Dokazivanje Boga je lakše nego opovrgavanje

• Pokretač teme Pokretač teme Nefi
  • Datum početka Datum početka

Nefi

Mormon
Član
Reakcijski bodovi
40
Bodovi
48
ČUVAJTE SE KORIHOROVE FILOZOFIJE

Živimo u svetu u kojem su intuicija i otkrivenje manje važni od empirizma (znanje kroz čulna iskustva). Sve više ljudi veruje da je organizirana religija glupa, a mnogi čak veruju da je iracionalno verovati u jedno božansko biće.

U Mormonovoj knjizi nalazimo primer filozofije čoveka koji pokušava da poriče postojanje Boga. Korihor, jedan Antihrist, pokušava svojim laskavim rečim ada ubedi ljude da ne postoji Bog.

Tvrdio je da je religija budalasta tradicija koja se prenosi od roditelja deci. "Gle, ovo što vi proroštvima zovete, što kažete da sveti proroci predaše, gle, to su bezumna predanja očeva vaših." (Alma 30:14) Da je nemoguće znati nešto što se ne može videti (Alma 30:15). Da su religiozna verovanja: "posledica poremećenog uma." (Alma 30:16 ) I "da nikakvog spasitelja ne može biti za grehe ljudske, već svaki čovek prolazi kroz ovaj život onako kako se kao biće snađe. I šta god čovek učini nije zločin." (Alma 30:17) I da religija postoji: "kako bi sveštenici prisvojili moć i vlast nad njima, da bi ih držali u neznanju... i u ropstvu. I niko nemože znati da su drevna proroštva istinita." (Alma 30: 23-24 ).

Ono što me najviše brine kod Korihorove filozofije je da oni i danas postoje. Mnogi poznati i uvaženi filozofi ovih dana su govorili stvari koje su slične Korihorovim izjavama. Na primer, uporedite Korihorove ideje sa idejama Friedricha Nietzschea.

Korihor:

1. Religija je glupa tradicija i sujeverje, koje prenose glupi roditelji na decu.

2. Samo empirijski dokazi su valjani dokazi.

3. Religiozna uverenja su efekti zbunjenog uma.

4. Ne treba nam spasitelj, živimo svojim naporima.

5. Crkva je sredstvo za zarobljavanje, ropstvo i ugnjetavanje uma.

Friedrich Nietzsche:

1. Religija je moral krda životinja, slobodan um stvara svoju moral.

2. Svaka verodostojnost, čista savest, svi dokazi istine potiču od naših čula.

3. Verska ubeđenja su instinkti jedne bolesne duše.

4. Bog je za jedan slobodni um mrtav, takav um stvara sopstvenu moralnost.

5. Hrišćanski vernici su najtužniji zarobljenici ikada.

Iako su između Korihora i Friedricha Nietzschea ležala mnoga stoljeća, njihove filozofije su izuzetno slične.

Korihorova filozofija postaje sve važnija i u današnjem svetu. Zato ne samo da moramo biti upoznati sa tim, već moramo znati kako se možemo zaštititi.

SVE POKAZUJE DA POSTOJI BOG

Almina taktika u borbi protiv Korihora je još uvijek najbolja.

Mormonova knjiga nije samo zapisala Korihorova učenja, već nam je dala i nadahnuti odgovor.

Prorok Alma je preokrenuo Korihorovu filozofiju: "A sada, kakav dokaz imaš da nema Boga ili da Hrist neće doći? Kažem ti, nemaš ništa osim sopstvene reči. Ali evo, ja imam sve kao svedočanstvo da je sve to istina; a i ti imaš sve kao svedočanstvo da je to istina [...]sveta pisma su stavljena pred tebe, da, i sve ukazuje da postoji Bog. Da, sama zemlja i sve što je na licu njenom. Da, i kretanje njeno. Da, a i sve planete koje se kreću svojim pravilnim putanjama svedoče da postoji Vrhovni Stvoritelj." (Alma 30:40-41; 44).

