Pratite video ispod kako biste vidjeli kako instalirati našu stranicu kao web aplikaciju na početni zaslon.
Bilješka: Ova značajka možda nije dostupna u nekim preglednicima.
To je tačno, razumi ili inteligencije su u početku bili bez ikakvog tela. Bog je za njih rodio tela od duha, a oni su tako postali njegova deca, kasnije su Kasnije na Velikom nebeskom saboru su ti duhovi saznali svrhu njihovog napredovanja: a to je da prime puninu radosti. Stvorena je jedna zemlja na koju su trebali da budu poslati i da tamo dalje napreduju u jednom fizičkom telu. Međutim, takođe su saznali da će neki biti obmanuti, i da će izabrati druge putove i izgubiti svoj pravi put. Saznali su da će svi imati iskušenja u svom životu: bolest, razočaranje, bol, tugu i smrt. Ali razumeli su da će im to biti dano za njihovo iskustvo i za nnjihovo dobro . Ako to dopuste, ta će ih iskušenja pročistiti, a ne poraziti. Podučit će ustrajnost, strpljivost i ljubav. Na tom saboru su takođe saznali da će zbog svojih slabosti, svi osim male dece, grešiti. Saznali su da će im biti dat Spasitelj tako da će moći da prevladaju njihove grehe i da će prevladati fizičku smrt kroz vaskrsenje.Duša je naš pravi ja, ono što jesmo. Naša tijela, fizičko i duhovno, su samo alati (sučelja) koje duša koristi kako bi imala iskustvo života u fizićkom i duhovnom svemiru te učila, razvijala se i izrazila sebe. Duša je energetska tvorevina koju je Bog stvorio na svoju sliku, te kao takva sadrži sličnost s Božjom dušom. (Bog je beskonačna Duša, dok su Njegova djeca konačne duše) Duša u sebi sadrži emocije, strasti, namjere, želje, nade, aspiracije, žudnje, osobnost, karakter, sjećanja, uvjerenja, um, srce, logiku, svjesnost..
Inače od kršćanskih zajednica samo mormoni imaju tavo učenje, tako vjeruje naš Nefi ovdje. Pitanje je šta su radile te duše prije nego što su se inkarnirale? Da li je to učenje sufija, ili i ostali muslimani vjeruju tako?Duse su bivale u ezelu - prapocetku prije negoli su se pojavile na ovom svijetu. One duse koje su se tamo poznale poznavace se i na ovom svijetu.
Svi muslimani manje vise, izuzev mutazila-racionalista, vjeruju u to da su duse postojale u ezelu-prapocetku.Inače od kršćanskih zajednica samo mormoni imaju tavo učenje, tako vjeruje naš Nefi ovdje. Pitanje je šta su radile te duše prije nego što su se inkarnirale? Da li je to učenje sufija, ili i ostali muslimani vjeruju tako?
Ovo je razuman odgovor jer je Bog sveznajuć. E sada, ne znam je li Nefi misli da su te duše negdje živjele gore, pa se poslije utjelovile., ako se gleda onostrano onda su duse bile kao ideje, 'radile' nisu nista sem sto su u potencijalitetu bile prisutne u Bozijem znanju.
Mi verujemo u peegzistenciju čovekovog Duha, što znači da su prvo svi ljudi pre nego što su došli na zemlju bili rođeni na Nebu od Boga Oca i tako su bukvalno njegova duhovna deca. On je tako Otac svih duhova. "Jedan Bog i Otac svih, koji je nad svima, i kroza sve, i u svima nama." (Efežanima 4:6)Ovo je razuman odgovor jer je Bog sveznajuć. E sada, ne znam je li Nefi misli da su te duše negdje živjele gore, pa se poslije utjelovile.
