Božje ime Jehova ili Jahve?!

καιnos

Spirit Junkie
A d m i n
Reakcijski bodovi
384
Bodovi
83
Maki je napisao na temi, kako to da se Božje ima zaboravilo, jer kršćanski oci spominju samo Jahwe. Nehemija Gordon je odličan bibličar, karait. Ovaj video je izvrsan, tako da i ja vjerujem da je Božje ime Jehova, a ne Jahve. Znači Maki, da bi dalje mogao o ovome komentirati, moraš uzeti vremena i ovo pogledati. Nehemija nije kršćanin, ali gostuje u emisiji kod nekog mesijanskog kršćanina. Pošto je podforum Crkva prepun, odlučio sam ovu temu ovdje postaviti na podforu Jehovini svjedoci

https://www.youtube.com/watch?v=JfUmH1UUYNg:1231

Generalno mi je bilo pitanje kako se ime zaboravilo nezavisno od toga da li je Jahve ili Jehova.

Nastavak

https://www.youtube.com/watch?v=OlB6FqgVofw

Inače za ovu temu je vrijedno naznačiti da čak i publikacije Jehovinih svjedoka priznaju da ime Jehova potiče od toga što su rabini stavljali samoglasnike za adonai u YHWH.
"Kada je riječ o Božjem imenu, umjesto stavljanja ispravnih samoglasnika, stavili su druge samoglasničke znake kako bi podsjetili čitaoca da mora izgovarati adonai. Odatle potiče riječ Iehouah i eventualno je Jehova postalo prihvaćeno izgovaranje božanskog imena u engleskom." (The Divine Name That Will Endure Forever, God’s Name—Its Meaning and Pronunciation, str. 😎

I ne samo to. Isti izvor priznaje da je ime Jahve bliže originalnom hebrejskom izgovaranju.
"Ipak, mnogi preferiraju izgovaranje Jehova. Zašto? Zato jer ima vrijednost i familijarnost koju ime Jahve nema. Zar ne bi, ipak, bilo bolje da koristimo oblik koji je možda sličniji originalnom izgovoru? Ipak ne, jer to nije običaj sa biblijskim imenima." (ibid)
I onda dalje ide priča o tome kako je Yeshua postalo Iesous pa Jesus tj. Isus i da je isto tako i sa Jehovom.
[/URL]

U jednom drugom izvoru Jehovinih svjedoka imamo sljedeću tvrdnju:
"Jahve je transliteracija a Jehova prevod a biblijska imena se uglavnom prevode a ne transliteruju." (Awake, March 22nd 1973, Yahweh or Jehovah, str. 27).
[/URL]

Inače za ovu temu je vrijedno naznačiti da čak i publikacije Jehovinih svjedoka priznaju da ime Jehova potiče od toga što su rabini stavljali samoglasnike za adonai u YHWH.
"Kada je riječ o Božjem imenu, umjesto stavljanja ispravnih samoglasnika, stavili su druge samoglasničke znake kako bi podsjetili čitaoca da mora izgovarati adonai. Odatle potiče riječ Iehouah i eventualno je Jehova postalo prihvaćeno izgovaranje božanskog imena u engleskom." (The Divine Name That Will Endure Forever, God’s Name—Its Meaning and Pronunciation, str. 😎

I ne samo to. Isti izvor priznaje da je ime Jahve bliže originalnom hebrejskom izgovaranju.
"Ipak, mnogi preferiraju izgovaranje Jehova. Zašto? Zato jer ima vrijednost i familijarnost koju ime Jahve nema. Zar ne bi, ipak, bilo bolje da koristimo oblik koji je možda sličniji originalnom izgovoru? Ipak ne, jer to nije običaj sa biblijskim imenima." (ibid)
I onda dalje ide priča o tome kako je Yeshua postalo Iesous pa Jesus tj. Isus i da je isto tako i sa Jehovom.
[/URL]

U jednom drugom izvoru Jehovinih svjedoka imamo sljedeću tvrdnju:
"Jahve je transliteracija a Jehova prevod a biblijska imena se uglavnom prevode a ne transliteruju." (Awake, March 22nd 1973, Yahweh or Jehovah, str. 27).
[/URL]

Nije tacno.
ispravnije je izgovarati JEHOVA nego Jahve

Nije tacno.
ispravnije je izgovarati JEHOVA nego Jahve

Ja dadoh izvore samih Jehovinih svjedoka koji govore suprotno. Uz to maltene svi istoričari i lingvisti smatraju da je ispravnije Jahve nego Jehova.

Maki je napisao na temi, kako to da se Božje ima zaboravilo, jer kršćanski oci spominju samo Jahwe. Nehemija Gordon je odličan bibličar, karait. Ovaj video je izvrsan, tako da i ja vjerujem da je Božje ime Jehova, a ne Jahve. Znači Maki, da bi dalje mogao o ovome komentirati, moraš uzeti vremena i ovo pogledati. Nehemija nije kršćanin, ali gostuje u emisiji kod nekog mesijanskog kršćanina. Pošto je podforum Crkva prepun, odlučio sam ovu temu ovdje postaviti na podforu Jehovini svjedoci

Da ispravno je Jehova.
a ne Jahve

I to je netacno ja kao JS sam ucila da je ispravnije Jehova.

