Da li Crkva spašava?

Laodikeja

Član
Reakcijski bodovi
22
Bodovi
18
DA LI CRKVA SPASAVA?

Danas u pojedinim crkvama istoka i zapada postoji učenje po kome spasenje možemo dobiti jedino u okrilju crkve.
Takođe, da se Sveti Duh daje isključivo na liturgijama i Bogosluženjima, i to od rukopoloženih crkvenih autoriteta, episkopa i sveštenih lica.
Šta biblija Božja reč govori o tome.
Da li nas spasava crkva, ili sama vera kao nešto intimno što se ostvaruje putem lične zajednice sa Bogom.
Da bi se odgovorilo na ovo pitanje - nužno je navesti nekoliko biblijskih tekstova, koji govore o ulozi crkve u planu spasenja, ali i o tome kako se to spasenje ostvaruje i kako ga dobijamo.

Prva dva teksta govore o samoj ulozi crkve:
"I pristupivši Isus reče im govoreći: Dade mi se svaka vlast na nebu i na zemlji.
Idite dakle i naučite sve narode krsteći ih va ime Oca i Sina i Svetog Duha,
Učeći ih da sve drže što sam vam zapovedao; i evo ja sam s vama u sve dane do svršetka veka. Amin" ( jevanđelje po Mateju 28. 18 - 20 ).
"Zaklinjem te, dakle, pred Bogom i Gospodom našim Isusom Hristom, koji će suditi živima i mrtvima, dolaskom Njegovim i carstvom Njegovim:
Propovedaj reč, nastoj u dobro vreme i u nevreme, pokaraj, zapreti, umoli sa svakim snošenjem i učenjem" ( 2 poslanica Timotiju 4. 1 - 2 ).
Ovde vidimo nekoliko osnovnih uloga crkve u Božjem planu spasenja sveta.
To je na prvom mestu učenje ili propovedanje iz Božje reči.

Na drugom mestu to je obavljanje Hrišćanskih obreda "večere Gospodnje ili pričesti, i krštavanje onih koji prihvate jevanđelje - radosnu vest o spasenju u Gospodu Isusu Hristu, i njega kao ličnog spasitelja, i odluče da žive po principima Božje reči"
Drugim rečima, crkva ima deklarativnu ulogu da propovedajući reč Božju upozna ljude sa planom spasenja u njoj opisan, i sa uslovima pod kojim mogu dobiti spasenje.

Da putem biblijske eduacije ukaže na to šta je greh, šta je vera, i kako ljudi mogu izaći iz stanja greha, i odpočeti novi život u zajednici sa Bogom, i kako da tu zajednicu ostvare, i da je održavaju.
Takođe, da ljude putem javnih propovedi iz reči Božje i zajedničkih molitava, kao i ličnim razgovorima - podstče na veru, hrabri i teši..
Duh sveti je dat crkvi, i on kao osvedočavajuća i oživljavajuća sila deluje na bića onih slušaju reč Božju koja se posredstvom crkve iznosi, i svojim delovanjem osvedočava u istinitosr reči Božje, i kroz nju daje Božansko prosvetljenje, podstičući ljude da je prihvate, i da počnu da žive po njenim principima.
Bitno je nagasiti da Bog nije ograničen zidovima crkvenih zgrada.

On deluje svojim Duhom svuda i na svakom mestu gde se iznosi reč Božja.
A to vidimo i iz iskustva apostola koji su putovali svuda po tada poznatom svetu propovedajući reč Božju.
I to znači, da spasenje nije ograničeno samo na prostor crkvene zgrade, i njen enterijer i eksterijer.
I da crkva pa i same njene uloge - nisu nekakvo magično sredstvo koje bi ljudima koji su prisutni u crkvenim zgradama - automatski omogućili spasenje.
A to znamo iz činjenice da u crkvi ima i žita i kukolja.
Odnosno, i obraćenog i neobraćenog sveta.

Čak šta više, prisutnost u crkvi može ponekad biti i štetno, zbog verskog formalizma, ili velike koncentracije bezakonja neobraćenih.
Spasenje je stvar ličnog odabira onih koji dođu u dodir sa biblijskom istinom o spasenju, bilo u crkvi ili van nje, gde jedna grupa primivši tu istinu, a pod delovanjem Svetog Duha - donosi odluku da tu istinu iskustveno primeni u svom životu tako što će sebe i svoj život potpuno predati Bogu, i doživeti živo iskustvo obraćenja, i nanovorođenja Svetim Duhom.
I takvi mogu biti kršteni i u reci, bazenu, ili u kadi u svom kupatilu
Dok drugi bivaju samo intelektualno poučeni u reči Božjoj i istinama spasenja, pa čak i formalno kršteni, bez ličnog istinskog zalaganja i truda da tu reč iskustveno primene, i dožive živo lično iskustvo sa Bogom.

