Budizam

Đordano Bruno nije spaljen jer je bio naučnik već zbog svojih vjerskih učenja o zagrobnom životu.

Sta je Buda rekao za Zemlju ?,kakvog je oblika i slicno?po pitanju danasnjeg znanja da se slaze sa tim zapisima?

Pokusat cu se osvrnuti samo na ovaj dio o Buddhi, jer je ovo ipak tema o budizmu. Ne znaci da ne mozemo pricati i o starozavjetnim prorcanstvima. Posebno u odnosu na budizam, ali kao sto vec ranije rekoh... mene to niti zanima, niti vidim da su se ta prorocanstva ikada ostvarila. Iskreno zalim sve dobronamjerne ali naivne ljude koji trose svoj dragocjeni zivot na odgonetavanje i ocekivanje ispunjanja tih prorcanstava (ne samo vjerskih, nego i Nostradamusovih, kremanskih, mayanskih, baba Vanginih... nikada nista od svega toga, cisto zamajavanje i gubljenje vremena).

Sto se tice Buddhe i zemljopisa, on je tvrdio da postoji veliko svjetsko kopno opasano sa svih strana oceanom, ogromno ostrvo, u cijem je sredistu Himalaya, a Indija predstavlja juzni dio tog ogromnog kontinenta. Nista vise nije o zemljopisu rekao. Ovo je razmjerno tocan, mada vrlo opcenit opis svijeta kakav i mi danas znamo. Mogli bi smo to protumaciti kao evro-azijski kontinent kojem je Himalaya vise-manje u sredini, a juzno od nje Indija.

Kasniji indijski astrolozi (nevezano jesu li bili hinduisti, budisti ili muslimani) su se stalno prepirali je li Zemlja okrugla ili ravna ploca. No, to nema nikakve veze s budizmom u uzem smislu rijeci, nego vise s naucnim prijeporima kakve nalazimo i na Zapadu u doba od Antike do Srednjeg vijeka. Valja primjetiti da su u Indiji stariji, anticki izvori bili skloniji tome da je Zemlja okrugla, dok je u Srednjem vijeku preovladalo misljenje da je Zemlja ravna. Mozda je to zbog opceg nazadovanja nauke u to doba u cijelom svijetu pa i u Indiji.

Pokusat cu se osvrnuti samo na ovaj dio o Buddhi, jer je ovo ipak tema o budizmu. Ne znaci da ne mozemo pricati i o starozavjetnim prorcanstvima. Posebno u odnosu na budizam, ali kao sto vec ranije rekoh... mene to niti zanima, niti vidim da su se ta prorocanstva ikada ostvarila. Iskreno zalim sve dobronamjerne ali naivne ljude koji trose svoj dragocjeni zivot na odgonetavanje i ocekivanje ispunjanja tih prorcanstava (ne samo vjerskih, nego i Nostradamusovih, kremanskih, mayanskih, baba Vanginih... nikada nista od svega toga, cisto zamajavanje i gubljenje vremena).

Sto se tice Buddhe i zemljopisa, on je tvrdio da postoji veliko svjetsko kopno opasano sa svih strana oceanom, ogromno ostrvo, u cijem je sredistu Himalaya, a Indija predstavlja juzni dio tog ogromnog kontinenta. Nista vise nije o zemljopisu rekao. Ovo je razmjerno tocan, mada vrlo opcenit opis svijeta kakav i mi danas znamo. Mogli bi smo to protumaciti kao evro-azijski kontinent kojem je Himalaya vise-manje u sredini, a juzno od nje Indija.

Kasniji indijski astrolozi (nevezano jesu li bili hinduisti, budisti ili muslimani) su se stalno prepirali je li Zemlja okrugla ili ravna ploca. No, to nema nikakve veze s budizmom u uzem smislu rijeci, nego vise s naucnim prijeporima kakve nalazimo i na Zapadu u doba od Antike do Srednjeg vijeka. Valja primjetiti da su u Indiji stariji, anticki izvori bili skloniji tome da je Zemlja okrugla, dok je u Srednjem vijeku preovladalo misljenje da je Zemlja ravna. Mozda je to zbog opceg nazadovanja nauke u to doba u cijelom svijetu pa i u Indiji.

Dragi moj Fazlija,
Sto se tice Biblijskih prorocanstava bilo ih je pregrst i sva su se obistinila do tancina.
Evo ti samo primer prorocanstva o dolasku Hrista i da ce biti ubijen itd itd...
Sto se tice Biblijske preciznosti istorije,geografije ,nauke izuzetno je precizna u onome sta govori.
Naprimer vec na prvoj strani se vidi osnovni zakon Biologije. Svi se razmnozavamo u okviru svojih VRSTA.
Istorijski datumi su takodje veoma precizni,geografski lokaliteti sve da bi ljudi saznali pravu istinu.

