robivek
Član
- Reakcijski bodovi
- 95
- Bodovi
- 48
No Hristos ne koristo takav način izražavanja kada kaže "zaista ti kažem". Pošto je to na krstu rekao Hristos moramo analizirati Niegov način govora a ne Solomonov ili nekog drugog.
Pa ipak,vidimo da jeste koristio takav stil,dakle nije to novina nego nesto sto se vec desavalo u istoriji a imamo evidentirano u Bibliji...
A to zasto je nesto rekao i kako je to rekao jeste iskljucivo Bozanska odluka stoga mi nemamo prostora za nikakvo debatiranje po tom osnovu...
...utoliko vise sto je sve ovo to zapravo u kontekstu kontinuiteta Bibliske istine o stanju mrtvih...dakle niko nikada nije tvrdio da mrtvi odmah nakon smrti idu u raj pa to nije ni Isus uradio u pomenutu priliku nego je koristio vec poznatu jevrejsku formulaciju koju vidimo da je bila koriscena u Bibliji...dakle nista novo pod suncem i u sklopu kontinuiteta Bibliske nauke za razliku od pravoslavnog pokusaja da na osnovu te izjave izgradi novotarsku versku praksu koja nema nikakvu osnovu u Svetom Pismu...
Primecujes razliku ?
Slažem se. Došao je kao čovjek ali nije prestao biti Bog. Postao je ono što prije nije bio (čovjek) i ponizio se tako što je postao stvoreno biće ali nije prestao biti ono što je bio (Bog). Hristos i u ljudskom tijelu oprašta grijehe a jasno je iz SZ da to može činiti samo Bog te kasnije čak predaje tu vlast apostolima što znači da je On tu vlast imao i sa njome mogao slobodno raspolagati.
Ovo ti vec bolje zvuci s tim sto kada je rekao da jos uvek nije otisao Ocu govorio je o formatu Njegove prisutnosti na zemlji...!!!
Da rezimiramo - u takvom formatu u kojem je bio dok je davao izjavu, On definitivno nije jos uvek otisao k Ocu sto ce reci da se vracamo na moju kostataciju - Ili je Isus lagao ili Ga pravoslavlje pogresno shvaca...ja licno tipujem na ovo zadnje,a ti ?
Ja sam to i učinio ovdje.![]()
Da,nazalost tako je, ucinio si upravo ono sto sam rekao da se ne treba raditi...