Takođe, prisutnost u samoj crkvi ili odsutnost iz crkve - nisu od presudne važnost za kvalitet duhovnog života i zajednice sa Bogom.
Jer zajednicu sa Bogom treba održavati svakotrenutačno, bilo da je čovek u crkvi ili van nje.
Na ovu istinu bi crkva trebala da ukazuje.
Oni koji kažu da njihova duhovnost zavisi od prisutnosti u crkvi, imaju veliki problem.
Jer šta bi radili da crkve kojim slučajem nema.
Čovek koji živi svoju zajednicu sa Bogom - bilo da je u crkvi ili van nje, on uživa njegove blagoslove na svakom mestu.
Njemu nije od presudne važnosti gde se moli.
Jer za njega je crkva i njegov dom, i priroda ili kolba u prirodi, čamac na sred reke, podmornica duboko u morskim dubinama, ili kosmički brod u orbiti zemlje.
Jer Isus je rekao:
"A ti kad se moliš, udji u klet svoju, i zatvorivši vrata svoja, pomoli se Ocu svom koji je u tajnosti; i Otac tvoj koji vidi tajno, platiće tebi javno" ( jevanđelje po Mateju 6. 6 ).
A u odnosu na crkvu on kaže:
"Još vam kažem zaista: ako se dva od vas slože na zemlji u čemu mu drago, zašto se uzmole, daće im Otac moj koji je na nebesima.
Jer gde su dva ili tri sabrani u ime moje onde sam ja medju njima" ( jevanđelje po Mateju 18. 19 - 20 ).
Uslov za to je vera:
"I povika govoreći: Isuse, sine Davidov! Pomiluj me.
I prećahu mu oni što idjahu napred da ućuti; a on još više vikaše: Sine Davidov! Pomiluj me.
I Isus stade i zapovedi da Mu ga dovedu; a kad Mu se približi, zapita ga
Govoreći: Šta hoćeš da ti učinim? A on reče: Gospode! Da progledam.
A Isus reče: Progledaj; vera tvoja pomože ti" ( jevanđelje po Luci 18. 38 - 42 ).
"A Isus im reče: Ja sam hleb života: Koji meni dolazi neće ogladneti, i koji mene veruje neće nikad ožedneti.
Nego vam kazah da me i videste i ne verujete.
Sve što meni daje Otac k meni će doći; i koji dolazi k meni neću ga isterati napolje" ( jevanđelje po Jovanu 6. 35 - 37 ).
Moje lično iskustvo je takvo da mogu posvedočiti 'da sam najlepše trenutke doživljavao tokom boravka u Božjoj crkvi, koji su uvek bili praćeni blagoslovma izlivanja Svetog Duha, i žive ljubavi, radosti, i mira.
Ali sam to isto doživljavao i van crkve.
Posebno tokom molitve u prirodi.
Ali istina - uvek sam se iznova vraćao u crkvu.
Sa druge strane znam ljude koji su godinama prisutni u crkvi, a da nikada nisu imali neka slična iskustva.
Čak su mi neki od njih to lično posvedočili.
A pojedini su me na moje iznošenje ličnih iskustava gledali čudno, ili zazirali od mene.
Drugi su mi govorili nešto o tome 'da u crkvu dolaze radi druženja sa braćom, zajedničkog ručka nakon prepodnevnog bogosluženja..., i slično.
Lepo je imati zajednicu sa vernom braćom i sestrma.
Ali to je danas malo teže.
Jer nažalost svetovnost je ušla na sva vrata, pa i na vrata crkve.
Da ne govorimo o ostalim propustima koje crkva čini, koji nemaju veze sa Bogom.
Kada je na jednom biblijskom času bilo govora o tome da mladi treba da ostanu u crkvi, dao sam jedan komentar o ovome. Većina je to protumačila kao moj poziv da se izađe iz crkve.

I ako to nije bila suština mog komentara.
Već upravo da ukažem na to 'da sama prisutnost u crkvi ne spasava ako čovek nije doneo odluku da putem određenih koraka ostvari jednu ličnu prisnu zajednicu sa Bogom, i dopusti mu da ga svojim Duhom promeni - kako bi živeo jednim novim životom u zajednici sa njim.
Na kraju, ipak se zaključuje da oni koji propagiraju ovo učenje 'da prisutnost u crkvi sama po sebi spasava, to čine iz materijalne koristi, ne obazirući se na to da li je pastva obraćena ili ne.
Zato crkve propadaju u verskom formalizmu, i pune su kukolja, gde zdravih stabljika pšenice realno više i nema.
Ali, Bog će uskoro sve urediti, i pozvaće i crkve i svet na versko probuđenje i obraćenje, koje su neophodne za spasenje, pa time i za ulazak u Božje carstvo slave.
Amin!

