- Reakcijski bodovi
- 290
- Bodovi
- 83
U potpunoj si zabludi. Citanjem teorije, bila to Biblija, bili to bilo kakvi drugi spisi, nista vise neces naci nego sto si nasao.kako? - sa čitanjem predugačke Biblije
i vjerom u SAMO ONO što je napisano
molitvom - Oče naš Bože naš YHVH naš
Bio si nasilan covjek. Biblija ti je dala teorijski i moralni okvir kojim si promijenio svoj zivot nabolje. Nazalost, cesto placajuci visoku cijenu. Pa ipak, to je ono sto se zove ideologija, svjetonazor, ono u sto vjerujemo. Ono u sto vjerujemo, to i postajemo. A ti si postao mnogo bolji covjek nego sto si to bio prije.
No, sada je mozda vrijeme da potrazis mir.
Dokazujes, pravdas se, prepires se, napinjes se nesto dokazati. U tebi nema mira, jer ideologija nikome ne moze dati mir, samo polaziste. Neki su se ljudi primijenili kada su postali vjernici, neki kada su postali komunisti, neki kada su postali biciklisti ili alpinisti... posve svejedno.
Biblija je mnogo bolje polaziste za pronalazenje mira, nego Komunisticki manifest, ali je jos uvijek samo - teorija. Doduse, dobra teorija zlata vrijedi. To najbolje pokazujes svojim primjerom, ali teorija nije kraj, to je tek pocetak.
I da skratim, YHVH znaci - ja jesam! Osjecaj jastva koji ima svako svjesno bice, bilo covjek, bilo konj, bila riba ili biljka.
YHVH neces naci u vanjskom svijetu, citajuci jos vise teorije ili se moleci bilo kome izvan sebe. YHVH nije izvan tebe, to je tvoj vlastiti osjecaj - ja jesam. Trazi ga na nacin da promatras sto je to tvoje "ja". Gdje je, kako izgleda, kako ga osjecas. Zadubi se u tu potragu. Sjedni u tisini i pitaj sebe sto je, gdje je, kako izgleda moje "ja". Javit ce ti se poneka pomisao sto bi tvoje "ja", tvoje "ja jesam" moglo biti. Istrazi to, daj si vremena, posveti mu se. Promatraj da li je to sto si pretpostavio da bi moglo biti tvoje "ja" doista tvoje "ja". Da li bi i dalje bio "ti" kada bi to sto si pomislio da je tvoje jastvo nestalo. Na taj nacin ces mnogo puta posmisliti "ovo bi moglo biti moje ja", ali ako ga dovoljno dugo promatras, shvatiti ces da to nije tvoje "ja". Trazi neumorno dalje, ispituj samoga sebe. Postepeno ces naci svoje pravo ja i sva pitanja ce nestati. Postati ces jos bolji covjek, nego sto si sada, a vec sada si mnogo bolji nego sto si bio. Neces vise osjecati potrebu da ista ikome dokazujes, jer ces znati sam za sebe.
Ovo je istrazivanje vrijedno zivotnog posvecenja. To je pravo trazenje YHVH