Sto se tice samog Bude i budizma ,prvo sto si rekao je veoma zbunjujuce,a to je da je znao samo za Indiju,Himalaje i okean.
U Budizmu,ne znam kolko ga detaljno poznajes pise dosta intrigantnih i zbunjujucih misli.
Kao prva je da mu je majka zatrudnela od velikog belog slona -Boga,
Ajd sto je tako zatrudnela,ali mali princ nije izasao iz nje kao beba vec odrastao covek i to Savrsen u svemu...
Ali jednog dana kada je video mrtvog coveka ,zaprepastio se i krenuo da istrazuje da on savrsen nadje put ka savrsenosti...
Jel to tacno tako ili pise druugacije?

Sto se tice Biblijskih prorocanstava bilo ih je pregrst i sva su se obistinila do tancina.
Evo ti samo primer prorocanstva o dolasku Hrista i da ce biti ubijen itd itd...
Sto se tice Biblijske preciznosti istorije,geografije ,nauke izuzetno je precizna u onome sta govori.
Naprimer vec na prvoj strani se vidi osnovni zakon Biologije. Svi se razmnozavamo u okviru svojih VRSTA.
Istorijski datumi su takodje veoma precizni,geografski lokaliteti sve da bi ljudi saznali pravu istinu.

Ako je tako, jako mi je drago zbog toga!

Sto se tice samog Bude i budizma ,prvo sto si rekao je veoma zbunjujuce,a to je da je znao samo za Indiju,Himalaje i okean.

Spominjao je imenom Grke i ostale barbarske narode (nejasno na koga je pored Grka tocno mislio, pretpostavljvljam da je barem poznavao Perzijance), sto je dokaz da su Indijci i Grci bili u doticaju vec u 5 st. pr. N.e.

Kao prva je da mu je majka zatrudnela od velikog belog slona -Boga,

Ne bih rekao da se spominje da bi mu otac bio veliki bijeli slon. Nego da je njegova majka, kada je zatrudnjela (s njegovim ocem, naravno) sanjala da joj je u utrobu usao veliki bijeli slon. Mislim, zene svasta znaju sanjati, ne treba tome pridavati toliko paznje. Moja isto svasta sanja pa mi ujutro prica.

Ajd sto je tako zatrudnela,ali mali princ nije izasao iz nje kao beba vec odrastao covek i to Savrsen u svemu...

Da, to si potpuno u pravu. To se smatra mitoloskim bajkama. To sigurno nije istinito. Gdje bi novorodjence moglo odmah da hoda, to su budalastine.

Ali jednog dana kada je video mrtvog coveka ,zaprepastio se i krenuo da istrazuje da on savrsen nadje put ka savrsenosti...
Jel to tacno tako ili pise druugacije?

Po tradiciji, kada se Buddha rodio, mudraci su njegovom ocu prorekli da ce djecak biti ili veliki vladar ili veliki svetac. Da bi ga usmjerio prema tome da bude veliki vladar, a ne svetac, otac ga je u djetinjstvu i mladosti okruzio sa zivotnim radostima i uzicima, trenirao ga za vojne i vladarske vjestine, izgradio mu 3 palace u kojima je zivio okruzen plesacicama i sl. No jednog dana se mladi Buddha iskrao i otisao sa svojim kocijasem da potajno promotri svijet izvan palace. Tamo je vidio zenu koja radja, starca, bolesnika, pogrebnu povorku koja je nosila mrtvaca i na koncu isposnika koji je izgledao sretan i bezbrizan. Kaze se da ga je to potaklo na razmisljanje o prolaznosti zivota.

Ako je tako, jako mi je drago zbog toga!

Spominjao je imenom Grke i ostale barbarske narode (nejasno na koga je pored Grka tocno mislio, pretpostavljvljam da je barem poznavao Perzijance), sto je dokaz da su Indijci i Grci bili u doticaju vec u 5 st. pr. N.e.

Ne bih rekao da se spominje da bi mu otac bio veliki bijeli slon. Nego da je njegova majka, kada je zatrudnjela (s njegovim ocem, naravno) sanjala da joj je u utrobu usao veliki bijeli slon. Mislim, zene svasta znaju sanjati, ne treba tome pridavati toliko paznje. Moja isto svasta sanja pa mi ujutro prica.

Tako sam procitao,postavicu sve zajedno na dno.

Da, to si potpuno u pravu. To se smatra mitoloskim bajkama. To sigurno nije istinito. Gdje bi novorodjence moglo odmah da hoda, to su budalastine.

Eto i to sam procitao i slazemo se u potpunosti,ali budisti to izricito spominju da je tacno...

