Što ne znači da može biti sveštenik.
Eh, to je vec dvojbeno...
Prvo, o njezinom svecenistvu nismo niti razgovarali, nego o njezinom apostolstvu.
A drugo, ako je bila Isusova apostolica prije sv. Pavla, onda to otvara nekoliko pitanja:
- da li je bila jedna od 12
- ili je bila jedna od onih 70 koje je Isus poslao da navjescuju i lijece
- jesu li ti apostoli 12 ili 70 imali propovijednicku ili svecenicku ulogu
Po meni, te se dvije uloge poprilicno iskljucuju.
Ja mislim, a mozda grijesim, vi ste svi daleko bolji poznavatelji Biblije od mene pa cete me ispraviti ako grijesim, ali da stvari stoje ovako:
U Isusovo vrijeme nije bilo svecenika. Bili su samo apostoli tj. siritelji radosne vijesti da je Mesija u tom i tom selu, gradu, da ga se moze doci vidjeti te da uskoro dolazi Kraljevstvo bozje. Nisu postojali svecenici, nisu postojala okupljanja vjernika u mjestima njihovog obitavanja. Ljudi su isli osobno u selo ili mjesto za koje su culi da se Isus trenutno nalazi. A Isus je opet slao svoje propovjednike da navijeste radosnu vijest po Judeji (u Samariju i nevjernicka mjesta da ne ulaze). Temeljna Isusova poruka je bila - pokajte se, ispravite se, uskoro dolazi Kraljevstvo.
Medjutim, kako se temeljna Isusova poruka o skorom dolasku Kraljevstva nikada nije ispunila i kako Kraljevstvo nikako da dodje, evo sve do nasijeh dana. Kako je Isus otisao (ubijen, uznesen, posve svejedno, obican vjernik ga ne moze vise vidjeti i cuti)... onda su se vjernici poceli skupljati po mjestima svojeg boravka da tamo jedni druge hrabre i podrzavaju u vjeri da ce Kraljevstvo uskoro (ipak) doci. Napravljene su mjesne crkve. Pojavila se potreba da te mjesne crkve vode neki poglavari, ucitelji, svecenici kakvi nisu postojali u vrijeme Isusovog propovijedanja.
E sada, ako je Isus poslao nekog misionara, apostola, propovjednika u neko mjesto da navijesti Kraljevstvo, taj se nije tamo zadrzavao. Taj je samo prosao kroz mjesto, najavio radosnu vijest i otisao dalje (otrao prah sa svojih nogu ako ga nisu saslusali). Ali sta da se zadrzao? Da je trajno ostao u tom mjestu? Pa sigurno bi bio poglavar nove zajednice vjernika, koje je uspio preobratiti. Stoga ja mislim da su apostoli imali i svecenicku ulogu (kakva je uvedena tek nakon Isusovog vremena).
Posljedicno tome, apostolica Junija je mogla biti i svecenica... ako vec bas o tome govorimo.
Ali osnovna tema je ustvari da li je ta neka Junija uopce bila apostolica ili nije?