Pratite video ispod kako biste vidjeli kako instalirati našu stranicu kao web aplikaciju na početni zaslon.
Bilješka: Ova značajka možda nije dostupna u nekim preglednicima.
Kakvo je vase misljenje o akupunkturi?
Osobno ne osjećam posebno zanimanje za akupunkturu, kao ni za neke druge alternativne metode, s obzirom na nedostatak uvjerljivih znanstvenih dokaza. Za mene, to je neko rubno područje, iako svakako postoje ljudi koji u tome pronalaze neku vrstu koristi. Međutim, kada se u to uključi religijska komponenta, to onda dodatno čini stvar upitnom.
Na jednom od svojih duhovnih putovanja vidio sam covjeka na kom je prikazan zivcani sistem te posebnim tockama iscrtani merdijani. Shvatio sam i to da se centri za sve organe nalaze u mozgu i u leđima. Stari kinezi su smatrali da je bolest poremecaj zivotne energije (chi) , te se pobuđivanjem merdijana moze uravnoteziti zivotna energija.
Jednom su me leđa zakocila te smo otisli maserki koja primjenjuje tehnike i saznanja istoka i zapada(akupresura). Malo bi mi izmasirala em leđa em glavu, praveci pauze između tretmana na nekih par minuta. Sve je trajalo oko pola sata sat. Objasnila mi je da ona masazom leđa ili (i) glave pobuđuje centre u mozgu te mozak lakse 'odradi' svoje. Bio sam iskreno da kazem skeptican a onda sutradan leđa su mi se 'otkocila' te sam se uvjerio u pozitivan efekat te terapije.
Vjerujem da vam je bilo bolje nakon tog tretmana, ali to se može objasniti i na druge načine.
Kada se leđa zakoče, to obično znači da su mišići u tom području napeti i bolni. Primjenom masaže dolazi do većeg protoka krvi, opuštanja mišića i bol se smanjuje. Ovisno o stanju, kod nekog to može zahtijevati jedan, a kod nekog više tretmana dok se ne smiri stanje. To vam govorim i iz prakse.
To je jako dobra stvar. Ako imas dobrog majstora akupunkture, odi na terapiju. Kinezi koriste iglice, a Indijci pritiscu prstime te tocke, koje zovu marma. Dakle, akupunktura i marma terapija je jedno te isto.
Koliko sam uspio shvatiti akupuntura (akupresura) imaju utemeljenje u jing jangu.
Yin i Yang ili Shien (Svijest) i Chi (energija) su taoisticki filozofski principi. Ne znam da li su izravno povezani s ovim lijecenjem ili tek na simbolican nacin.