Po tradiciji, kada se Buddha rodio, mudraci su njegovom ocu prorekli da ce djecak biti ili veliki vladar ili veliki svetac. Da bi ga usmjerio prema tome da bude veliki vladar, a ne svetac, otac ga je u djetinjstvu i mladosti okruzio sa zivotnim radostima i uzicima, trenirao ga za vojne i vladarske vjestine, izgradio mu 3 palace u kojima je zivio okruzen plesacicama i sl. No jednog dana se mladi Buddha iskrao i otisao sa svojim kocijasem da potajno promotri svijet izvan palace. Tamo je vidio zenu koja radja, starca, bolesnika, pogrebnu povorku koja je nosila mrtvaca i na koncu isposnika koji je izgledao sretan i bezbrizan. Kaze se da ga je to potaklo na razmisljanje o prolaznosti zivota.

Buda je rodjen kao princ ,otac mu je bio kralj,a majka kraljica....
ali evo nesto najkrace
BUDIZAM-Potraga za prosvetlenjem bez Boga
Ko je Buda,kad se rodio i kako?
Iz izvestaja "Jatake"dela pali kanona i iz Buda -charite,sanskritskog teksta o Budinom zivotu koji datira iz drugog veka nase ere
".....Tada se buduci Buda preobrazio u kasnog belog slona....tri puta je obisao oko majcinog lezaja,te je prodiruci u njen desni bok,izgledao kao da ulazi u njenu utrobu.Tako se zbilo zacece za vreme proslave letnjeg suncostaja......svih se desethiljada svetova iznenada potreslo,zadrhtalo i uzdrmalo......u svim su se PAKLIMA UGASILE VATRE....bolesti su isceznule medju ljudima...,Rodila je dok se stojeci drzala za granu.Izasao je iz majkcine utrobe poput propovednika.....neumrljan necistocom majcine utrobe.Cim je rodjen obema nogama cvrsto staje na tlo....uzvikuje neuporedivim glasom."Na celom svetu ja sam vrhovni,najbolji i najznacajniji,ovo je moje poslednje rodjenje;nikad vise necu biti rodjen.
Smatra se da je rodjen u 6 veku p.n.e.na SEVERU Indije.,a najopsirniji kanonski tekstovi su zapisani na drevnom indijskom jeziku "pali".nakon njegove smrti,ucenje o njemu koje je bilo identifikovano kao autenticno bilo je povereno PAMCENJU UCENIKA,a ne zapisivanju.Prvi tekstovi o njemu bili su objavljeni tek u 1 veku p.n.e.
Sta reci o izvestaju Budinog zaceca i rodjenja.Koliko je realan procenite sami.postoji cak i kameni reljef(slika)u Pakistanu koja prikazuje buduceg Budu kao slona kako ulazi u desni bok kraljice Maye da bi je oplodio.

PROSVETLENJE-kako se zbilo?
Kad je prvi put video mrtvog coveka,poceo je da razmislja o zivotu,a kad je video jednog "svetog" coveka koji se povukao od sveta da trazi istinu,to ubrzo radi on.Tako se Sidarta Gotoma povukao iz kraljevskog dvora svog oca kralja Suddhodana i 6 godina trazi odgovore na svoja pitanja od hindu ucitelja i gurua ,ali bezuspesno.Izvestaj kaze da je ziveo u meditaciji,postu,jogi i ekstremnom samoodricanju,ali ipak nije nasao dusevni mir ili PROSVETLJENJE.(pre je vodio zivot samougadjanja,ozenio se u 16.godini).Sada prihvata srednji put. Dosao je do zakljucka da odgovor treba traziti U SVOJOJ VLASTITOJ SVESNOSTI,seo je da meditira p[od indijskom smokvom.Odupiruci se napadima zlog duha Mare,ostao
je postojan u meditaciji 4 nedelje (neki kazu 7.)SVE DOK NIJE NADRASTAO SVOJU SPOZNAJU I RAZUMEVANJE I POSTIGAO P R O S V E T L E N J E. Time je izrazeno budistickom terminologijom,Gautama Sidarta postao BUDA-Probudjeni,ili Prosvetljeni.Postigao je krajnji cilj NIRVANU,stanje savrsenog mira i prosvetljenja,slobodno od zelja i patnji.Tada pocinje da poucava druge svojoj novotkrivenoj istini,svojoj "DHARMI".Njegova PRVA PROPOVED,MOZDA I NAJVAZNIJA bila je u Benaresu petorici ucenika ili MONAHA.Propovedao im je da moraju ici srednjim putem i da moraju razumeti 4 plemenite istine i to Svako postojanje je patnja,Patnja dolazi od zelje.Ugasiti zelju znaci kraj patnje i 4>Gasenje se postize sledjenjem Osmostrukog puta,kontrolom svog vladanja,razmislanja i uverenja.
OVA propoved predstavlja bit Prosvetljenja i smatra se SUSTINOM BUDINOG UCENJA.Gautama nije tvrdio da je ova propoved bila bozanski nadahnuta,nego je zaslugu pripisao sebi.(otkriveno od Tathagate(onaj koji je dosao da poucava)).Kaze se da je na samrtnickoj poseti rekao svojim ucenicima:"SPASENJE TRAZITE JEDINO U ISTINI,NE OCKUJTE POMOC NI OD KOGA DRUGOG,OSIM OD SEBE SAMIH".
nije tesko razumeti zasto je ovo ucenje vrlo brzo prihvaceno u indiji tog vremena.Osudilo je pohlepne obicaje hinduizma,svestenicke kaste brahmana,isto takoaskezu jaina i drugih mistickih grupa.Ukinulo je mirijade bogova i boginja,tezak kastinski sistem.Ukratko obecavalo je oslobodjenje svakome ko je bio voljan slediti Budin put.

