Akupunktura

Kakvo je vase misljenje o akupunkturi?

Osobno ne osjećam posebno zanimanje za akupunkturu, kao ni za neke druge alternativne metode, s obzirom na nedostatak uvjerljivih znanstvenih dokaza. Za mene, to je neko rubno područje, iako svakako postoje ljudi koji u tome pronalaze neku vrstu koristi. Međutim, kada se u to uključi religijska komponenta, to onda dodatno čini stvar upitnom.

Osobno ne osjećam posebno zanimanje za akupunkturu, kao ni za neke druge alternativne metode, s obzirom na nedostatak uvjerljivih znanstvenih dokaza. Za mene, to je neko rubno područje, iako svakako postoje ljudi koji u tome pronalaze neku vrstu koristi. Međutim, kada se u to uključi religijska komponenta, to onda dodatno čini stvar upitnom.

Na jednom od svojih duhovnih putovanja vidio sam covjeka na kom je prikazan zivcani sistem te posebnim tockama iscrtani merdijani. Shvatio sam i to da se centri za sve organe nalaze u mozgu i u leđima. Stari kinezi su smatrali da je bolest poremecaj zivotne energije (chi) , te se pobuđivanjem merdijana moze uravnoteziti zivotna energija.
Jednom su me leđa zakocila te smo otisli maserki koja primjenjuje tehnike i saznanja istoka i zapada(akupresura). Malo bi mi izmasirala em leđa em glavu, praveci pauze između tretmana na nekih par minuta. Sve je trajalo oko pola sata sat. Objasnila mi je da ona masazom leđa ili (i) glave pobuđuje centre u mozgu te mozak lakse 'odradi' svoje. Bio sam iskreno da kazem skeptican a onda sutradan leđa su mi se 'otkocila' te sam se uvjerio u pozitivan efekat te terapije.

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Na jednom od svojih duhovnih putovanja vidio sam covjeka na kom je prikazan zivcani sistem te posebnim tockama iscrtani merdijani. Shvatio sam i to da se centri za sve organe nalaze u mozgu i u leđima. Stari kinezi su smatrali da je bolest poremecaj zivotne energije (chi) , te se pobuđivanjem merdijana moze uravnoteziti zivotna energija.
Jednom su me leđa zakocila te smo otisli maserki koja primjenjuje tehnike i saznanja istoka i zapada(akupresura). Malo bi mi izmasirala em leđa em glavu, praveci pauze između tretmana na nekih par minuta. Sve je trajalo oko pola sata sat. Objasnila mi je da ona masazom leđa ili (i) glave pobuđuje centre u mozgu te mozak lakse 'odradi' svoje. Bio sam iskreno da kazem skeptican a onda sutradan leđa su mi se 'otkocila' te sam se uvjerio u pozitivan efekat te terapije.

Vjerujem da vam je bilo bolje nakon tog tretmana, ali to se može objasniti i na druge načine.
Kada se leđa zakoče, to obično znači da su mišići u tom području napeti i bolni. Primjenom masaže dolazi do većeg protoka krvi, opuštanja mišića i bol se smanjuje. Ovisno o stanju, kod nekog to može zahtijevati jedan, a kod nekog više tretmana dok se ne smiri stanje. To vam govorim i iz prakse.

Vjerujem da vam je bilo bolje nakon tog tretmana, ali to se može objasniti i na druge načine.
Kada se leđa zakoče, to obično znači da su mišići u tom području napeti i bolni. Primjenom masaže dolazi do većeg protoka krvi, opuštanja mišića i bol se smanjuje. Ovisno o stanju, kod nekog to može zahtijevati jedan, a kod nekog više tretmana dok se ne smiri stanje. To vam govorim i iz prakse.

Stres se manifestira na mnogo nacina, a jedan od njih je da leđa se ukoce(tj da leđa preuzmu dio tereta nastalog stresom). Vecina bolesti je naposljetku poremecaj u ubjeđenju...i Isus je rekao, parafraziram ... 'vjera te je izljecila'.
I da ...Svjetska zdravstvena organizacija svrstala je akupunkturu pod komplementarne metode liječenja za neke bolesti i poremećaje.

Naravno akupunktura ima svoje uporiste i filozofiju, no mislim da Fazla bolje barata tim podrucjem pa ocekujem od njega da nesto 'sarne'.

To je jako dobra stvar. Ako imas dobrog majstora akupunkture, odi na terapiju. Kinezi koriste iglice, a Indijci pritiscu prstime te tocke, koje zovu marma. Dakle, akupunktura i marma terapija je jedno te isto.

To je jako dobra stvar. Ako imas dobrog majstora akupunkture, odi na terapiju. Kinezi koriste iglice, a Indijci pritiscu prstime te tocke, koje zovu marma. Dakle, akupunktura i marma terapija je jedno te isto.

Da li bi mogao, shodno da poznajes materiju, nam objasniti koja filozofija stoji iza akupukture?