Drugim rečima, Korihor ne može dokazati da Bog ne postoji jer je Bog veći od našeg ograničenog uma. Mormonova kniga opisuje Korihorovu nesposobnost da opovrgne postojanje Boga. U takvom sistemu mnogo je lakše dokazati da postoji Bog nego dokazati da on ne postoji. Dokazivanje da Bog postoji zahteva samo jednu osobu koja vidi, čuje ili na drugi način doživljava Boga, koji više ne može opovrgnuti postojanje Boga. Ali pogledajmo šta bi bilo neophodno da bi se dokazalo da Bog ne postoji: pošto Bog nije ograničen na Zemlju, morali bismo ga tražiti u celom univerzumu. Pretpostavljamo da Bog može da se kreće, zbog čega ne bi bilo dovoljno da počnemo u tački A i nastavimo da tražimo do tačke Z. Šta ako, nakon napuštanja tačke A, Bog tačno ode tamo i ostane tamo tokom naše pretrage?

Ali Alma ide dalje, tvrdeći da postoji mnogo toga što svedoči o postojanju Boga. Na primer, Alma tvrdi da proroci u Svetim pismima ne samo da svedoče o postojanju Boga, već i da i nebo i zemlja i sve između njih sadrže znake postojanja Stvoritelja.

Ponekad ne vidimo čuda životinjskog sveta - kao što je divan miris cveta ili hvatanje deteta za našu ruku - kao dokaz postojanja Boga. toji.

Pretpostavljamo da Bog može da se kreće, zbog čega ne bi bilo dovoljno da počnemo u tački A i nastavimo da tražimo do tačke Z. Šta ako, nakon napuštanja tačke A, Bog tačno ode tamo i ostane tamo tokom naše pretrage?
Jao Nefi, pa kakav je ovo argument, sta je ovo?!

Bog je sveprisutan. Bog je izvan kretanja.

Kretanje podrazumijeva ogranicenost onoga koji se krece i prostorom i vremenom.

Krece se netko ili nesto sto na jednom mjestu jeste, a na drugome jos nije. Pa se krece od jednog ka drugom mjestu i prostorno i vremenski.

Ali Bog, koji je svugdje u svakom trenutku... se ne krece. On vec jeste zauvijek svugdje.

Bog je sveprisutan. Bog je izvan kretanja.

Kretanje podrazumijeva ogranicenost onoga koji se krece i prostorom i vremenom.

Krece se netko ili nesto sto na jednom mjestu jeste, a na drugome jos nije. Pa se krece od jednog ka drugom mjestu i prostorno i vremenski.

Ali Bog, koji je svugdje u svakom trenutku... se ne krece. On vec jeste zauvijek svugdje.
Bog je sveprisutan. On je imanentni Bog, prebivalište u svim neizmernostima. „Jer po njemu imamo život i mičemo se i postojimo.“ (Dela 17:28). „On sve shvata, i sve je pred Njim, i sve je oko Njega; i On je iznad svega, i u svemu, i kroz sve, i oko svega; i sve je po Njemu, i od Njega, i to od Boga, u veke vekova.“ (UiZ 88:41).

Određene verske zajednice pozivaju se na istinsku doktrinu o sveprisutnosti Boga kada opravdavaju svoja lažna uverenja i tvrde da je Bog neodređena, duhovna, bestelesna sila koja ispunjava čitav univerzum i istovremeno je prisutna svuda i nigde nije na jednom određenom mestu. Bog je, naravno, lično biće po čijoj je slici čovek stvoren, "Zatim Bog reče: „Hajde da načinimo čoveka po svom obličju, sličnog nama, i neka vlada nad morskim ribama, nad stvorenjima koja lete po nebu, nad stokom, nad svom zemljom i nad svim drugim životinjama što se miču po zemlji.” (Post 1:26)

"Ovo je knjiga o Adamovom životu. Onog dana kada je Bog stvorio Adama, načinio ga je sličnim sebi." (Post 5:1)

"I ja, Bog, rekoh svom Jedinorođencu, koji sa mnom beše od početka: Načinimo čoveka po obličju svome, nalik sebi; i beše tako. I ja, Bog, rekoh: Neka vladaju nad ribama morskim, i nad pticama na nebu, i nad stokom, i nad svom zemljom, i nad svakim bićem što puže po zemlji." (Mojsije 2:26)

"Po obličju sopstvenog tela svog, muško i žensko, stvori ih, i blagoslovi ih, i nadenu im ime Adam, u danu kada behu stvoreni i behu postali žive duše u zemlji, u podnožju Božjem." (Mojsije 6:9), ali Bog je takođe imanentno biće. Izlazeći iz njega, svetlost ispunjava celi svemirski prostor.

