Pratite video ispod kako biste vidjeli kako instalirati našu stranicu kao web aplikaciju na početni zaslon.
Bilješka: Ova značajka možda nije dostupna u nekim preglednicima.
Sta je Buda rekao za Zemlju ?,kakvog je oblika i slicno?po pitanju danasnjeg znanja da se slaze sa tim zapisima?
Pokusat cu se osvrnuti samo na ovaj dio o Buddhi, jer je ovo ipak tema o budizmu. Ne znaci da ne mozemo pricati i o starozavjetnim prorcanstvima. Posebno u odnosu na budizam, ali kao sto vec ranije rekoh... mene to niti zanima, niti vidim da su se ta prorocanstva ikada ostvarila. Iskreno zalim sve dobronamjerne ali naivne ljude koji trose svoj dragocjeni zivot na odgonetavanje i ocekivanje ispunjanja tih prorcanstava (ne samo vjerskih, nego i Nostradamusovih, kremanskih, mayanskih, baba Vanginih... nikada nista od svega toga, cisto zamajavanje i gubljenje vremena).
Sto se tice Buddhe i zemljopisa, on je tvrdio da postoji veliko svjetsko kopno opasano sa svih strana oceanom, ogromno ostrvo, u cijem je sredistu Himalaya, a Indija predstavlja juzni dio tog ogromnog kontinenta. Nista vise nije o zemljopisu rekao. Ovo je razmjerno tocan, mada vrlo opcenit opis svijeta kakav i mi danas znamo. Mogli bi smo to protumaciti kao evro-azijski kontinent kojem je Himalaya vise-manje u sredini, a juzno od nje Indija.
Kasniji indijski astrolozi (nevezano jesu li bili hinduisti, budisti ili muslimani) su se stalno prepirali je li Zemlja okrugla ili ravna ploca. No, to nema nikakve veze s budizmom u uzem smislu rijeci, nego vise s naucnim prijeporima kakve nalazimo i na Zapadu u doba od Antike do Srednjeg vijeka. Valja primjetiti da su u Indiji stariji, anticki izvori bili skloniji tome da je Zemlja okrugla, dok je u Srednjem vijeku preovladalo misljenje da je Zemlja ravna. Mozda je to zbog opceg nazadovanja nauke u to doba u cijelom svijetu pa i u Indiji.
Sto se tice Biblijskih prorocanstava bilo ih je pregrst i sva su se obistinila do tancina.
Evo ti samo primer prorocanstva o dolasku Hrista i da ce biti ubijen itd itd...
Sto se tice Biblijske preciznosti istorije,geografije ,nauke izuzetno je precizna u onome sta govori.
Naprimer vec na prvoj strani se vidi osnovni zakon Biologije. Svi se razmnozavamo u okviru svojih VRSTA.
Istorijski datumi su takodje veoma precizni,geografski lokaliteti sve da bi ljudi saznali pravu istinu.
Sto se tice samog Bude i budizma ,prvo sto si rekao je veoma zbunjujuce,a to je da je znao samo za Indiju,Himalaje i okean.
Kao prva je da mu je majka zatrudnela od velikog belog slona -Boga,
Ajd sto je tako zatrudnela,ali mali princ nije izasao iz nje kao beba vec odrastao covek i to Savrsen u svemu...
Ali jednog dana kada je video mrtvog coveka ,zaprepastio se i krenuo da istrazuje da on savrsen nadje put ka savrsenosti...
Jel to tacno tako ili pise druugacije?
Ako je tako, jako mi je drago zbog toga!
Spominjao je imenom Grke i ostale barbarske narode (nejasno na koga je pored Grka tocno mislio, pretpostavljvljam da je barem poznavao Perzijance), sto je dokaz da su Indijci i Grci bili u doticaju vec u 5 st. pr. N.e.
Ne bih rekao da se spominje da bi mu otac bio veliki bijeli slon. Nego da je njegova majka, kada je zatrudnjela (s njegovim ocem, naravno) sanjala da joj je u utrobu usao veliki bijeli slon. Mislim, zene svasta znaju sanjati, ne treba tome pridavati toliko paznje. Moja isto svasta sanja pa mi ujutro prica.