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Ne razumijem se bas puno u lijecenje, ali koliko ja shvacam... ljudsko tijelo je bioloski stroj. Kao i svaki drugi stroj, i ono ima neke strujne vodove kojima prolazi energija s kojom se tijelo napaja. Ponekad dodje do zacepljenja nekih od "osiguraca" i "prekidaca" pa dijelovi tijela koji se preko njih napajaju jednostavno ostaju bez snage i pocinju obolijevati. Ubadanjem ili pritiskanjem tih "osiguraca" potice se opet protok energije kroz ta mjesta pa dijelovi tijela opet pocinju dobivati dovoljno energije. To je kao kada ti u jednom dijelu kuce nestane struje, jer je pregorio osigurac preko kojega se ta faza mreze napaja. Popravkom odredjenog osiguraca, struje opet potece u taj dio kuce i sijalica se upali.

Zanimljivo je primjetiti da je ovo znanje drevno. Otzi, ledeni covjek, mumificirani les covjeka iz ranog broncanog doba koju su nasli smrznutog u Alpama, imao je na sebi mnoge tetovaze. Prvo su se pitali da li su one ukrasne ili kultne. Vjerovatno neke od njegovih tetovaza doista jesu imale ukrasnu ili magijsku svrhu. No dio tetovaza na njegovom tijelu je bio samo u obliku tockica po nogama, ledjima i sl.

Kada su proucili od cega je bolovao taj drveni covjek, otkrili su da su mnoge od tih tetovaza ustvari akupunkturne tocke koje poboljsavaju stanje upravo onih bolesti od kojih je bolovao taj covjek. Ocito je neki drevni vrac istetovirao na njemu tocke koje je mogao sam (ili netko za njega) pritiskati ili ubadati kada bi mi se problemi sa zdravljem pogorsali: https://www.discovermagazine.com/pl...ave-mapped-all-of-otzi-the-icemans-61-tattoos

Koliko sam uspio shvatiti akupuntura (akupresura) imaju utemeljenje u jing jangu.

Koliko sam uspio shvatiti akupuntura (akupresura) imaju utemeljenje u jing jangu.

Yin i Yang ili Shien (Svijest) i Chi (energija) su taoisticki filozofski principi. Ne znam da li su izravno povezani s ovim lijecenjem ili tek na simbolican nacin.

Yin i Yang ili Shien (Svijest) i Chi (energija) su taoisticki filozofski principi. Ne znam da li su izravno povezani s ovim lijecenjem ili tek na simbolican nacin.

Navodno sam negdje procitao da je poremecaj u ravnotezi jing janga uzrok bolesti.

Yang je svijest, duh; a yin je zivotna sila. To su osnovna nacela tantricke i taoisticke duhovnosti. Cijela tvorevina je po indijskim tantricima i kineskim taoistima nastala kao ispoljenje kozmickog duha putem svoje stvaralacke sile (vidi temu o trojstvu u shiavizmu).

Naravno da u nacelu sve nastaje na taj nacin... pa mozda neki od terapeuta akupunkture tako objasnjavaju i svoju terapiju. Ali meni se stvar cini mnogo jednostavnija i prizemnija. Oni na vrlo dubok nacin razumiju kako radi ljudsko tijelo i pritiscima ili ubodima u odredjene tocke, poticu protok zivotne sile u tim dijelovima tijela.

To je, naravno, jedno od mogucih tumacenja. Ali u osnovi ta 2 nacela znace kozmicku svijest i kozmicku silu. Moze se, izmedju ostaloga, musko poistovjetiti sa svjesnim, a zensko sa energetskim, ali ako cemo zapravo - sve sto je stvoreno jeste ispoljenje kozmicke stvaralacke sile (shakti, yin) sa jednim dijelicem svijesti (shiva, yang). Isto tako, ono sto nije ispoljeno, sto nije stvoreno, jeste cista bozanska svijest (shiva, yang) s jednim djelicem (potencijom) stvaralacke sile.

Staroslavenska mitologija je imala ta nacela u bogovima Perun i Veles. Perun je oznacavao suho, kameno, nebesko i umno. A Veles mokro, zemaljsko, mekano i blagodatno.

Kada hodas po zemlji, onda vidis da su neki dijelovi tla vise uzdignuti, suhi, a neki dijelovi su nizi, udubljeni i mokriji. Tu se ta dva nacela vide na najjednostavniji nacin. Ako trebas mjesto za stabilnost, mir i trajnost... npr. da napravis kucu, napravit ces je na suhom, uzdignutom i kamenom mjestu. A ako ti treba mjesto pogodno za neku stalnu promjenu, za rast, razvoj, djelovanje... npr. da uzgojis neku hranu, posijat ces sjeme na nizu, vlazniju i udubljeniju zemlju.

Meni je preplitanje muskog i zenskog pocela vazda bilo interesantno.

Carl Gustav Jung definirao je muške i ženske arhetipove kao Anima i Animus, biti Anima arhetip ženski u kolektivnom nesvjesnom čovjeku i Animus muški arhetip unutar kolektivnog nesvjesnog žene.

Anima je ekvivalentna ideji ženskosti, veze, emocija, osjetljivosti i erotike prema ženama. S druge strane, Animus je definiran kao arhetip postignuća, svijet ideja i snage. Prema Jungovoj teoriji, ako dobijemo ravnotežu oba arhetipa u nesvjesnom i muškaraca i žena, možemo imati koristi od osobina suprotnog spola.
[/URL]

Nazad
Vrh