1753635061007.png1753635072471.png

Mislim da se ovdje miješaju dvije stvari. Jedna je neophodnost Crkve za spasenje, a druga je trenutno stanje unutar Crkve. Istina je da u Crkvi trenutno postoje mnogi deklarativni vjernici koji se zadovoljavaju spoljašnjim formama pobožnosti bez suštine, ali to samo znači da je potrebno oživjeti pravu istinsku pobožnost unutar Crkve. To ne znači da trebamo napustiti Crkvu.

Ja mislim da je jako vazna crkva za spasenje duse, jer tamo se ljudi medjusobno uvjeravanju da je njihova vjera jamstvo spasenja. Barem ja tako nekako gledam na taj problem.

Crkva je važna koliko da preko nje spoznamo istinu i uslove spasenja.

Takođe, da u njoj obavimo krštenje, i da učestvujemo u večeri Gospodnjoj.
I budemo u zajednici sa braćom i sestrama, što u pogledu ovog poslednjeg i nije toliko bitno.
Posebno zbog verskog formalizma.

Upravo taj verski formalizam je najveći razlog da je danas faktički nemoguće iskreno predanom verniku da obitava u takvom okruženju.

Ako protiv njega počne javno da govori ( na šta će sigurno biti pokrenut od Boga ). biće u svakom slučaju odbačen, a u krajnju ruku i isključen.

U svakom slučaju bolje je živeti van crkve u mirnoj savesti, nego učestvovati u crkvi i zatvarati oči pred bezakonjem koje se u njoj dešava.

Ja mislim da je jako vazna crkva za spasenje duse, jer tamo se ljudi medjusobno uvjeravanju da je njihova vjera jamstvo spasenja. Barem ja tako nekako gledam na taj problem.
U crkvi se ne spasavas, nego treba imati licni odnos sa Svevisnjim i da se ljudsko bice osvedoci, a crkva je mesto de se istomisljenici skupljaju i obavljaju odredjene rituale.

I budemo u zajednici sa braćom i sestrama, što u pogledu ovog poslednjeg i nije toliko bitno.
a zar nam nije cilj da budemo Hristovi brat ili sestra? sta On rece?

Matej 12,41: Ninevljani će ustati na sud sa rodom ovim, i osudiće ga; jer se pokajaše Joninim propovedanjem; a gle, ovde je veći od Jone.
A GDE TO IMA DA BILO KO VLASTITIM POKAJANJEM DRUGE OSUDI?
Matej 12,42: Carica južna ustaće na sud sa rodom ovim, i osudiće ga; jer ona dodje da sluša premudrost Solomonovu; a gle, ovde je veći od Solomona.
A GDE TO IMA DA BILO KO DRUGE OSUDI JER OTIDE DA SLUŠA PREMUDROST?
Matej 12,43-45 je prorokovanje o nečistom duhu i sedam duhova.
Matej 12,46-49 je ukazivanje na mati i braću Gospodnju.
Matej 12,50 Jer ko izvrši volju Oca mojega koji je na nebesima, taj je brat moj i sestra i mati. (kraj poglavlja)
Upravo taj verski formalizam je najveći razlog da je danas faktički nemoguće iskreno predanom verniku da obitava u takvom okruženju.
pa to je onda problem definisanja Crkve koji su mnogo vise nebeski pravednici, nego trenutacno ko formalno predstavlja Crkvu, pa zapravo imamo i dalje cezaro-papizam, samo sto je drzava umesto carstva/kraljevstva, a na istoku patrijarsi umesto papa - nista to ne valja, ide vreme kada cete svi ovako govoriti

Zadnje uređeno:

Matej 12,41: Ninevljani će ustati na sud sa rodom ovim, i osudiće ga; jer se pokajaše Joninim propovedanjem; a gle, ovde je veći od Jone.
Matej 12,42: Carica južna ustaće na sud sa rodom ovim, i osudiće ga; jer ona dodje da sluša premudrost Solomonovu; a gle, ovde je veći od Solomona.
Matej 12,50 Jer ko izvrši volju Oca mojega koji je na nebesima, taj je brat moj i sestra i mati. (kraj poglavlja)

pa to je onda problem definisanja Crkve koji su mnogo vise nebeski pravednici, nego trenutacno ko formalno predstavlja Crkvu, pa zapravo imamo i dalje cezaro-papizam, samo sto je drzava umesto carstva/kraljevstva, a na istoku patrijarsi umesto papa - nista to ne valja, ide vreme kada cete svi ovako govoriti

Naš brat i sestra su svi ljudi po stvaranju.

