Budizam

Fazlija izvini na uletu, ali nisam znao gdje da podjelim svoje zapazanje u vezi slicnosti(djelimicne) Bude i Muhammeda.

Mislim da ima slicnosti.

Zato sto je rekao da bi islamski svijet trebalo unistiti nuklearnim oruzjem. Slazes li se sa njim?

Sam Harris je dosta kritican prema Muhamedu i islamu, ali nisam primjetio da je to izjavio. Ako jeste, naravno da se ne slazem. Kakva bi to izjava bila da se treba ikoga unistiti nuklearnim oruzjem?!

Bozanska bit(Zat) je po , naravi, u svojoj apsolutnosti, beskonacnosti, savrsentstvu neprireciva i nesamjerljiva sa bilo cime ocitovanom sustavu postojanja.Stoga ona na sebe ne prima na sebe nikakvo lice , ni ime ni svojstvo -nikakvo određenje.Buduci , naime, apsoltna , ona nije ni dobra ni losa, ni lijepa ni ruzna , niti odrediva niti neodrediva , ni musko ni zensko jer je uvjek i zauvjek iznad svake forme i iznad svakog određenja.

Mislim da se u tome slazu svi mistici svijeta.

Mislim da se u tome slazu svi mistici svijeta.

Nisam sve preucavao, zanimljivo mi je da krscansvo, koje je hajmo reci najblize duhovnosti, nije iznijelo (bar oliko ja znam) mnogo mistika.
Ako neko ima za preporuciti neku knjigu o krscanskom misticizmu bujrum.

Nisam sve preucavao, zanimljivo mi je da krscansvo, koje je hajmo reci najblize duhovnosti, nije iznijelo (bar oliko ja znam) mnogo mistika.
Ako neko ima za preporuciti neku knjigu o krscanskom misticizmu bujrum.

Šta znači "misticizam"?

Hinduisticku sam duhovnost upoznao citajuci Bhagavat gitu, koju imam kuci, ali o krscanskoj duhovnosti nisam niti jednu knjigu procitao...zato me zanima.

Pa tu onda imaš cijelu plejadu hrišćanskih svetitelja. Ali pošto se pod misticizmom uglavnom podrazumijeva duboka kontemplacija Boga tu prvo padaju na pamet djela pseudo-Dionisija Areopagita koji je razvijao apofatičku teologiju koja u najkraćim crtama znači da mi ne možemo reći šta Bog jeste već samo šta nije. Onda padaju na pamet djela sv. Maksima Ispovjednika i sv. Simeona Novog Bogoslova koji su utrli dalji put isihazmu. Zatim na toj liniji se razvija i praksa isihazma na Sv. Gori gdje su monasi u dubokim molitvenim stanjima mogli vidjeti nestvorenu božansku svjetlost i tako pojmiti Boga. Na grčkom se to kaže θεωρία (theoria). To su duboka molitvena stanja tzv. noetičke molitve tj. molitve srca ili kako se još kaže molitvenog tihovanja. Kao vodeći apologet isihazma nameće se sv. Grigorije Palama sa svojom podjelom Božje suštine i energija gdje ljudi ne mogu dosegnuti Božju suštinu već se interakcija sa Bogom vrši preko Njegovih energija. Dakle to su neka poznata imena čija bi djela bila značajna na ovu temu.

https://www.youtube.com/watch?v=i_Xm5sDn8hA
https://www.youtube.com/watch?v=LCx-U-KTd-s
https://www.youtube.com/watch?v=rVxQDcOgU4I

Ja sam o isihazmu čitao knjigu mitropolita Amfilohija Radovića.

Ima tu još imena. Generalno je istočno hrišćanstvo sačuvalu tu duboku teološku kontemplativnu nit. Na crkvenoslovenskom bi se to reklo sozercanje Boga. Postoje tu komplekse sheme stanja duše tokom isihastičkog iskustva. Cijelo pravoslavno monaško iskustvo jeste duboko kontemplativno. Na zapadu se to izgubilo i postalo dosta racionalističko i usudio bih se reći površno.

Moram priznati da malo znam i o budizmu, Fazlija imash li kakvu knjigu ili youtube uredak za preporucit?

Sa katolicke strane dolazi nam Meister Eckhart
https://www.youtube.com/watch?v=Hg0c32KbA-g:366

Da, hrišćanska kontemplacija je nepresušni bunar znanja. To se ne može ni opisati.

Da, hrišćanska kontemplacija je nepresušni bunar znanja. To se ne može ni opisati.

Ne samo krscanska nego i hindushka, budisticka, islamska....Mistici (gnostici),ma odakle vuku tradiciju, iako mogu govoriti drugacijim terminima, govore o istome.

Ne samo krscanska nego i hindushka, budisticka, islamska....Mistici (gnostici),ma odakle vuku tradiciju, iako mogu govoriti drugacijim terminima, govore o istome.

Ne sumnjam da su i to vrijedne filozofije ali sa drugima sam slabije upoznat.

Imam pitanje, da li je Buda bio srbin? Pitam zato jer je očigledo da Buda dolazi od korjena srpske reči budan? To je to za sada od pitanja.

Imam pitanje, da li je Buda bio srbin? Pitam zato jer je očigledo da Buda dolazi od korjena srpske reči budan? To je to za sada od pitanja.

Nije bio Srbin, bio je pripadnik indo-arijskog plemena Sakya, bio je Sakyanin. A indo-arijski i slavenski jezici spadaju u istu indo-evropsku skupinu jezika pa od tuda dolaze slicnosti nekih jezicnih korijena.

Nazad
Vrh