Bezgotovinsko plaćanje

Smatrate li da treba ukinuti gotovinsko plaćanje u trgovinama?

• Da

Glasovi: 0 0.0%
  • Ne

Glasovi: 2 100.0%

• Ukupno glasača
    2

καιnos

Spirit Junkie
A d m i n
Reakcijski bodovi
384
Bodovi
83
NJEMAČKI tehnološki lanac Gravis, koji blisko surađuje s Appleom, ubuduće neće primati gotovinska plaćanja.

Tvrtka je potvrdila kako se to odnosi na svih njihovih 40 trgovina u Njemačkoj i bez obzira na kupovnu vrijednost. To znači da čak i ako samo želite kupiti nešto što košta nekoliko eura, kovanice i novčanice iz vašeg novčanika neće vam pomoći, piše Fenix Magazin.
Tvrtka kaže da je udio plaćanja u gotovini "zanemariv" već otprilike dvije godine. Još samo mali "jednoznamenkasti postotak kupaca" danas u Gravisu plaća gotovinom.

Riječ je i o troškovima​

Lanac također ističe da je svoju odluku donio nakon uspješne testne faze u odabranim trgovinama temeljene na natprosječnom prihvaćanju bezgotovinskog plaćanja. "Bezgotovinsko plaćanje je jednostavno, sigurno, brzo sa stajališta kupca i odavno je naučeno. Aktivno slijedimo put naših kupaca", poručili su iz tvrtke.
Iza toga ne stoji samo orijentacija prema ponašanju kupaca već i poslovna računica. "Za nas kao trgovca bezgotovinsko plaćanje je jeftinije, jednostavnije i omogućuje brže procese", rezimira vlastite prednosti Gravis.

Emotivna tema​

Gotovina je emocionalno nabijena tema, posebno u Njemačkoj, zemlji u kojoj se gotovina još uvijek relativno često koristi. Kod tvrtke kao što je Gravis argument u prilog gotovinskom plaćanju bio bi taj da dosad nije bio problem kupovati tehničke uređaje i pribor ovim načinom plaćanja.
I naravno plaćanje gotovinom kao jednim od nekoliko načina plaćanja čini kupce fleksibilnijima. Prošlog proljeća kartično plaćanje privremeno više nije bilo moguće kod brojnih trgovaca zbog tehničkih problema na jednom široko korištenom terminalu za plaćanje.

Gravis je sa svojih 40 podružnica jedan od najpoznatijih njemačkih trgovaca tehnologijom i prisutan je, primjerice, u Hamburgu, Kölnu i Berlinu. Prema njihovim izjavama, to je "najveći njemački ovlašteni Appleov trgovački lanac" i "najveći certificirani Appleov servisni partner" u cijeloj Europi. Gravis pripada tvrtki Freenet AG.

Preuzeto sa https://www.index.hr/shopping/clana...93.aspx?index_ref=naslovnica_magazin_ostalo_d

Neki od komentara čitatelja

"Odlično rješenje. Pravi put za uvođenje socijalnih kartica sa što boljom kontrolom populacije.
Još jedan koračić u globohomo dominaciji nad slobodnim svijetom i narodima."

Da li ukidanjem keša stvarno idemo u pravcu globalne kontrole i novog svjetskog poretka, ili je to normalan proces, jer dosta ljudi koristi kreditnu karticu?

Ako bi ostavili i kes i kreditnu karticu, bilo bi ok, ali se ide na njegovo potpuno ukidanje a to znaci potpuna transparentnost i kontrola. Vec je rijetkost da mozes platiti vodu u avionu ili npr. u hotelu. Kod nas se to jos malo moze placati ali u zapadnoj Europi skoro nikako. Samo kartica. Sve vise uvode samoposluzujuce kase. Marsiramo u pravcu o kojem pise u Otkrivenju 13:16-18. Mi znamo kako ce se sve zavrsiti.

Realno, i sa gotovinskim plaćanjem možemo biti "pod povećalom" ako žele. Ne možemo kriviti samo bezgotovinsko plaćanje za sve moguće buduće probleme.

Tehnologija ide naprijed, iako to ima svoje plus i minus strane. Samo po sebi, način plaćanja nije ključni faktor u pitanju globalne kontrole.

Bitka je više oko toga kako se tretiraju naši podaci i kako se pravilno regulira digitalno doba da bi se očuvala privatnost.

Ne možemo kriviti samo bezgotovinsko plaćanje za sve moguće buduće probleme.