SIRENJE BUDIZMA POCINJE
Nakon sto su prihvatili Budino ucenje onih prvih 5 ucenika nazvani su prvim monaskim redom "SANGHOM"
Tako su kompletirana TRI DRAGULJA :BUDDHA, DHARMA i SANGHA( na koga vas ovo poseca?)koja su trebala pomagati ljudima da stupe na put prosvetljenja.
Tek u 3 veku p.n.e (200g nakon Budine smrti),javlja se najznacajniji branitelj Budizma.Bio je to CAR ASOKA koji je vecinu Indije doveo pod svoju vlast.Prigrlio je Budizam i dao mu drzavnu podrsku, i pocinje da salje budisticke misionare u svet.Zato ga neki smatraju i drugim osnivacem Budizma.Sirio se na srilanku,Burmu,tibet,kinu,koreju i japan.Na Tibetu se pomesao sa lokalnim verovanjem,te je nastupio kao LAMAIZAM.Do 6.veka se ukorenio na dalekom istoku i jugoistocnoj aziji,ali u indiji se polako gasio.,da bi do 13.veka u indiji ,zemljisvog porekla prakticno nestao.Velike probleme je imao u kini u 20.veku.
Iako se o budizmu obicava govoriti kao o jednoj religiji,on je ustvari podeljen na nekoliko skola mislenja,a ove na druge podgrupe.Svaka skola na svoj nacin tumaci Budinu prirodu i njegova ucenja,pa zato svaka ima svoje vlastite doktrine,obicaje i knjige.Glavne su: skola THERAVADA(put starih)u Sri Lanki,burmi,Tajland,Kampucija i Laosu.,MAHAYANA u kini,koreji ,vijetnamu i japanu,ZenBudizam u kini i LAMAIZAM na tibetu(ovaj oblik naglasava rituale,molitvu,magiju i spiritizam).Ove glavne struje su podeljene dalje na mnoge podgrupe.

Zakljucak:
Premda je Budizam u velikoj meri oslobodio ljude okova hinduizma,njegove su temeljne ideje jos uvek nasledje hinduistickog ucenja KARME I SAMSARE.Budina ucenja se usredsredjuju da celo covecanstvo putuje od zivota do zivota kroz nebrojana radjanja -SAMSARA i da ispasta posledice svojih proslih i sadasnjih dela-KARMA.
Ipak neki se pitaju.
Kakav dokaz postoji da su sve patnje rezultat covekovih dela iz predhodnog zivota?I cime se zapravo dokazuje da uopste postoji neki prosli zivot?(Vecina Budista na dalkom istoku veruje u transmigracije besmrtne duse,kao i u pakao).Za razliku od njih U bibliji pise Plata za greh je smrt.Cak i ljudski sudovi kazu da se ni za koji zlocin covek ne treba kazniti dva puta.OSI TOGA KAKO SE COVEK KOJI NEMA SPOZNAJU O SVOJIM PROSLIM DELIMA ZA KOJ BIVA KAZNJEN MOZE POKAJATI I POPRAVITI.Da li bi to bilo pravedno,a kao drugoJe li to u skladu sa milosrdjem za koje se kaze da je druga Budina najistaknutija osobina?ZATIm Kako osoba koja u trenutku nsvog zaceca nasledi po 50% gena od oba roditelja,moze biti 100% ista poput nekog iz predhodnog zivota? A sta je sa nirvanom? Budisticki terminima govoreci spasenje oslobadjanjem od zakona karme i samsare.Kaze se da je nju moguce jedino doziveti,a nemoguce opisati ili objasniti.Neki kazu da je nirvana prestanak svih zudnji ,tj zelja kao sto su bol,mrznaj,ljubav,stanje vecnog mira,spokoja i nepromenjivosti.U osnovi se kaze prestanak individualnog postojanja.Dostizanje nirvane se sada smatra nerealnom ambicijom i meditacija se retko praktikuje.A Buda koji je govorio da nema Boga,niti je govorio za sebe da je Bog ,sada ima bezbroj kipova i hramova gde ga ljudi obozavaju kao Boga.,sto je idolopoklonstvo o kome nas uci Biblija.
Nadalje Budizam nije resio nijedan zivotni problem,niti dao odgovor na pitanje odkud smo dosli,zasto smo ovde i kakva je buducnost coveka i zemlje?a sama nauka.setimo se kako se samo rodio.Za razliku od hinduizma ,otisao je u drugu krajnost.Zanemaro je Boga stvoritelja cijom voljom sve postoji i deluje (dela apostolska.17:24,25)