Po otkupljenju brat i sestra su nam svaki Hrišćani iskreno i potpuno predani Bogu.

Crkva je čovek po biblijskim rečima "VI STE CRKVA BOGA ŽIVOGA..."

A crkva kao zgrada ima svoju ulogu, ali prisutnost u njoj nije od presudne važnosti za spasenje.

Po otkupljenju brat i sestra su nam svaki Hrišćani iskreno i potpuno predani Bogu.

Crkva je čovek po biblijskim rečima "VI STE CRKVA BOGA ŽIVOGA..."

A crkva kao zgrada ima svoju ulogu, ali prisutnost u njoj nije od presudne važnosti za spasenje.
Crkva je zajednica nebeskog i zemaljskog. Bogočovječanska ustanova koja spaja anđele i ljude u jednu zajednicu.

moji nisu, ja sam prvi covek Adam, nemam ni bracu ni sestre, i zato se i trudim da izvrsim volju Boziju, kako bi me Hristos Isus prihvatio za brata, jer je obecao, i ja ga drzim za Rec.
ako bi neko da analiziramo u kom kontekstu ovo rece, ja naceh ovo pitanje

Zadnje uređeno:
Crkva je zajednica nebeskog i zemaljskog. Bogočovječanska ustanova koja spaja anđele i ljude u jednu zajednicu.

To bi značilo da je jedan čovek na Švajcarskim planinama koji čita bibliju i moli se iskreno Bogu izgubljen.

moji nisu, ja sam prvi covek Adam, nemam ni bracu ni sestre, i zato se i trudim da izvrsim volju Boziju, kako bi me Hristos Isus prihvatio za brata, jer je obecao, i ja ga drzim za Rec.

Svi smo braća i sestre po stvaranju, jer su nam svima praroditelji Adam i Jeva.

Vjerujem da će Bog takvog čovjeka na neki način uputiti ka Istini.

Naravno.

Ali ne nužno i u crkvu, jer crkva nije neko magično mesto gde čovek stupanjem automatski biva spasen.

Spasenje je u Hristu, i u praktično životu po jevanđelju.
A to čovek može na bilo kom mestu.

Naravno.

Ali ne nužno i u crkvu, jer crkva nije neko magično mesto gde čovek stupanjem automatski biva spasen.

Spasenje je u Hristu, i u praktično životu po jevanđelju.
A to čovek može na bilo kom mestu.
Ne slažem se. Čovjek se ne spašava automatski ulaskom u Crkvu, ali se van Crkve niko ne može spasiti.

Sveti vladika Nikolaj to jako decidno kaže:
"Može li se čovek spasti izvan Crkve?

Ne može, jer je Crkva riznica Božje blagodati bez koje se niko ne može spasti, kao ruka odsečena od tela.
" (Vera svetih).

Ne znam šta ste citirali što pobija biblijski izveštaj da smo svi potomci Adama i Jeve.
citirao sam Isusa ko je zaista njegov brat, sestra, majka, ali mora da se vidi kontekst u tom poglavlju, pa da se analizira, a ovo je kraj poglavlja

Ne slažem se. Čovjek se ne spašava automatski ulaskom u Crkvu, ali se van Crkve niko ne može spasiti.
pitanje je samo ko je Crkva, jer imamo nedostojne i danas, jeretike u proslosti, itd

hoce li se na primer hilijanisti spasiti ako znamo da je hilijazam jeres, hrvatski hereza, i milenarizam po njima,a hilijazam ja nasa rec? eto, odgovori mi na ovo pitanje, a pusti nikolaja

Zadnje uređeno:

Cemu smeh na mom postu iznad tvog?

Sveti vladika Nikolaj to jako decidno kaže:
"Može li se čovek spasti izvan Crkve?

Ne može, jer je Crkva riznica Božje blagodati bez koje se niko ne može spasti, kao ruka odsečena od tela.
" (Vera svetih).

Greška.
Bog je na svakom mestu gde se proučava reč Božja, i gde se ljudi mole.

Naravno, istina je jedna, i Bog će iskrenog tragaoca uputiti na tu istinu.
Pa čak i u crkvu koja je poseduje.

Ali crkva ne spasava.

Takvu dogmu su stvorile tradicionalne crkve, iz materijalnih razloga.

Nazad
Vrh