Da li je Yahshua bio oženjen?

Mirjam

Član
Reakcijski bodovi
14
Bodovi
0
Biblija o tome ništa otvoreno ne govori makar se po neslaganjima izvještaja tako nešto moze zaključiti. Moramo znati da nad Novim zavjetom monopol je dobio Pavle a njegova ideja je da je bolje čovjeku ne ženiti se tako da postoji mogućnost da je namjerno izostavljena ta informacija. YHVH je stvorio čovjeku ženu da ne bude sam i rekao je da je to dobro. Kad čitamo Evanđelje svetih 12 nalazimo.da je bio oženjen izvjesnom Marijom.

Ovako nesto samo tvrde apokrifna evandjelja, npr. Tomino ako se ne varam. Kako to Biblijom mozes dokazati.

Ovako nešto samo tvrde apokrifna evandjelja, npr. Tomino ako se ne varam. Kako to Biblijom mozes dokazati.

Već sam napisala da se pomoću Biblije može samo naslutiti, ne i dokazati. Marija Magdalena se spominje kao njegova stalna suputnica.

Matej 27,55A bijahu ondje i izdaleka promatrahu mnoge žene što su iz Galileje išle za Isusom poslužujući mu;
Matej 27,56među njima Marija Magdalena i Marija, Jakovljeva i Josipova majka, i majka sinova Zebedejevih.

Marko 15,40Izdaleka su gledale i žene, među njima Marija Magdalena. Marija, majka Jakova Mlađega i Josipa, i Saloma.
Marko 15,47Marija Magdalena i Marija, majka Josipova, gledale su, gdje je bio položen.
Marko 16,1Pošto prođe subota, kupiše Marija Magdalena, Marija, majka Jakovljeva, i Saloma mirisa, da pođu i da ga pomažu.

Luka 24,10Bile su Marija Magdalena, Ivana, Marija, majka Jakovljeva, i još druge s njima, koje ovu vijest donesoše apostolima.
Ivan 19,25A stajala je kod križa Isusova majka njegova i sestra majke njegove, Marija Kleofa, i Marija Magdalena.
Ivan 20,1A u prvi dan sedmice dođe Marija Magdalena na grob rano, dok je još bila tama, i vidje, da je kamen odvaljen od groba.

Luka 8,1Potom je putovao od grada do grada, od sela do sela, propovijedao je i navješćivao radosnu vijest o kraljevstvu Božjemu. S njim su dvanaestorica
Luka 8,2I neke žene, koje je On bio iscijelio od zlih duhova i od bolesti: "Marija po imenu Magdalena, iz koje je bilo izašlo sedam zlih duhova.

Kada je ustao iz groba, prvo se njoj javio. " Ne dotiči me se - rekao joj je, jer još nisam uzašao k Ocu. Pavle je protivnik braka. On u svojim spisima nju zaobilazi i kaže da se prvo javio učenicima. Obitelj je ta koja ga je pratila u najtežim trenutcima a među njima vidimo stalno i Mariju. Zatim postoje vrlo nejasni stihovi koji su možda namjerno prepravljeni a koji kažu ovako.

Ivan 19,25A stajala je kod križa Isusova majka njegova i sestra majke njegove, Marija Kleofa, i Marija Magdalena.
Ivan 19,26Kad vidje Isus majku i učenika, koga je ljubio, pokraj nje, reče majki svojoj: ženo evo ti sina!"
Ivan 19,27Potom reče učeniku: "Evo ti majke!" I od onoga časa uze je učenik k sebi.

Kako je moguće da stih ispred navodi da su pod križem bile samo žene a stih iza učenika kojeg je ljubio ali ga ne imenuje. Zatim vidimo da tom učeniku predaje majku i majci tog učenika. Kad je netko u braku žena je muževoj majci kao kćer, majka muža je ženi kao druga majka. Druga još jedna nelogična stvar je da se Marijin muž spominje samo kao njen muž a ne kao otac Yahushe. Ako je on kao sin YHVH-in dobio tijelo čovječje kako ga je mogao dobiti samo preko žene. Ali i tu ima kontradiktornosti. Piše da je on potomak Davidov i nabrajaju se njegovi pretci među kojima i Josip. Prema evanđelju svetih dvanaest na Josipa je isto tako sišao duh sveti kao i na Mariju. U apokrifima njegova žena se zvala Mirjam a na našem jeziku je to Marija. Brak su ljudi izopačili i celibat koji gledamo u katoličkoj crkvi je doprineo da ljudi misle da čovjek postaje svetiji ako se ne ženi. Navedite mi jedan razlog zbog kog mislite da on nije mogao nikako biti oženjen.