Hm, puno si pitanja otvorio ovim prenosom teksta s nekog krscanskog sajta. Mogao bih na dio ovdje otvorenih pitanja odgovoriti usporedbom s krscanstvom i drugim religijama. I medju krscanima postoje oni koji doslovno vjeruju da je Krist bezgresno zacet, da je sletio golub, a drugi da je to samo metafora ili bajka koja je dodana u predaju, samo da bi se pojacao dojam na vjernike. Isto u Kristovom ucenju ima dosta vaznih duhovnih ucenja, koja su cesto pomijesana s natruhama praznovjerja.

Drugu stvar koju bih mogao reci, jeste da svi ovi koji pisu ovakva ucena pojasnjenja budizma, ocito jako puno znaju o budizmu pa nema potrebe da ja tu ista pojasnjavam, tumacim, pobijam...

Mene više zanima život budističkih monaha, kao i neka čuda unutar te religije.
@Fazlija Ako bi mogao malo na tu temu? 😁

Pa nista posebno, rekao bih... ljudi zive po tim samostanima, meditiraju, slijede pravila monaske discipline.

Raskoli unutar budizma su se desavali upravo zbog monaske discipline. Prvi raskol izmedju skupine koja se nazivala maha-samghika (velika zajednica) i sthaviravada (ucenja starih) je bila u vezi toga sto su maha-samghike pocele da primaju novac, jedu iza podneva, piju blago fermentirane napitke koje je Buddha (zajedno sa svakim alkoholom) strogo zabranio, kupuju hranu umjesto da je prose itd.

Danasnja skola theravada (ucenje starih, nastala od sthaviravada) pokusava slijediti onu izravnu disciplinu koju je uspostavio Buddha. Mada niti oni je ne slijede, nego samo njezina najortodoksnija linija koja se naziva - sumska skola. Njihovi monasi ne primaju novac u ruke, ne jedu iza podneva, iskljucivo prosijace hranu i sl. Vecina theravade je ublazila pravila, a posebno redovnici mahayana i vajrayana budizma.

Evo par snimki kako zive monasi u slovenskom budistickom samostanu Samanadipa pored Trebnja:

https://www.youtube.com/watch?v=snR7b4-6czQ

https://www.youtube.com/watch?v=VOxyDLxFLyY

Nego Fazlija, zašto se i ti nisi prijavio da budeš monah u ovom samostanu u Sloveniji....ili nisi mogao izdržati bez žene बाइबिल

Nego Fazlija, zašto se i ti nisi prijavio da budeš monah u ovom samostanu u Sloveniji....ili nisi mogao izdržati bez žene बाइबिल

Ha da, nisam nikada htio da budem monah. Ne mogu bez zene, sta ces. Nije to za svakoga. Udisem, izdisem. Jedem, serem. Pijem, pisam. Spavam, budim se. Nisam nikada razumio zasto bih jedan nagon morao susprezati. Tako da to nije za mene.

Hm, puno si pitanja otvorio ovim prenosom teksta s nekog krscanskog sajta. Mogao bih na dio ovdje otvorenih pitanja odgovoriti usporedbom s krscanstvom i drugim religijama. I medju krscanima postoje oni koji doslovno vjeruju da je Krist bezgresno zacet, da je sletio golub, a drugi da je to samo metafora ili bajka koja je dodana u predaju, samo da bi se pojacao dojam na vjernike. Isto u Kristovom ucenju ima dosta vaznih duhovnih ucenja, koja su cesto pomijesana s natruhama praznovjerja.

Drugu stvar koju bih mogao reci, jeste da svi ovi koji pisu ovakva ucena pojasnjenja budizma, ocito jako puno znaju o budizmu pa nema potrebe da ja tu ista pojasnjavam, tumacim, pobijam...