Šta je konkretno netačno? Sve sam naveo izvorima sa sajta jw.org. Naravno da su te učili da je ispravno Jehova jer vam se tako organizacija zove. Ali očito je i organizacija morala odgovoriti na silne izvore koji ukazuju na suprotno. Makar su bili iskreni da priznaju neke stvari.

Sta kazete na ovaj uredak ? Ima nekoliko dijelova.
https://www.youtube.com/watch?v=iWyopD9rhno
https://www.youtube.com/watch?v=sjPhf3hkszc
https://www.youtube.com/watch?v=jCwl79G7g8s
https://www.youtube.com/watch?v=8gunQUAcHlw
https://www.youtube.com/watch?v=PUUfgmL9egs

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Šta je konkretno netačno? Sve sam naveo izvorima sa sajta jw.org. Naravno da su te učili da je ispravno Jehova jer vam se tako organizacija zove. Ali očito je i organizacija morala odgovoriti na silne izvore koji ukazuju na suprotno. Makar su bili iskreni da priznaju neke stvari.

To nema veze sa nazivom nase religije.
jednostavno su istrazivaci Biblije pronasli sta je tacnije

Zadnje uređeno od strane moderatora:
dal je Ime Boga Jedinoga Oca - YAH???

ALELUJA
=========

= Hvalite YAH_VU - Boga Jedinoga OCA

ALLELUIA – G239 – KJV - Strong

G239
ἀλληλούΐα allēlouia al-lay-loo'-ee-ah
..............

Of hebrew origin (imperative of [H1984] and [H3050]);

PRAISE YE YAH!, an adoring exclamation: - alleluiah.

,,,,,,,,,,,,,,,

Hebrejskog podrijetla (imperativ [H1984] i [H3050]);

HVALITE YAH, klanjaju usklik: - alleluiah!

-------------
Aleluja se NE odnosi na SINA G Yehoshuu!
Zato jer SIN NIJE i NEĆE NIKAD biti = Bog!
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

H3050

יָהּ

yâhh

yaw

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Contracted for H3068, and meaning the same; JAH, the sacred name: - JAH, the Lord, most vehement. Cp. names in “-iah,” “-jah.”

.....................

Ugovoreno za H3068, i znači isto; JAH, sveto ime: - JAH, Gospodine, najžešći. Cp. imena u "-iah", "-jah".

....................

Total KJV occurrences: 49

Bog je dao svoje ime Mojsiju, JA JESAM, eto kako mu je ime, svejedno da li je onda Jahve ili Jehova.

Božje ime YHWH je tajno i nepoznato,znaju ga samo rabini koji su pod zakletvom i jedan puta u godini ga izgovara prvosvećenik za Yom Kippur.

Bog je dao svoje ime Mojsiju, JA JESAM, eto kako mu je ime, svejedno da li je onda Jahve ili Jehova.

daj samo jedan stih gdje piše
IME MI JE JA JESAM
ili da piše
ime boga jedinoga je JA JESAM
??????????
NEMA!!!!!!!
nema laži !!!!!!

.

IZLAZAK 3,13

Nato Mojsije reče Bogu: "Ako dođem k Izraelcima pa im kažem: `Bog otaca vaših poslao me k vama, i oni me zapitaju:

`KAKO MU JE IME? - što ću im odgovoriti?

IZLAZAK 3,15

Dalje je Bog Mojsiju rekao: "Kaži Izraelcima ovako:

JAHVE,

Bog vaših otaca, Bog Abrahamov, Bog Izakov i Bog Jakovljev, poslao me k vama.` TO MI JE IME DOVIJEKA,

TAKO ĆE ME ZVATI OD KOLJENA DO KOLJENA..
============
da li je za tebe DOVIJEKA - Ime Boga Oca Jedinoga = JAHVE?
da li će ISTINITI zvati Boga Jedinoga Oca od koljena do koljena sa JAHVE?

ILI si ti NEISTINITI izmišljivač NEistine
pa za tebe Ime Boga Jedinoga Oca NIJE = YHVH?
============
Sveto Ime Boga Oca Jedinoga YHVH -
je na 7.000 mjesta u istinito prevednoj Bibliji

[/URL]

Božje ime YHWH je tajno i nepoznato,znaju ga samo rabini koji su pod zakletvom i jedan puta u godini ga izgovara prvosvećenik za Yom Kippur.

dal u masi Židovskih imena ima i Sveto Ime Boga Jedinoga Oca YHVH?
IMA!!!!!!!
i svaki dan se izgovara Sveto Ime Boga Jedinoga Oca YHVH
svaki puta kad zazoveš ime čovjeka koji u svom imenu ima
Sveto Ime Boga Jedinoga Oca YHVH
-----------
IZAIJA = Yah je spasio

JEREMIJA = Yah će ustati

JUDA = Yeh Yudah

ADONIJA = gospodar (tj štovatelj) od Yah

URIJA = plamen od Yah

AHIJA = brat (koji je, štovatelj) od Yah

AMASJA = Snaga od Yah