Ne. Niti je imao djece. Za potvrditi to ne trebaju nam nikakve teorije već jednostavno jedno pitanje. Zašto se niko nikada nije proglasio Isusovim potomkom do 20. vijeka i raznoraznih "Da Vinčijevih kodova"? Zašto nijedan protivnik hrišćanstva nije spominjao da je Hristos imao ženu i djecu? A o Hristu su pisali da je kopile rimskog vojnika, da je šarlatan, da je mađioničar, da je demon itd. Ali niko nikad nije pisao da je Hristos imao djecu.

Inače, ne razumijem poneke forumaše koji umjesto Isusa koriste Yahshua...to je neki novi trend ili??:unsure:

Po meni čisto fetišiziranje imena Yeshua/Yehoshua. Da, Hristos Se tako zvao na hebrejskom jeziku ali NZ je napisan na grčkom gdje se Hristovo ime prevelo kao Iesous tj. Isus. Hrišćanske zajednice već od 1. vijeka nisu koristile nazive Yeshua/Yehoshua za Hrista već su o Njemu pisali pod imenom Iesous.

A znate li zasto se Isus Hrist nikada nije zenio ,niti je cak flertovao sa bilo kojom zenom???
Da ne pise mozda negde u Bibliji kako je flertovao sa zenama???

Ali sta mislite?, jer nije mogao da se ozeni sa nekom zenom i da ostavi potomstvo?
Ako je mogao,zasto to nije ucinio?

To mi liči na one filmove kad bogovi spavaju sa ženom i onda se rodi polubog koji će spasiti svijet.

Ne. Niti je imao djece. Za potvrditi to ne trebaju nam nikakve teorije već jednostavno jedno pitanje. Zašto se niko nikada nije proglasio Isusovim potomkom do 20. vijeka i raznoraznih "Da Vinčijevih kodova"? Zašto nijedan protivnik hrišćanstva nije spominjao da je Hristos imao ženu i djecu? A o Hristu su pisali da je kopile rimskog vojnika, da je šarlatan, da je mađioničar, da je demon itd. Ali niko nikad nije pisao da je Hristos imao djecu.

Zadnje uređeno od strane moderatora:
Inače, ne razumijem poneke forumaše koji umjesto Isusa koriste Yahshua...to je neki novi trend ili??:unsure:

Isus ne znači YHVH spasava. Yahshua znači YHVH spasava. Isus uopće nije hebrejsko nego grčko ime. Na grčkom asocira na svinju. Sus znači svinja. Nemam protiv da ga ti zoveš onako kako su ga zvali grci, ali zašto ne prevedeš na svoj jezik direktno sa hebrejskog nego koristiš grčko ime.

Ja gore djecu nisam uopće spominjala. Koliko dugo neki parovi po zapisima kako čitamo nisu imali djece? A koliko dugo je Yahshua živio na zemlji? Ako je bio oženjen to nužno ne znači da je morao imati djecu. A da ne postoji zapisa da je bio oženjen tu niste u pravu. U Evanđelju svetih 12 piše da je bio oženjen i da mu se žena zvala Mirjam, kao i njegova majka. Na našem jeziku je to Marija. E sad , zašto toga nema u evanđeljima? Pisala sam već negdje. Novi zavjet je izgrađen na temeljima koje je postavio tadašnji heretik Marcion. On je zabranjivao da se krštavaju bračni parovi. Oni su se morali prvo razvesti pa tek onda krstiti. Zato , ne samo da se ne spominje Yahshuina žena nego se nakon Njegovog krštenja ne spominje niti njegov otac? Dali se Njegova majka razvela? Ne, vjerujem. Prije će biti da su evanđelja ili namjerno tako napisana ili prepravljena da se niti njegov otac ne spominje uz majku niti njegova žena uz njega. Meni isto nije jasno kako može danas da se vjeruje da je on nastao samo iz sjemena Marijina a ne i iz sjemena Josipova kad se u Njegovom rodoslovlju Josip spominje kao otac? Očito je to isto došlo zbog nekog krivovjerja koje je ubačeno. A što se tiče Marije Magdalene piše da je bila uz sestru i Njegovu majku, kupilee su mirise da ga pomažu.

Marko 16,1Pošto prođe subota, kupiše Marija Magdalena, Marija, majka Jakovljeva, i Saloma mirisa, da pođu i da ga pomažu.