Pokusao sam da ti prvo ukazem na neke bitne stvari pitanjima i podpitanjima,
a ovo zadnje sam pisao na drugom sajtu pre nekih 10 godina i samo zato jer je temeljno,iskopirao sam ga ovde.
Jedino sto nisam dodao jesu slike trojednog bude,odnosno trojstva bude, 3 bude u jednom kao sto to cine u ovom takozvanom hriscanstvu,ali pretpostavljam da si vec vise puta video te slike budinih trojstava...
Posto je ovo tema o budizmu,pricamo o njemu,a u vezi hriscanstva ili islama imaju druge tematske celine.
Dakle u budizmu ima previse otvorenih pitanja bez odgovora .Razmisli malo o njima pa barem sebi daj pravi odgovor kao u nekom od prethodnih postova kad si priznao nelogicnosti budizma (ne znam tacno koji post).
Post #23

Pozdrav

Jedino sto nisam dodao jesu slike trojednog bude,odnosno trojstva bude, 3 bude u jednom kao sto to cine u ovom takozvanom hriscanstvu,ali pretpostavljam da si vec vise puta video te slike budinih trojstava...

Moram priznati da nisam. Ne znam na sto tocno mislis, o kakvim je trojstvima rijec. Osim toga, Buda (ili tocnije Buddha) se pise velikim slovom, jer je to licno ime.

Dakle u budizmu ima previse otvorenih pitanja bez odgovora .

Naravno da ima, kao i u svakoj drugoj religiji. Ako te ta pitanja zanimaju, mozemo o tome razgovarati.

Razmisli malo o njima pa barem sebi daj pravi odgovor kao u nekom od prethodnih postova kad si priznao nelogicnosti budizma (ne znam tacno koji post). Post #23

Ova tema ne sluzi za to da ja malo razmislim, jer ja mogu malo razmisliti i bez ovog foruma. Forumska tema sluzi da ljudi razgovaraju o budizmu.

Konkretno, ne vidim tocno gdje je nastao problem u nasem razgovoru na temu budizma. Tvrdio si da je praznovjerje onaj dio budistickog vjerovanja da je mali Buddha, cim se rodio, mogao hodati i drzati ljudima govore. Ja sam se slozio s tobom. I ja vjerujem da je to praznovjerje i naknadna mitologija koju su dodali, dobronamjerni ali naivni ljudi, u izvorno Buddhino ucenje (jednako kao i bajke o Kristovom bezgresnom zacecu i sl.).

Osim toga, ta konkretno scena nije uopce iz budistickog Kanona, nego iz djela Buddha-carita (Buddhin zivotopis) koje je napisao Ashvaghosha dobrih 600 godina nakon Buddhinog zivota. On je taj dobronamjeran ali naivan covjek koji je dopisivao mitoloske budalastine u Buddhin zivotopis, ali naravno i mnogi drugi prije i poslje njega... posve jednako kao i u krscanstvu.

Kada se sve uzme u obzir, koliko se meni cini, ovaj razgovor za sada ide sasvim dobro, uglavnom se slazemo oko svega. Za sve sto tvrdis, ja jos navodim i izvore.

Pozdrav i tebi! Navrati ponekad na temu o budizmu da nastavimo pricati. Vidis da se u svemu slazemo.

Moram priznati da nisam. Ne znam na sto tocno mislis, o kakvim je trojstvima rijec. Osim toga, Buda (ili tocnije Buddha) se pise velikim slovom, jer je to licno ime.

Naravno da ima, kao i u svakoj drugoj religiji. Ako te ta pitanja zanimaju, mozemo o tome razgovarati.

Ova tema ne sluzi za to da ja malo razmislim, jer ja mogu malo razmisliti i bez ovog foruma. Forumska tema sluzi da ljudi razgovaraju o budizmu.

Konkretno, ne vidim tocno gdje je nastao problem u nasem razgovoru na temu budizma. Tvrdio si da je praznovjerje onaj dio budistickog vjerovanja da je mali Buddha, cim se rodio, mogao hodati i drzati ljudima govore. Ja sam se slozio s tobom. I ja vjerujem da je to praznovjerje i naknadna mitologija koju su dodali, dobronamjerni ali naivni ljudi, u izvorno Buddhino ucenje (jednako kao i bajke o Kristovom bezgresnom zacecu i sl.).

Osim toga, ta konkretno scena nije uopce iz budistickog Kanona, nego iz djela Buddha-carita (Buddhin zivotopis) koje je napisao Ashvaghosha dobrih 600 godina nakon Buddhinog zivota. On je taj dobronamjeran ali naivan covjek koji je dopisivao mitoloske budalastine u Buddhin zivotopis, ali naravno i mnogi drugi prije i poslje njega... posve jednako kao i u krscanstvu.

Kada se sve uzme u obzir, koliko se meni cini, ovaj razgovor za sada ide sasvim dobro, uglavnom se slazemo oko svega. Za sve sto tvrdis, ja jos navodim i izvore.