Ne, to nitko nije rekao. Pod potpunom transparentnosti podrazumijeva se ona financijska. To znaci i da cemo ovisno o tome sto kupujemo, a sve ce ici digitalno, imati neku vrstu digitalnog profila. Tako se moze desiti da dvije osobe za isti produkt placaju razlicite cijene, ovisno od toga kakav smo dojam ostavili, jesam li do sada kupovao skupe stvari ili ne. Ako kupim deset boca vina, ostavljam dojam da sam alkoholicar, a nisam, mozda sam ih kupio jos za neke prijatelje. Ne vjerujem puno da ce vlast se zaista brinuti oko nase privatnosti, deklarativno da, pa i ako, tko je taj tko osim mene treba imati takve informacije?

Ne, to nitko nije rekao.

Pa zapravo nema konkretnog citata, više je povezano s općim stavom o toj temi...

Pod potpunom transparentnosti podrazumijeva se ona financijska. To znaci i da cemo ovisno o tome sto kupujemo, a sve ce ici digitalno, imati neku vrstu digitalnog profila. Tako se moze desiti da dvije osobe za isti produkt placaju razlicite cijene, ovisno od toga kakav smo dojam ostavili, jesam li do sada kupovao skupe stvari ili ne.

Personalizacija cijena u nekim oblicima može se dogoditi, većina tržišta i zakona ima pravila koja ograničavaju diskriminaciju na temelju osobnih karakteristika. Tako da mi to nema previše smisla.

Ako kupim deset boca vina, ostavljam dojam da sam alkoholicar, a nisam, mozda sam ih kupio jos za neke prijatelje.

Nema šanse! To bi bilo totalno neisplativo za razne brendove. Današnji sustavi za praćenje i analizu potrošačkih navika koriste napredne algoritme i tehnologiju kako bi precizno i objektivno razlikovali različite tipove potrošača. Oni ne gledaju samo pojedinačne transakcije, već uzimaju u obzir puno širi kontekst kupovina. Pogledaj, to je kao da imaju "čarobnu kuglu" koja vidi sve – obrasce kupovine, učestalost, sezonske mijene i druge faktore koji čine sliku o navikama potrošača. .

Ne vjerujem puno da ce vlast se zaista brinuti oko nase privatnosti, deklarativno da, pa i ako, tko je taj tko osim mene treba imati takve informacije?

Pa već postoje zakoni koji nas čuvaju, stvarno se pitam što bi još dodatno trebalo poduzeti? Ali, istina je da mi sami često otkrivamo svoje navike na internetu, dajemo algoritmima do znanja sve što radimo na svakoj platformi danas.

Mislim da nas uskoro ocekuje velika ekonomska kriza koja ce srusiti sve ove pokusaje kontrole nad financijama ljudi. Kada zemlje BRICS-a uvedu novu svjetsku valutu zasnovanu na zlatnoj podlozi... dolar i euro ce postati bezvrijedni i tada ce poceti promjene na Zapadu.

U Švedskoj se sve skoro plaća karticama. Elita radi strpljivo i polako. Ne možeš im ništa učiniti.

U Švedskoj je mentalitet viši , ustvari izmješan je , postoji i niža i viša klasa .
Kada to usporedimo s Balkanom prvo moramo objasniti stav običnih ljudi koji promatraju kriminal :

Na balkanu se samo zavidi onim ljudima koji su na poziciji da mogu krivotvoriti dnevnice , izvlačiti novce za crne fondove stranke ,

i.t.d.

U Švedskoj vladajuće stranke ne rade kao na balkanu , vi znate da je u Srbiji za vrijeme korone bilo policijskog sata kao u vrijeme drugog svjetskog rata ?

U Švedskoj nije toga bilo i maske su nosili oni koji su htjeli , bilo je dozvoljeno nošenje zaštitnih maski , ali nisu bile obavezne .

Pokušali su ih ucjenjivati ali nije išlo .
S druge strane u svim državama je bilo objavljeno kako djeci taj virus ne škodi kao bakama i dekama, svejedno su po Evropi pozatvarali škole .

Ne i u Švedskoj .
Onda su Balkaci išli noću pa su palili škole , podmetali vatru , kako njihova djeca ne bi išla u školu , jer na balkanu je bila online škola .

Tako da ne možete uspoređivati uređeno društvo sa Balkanom .

Šveđani nikada ne bi blokirali račune svojim građanima , u Australiji nije tako , a na balkanu kad im se kaže oni će otvoriti ponovo logore za Hrvate ili Srbe , jer su balkanci kao poslušni psi , kad im se naredi oni potrgaju djete .

Jako je opasno ličiti na poslušne pse .

Šveđani su više slični mačkama .

Nikada ti neće biti poslušni za kolačić !

Nazad
Vrh