Dijalog s pripadnicima istočnjačkih religija

1675524931601.jpeg
Thomas Merton je bio americki katolicki redovnik (trapist), aktivist u pokretu za mir i ljudska prava te zagovarac dijaloga krscana i istocnih religija (hinduizma, islama posebno sufizma te budizma). Posebno se zanimao za zen budizam. Dalai Lama je 1968. rekao da medju krscanima nije susreo osobu cije bi razumijevanje budizma bilo toliko temeljito kao u Thomasa Mertona. Kod nas je nekoliko njegovih knjiga prevedeno.

Ovdje je nekoliko linkova na izvore:

http://merton.org/

Verbum | Merton,Thomas

verbum.hr
verbum.hr
https://planetopija.hr/autori/thomas-merton
https://www.vaticannews.va/hr/crkva/news/2019-01/osvrt-na-knjigu-thomasa-mertona-znak-jonin.html

Thomas Merton and Dialogue with Buddhism

I have been asked first to sit in meditation with a Buddhist group in San Francisco at the end of this month and then give them a talk on Thomas Merton and the dialogue with Buddhism Merton who early on in his career showed a keen interest in dialogue with the religions of Asia Hinduism Sufis
[URL]http://www.americamagazine.org[/URL]
www.americamagazine.org

Evo lijepog primjera kako je trapisticki red, kojem je pripadao i Thomas Merton, uspjesno preuzeo neka nacela meditacije iz yoge i budizma. Predavanje oca Thomasa Keatinga o molitvi sabranosti ili sabranoj molitvi:

h2p-ikeda-text.png

Ima u budizmu i u drugim istocnjackim tradicijama jedna vrlo jednostavna meditacija. Moze se raditi i kao zasebna meditativna praksa, da covjek sjedne i samo se tome posveti, ali moze se raditi i dok covjek radi bilo sto drugo u zivotu. Ustvari, najbolje je kombinirati. Posvetiti jedno vrijeme tokom dana da se njeguje ova vrsta svjesnosti, a kasnije je nastaviti njegovati i dok radimo bilo sto drugo.

To je jednostavno siriti osjecaj dobronamjernosti, ljubavi, prema svim bicima u svim pravcima. Dolje, gore, naprijed, nazad, sa strana. U budistickim spisima se kaze... prema ljudima, zivotinjama, prema stanovnicima visih bozanskih svjetova, jednako kao i prema duhovima i bicima nizih paklenskih svjetova... osjecati samo dobronamjernost i zeljeti im svako dobro, sve najbolje, oslobodjenje od svake patnje, zeljeti im samo srecu i blagostanje.

Buddha je rekao da ljudi koji se u tom pravcu usavrsavaju i njeguju svoje ponasanje, misli i osjecaje, da se nakon ovog zivota radjaju u visim bozanskim (andjeoskim) svjetovima. Zato se u budizmu ova praksa zove Brahma Vihara ili bozanska boravista. Njegovanje osjecaja kakve imaju stanovnici visih andjeoskih svjetova. Bica koja zive oslobodjena svake mrznje, zavisti i ljubomore.

U osnovi, to je temeljna ljudska praksa koju bi smo, nezavisno kakvu zivotnu ideologiju imamo, trebali njegovati u nasim zivotima. Osjecati dobronamjernost i ljubav prema svima i svemu oko nas i siriti je u svim pravcima.

Povijesne veze između isusovaca i budista su iznenađujuće stare i bogate.

Zanimljiv clanak hrvatskog isusovca patera Tomislava Spiranca o sirenju budistickih ideja, vrijednosti i organizacija u Hrvatskoj te isusovackom utjecaju na taj proces sirenja:

https://hrcak.srce.hr/file/330803

Razgovor s nasim Piramidom na drugim temama me je potakao da vas nesto pitam.

Ispada da Piramida vjeruje da je starozavjetna formula YHVH, koja u prijevodu znaci "ja jesam", neko izvanjsko mocno bice koje je stvorilo i nas i ovaj svijet i koje nas stalno gleda izvana. A mi ga uvijek iznova prevarimo ili uvrijedimo, svaki puta kada ono malo pridrijema ili ode na wc.

I sada, umjesto da trazimo taj osjecaj "ja jesam", koji ima svako bice, ne samo covjek... mi gradimo izvanjske hramove i crkve. Odlazimo tamo i izvodimo neke cudne obrede, mumljamo molitve, zvonimo u zovna, prskamo vodom, hodamo oko crkve na koljenima, bicujemo se, kadimo tamjanom... izvodimo najblesavije i najnepotrebnije stvari... umjesto da jednostavno pogledamo u same sebe i potrazimo tog "ja jesam", zapitamo se gdje je taj "ja jesam", sto je to "ja jesam". Osjecaj koji nosimo u sebi, kao temelj naseg postojanja, nikada niti ne pozelimo upoznati, ali zato izvodimo sve moguce nepotrebne budalastine, koje nas samo udaljavaju od spoznaje tko je to i sto je to "ja jesam".

Nema prirodnosti u tako formalnoj religiji. Ustogljena je i suhoparna. Slici vise na ponasanje ludjaka.

Zamislimo jednog prosjecnog sina i oca. Otac hrani i oblaci svojeg sina, placa mu skolovanje, daje mu dzeparac i pozajmljuje mu kola subotom za izlaske.

Zamislimo da sin dodje svojem ocu (dok se stari npr. odmara nakon rucka) u otprilike kaze...

... oce moj, hvala ti i slava u vijeke vijekova, kruh moj svagdasnji dajes mi danas, daj mi i sutra! Sveti se tvoje ime, budi volja tvoja, navijek neka se provodi volja tvoja, sveti se ime tvoje, klanjam ti se i padam pred noge tvoje...