Pozdrav i tebi! Navrati ponekad na temu o budizmu da nastavimo pricati. Vidis da se u svemu slazemo.

Slike Budinih trojstava kao i jos nekih drugih mogu se videti klikom na
slike trojstava Bude i drugih
a evo samo jedne slike,
Da li je normalno da se daju ogromne pare za izgradnju tih kipova i hodocasca ka njima i upucivanju molitvi tim kipovima,jeste samo jedno od bezbroj pitanja.

Prilozi

• Budizam Trojstva asuka-nara-era-Buddha-triad-sansonzou-stone-Ishiidera-late_7c-Photo-Ogawa-Kou...jpg
    Budizam Trojstva asuka-nara-era-Buddha-triad-sansonzou-stone-Ishiidera-late_7c-Photo-Ogawa-Kou...jpg
    113.7 KB · Pogledi: 21
Isao sam sada malo istrazivati sta uopce znaci to budisticko trojstvo i najdjoh da je to koncept u mahayana budizmu. Oni vjeruju u trostruko Buddhino tijelo ili bolje reci u trostruku Buddhinu prirodu:

Nirmana-kaya: Buddhino ljudsko i prolazno tijelo

Sambhoga-kaya: Buddhino kozmicko tijelo beskonacnog blazenstva i uzivanja

Dharma-kaya: Buddhino tijelo konacne stvarnosti

Da mahayana buddhizam vjeruje u ove 3 razine stvarnosti sam znao, ali nisam znao da ponekad to i prikazuju kao neko trojstvo. Zato ti bas hvala sto si mi na to skrenuo paznju. Korisno je nesto novo nauciti.

Da li je normalno da se daju ogromne pare za izgradnju tih kipova i hodocasca

Ha sta da kazem? I jeste i nije.

Ja licno ne vjerujem u te budalsatine i praznovjerja. Buddha je bio protiv toga da se prave njegovi kipovi. To je izraz duhovnog neznanja.

A opet, kulturoloski gledano, u svim svjetskim religijama ljudi koji robuju neznanju prave kipove i svetista, hramove i sl. Nije po tome budizam nista posebno razlicit od drugih religija.

ka njima i upucivanju molitvi tim kipovima, jeste samo jedno od bezbroj pitanja.

Sigurno ima ljudi u budizmu, posve jednako kao i u krscanstvu, koji vjeruju da ako se pomole u velikom hramu ili velikoj katedrali, da ce ta molitva biti bolje uslisana od Buddhe ili Isusa, posve svejedno, nego da se pomole na nekom obicnom mjestu.

No, koliko se ja sjecam Biblije, Isus je rekao posve suprotno. Da se pomolimo u tajnosti u svojoj sobi iza zatvorenih vrata da nas nitko ne vidi, a ne pred svima. A Buddha je potpuno odbacio molitvu kao beskorisnu i naucavao da ona nicemu ne sluzi. Mada se danas sigurno milioni budista mole Buddhi. To je vec samo po sebi znak da su neobrazovani, da ne znaju osnovne stvari o Buddhinom ucenju i da robuju onome sto bi i on nazvao neznanjem.

S druge strane, veliki broj krscana ili budista, cak i u svojem domu i izvan velikog hrama, mole se pred slikom ili kipom Buddhe ili Isusa. Po ucenju budizma i to je beskorisno i zalosno neznanje. Mada sam posve siguran da najveci broj tih krscana ili budista ne vjeruju da je doista taj kip ili slika sam Isus ili Buddha. Vise kao neki njihov simbolicni prikaz.

A zasto je tebe to toliko pogodilo, ta budisticka trojstva i kipovi? Pa to imas i kod nas u svakoj pravoslavnoj i katolickoj crkvi. Ne moras da ides u Kinu i trazis mahayanska trojstva gdje im se ljudi mole. To mozes naci i mnogo blize gdje se i kod nas vjernici mole svetom Trojstvu.

Isao sam sada malo istrazivati sta uopce znaci to budisticko trojstvo i najdjoh da je to koncept u mahayana budizmu. Oni vjeruju u trostruko Buddhino tijelo ili bolje reci u trostruku Buddhinu prirodu:

Nirmana-kaya: Buddhino ljudsko i prolazno tijelo

Sambhoga-kaya: Buddhino kozmicko tijelo beskonacnog blazenstva i uzivanja

Dharma-kaya: Buddhino tijelo konacne stvarnosti

Da mahayana buddhizam vjeruje u ove 3 razine stvarnosti sam znao, ali nisam znao da ponekad to i prikazuju kao neko trojstvo. Zato ti bas hvala sto si mi na to skrenuo paznju. Korisno je nesto novo nauciti.