"Svetlost koja se širi iz prisustva Božjeg da ispuni beskrajnost prostora – Svetlost koja je u svemu, koja daje život svemu, koja je zakon po kome se sve upravlja, i to moć Boga koji sedi na svom prestolu, koji je u grudima večnosti, koji je posred svega." (UiZ 88:12-13).

Bog je Stvoritelj. Snaga, svetlost, uticaj i duh koji izviru iz njegove ličnosti i ispunjavaju neizmernost svemirskog prostora, su međutim, njegova kreacija. Pavle opominje na pogrešno učenje koje uče otpadnički narodi kada kaže: „Oni su Božju istinu promenili u laž, pa su poštovali i obožavali ono što je stvoreno umesto Stvoritelja, koji je blagoslovljen u svu večnost. Amin.“ (Rimljanima 1:25).

to je bila metafora. U Boga koji je bez igleda i forme u stilu nekog oblaka koji je velik kao univetzum, kao iz filmova "Zvezdane staze" ne verujem.

Zadnje uređeno:
U Boga koji je bez igleda i forme u stilu nekog oblaka koji je velik kao univetzum, kao iz filmova "Zvezdane staze" ne verujem.
Hm, a u kakvog Boga vjerujes?

Da li u Boga koji bi bio, doduse velik i mocan, ali ipak zauzimao samo odredjeno mjesto te se kretao, sa tog mjesta, po svojoj volji kroz okolni prostor, koji bi bio razlicit od Njega? Da li u takvog Boga vjerujes?

Hm, a u kakvog Boga vjerujes?

Da li u Boga koji bi bio, doduse velik i mocan, ali ipak zauzimao samo odredjeno mjesto te se kretao, sa tog mjesta, po svojoj volji kroz okolni prostor, koji bi bio razlicit od Njega? Da li u takvog Boga vjerujes?
Iv 4:24 Bog je duh, i koji mu se klanjaju, trebaju se klanjati u duhu i istini.«

Iv 4:24 Bog je duh, i koji mu se klanjaju, trebaju se klanjati u duhu i istini.«
Ovo je predivan citat i upravo na tragu moje tvrdnje da je Bog vjecan i sveprisutan. Da se nigdje ne krece, jer vec jeste svugdje prisutan.

Ali Nefiju se to cini kao Bog iz Zvjezdanih staza... pa me bas zanima kako on dozivljava Boga.

Kada kažemo da je Bog duh, ne mislimo da on nema telo, već da je on izvor neobjašnjive životvorne sile koja osnažuje ljudsko telo i da on ima puninu moći. Uvek moramo zapamtiti da su Bibliju napisali Jevreji - pisci Novog zaveta su bili svi Jevreji. Šta su drevni Jevreji mislili o ovoj temi? Jevreji su uvek zamišljali Boga koga obožavaju, da ima telo i um sličnog našem.

"Na primer, veliki hrišćanski pisac Tertulijan (oko 200. godine pne) piše:" Jer ko poriče da Bog ima telo, iako se kaže da je Bog duh? "Jer je duh njegova sopstvena telesna supstanca, u jednom vlastitom obliku."

Zašto su hrišćani počeli da veruju drugačije? Zato što se utican neoplatonizma uvukao u crkvu, koja je bila vrlo uobičajena u danima Rimskog carstva, i imala veliki uticaj na ovo pitanje.

Ali i za Isusa piše: "Gospod je Duh" (2 Kor 3:17) a znamo da je imao i ima telo.

"Bog je Duh, i oni koji mu se mole moraju mu se moliti duhom i istinom.” (Jov 4:24)

Dalje piše:

„Bog je svetlo” (1. Jovanova 1:5)

„Bog je ljubav” (1. Jovanova 4:8)

"A ko se Gospoda drži jedan je duh s njim." (1 Kor 6:17)

U Bibliji takođe piše: "Ti si utočište moje i branič moj, Bog moj, u kog se uzdam. Perjem svojim oseniće te, i pod krilima Njegovim zaklonićeš se; istina je Njegova štit i ograda." (Psalm 91:2,4)

Ovde se sigurno ne misli da Bog ima zapravo i krila.

Ovo je sve jako nejasno. Citati su vrlo proturijecni. Mozes li bez citata opisati kako ti dozivljavas Boga. Evo, svojim rijecima, ko' u skoli...