Pozdrav Nefi, to nije ono što ja smatram istinom. Koliko ja to razumijem, duh ili duhovno tijelo nastaje u trenutku začeća, skupa sa fizičkim tijelom, a polovica duše se kroz proces inkarnacije povezuje s tim tijelima te od tog trenutka započinje imati iskustvo sebe i svoje okoline. Vjerujem da je Bog stvorio duše i da one prije inkarnacije postoje u svojevrsnom stanju hibernacije, nesvjesne sebe i okoline, u zasebnoj dimenziji duše koja je odvojena od fizičkog i duhovnog svemira, ali istovremeno obuhvaća oba. Kako nisu svjesni sebe, ne mogu znati koji će im biti put ni koje će izbore donositi. Oni u tom nesvjesnom stanju imaju određene instinkte, a jedan od tih instinkata je da se inkarniraju, tako ne znajući što ih čeka.To je tačno, razumi ili inteligencije su u početku bili bez ikakvog tela. Bog je za njih rodio tela od duha, a oni su tako postali njegova deca, kasnije su Kasnije na Velikom nebeskom saboru su ti duhovi saznali svrhu njihovog napredovanja: a to je da prime puninu radosti. Stvorena je jedna zemlja na koju su trebali da budu poslati i da tamo dalje napreduju u jednom fizičkom telu. Međutim, takođe su saznali da će neki biti obmanuti, i da će izabrati druge putove i izgubiti svoj pravi put. Saznali su da će svi imati iskušenja u svom životu: bolest, razočaranje, bol, tugu i smrt. Ali razumeli su da će im to biti dano za njihovo iskustvo i za nnjihovo dobro . Ako to dopuste, ta će ih iskušenja pročistiti, a ne poraziti. Podučit će ustrajnost, strpljivost i ljubav. Na tom saboru su takođe saznali da će zbog svojih slabosti, svi osim male dece, grešiti. Saznali su da će im biti dat Spasitelj tako da će moći da prevladaju njihove grehe i da će prevladati fizičku smrt kroz vaskrsenje.
Razumem, vi ne verujete da je čovek prvo rođen na nebu kao duh ili u telu od duha. Koliko znam mi smo jedini koji tako verujemo. Iako su po Origenu koji tvrdi da je učenje izvorno, tako verovalo.Pozdrav Nefi, to nije ono što ja smatram istinom. Koliko ja to razumijem, duh ili duhovno tijelo nastaje u trenutku začeća, skupa sa fizičkim tijelom, a polovica duše se kroz proces inkarnacije povezuje s tim tijelima te od tog trenutka započinje imati iskustvo sebe i svoje okoline. Vjerujem da je Bog stvorio duše i da one prije inkarnacije postoje u svojevrsnom stanju hibernacije, nesvjesne sebe i okoline, u zasebnoj dimenziji duše koja je odvojena od fizičkog i duhovnog svemira, ali istovremeno obuhvaća oba. Kako nisu svjesni sebe, ne mogu znati koji će im biti put ni koje će izbore donositi. Oni u tom nesvjesnom stanju imaju određene instinkte, a jedan od tih instinkata je da se inkarniraju, tako ne znajući što ih čeka.
S ovim ostalim što si pisao isto tako se ne slažem, ali previše je tu toga da ih rasčlanim. Razumijem da u to vjeruješ, ali smatram da određene ključne stvari nisu točne. Na primjer, vidim da je velik problem način na koji kršćani vide Isusovu ulogu u njihovu spasenju. Ne vjerujem da je Isus Bog, nego smatram da je čovjek koji je prvi otkrio kako imati odnos s Bogom te je kroz taj odnos postao Jedno s Bogom, ili ponovno rođen, kroz postupak transformacije duše, a to je nešto što svatko od nas može postići ukoliko slijedimo isti put koji je on već utabao. Ja vjerujem da nas je on spasio, ali ne na način da je umro za naše grijehe, nego na način da nas je naučio kako sami možemo ukloniti naše grijehe, kroz direktan odnos s Bogom i kroz primanje Božje ljubavi, koja donosi Božji oprost za naše grijehe u dušu pod određenim uvjetima, a kao glavni uvjet je naše pokajanje.
I još nešto, fizičku smrt svi mi preživljavamo, takva je priroda čovjeka, jer smrt je samo kidanje veza između fizičkog tijela i duhovnog tijela, te to nema nikakve veze s Isusom. Svi mi nakon smrti nastavljamo život u duhovnom svijetu, jedino je pitanje gdje, a to će ovisi o tome koliko ljubavi imamo u našoj duši, kakav nam je karakter i koliko smo voljeli u praksi.
Ništa me ne košta što osjećam da jesam;
nikakav mi to teret nije.