Odlicno,uvek

Ha sta da kazem? I jeste i nije.

Ja licno ne vjerujem u te budalsatine i praznovjerja. Buddha je bio protiv toga da se prave njegovi kipovi. To je izraz duhovnog neznanja.

A opet, kulturoloski gledano, u svim svjetskim religijama ljudi koji robuju neznanju prave kipove i svetista, hramove i sl. Nije po tome budizam nista posebno razlicit od drugih religija.

Sigurno ima ljudi u budizmu, posve jednako kao i u krscanstvu, koji vjeruju da ako se pomole u velikom hramu ili velikoj katedrali, da ce ta molitva biti bolje uslisana od Buddhe ili Isusa, posve svejedno, nego da se pomole na nekom obicnom mjestu.

No, koliko se ja sjecam Biblije, Isus je rekao posve suprotno. Da se pomolimo u tajnosti u svojoj sobi iza zatvorenih vrata da nas nitko ne vidi, a ne pred svima. A Buddha je potpuno odbacio molitvu kao beskorisnu i naucavao da ona nicemu ne sluzi. Mada se danas sigurno milioni budista mole Buddhi. To je vec samo po sebi znak da su neobrazovani, da ne znaju osnovne stvari o Buddhinom ucenju i da robuju onome sto bi i on nazvao neznanjem.

S druge strane, veliki broj krscana ili budista, cak i u svojem domu i izvan velikog hrama, mole se pred slikom ili kipom Buddhe ili Isusa. Po ucenju budizma i to je beskorisno i zalosno neznanje. Mada sam posve siguran da najveci broj tih krscana ili budista ne vjeruju da je doista taj kip ili slika sam Isus ili Buddha. Vise kao neki njihov simbolicni prikaz.

A zasto je tebe to toliko pogodilo, ta budisticka trojstva i kipovi? Pa to imas i kod nas u svakoj pravoslavnoj i katolickoj crkvi. Ne moras da ides u Kinu i trazis mahayanska trojstva gdje im se ljudi mole. To mozes naci i mnogo blize gdje se i kod nas vjernici mole svetom Trojstvu.

Najkrace receno,nista sto postoji ne moze da nastane samo od sebe.
Sve je isuvise precizno definisano o bilo cemu sto je stvoreno ,tako da nema ni promila mogocnosti slucajnog nastanka bilo cega.
Jedan obican ekser ne moze da nastane sam od sebe ni za milijarde godina,nikakvom evolucijom.
Bog je taj koji je sve stvorio sa svrhom i po svojim zakonima koji i dan danas vladaju.
Druga je stvar sto ljudi rade sve suprotno.
Eto naprimer u Boga koji je stvorio Adama i Evu veruju i Jevreji,i Muslimani i Hriscani,a mrze se ne samo medjusobno ,vec i sami medju sobom,svako protiv svakoga.I svi su mu izbacili ime.I Jevreji i Muslimani i Hriscani.
A kad su mu izbacili ime ,onda su mu i celokupnu nauku preokrenuli naopacke.
I naravno iz varvarskih religija su uveli nauke o trojstvima,kipovima i ostalim praznoverjima.
Danas 90% ljudi su samo na papiru njihovi vernici i to samo radi tradicije i pomodarstva.
Tako da naprimer danas ovi sto se nazivaju Hriscanima ,nemaju ni slovo H od Hriscanstva...

Nisam posve siguran u to. Mislim da su to samo razliciti pristupi duhovnosti koji se s vremenom razvijaju.

Nisam posve siguran u to. Mislim da su to samo razliciti pristupi duhovnosti koji se s vremenom razvijaju.

Kad ti se pokvari masina za kosenje,hoces li zauzeti budisticki polozaj i meditacijom popraviti kosacicu,ili ces je sam popraviti ili odneti u servis?

Kad ti se pokvari masina za kosenje,hoces li zauzeti budisticki polozaj i meditacijom popraviti kosacicu,ili ces je sam popraviti ili odneti u servis?

Kada ti se pokvari masina za kosenje trave tzv. kosacica, hoces li kleknuti i moliti se Bogu da ti je popravi, ili ces je popraviti ako mozes sam, a ako ne mozes, odnijeti je u servis?

Kada ti se pokvari masina za kosenje trave tzv. kosacica, hoces li kleknuti i moliti se Bogu da ti je popravi, ili ces je popraviti ako mozes sam, a ako ne mozes, odnijeti je u servis?

Ja cu gledati da je sam popravim,pa ako ne znam trazicu pomoc od onoga ko zna.
Tako nas i Biblija uci.
Kol. 2
8 Braćo! Čuvajte se da vas ko ne zarobi filozofijom i praznom prevarom, po kazivanju čovečijem, po nauci sveta, a ne po Hristu.

Nazad
Vrh