Ovo je sve jako nejasno. Citati su vrlo proturijecni. Mozes li bez citata opisati kako ti dozivljavas Boga. Evo, svojim rijecima, ko' u skoli...
Bog se doživljava molitvom i odgovorima na molitvu. Bog i danas govori preko svog Duha. Zato trebamo da naučimo da čujemo tihi i nežan glas svetog Duha.
Večni i Svemoćni Bog, Stvoritelj prostranog svemira, govoriće onima koji mu priđu iskrenog srca i s pravom namerom. Govoriće im u snovima, viđenjima, mislima i osećanjima. Govoriće na način koji je nepogrešiv i koji prevazilazi ljudsko iskustvo. Daće im božansko usmerenje i odgovore za njihove lične živote. Naravno, biće i onih koji će se rugati i govoriti da tako nešto nije moguće, da ako Bog postoji, ima pametnija posla nego da sluša i odgovara na molitvu jedne osobe.

Ali Bogu je stalo do nas. On će čuti i odgovoriti na naša lična pitanja. Odgovori na naše molitve doći će na Njegov način i u Njegovo vreme, i stoga, moramo naučiti da slušamo Njegov glas. Bog želi da pronađemo svoj put povratka k Njemu, a taj put je Spasitelj. Bog želi da učimo od Njegovog Sina, Isusa Hrista, i doživimo duboki mir i radost koji dolaze kada sledimo put božanskog sledbeništva.

Nefi, nemoj sada da okolisas i izvrdavas. To ne pristaje najboljem misionaru mormonske crkve na nasem forumu.

Odgovorio si na sve moguce, osim na ono sto sam te pitao.

Ne zanima me niti kako se Boga dozivljava, niti kome se odaziva, da li i kako Bog govori. Niti kako ga trebamo slusati. Da li on daje usmjerenje i odgovore. Niti da li je Bogu stalo do nas. Hoce li nas cuti i odgovoriti. Nisam te pitao ni sto Bog zeli.

Pitao sam te sta kaze vasa crkva je li Bog:
a) pojedinacno i ograniceno bice koje ima tijelo
b) pojedinacno i ograniceno tijelo, ali sa beskonacnim duhom
c) sveprisutni duh, ali koji moze uzeti i tjelesni oblik
d) nesto drugo, sto... opisi.

Pitao sam te sta kaze vasa crkva je li Bog:
a) pojedinacno i ograniceno bice koje ima tijelo
b) pojedinacno i ograniceno tijelo, ali sa beskonacnim duhom
c) sveprisutni duh, ali koji moze uzeti i tjelesni oblik
d) nesto drugo, sto... opisi.
Žao mi je, očigledno nisam razumeo tvoje pitanje.
Pokušaću sad da ti odgovorim na tvoje pitanje.

Naša zamisao Boga je zasnovana na nekoliko objava koja je dobio Joseph Smith, vođe crkve posle njega, ali i na učenju Mormonove knjige. Naravno tu pripada i Biblija, ali njeno učenje je poznato, tako da nebih nju citirao.

Prvo, 1820, g, Joseph Smith je imao viziju Boga Oca i Isusa Hrista:
"Nakon što sam se povukao na mesto gde sam ranije planirao da odem, gledajući okolo, i videvši da sam sâm, kleknuo sam i počeo da iznosim Bogu želje moga srca. ...upravo u tom momentu, video sam stub svetlosti baš iznad moje glave, jači od sjaja sunčevog, koji se postepeno spuštao sve dok nije pao na mene. Kada je svetlost zastala nada mnom video sam dve Osobe, čiji sjaj i slava nadmašuju svaki opis, kako stoje u vazduhu iznad mene. Jedna od njih mi je, pozvavši me po imenu i pokazujući na onu drugu, rekla – Ovo je Sin moj ljubljeni. Slušaj ga!" (Istorija Josepha Smitha 11-20).

Na osnovu ove vizije Bog Otac i njegov Sin Isus Hrist su dve zasebne osobe.

