CharisWhispers
Član
- Reakcijski bodovi
- 162
- Bodovi
- 3
Hvala za odgovor, odgovorim vam kad se vratim doma, sada moram nešto obaviti.
Svako dobro
Svako dobro
Pratite video ispod kako biste vidjeli kako instalirati našu stranicu kao web aplikaciju na početni zaslon.
Bilješka: Ova značajka možda nije dostupna u nekim preglednicima.
No nisu bili na nebu.
Znači po tebi Samuel nije bio na nebu, nego negdje u šeolu. Znači jedna vračara ga je samo nakratko pozvala iz Šeola da razgovara sa Šaulom. I da, ako ti vjeruješ da su duše u nekom šeolu, kako to da duša može biti zaogrnuta plaštem? I kako to da vračara ima moć pozvati Šaula kad joj se čefne i ta duša zaogrnuta plaštem - sad je ima, pa je nema, opet je u šeolu. Ovo su argumenti na staklenim nogama.
Zdrav razum kaže da čovek nije u stanju da prizove mrtvog čoveka, jer je Bog jedini koji poseduje sve duše.
Bog se jasno ljuti na ljude koje se bave sporitualizmom. Da li iko misli da će Bog jednoj vračari dati mogućnost da prizove pravog čoveka?
Zna se ko je gospodar vračarama i jasno je koga je prizvala u ovom slučaju.
Pa Bog se ljutio i na Saula. Saul je već bio osuđen na smrt od Boga.
Ma ljutio se svaki put kada je u pitanju bio spiritualizam i kada je neko pitao mrtve.
Zato se Saulu i računalo u grijeh što se obratio vračari.
A opet je jasno da niko ne može prizvati mrtve, to može samo Bog ako poželi.
Flavije je još u prvom veku pisao da verovanje o besmrtnosti duše potiče od paganskih naroda.
Zbog verovanja da su mrtvi u nekom podzemnom svetu, imamo i učenje o mitarstvima i čistilištu. Ali to je druga tema.
Proroci su u pismu bili jasni što se tiče stanja mrtvih, pa ako se vodimo time, onda možemo zaključiti da je Saul razgovarao sa zlim duhom.
Pa dobro ja ne sporim da je Bog uzrok ovog čuda i svakog drugog čuda.
To nije istina. I judaizam vjeruje u besmrtnost duše.
Meni u Pismu piše jasno da je to bio Samuilo. Tako da što se mene tiče te dileme ni nema. Ja shvatam da je ovo kontroverzno i čak su i neki sv. Oci smatrali da je u pitanju demon tako da nije to nešto oko čega se moja vjera temelji ali isto tako nemamo u tekstu podatke da nije riječ o pravom Samuilu i razlozi osporavanja su teološke prirode a ne tekstualne.
Pa ne znam zašto bi Bog dao moć vračari?
Ne, već se u judeiazam uvuklo iz paganstva. Mojsije je jeretik ako je besmrtnost duše tačna i ne samo on
Ne znamo. To je bilo po Božjem dopuštenju. Nisam siguran ni da je to vračara uradila. I ona je bila iznenađena. Svakako je negativan događaj to bio i nipošto nešto što se treba ponavljati.
Dokazi da se uvuklo iz paganstva?
Imaš biblijske dokaze o stanju duše posle smrti. Ne znam kakav dokaz tražiš?
Imam i biblijske dokaze da je dotični duh bio Samuilo.
Onda smo kontradiktorni.
Nismo. Samo treba tumačenje.
Treba. Pa ako mrtvi spavaju do vaskrsenja, onda možemo zaključiti da je mrtav čovek kog je veštica prizvala neki zli duh.
Imamo i stihove koji impliciraju drugačije pozicije. Uvijek je potrebno sve dobro protumačiti.
Razumem tvoj stav.
Samo smatram da čovek nije u stanju da prizove mrtvog čoveka.
Ljudi i danas pokušavaju da prizovu mrtve i nešto im ne polazi za rukom. Eventualno prizovu neko zlo.
A dokazano je da ogroman procenat ljudi u dubini duše ne veruje u njenu besmrtnost. Svaki put kada je neko bio blizu smrti, pomislio je da će videti samo mrak i da će mu svaka misao biti prekinuta. Drugo je što svi žele da veruju u besmrtnost duše.
U ovom slučaju više vjerujem Saulu koji je prepoznao Samuila a autori Pisma ga ne ispravljaju.
Slažem se. Saul je zato i kažnjen. Ali nisam siguran da imamo igdje drugo u Pismu primjer da se navodi demonska aktivnost bez da se pojasni da se radi o demonima.
Ne mogu se složiti. Nije Bog Saula natjerao da ide vračari. On je sam to odabrao jer je bio očajan. Saul je mogao vidjeti da ne može dobiti odgovor legitimnim putem i onda se pokajati a ne tražiti alternativni put i otići vračari.
Legitimitet bi bilo kada bi se takav postupak pokazao kao nešto pozitivno i prije svega kao nešto sigurno. Sami ste rekli da vračare inače ne mogu raditi takve stvari i da su ranije prodavale maglu. Dakle ovo je očito bio izolovani slučaj. A Saul je platio glavom zbog tog svog velikog grijeha.
Kojeg pak pisci ne ispravljaju.
Jednostavno ponašanje tog duha ne odgovara ponašanju demona. Demoni lažu i uvode u zabludu. Duh je Saulu rekao istinu.