Analiza ulaganja u poljoprivredu: Walnut Fund - Siguran izvor prihoda ili skriveni rizici?

Reakcijski bodovi
162
Bodovi
3
Ekipa entuzijasta pokrenula je Walnut fund koji nudi obećavajuću mogućnost pasivnog prihoda putem plantaža oraha, ali tu dolazi caka - kad se fond osamostali, dobit se prvo vraća ulagačima, a tek onda kreće dijeljenje profita.

Kako kažu , ovaj tim ima pod sobom stručnjake iz područja poljoprivrede, kvalitete hrane, biznisa, marketinga i planiranja. Zvuči obećavajuće, zar ne? Ali postavlja se pitanje - može li ovakav pristup nositi rizike? Koliko znanje i vještine tima zaista utječu na konačni rezultat?

Dajte svoje viđenje! Jeste li spremni za takvo ulaganje? Koje su prednosti i rizici ulaska u ovakav fond? Pokrenimo diskusiju o tome je li ovo super šansa ili ipak skriva više rizika nego što se čini.

Link do njihove službene stranice: Link

Napomena:
Iako se stranica vodi na engleskom jeziku, sjedište tvrtke se nalazi u Hrvatskoj zbog zakonskih okvira, dok se same plantaže nalaze u Srbiji. Ovo je regionalni projekt s globalnom ambicijom, namijenjen pristupačnosti svima diljem svijeta, te teži pronaći svoje mjesto pod suncem.

https://www.youtube.com/watch?v=N67-W-9JdWU
https://www.youtube.com/watch?v=1OBqNIQiAxk
https://www.youtube.com/watch?v=Q95PyAEhBMg

E, ovo bi i Miroljub podrzao! Pusti ti skolu i nauke, uhvati se posla.

Što ti misliš Kainose?
Nadam se da će i Utopija sudjelovati...

Joj tu ima dosta posla. Dok orasi uzrastu, pa tek onda dolaze plodovi. Bolje ulagati u nesto drugo. Misljenja sam da moze to da uspije. Uzmimo da uzmem neku fransizu - Mc Donalds, Surf n Fries, i druge poznate marke. Oni nauce tvoje radnike kako da rade, od njih kupujes robu i zauzvrat ti njima placas neki mali procent. E sada kakve strucanjake ima taj fond ne znam, mozda stvarno ljudi imaju znanje. To je isto kad ti neke banke vele da ulozis u neki projekt UN agenda 2030 (zdravi eko-sustavi, cista voda tzv. zelene firme, i onda njihovi strucanjaci trguju sa tvojim novcem. Ovi su pametni, pa ti postavaljaju pitanja - npr. zelis li vecu zaradu, sa visim rizikom gubitka, nesto srednje, ili malu zaradu bez velikog rizika gubitka. Koliko godina zelis uloziti u te firme, znaci ne mozes povuci novac ako si odabrao 4 godine. Tako da moze da budne da zaista uspijes, a moze da budne da zaista propadnes.

Joj tu ima dosta posla. Dok orasi uzrastu, pa tek onda dolaze plodovi. Bolje ulagati u nesto drugo. Misljenja sam da moze to da uspije. Uzmimo da uzmem neku fransizu - Mc Donalds, Surf n Fries, i druge poznate marke. Oni nauce tvoje radnike kako da rade, od njih kupujes robu i zauzvrat ti njima placas neki mali procent. E sada kakve strucanjake ima taj fond ne znam, mozda stvarno ljudi imaju znanje. To je isto kad ti neke banke vele da ulozis u neki projekt UN agenda 2030 (zdravi eko-sustavi, cista voda tzv. zelene firme, i onda njihovi strucanjaci trguju sa tvojim novcem. Ovi su pametni, pa ti postavaljaju pitanja - npr. zelis li vecu zaradu, sa visim rizikom gubitka, nesto srednje, ili malu zaradu bez velikog rizika gubitka. Koliko godina zelis uloziti u te firme, znaci ne mozes povuci novac ako si odabrao 4 godine. Tako da moze da budne da zaista uspijes, a moze da budne da zaista propadnes.

Da, pretpostavljajući da su stručnjaci pošteni, ne možemo zanemariti da se radi o novom području koje tek treba biti potpuno dokazano. napominjem da povrat ulaganja zahtijeva vremenski period od oko 10 godina. Ovakva investicija predstavlja dugoročni angažman, često prihvatljiv za one spremne preuzeti određeni rizik. Ali, mislim da oni kojima to bude dug period, da mogu prodati nekom svoje ulaganje...

Nazad
Vrh