> Više me zanimaju tradicije poput kriya joge, dzogchena i
> klasičnih shaivističkih sustava poput trike ili kaula joge.
> Ali da je praktičar autentičan... Pa bi radije takvog vidio na forumu
.
Sanemi je ne jednoj drugoj temi postavio pitanje koje mi se cini da je vise primjereno ovdje odgovoriti.
Kriyavana ima u Hrvatskoj, moji neki vrlo dobri prijatelji se time bave. Problem je kod kriya yoge sto postoji dosta laznih kriya yoga sljedbi, pa se mora dobro paziti ucenicko nasljedje da seze izravno ili do Yoganande ili do nekog od autenticnih Yuktesharovih ili Mahasayinih nasljednika.
Dzogchen rade tibetanske vajrayana grupe, kojih ima nekoliko ozbiljnih u Hrvatskoj.
A kasmiraca nema, ja mislim cak niti u Evropi, a rijetki su i u Indiji i u svijetu. Kako sam ja... prije jedno 30 godina... radio svoj diplomski iz Abhinavagupte, trika, kaula, pratyabhijna i ostalih skola kasmirskog tantrizma, stupio sam u vezu sa grupom u Americi, koja je izravno bila osnovana od Lakshamn Joa, najveceg autoriteta za kasmirsku tantru u 20. stoljecu.
Postoji, po meni, jedan ozbiljan problem s tantrickim uciteljima u 20. stoljecu, ne samo s Lakshman Joom, nego i s nekim drugim vodecim tantrickim autorima koji su zivjeli u isto vrijeme, a to je da su teoretski bili vrlo jaki, ali u praksi, po meni, vrlo ograniceni.
Ova grupa u Americi, koja je osnovana i poducavana izravno od Lakshman Jooa i kod koje je on proveo svoje zadnje godine zivota u dubokoj starosti od oko ili preko 90 godina, je poducavala samo jednu jedinu tehniku meditacije?! Sam Lakshman Jo je radio samo tu tehniku i samu nju poducavao. Naravno da je to u potpunoj opreci sa recimo Vijnana Bhairava Tantrom, u kojoj se spominju mnoge tehnike itd.
To je glavni razlog zasto sam i sam na koncu zavrsio u theravada budizmu, jer ta tradicija njeguje oko 40'tak tehnika meditacije i zavisno od sklonosti i potreba ucenika nudi razna rjesenja.
To je poput majstora koji ima samo odvijac, u usporedbi s majstorom koji ima punu torbu alata. Mozda ces s odvijacem doista rijeciti veliki broj potreba, ali neces uspjeti rijesiti bas sve.
Osim toga, kada smo vec kod theravada budizma, jedna velika prednost ove najstarije i najizvornije budisticke tradicije, jeste da ona nema gotovo nikakve metafizike. To sam, naravno otkrio kasnije, ali se pokazalo kao apsolutno genijalno Buddhino rjesenje za brojne zamke uma.
Naime, tantricka filozofija (uostalom kao i svaka druga religija) je toliko opojna i privlacna, da covjek moze cijeli zivot provesti u zamisljanju, razmisljanju i mastanju oko toga kako je nastao svijet, kako Bog ili Shiva, posve svejedno, upravlja svijetom, koji je odnos Tvorca i tvorevine... a da pri tome propusti uociti i rijesiti brojne vaznije stvari u zivotu. Valja biti jako oprezan sa metafizikama, one su doista veliki opijum za ljude. A sto veca i bolja metafizika, to je i vece odusevljenje uma njome. Kasmirski tantrizam ima apsolutno najbolju metafiziku od svih skola hinduisticke tradicije pa i opcenito u svijetu, od svih drugih religija. Ako co'ek trazi metafiziku i odgovor na sva pitanja koja su ga ikada mucila... onda je to svakako shaiva tantra.
Nije cudno da su se i srednjovjekovni budisti njome odusevili te da je pod njezinim izravnim utjecajem nastao tantricki ili vajrayana budizam.