To je obično činila obitelj a ne tuđe žene. I zašto je prva došla na grob i on joj je rekao da ga se ne dotiče? Zašto ga se ona uopće htjela doticati? Zatim ima ovaj stih.

Ivan 20,16Reče joj Isus: "Marija!" Ona se obazre i reče mu hebrejski "Rabbuni", to znači: "Učitelju".

Na hebrejski Rabi ne znači samo učitelj nego i gospodar. Tako da mu se mogla obratiti i Moj gospodaru a tako su se žene i obraćale svojim muževima nekad. Mogla mu se obratiti i sa Moj učitelju ali zašto moj, zašto ne samo učitelju?

To mi liči na one filmove kad bogovi spavaju sa ženom i onda se rodi polubog koji će spasiti svijet.

Čak mislim da Hristova djeca ni ne bi bila polubogovi. Hristos je imao božansku i ljudsku prirodu. Razmnožavao bi se ljudskom prirodom pa bi i djeca bila ljudi ali ovo je apsurdno slažem se.

Isus ne znači YHVH spasava. Yahshua znači YHVH spasava. Isus uopće nije hebrejsko nego grčko ime. Na grčkom asocira na svinju. Sus znači svinja. Nemam protiv da ga ti zoveš onako kako su ga zvali grci, ali zašto ne prevedeš na svoj jezik direktno sa hebrejskog nego koristiš grčko ime.

Isus je samo grčki prevod ime Yeshua/Yehoshua. Npr. i u SZ se riječ Isus koristi za prevod imena Isusa Navina tj. Jošue. Zašto bismo koristili hebrejsko ime kad je i ovo grčko sasvim prikladno i koristi se u hrišćanstvu od pamtvijeka?

Ja gore djecu nisam uopće spominjala. Koliko dugo neki parovi po zapisima kako čitamo nisu imali djece? A koliko dugo je Yahshua živio na zemlji? Ako je bio oženjen to nužno ne znači da je morao imati djecu. A da ne postoji zapisa da je bio oženjen tu niste u pravu. U Evanđelju svetih 12 piše da je bio oženjen i da mu se žena zvala Mirjam, kao i njegova majka.

To tzv. jevanđelje je falsifikat iz 20. vijeka.

Na našem jeziku je to Marija. E sad , zašto toga nema u evanđeljima? Pisala sam već negdje. Novi zavjet je izgrađen na temeljima koje je postavio tadašnji heretik Marcion. On je zabranjivao da se krštavaju bračni parovi. Oni su se morali prvo razvesti pa tek onda krstiti.

Ako je Marcion to učio onda je dobro da je Crkva odbacila Marciona kao jeretika.

Zato , ne samo da se ne spominje Yahshuina žena nego se nakon Njegovog krštenja ne spominje niti njegov otac? Dali se Njegova majka razvela? Ne, vjerujem. Prije će biti da su evanđelja ili namjerno tako napisana ili prepravljena da se niti njegov otac ne spominje uz majku niti njegova žena uz njega.

Jevanđelja se nakon Hristovog krštenja temeljno fokusiraju na Hristovo učenje a ne na Njegov porodični život mada se Njegova Majka i "braća" spominju na nekoliko mjesto a Majka mu se pojavljuje pod krstom.

Meni isto nije jasno kako može danas da se vjeruje da je on nastao samo iz sjemena Marijina a ne i iz sjemena Josipova kad se u Njegovom rodoslovlju Josip spominje kao otac?

Vjeruje se da nije nastao iz Josifovog sjemena zato što je u prvim poglavljima jevanđelja opisuje kako je Hristos rođen bezsjemeno tj. rođenjem od Djeve bez zemaljskog oca. A pravedni Josif se navodi u rodoslovu kao otac jer se može reći da je usvojio Hrista.

To je obično činila obitelj a ne tuđe žene. I zašto je prva došla na grob i on joj je rekao da ga se ne dotiče? Zašto ga se ona uopće htjela doticati? Zatim ima ovaj stih

Htjela Ga se doticati da vidi da li je to zaista On. Rekao joj je da Ga se ne dotiče jer ona nije bila svjesna šta se dogodilo. Sv. Kiril Aleksandrijski kaže "nije bila osvećena blagodaću Svetoga Duha". Sv. Jovan Zlatousti piše da ona nije bila svjesna da je Hristos postao "daleko uzvišeniji u tijelu" i da zbog toga Hristos nije dozvolio da Ga se dotakne.

Čak mislim da Hristova djeca ni ne bi bila polubogovi. Hristos je imao božansku i ljudsku prirodu. Razmnožavao bi se ljudskom prirodom pa bi i djeca bila ljudi ali ovo je apsurdno slažem se.