Dalje, Joseph Smith dobija 1843.g. objavu koja glasi:

"Otac ima telo od mesa i kostiju opipljivo kao i čovečje; Sin isto tako; ali Sveti Duh nema telo od mesa i kostiju, nego je osoba duhovna. Da nije tako, Sveti Duh ne bi mogao prebivati u nama." (Učenje i Zaveti 130:22)

Iako piše: "od mesa i kostiju opipljivo kao i čovečje" ne znači da je to telo kao čovečje. Bog ima proslavljeno večno besmrtno telo. Po obličju tog tela je Bog nas stvorio.
"Po obličju sopstvenog tela svog, muško i žensko, stvori ih." (Mojsije 6:9)

Bog nije ograničen u svom telu, On ima u njemu puninu moći, slave i radosti.

Bog vlada svojim duhom i svojim svetlom:

"Kao što je On u suncu, i svetlost je sunca, On je i moć kojom beše stvoreno. Kao što je i u mesecu, i svetlost je meseca, i moć je kojom beše stvoren; Kao što je i svetlost zvezda, i moć je kojom behu stvorene; I zemlja takođe, i moć njena, i to zemlje na kojoj stojite. I svetlost koja sija, koja vas obasjava, preko Njega je koji prosvetljava oči vaše, i ista je svetlost koja oživljava razumevanje vaše; Svetlost koja se širi iz prisustva Božjeg da ispuni beskrajnost prostora – Svetlost koja je u svemu, koja daje život svemu, koja je zakon po kome se sve upravlja, i to moć Boga koji sedi na svom prestolu, koji je u grudima večnosti, koji je posred svega." (Učenje i Zaveti 88: 8-13)

Dakle, ako sam dobro razumio, Bog ima ograniceno fizicko tijelo (iako to tijelo nije propadljivo), ali u isto vrijeme Njegov duh (Sveti duh) je sveprisutan. To su dva vida jednog te istog Boga. Jesam li dobro razumio?

Pored sve raznovrsnosti i često ljepote svijeta koju znam proživljavati. Dođe mi kada primjećujem obrazce iluzije i izvještačenosti istoga i to me zna nekako smetati.

Dakle, ako sam dobro razumio, Bog ima ograniceno fizicko tijelo (iako to tijelo nije propadljivo), ali u isto vrijeme Njegov duh (Sveti duh) je sveprisutan. To su dva vida jednog te istog Boga. Jesam li dobro razumio?
To nigde nisam rekao, nego sam rekao da ima proslavljeno, večno, besmrtno telo. Božje telo nije samo neraspadljivo nefo ispunjeno svetlom i slavom. Kada bi ga smrtni čovek video, odmah bi umro, osim ako njegova slava prethodno ne padne na čoveka, da bi ga oživela u njegovoj prisutnost. Tako telo nema krvi u kojoj je smrtnost, nego to telo oživljava vlastiti duh. Taj isti Duh i svetlo koje prozlazi iz Njega vlada celim univerzumom. On je sa tom energijom, svetlom ili duhom sveprisutan, iako fizički može biti samo na jednom mestu. Jedna osoba od Duha naprimer, nema takvo proslavljeno telo od mesa i kostiju, nego ima telo od Duha. Ipak iako je Duh fizički na nebu, Njegov uticaj može dodirnuti sve ljude. Slično suncu, iako je sunce daleko od nas, njegovo svetlo i njegovu toplinu mižemo osetiti. Duh je isto materija ali finije vrste, Telo od Duha zato nije opipljivo. Što znači, čak iako bi Bog imao tako telo od Duha, kako, mnogi Hrišćani veruju, ne znači da On ne bi imao telo, nego bi imao samo telo od finije materije.

Jednestavno rečeno, Bog ima telo ali nije ograničen u ničemu i ima svu moć i vlast. Njegova slava kao i njegova svaprisutnost su beskonačni.

Mi pokušavamo ovde da razumemo jedno biće čija inteligencije sve zamislivo premašuje.
Jedino ograničenje koje je ovde od značaja je u našem razumu.

Zadnje uređeno:
Pored sve raznovrsnosti i često ljepote svijeta koju znam proživljavati. Dođe mi kada primjećujem obrazce iluzije i izvještačenosti istoga i to me zna nekako smetati.
Nikada nije bilo lako razumeti jedno biće čija inteligencija sve zamislivo premašuje. Ipak takvom biću je stalo do nas, i pripremio je put da ga upoznamo, ali prvo moramo da počnemo da ga dozivamo. On je obećao da će nam svojim duhom odgovoriti. Ali On ne sili nikoga na to.

Nazad
Vrh