Sta bi jadan otac pomislio, nego da je mali poludio!

Tako se i meni cini da je ta formalna religija vise kao kult nekih ludjaka, koji od najjednostavnijih stvari naprave cirkusarije i krivo razumijevanje.

> Više me zanimaju tradicije poput kriya joge, dzogchena i
> klasičnih shaivističkih sustava poput trike ili kaula joge.
> Ali da je praktičar autentičan... Pa bi radije takvog vidio na forumu :-).

Sanemi je ne jednoj drugoj temi postavio pitanje koje mi se cini da je vise primjereno ovdje odgovoriti.

Kriyavana ima u Hrvatskoj, moji neki vrlo dobri prijatelji se time bave. Problem je kod kriya yoge sto postoji dosta laznih kriya yoga sljedbi, pa se mora dobro paziti ucenicko nasljedje da seze izravno ili do Yoganande ili do nekog od autenticnih Yuktesharovih ili Mahasayinih nasljednika.

Dzogchen rade tibetanske vajrayana grupe, kojih ima nekoliko ozbiljnih u Hrvatskoj.

A kasmiraca nema, ja mislim cak niti u Evropi, a rijetki su i u Indiji i u svijetu. Kako sam ja... prije jedno 30 godina... radio svoj diplomski iz Abhinavagupte, trika, kaula, pratyabhijna i ostalih skola kasmirskog tantrizma, stupio sam u vezu sa grupom u Americi, koja je izravno bila osnovana od Lakshamn Joa, najveceg autoriteta za kasmirsku tantru u 20. stoljecu.

Postoji, po meni, jedan ozbiljan problem s tantrickim uciteljima u 20. stoljecu, ne samo s Lakshman Joom, nego i s nekim drugim vodecim tantrickim autorima koji su zivjeli u isto vrijeme, a to je da su teoretski bili vrlo jaki, ali u praksi, po meni, vrlo ograniceni.

Ova grupa u Americi, koja je osnovana i poducavana izravno od Lakshman Jooa i kod koje je on proveo svoje zadnje godine zivota u dubokoj starosti od oko ili preko 90 godina, je poducavala samo jednu jedinu tehniku meditacije?! Sam Lakshman Jo je radio samo tu tehniku i samu nju poducavao. Naravno da je to u potpunoj opreci sa recimo Vijnana Bhairava Tantrom, u kojoj se spominju mnoge tehnike itd.

To je glavni razlog zasto sam i sam na koncu zavrsio u theravada budizmu, jer ta tradicija njeguje oko 40'tak tehnika meditacije i zavisno od sklonosti i potreba ucenika nudi razna rjesenja.

To je poput majstora koji ima samo odvijac, u usporedbi s majstorom koji ima punu torbu alata. Mozda ces s odvijacem doista rijeciti veliki broj potreba, ali neces uspjeti rijesiti bas sve.

Osim toga, kada smo vec kod theravada budizma, jedna velika prednost ove najstarije i najizvornije budisticke tradicije, jeste da ona nema gotovo nikakve metafizike. To sam, naravno otkrio kasnije, ali se pokazalo kao apsolutno genijalno Buddhino rjesenje za brojne zamke uma.

Naime, tantricka filozofija (uostalom kao i svaka druga religija) je toliko opojna i privlacna, da covjek moze cijeli zivot provesti u zamisljanju, razmisljanju i mastanju oko toga kako je nastao svijet, kako Bog ili Shiva, posve svejedno, upravlja svijetom, koji je odnos Tvorca i tvorevine... a da pri tome propusti uociti i rijesiti brojne vaznije stvari u zivotu. Valja biti jako oprezan sa metafizikama, one su doista veliki opijum za ljude. A sto veca i bolja metafizika, to je i vece odusevljenje uma njome. Kasmirski tantrizam ima apsolutno najbolju metafiziku od svih skola hinduisticke tradicije pa i opcenito u svijetu, od svih drugih religija. Ako co'ek trazi metafiziku i odgovor na sva pitanja koja su ga ikada mucila... onda je to svakako shaiva tantra.

Nije cudno da su se i srednjovjekovni budisti njome odusevili te da je pod njezinim izravnim utjecajem nastao tantricki ili vajrayana budizam.

Da, svatko traži alate koji mu najviše odgovaraju. No, često se dogodi da umjesto onoga što nam je zaista potrebno, posegnemo za onim što je privlačnije, lakše dostupno ili trenutačno zanimljivo, dok ono dublje, važnije, ostane čekati neko "drugo vrijeme". Ali kad imaš maštovit um, koji neprestano stvara, igra se mislima, pa čak i noću luta kroz snove i dojmove sa zanimljivih putovanja :-), prirodno te vuče prema dubljem razumijevanju svega toga... nažalost, naša kultura je zatvorena prema tome, da ne kažem neprijateljski nastrojena, etiketira...

Meni je, naravno, to sve oduvijek bilo simpaticno. Podjednako ta izrazita komunisticka anti-religioznost, kao i to hedonisticko obiljezavanje vjerskih blagdana samo zbog jela i zabave. Uostalom, mislim da velika vecina ljudi u svijetu niti ista razumije, niti se ista pita oko vjere, i sve to dozivljava kao neku vrstu obiteljske zabave.
pa, zato i kazem ja da vas je mnogo neozbiljnih, i da ce sve ovo uozbiljavanje sa moje strane jako tesko ici

Zanimljiva rasprava o krscanstvu i budizmu. Krscanstvo predstavlja pravoslavlje, a budizam zen:

Nazad
Vrh