Da, to si potpuno u pravu. To se smatra mitoloskim bajkama. To sigurno nije istinito. Gdje bi novorodjence moglo odmah da hoda, to su budalastine.
Po tradiciji, kada se Buddha rodio, mudraci su njegovom ocu prorekli da ce djecak biti ili veliki vladar ili veliki svetac. Da bi ga usmjerio prema tome da bude veliki vladar, a ne svetac, otac ga je u djetinjstvu i mladosti okruzio sa zivotnim radostima i uzicima, trenirao ga za vojne i vladarske vjestine, izgradio mu 3 palace u kojima je zivio okruzen plesacicama i sl. No jednog dana se mladi Buddha iskrao i otisao sa svojim kocijasem da potajno promotri svijet izvan palace. Tamo je vidio zenu koja radja, starca, bolesnika, pogrebnu povorku koja je nosila mrtvaca i na koncu isposnika koji je izgledao sretan i bezbrizan. Kaze se da ga je to potaklo na razmisljanje o prolaznosti zivota.
Mene više zanima život budističkih monaha, kao i neka čuda unutar te religije.
@Fazlija Ako bi mogao malo na tu temu?![]()
Nego Fazlija, zašto se i ti nisi prijavio da budeš monah u ovom samostanu u Sloveniji....ili nisi mogao izdržati bez žene बाइबिल
Hm, puno si pitanja otvorio ovim prenosom teksta s nekog krscanskog sajta. Mogao bih na dio ovdje otvorenih pitanja odgovoriti usporedbom s krscanstvom i drugim religijama. I medju krscanima postoje oni koji doslovno vjeruju da je Krist bezgresno zacet, da je sletio golub, a drugi da je to samo metafora ili bajka koja je dodana u predaju, samo da bi se pojacao dojam na vjernike. Isto u Kristovom ucenju ima dosta vaznih duhovnih ucenja, koja su cesto pomijesana s natruhama praznovjerja.
Drugu stvar koju bih mogao reci, jeste da svi ovi koji pisu ovakva ucena pojasnjenja budizma, ocito jako puno znaju o budizmu pa nema potrebe da ja tu ista pojasnjavam, tumacim, pobijam...
Ajd sto je tako zatrudnela,ali mali princ nije izasao iz nje kao beba vec odrastao covek i to Savrsen u svemu...
Jedino sto nisam dodao jesu slike trojednog bude,odnosno trojstva bude, 3 bude u jednom kao sto to cine u ovom takozvanom hriscanstvu,ali pretpostavljam da si vec vise puta video te slike budinih trojstava...
Dakle u budizmu ima previse otvorenih pitanja bez odgovora .
Razmisli malo o njima pa barem sebi daj pravi odgovor kao u nekom od prethodnih postova kad si priznao nelogicnosti budizma (ne znam tacno koji post). Post #23
Pozdrav
Moram priznati da nisam. Ne znam na sto tocno mislis, o kakvim je trojstvima rijec. Osim toga, Buda (ili tocnije Buddha) se pise velikim slovom, jer je to licno ime.
Naravno da ima, kao i u svakoj drugoj religiji. Ako te ta pitanja zanimaju, mozemo o tome razgovarati.
Ova tema ne sluzi za to da ja malo razmislim, jer ja mogu malo razmisliti i bez ovog foruma. Forumska tema sluzi da ljudi razgovaraju o budizmu.
Konkretno, ne vidim tocno gdje je nastao problem u nasem razgovoru na temu budizma. Tvrdio si da je praznovjerje onaj dio budistickog vjerovanja da je mali Buddha, cim se rodio, mogao hodati i drzati ljudima govore. Ja sam se slozio s tobom. I ja vjerujem da je to praznovjerje i naknadna mitologija koju su dodali, dobronamjerni ali naivni ljudi, u izvorno Buddhino ucenje (jednako kao i bajke o Kristovom bezgresnom zacecu i sl.).