A ipak, ako bi se slomile
mentalne, fizičke, kemijske i druge bezbrojne činjenice svih grana znanja koje su se u meni ujedinile,
pokazalo bi se da su beskonačne.
Neka je to neizreciva misterija jedinstva u meni koja ima jednostavnost beskraja i ograničava neizmjernu masu mnoštva u jednu jedinu točku.
Taj Jedan u meni poznaje univerzum mnogih.
Ali, čime god znao, poznaje Jednoga u različitim aspektima.
Zna ovu sobu samo zato što je ta soba jedna(ka) Njemu, unatoč naizglednom proturječju beskonačnih činjenica sadržanih u jednoj jedinoj činjenici sobe.
Njegovo poznavanje drveta je poznavanje jedinstva koje se javlja u aspektu drveta.
Taj Jedan u meni je kreativan.
Njegove kreacije su razonoda kojom izražava ideal jedinstva u njegovoj beskonačnoj izložbi raznovrsnosti.
Takve su njegove slike, pjesme, glazba u kojima nalazi radost samo zato što otkrivaju savršena obličja svojstvenog (im) jedinstva.
Taj Jedan ne traga samo za jedinstvom u spoznaji svog razumijevanja
niti stvara samo slike jedinstva zarad vlastite naslade;
on također traži sjedinjenje u ljubavi zbog njegovog ispunjenja.
On traži sebe u drugima.
To je činjenica koja bi bila apsurd da nema tog velikog medija istine da joj prida stvarnost.
U ljubavi nalazimo radost koja je krajnja jer ona je krajnja istina.
Zato je u Upanišadama rečeno da je advaitam anantam: — “Jedan je Beskonačan”; da je advaitam anandam, — “Jedan je Ljubav.”
Dati savršeni izražaj Jednom, Beskonačnom, kroz sklad brojnih;
Jednom, Ljubavi, kroz prinos sebe samog,
cilj je jednako naših pojedinačnih života i našega društva.
Rabindranath Tagore
Ovo je predivno receno, kao kada orhideja procvate u dubokoj i gustoj prasumi.Naše živote ovdje živimo "s dušom" - u nešto "unosimo dušu", svoj životni žar koji je od Onkraj.
Kad filozof hoće da se pokaže pametan onda on opisuje neopisive stvari i tako udaljava od ljudi ono šta i sami mogu razumeti.U ovom času ću upotrijebiti i prenijeti nečije tuđe riječi da verbaliziram generalno neizrecivo. I onkraj "mišljenja" neizrecivo se kroz značenje i smisao "slike riječima ispisane" doživljava - onim nečim negdje "u nama" ili "što smo" "onkraj mišljenja" ili "čulnih percepcija".
"Volim te ne zbog tvog tijela, osjetila, i uma. Volim te jer si ti vječno blještavi plamen. Mi smo poput svijeća, i tvoj vječni plam sja jednako kao onaj u meni. Taj plamen je ono što volim." (Swami Rama)
Netko će to nazvati Dušom s velikim D, netko Duhom, netko Bićem, netko Istinskim Ja, netko nekako, ali istina je da "to", taj "plam" tamo gdje on bitiše po svojoj vječnoj naravi - ima sam ime za sebe, ne tek kao nekakvo "osobno ime", već i kao "generu". Generu jer sve manifestirano vuče porijeklo od, recimo, Veličanstvenog Nemanifestiranog Sjaja, pa tako i taj "plam", pa i "genera".
Naše živote ovdje živimo "s dušom" - u nešto "unosimo dušu", svoj životni žar koji je od Onkraj.
A on je svima dan, ovdje privremeno i jednako je svima ponuđen kroz svrhu i cilj našeg ovdje ljudskog postojanja - prozvao to netko dušom, netko duhom, netko nekako. To su svrha, smisao i izražaj.
Bez toga Onkraj, ništa ovdje začeto ne može niti biti začeto jer nije začeto ovdje - svako začinjanje od Onkraj je. Začetak je vrijedan promisli jer nikakve kombinacije molekula ili nukleotida bez impulsa Onkraj ne mogu začeti ništa. U njima samima također je taj "impuls od Onkraj" i u spoju on je taj koji omogućuje njihovu, ikakvu manifestaciju.
Dođi i napij se voda s izvora života - zabadava.