Isus je samo grčki prevod ime Yeshua/Yehoshua. Npr. i u SZ se riječ Isus koristi za prevod imena Isusa Navina tj. Jošue. Zašto bismo koristili hebrejsko ime kad je i ovo grčko sasvim prikladno i koristi se u hrišćanstvu od pamtvijeka?

To tzv. jevanđelje je falsifikat iz 20. vijeka.

Ako je Marcion to učio onda je dobro da je Crkva odbacila Marciona kao jeretika.

Jevanđelja se nakon Hristovog krštenja temeljno fokusiraju na Hristovo učenje a ne na Njegov porodični život mada se Njegova Majka i "braća" spominju na nekoliko mjesto a Majka mu se pojavljuje pod krstom.

Vjeruje se da nije nastao iz Josifovog sjemena zato što je u prvim poglavljima jevanđelja opisuje kako je Hristos rođen bezsjemeno tj. rođenjem od Djeve bez zemaljskog oca. A pravedni Josif se navodi u rodoslovu kao otac jer se može reći da je usvojio Hrista.

Htjela Ga se doticati da vidi da li je to zaista On. Rekao joj je da Ga se ne dotiče jer ona nije bila svjesna šta se dogodilo. Sv. Kiril Aleksandrijski kaže "nije bila osvećena blagodaću Svetoga Duha". Sv. Jovan Zlatousti piše da ona nije bila svjesna da je Hristos postao "daleko uzvišeniji u tijelu" i da zbog toga Hristos nije dozvolio da Ga se dotakne.

Kanon je osmišljen upravo zato da se odvoji ovo što oni vide kao istinu a što je po njima laž. Ali današnji kršćani samo ponavljaju njihovae tvrdnje, nažalost, bez da sami preispitaju. Za ime sam već napisala da nemam protiv ako ga netko koristi a mogu li ja pitati zašto vi imate protiv da ja koristim hebrejsko? Marcion je tako učio, odbačen je kao heretik ali njegova učenja su ostavila traga u kršćanskoj Bibliji iako je Njegovo ime izbrisano. O ovome diskutiramo ne zato što je važan njegov porodični život nego zato što Pavle kaže da je dobro biti neoženjen i zato što se danas u kršćanstvu u katolicizmu traži celibat. Na čemu temelje ideju o celibatu? Ako temelje samo na Pavlovom savjetu da je dobro biti neoženjen nije toliko jak argument. A ako mesiju prikažu kao čovjeka koji se nije ženio onda to postaje jak argumenat protiv ženidbe. dali je Abraham postao otac preko usvojenog djeteta ili preko njegovog rođenog? Ideja da je Yahshua postao usvojeni sin je pretpostavka koja nema osnove osim one kad izbacimo Josipa kao njegovog Oca. U evanđelju svetih 12 piše da je on otac mesije i da je sveti duh osjenio njega jednako kao i Mariju. Normalno je da žena zagrli muža nakon što je uskrsnuo ali on joj to nije dozvolio dok se ne pokaže pred Ocem.

Neko ko je došao da umre za nas i to poprilično mlad, nije imao nikakvu potrebu za ženidbom.

Neko ko je došao da umre za nas i to poprilično mlad, nije imao nikakvu potrebu za ženidbom.

Pišeš tako kao da je YHVH odredio dužinu njegovog života i da je zbog toga on umro mlad i zbog toga se nije ženio a ne da su ga ubili i nasilno mu prekratili život. Jeo je, pio je, spavao je, radio je. Zašto nije smio biti oženjen? Jel čovjek postaje pravedniji ako se ne ženi? Ima li negdje u proroštvima najavljeno da se neće ženiti?

Ponovljeni zakon 18,17Tada mi reče Gospod: Pravo je, što rekoše.
Ponovljeni zakon 18,18Podignut ću im proroka između braće njihove, kao što si ti. Riječi svoje stavit ću u usta njegova, da im kaže sve, što mu zapovjedim.
Ponovljeni zakon 18,19A tko ne posluša riječi mojih, što će ih govoriti u ime moje, toga ću ja sam povući za to na odgovornost.

YHVH je preko Mojsija najavio proroka između braće njihove kao što je on sam a Mojsije je bio čovjek koji se isto ženio i imao djecu. Jel to čovjek postaje svetiji kad se ne ženi? Ili postaje nečist kada se oženi? Ljudi su brak izopačili a ne YHVH. Pisala sam da je to bilo učenje Marciona a vi provjerite.

Nazad
Vrh