Osim toga, ta konkretno scena nije uopce iz budistickog Kanona, nego iz djela Buddha-carita (Buddhin zivotopis) koje je napisao Ashvaghosha dobrih 600 godina nakon Buddhinog zivota. On je taj dobronamjeran ali naivan covjek koji je dopisivao mitoloske budalastine u Buddhin zivotopis, ali naravno i mnogi drugi prije i poslje njega... posve jednako kao i u krscanstvu.
Kada se sve uzme u obzir, koliko se meni cini, ovaj razgovor za sada ide sasvim dobro, uglavnom se slazemo oko svega. Za sve sto tvrdis, ja jos navodim i izvore.
Pozdrav i tebi! Navrati ponekad na temu o budizmu da nastavimo pricati. Vidis da se u svemu slazemo.
Da li je normalno da se daju ogromne pare za izgradnju tih kipova i hodocasca
ka njima i upucivanju molitvi tim kipovima, jeste samo jedno od bezbroj pitanja.
Isao sam sada malo istrazivati sta uopce znaci to budisticko trojstvo i najdjoh da je to koncept u mahayana budizmu. Oni vjeruju u trostruko Buddhino tijelo ili bolje reci u trostruku Buddhinu prirodu:
Nirmana-kaya: Buddhino ljudsko i prolazno tijelo
Sambhoga-kaya: Buddhino kozmicko tijelo beskonacnog blazenstva i uzivanja
Dharma-kaya: Buddhino tijelo konacne stvarnosti
Da mahayana buddhizam vjeruje u ove 3 razine stvarnosti sam znao, ali nisam znao da ponekad to i prikazuju kao neko trojstvo. Zato ti bas hvala sto si mi na to skrenuo paznju. Korisno je nesto novo nauciti.
Ha sta da kazem? I jeste i nije.
Ja licno ne vjerujem u te budalsatine i praznovjerja. Buddha je bio protiv toga da se prave njegovi kipovi. To je izraz duhovnog neznanja.
A opet, kulturoloski gledano, u svim svjetskim religijama ljudi koji robuju neznanju prave kipove i svetista, hramove i sl. Nije po tome budizam nista posebno razlicit od drugih religija.
Sigurno ima ljudi u budizmu, posve jednako kao i u krscanstvu, koji vjeruju da ako se pomole u velikom hramu ili velikoj katedrali, da ce ta molitva biti bolje uslisana od Buddhe ili Isusa, posve svejedno, nego da se pomole na nekom obicnom mjestu.
No, koliko se ja sjecam Biblije, Isus je rekao posve suprotno. Da se pomolimo u tajnosti u svojoj sobi iza zatvorenih vrata da nas nitko ne vidi, a ne pred svima. A Buddha je potpuno odbacio molitvu kao beskorisnu i naucavao da ona nicemu ne sluzi. Mada se danas sigurno milioni budista mole Buddhi. To je vec samo po sebi znak da su neobrazovani, da ne znaju osnovne stvari o Buddhinom ucenju i da robuju onome sto bi i on nazvao neznanjem.
S druge strane, veliki broj krscana ili budista, cak i u svojem domu i izvan velikog hrama, mole se pred slikom ili kipom Buddhe ili Isusa. Po ucenju budizma i to je beskorisno i zalosno neznanje. Mada sam posve siguran da najveci broj tih krscana ili budista ne vjeruju da je doista taj kip ili slika sam Isus ili Buddha. Vise kao neki njihov simbolicni prikaz.
A zasto je tebe to toliko pogodilo, ta budisticka trojstva i kipovi? Pa to imas i kod nas u svakoj pravoslavnoj i katolickoj crkvi. Ne moras da ides u Kinu i trazis mahayanska trojstva gdje im se ljudi mole. To mozes naci i mnogo blize gdje se i kod nas vjernici mole svetom Trojstvu.
Nisam posve siguran u to. Mislim da su to samo razliciti pristupi duhovnosti koji se s vremenom razvijaju.
Kad ti se pokvari masina za kosenje,hoces li zauzeti budisticki polozaj i meditacijom popraviti kosacicu,ili ces je sam popraviti ili odneti u servis?
Kada ti se pokvari masina za kosenje trave tzv. kosacica, hoces li kleknuti i moliti se Bogu da ti je popravi, ili ces je popraviti ako mozes sam, a ako ne mozes, odnijeti je u servis?