoća hrane i njena podobnost za konzumaciju su dvije odvojene kategorije. Pozivanje na gadljivost nije najuvjerljiviji argument. Istina, ja ne bih mogao jesti miševe i zmije, ali ne bih mogao jesti ni skakavce koji spadaju u čistu hranu.

Inače podjela na čiste i nečiste životinje nije dana samo Izraelcima. Kad su životinje ulazile u Nojevu arku, spominju se čiste i nečiste životinje.
U kontekstu žrtvoprinošenja, a ne hrane.

Noa nije bio Židov, nego pripadnik Božijeg naroda. Isti slučaj za subotu, Adam i Eva nisu bili Židovi, nego predstavnici ljudskog roda koji su vjerovali u Boga, Svotirelja neba i zemlje. Zar Izaija ne kaže da će svi koji jedu svinjetinu i miševe izginuti.
To se kod Isaije odnosi na Jevreje njegovog doba koji su se osvećivali i spolja izgledali kao poštovaoci Mojsijevog zakona, a zapravo su isti kršili konzumacijom nedozvoljene hrane.

Ne znam kako taj prijevod glasi u originalu. Inače "sve što se miče" - pa miču se i gmazovi, zmije, puževi, mačke, miševi - hoćeš li i njih jesti. Inače podjela na čiste i nečiste životinje nije dana samo Izraelcima. Kad su životinje ulazile u Nojevu arku, spominju se čiste i nečiste životinje. Noa nije bio Židov, nego pripadnik Božijeg naroda. Isti slučaj za subotu, Adam i Eva nisu bili Židovi, nego predstavnici ljudskog roda koji su vjerovali u Boga, Svotirelja neba i zemlje. Zar Izaija ne kaže da će svi koji jedu svinjetinu i miševe izginuti.
Ne znamo sta su jeli Adam i Eva , niti sta je Noje jeo. Ali znamo da je Bog rekao Noju koliko pari da odvoji cistih a koliko necistih zivotinja za buducnost.Tek Mojsije dobija informaciju koje su ciste,a koje neciste zivotinje, i sta treba Hebreji da jedu ili ne jedu.

Nazad
Vrh