Gubitak Božanskog autoriteta i otkrivenja od Boga u Crkvi

• Pokretač teme Pokretač teme Nefi
  • Datum početka Datum početka
Siguran sam da bi i apostoli tako postupili kada bi imali svoju državu.
Postavlja se pitanje da li bi Isus tako postupio? Da li bi on htio imati svoju drzavu, svoju vojsku, svoje zene, svoje bogatstvo...

Sto bi Isus ucinio da su ga (tj. kada su ga) proganjali? Da li bi on uspostavio svoju privatnu vojsku da ga stiti ili bi se potpuno predao Bogu?!

Da li je on propovijedao potpuno predanje Bozjoj volji i uspostavu Bozjeg kraljevstva; ili ispunjenje svoje volje i uspostavu svojeg kraljevstva?

Um neprosvjecenog bica stalno zudi za jos vise materijalnog posjedovanja i jos vise culnih uzitaka. Oni koji razumiju nesto o duhovnosti zele manje od svega toga, jer razumiju da pravo bogatstvo lezi izvan materijalnog i culnog.

Kada su Buddhu pitali sto je dobio od prosvjetljenja, on je odgovorio - nista, samo sam izgubio! Izgubio sam ponos, bijes, pohlepu, obmanutost...

Otkad Bog daje savjete da se ode iz navodno ispravne crkve?
zašto ne? Bolje je napustiti crkvu i tako se isljučiti od obaveza saveza sa Bogom nego biti u savezu a kršiti svesno zapovesti. To je i glavni razlog zašto tako nešto kao eksomunikacija postoji. Ko je ekskomuniciran lišen je svih obaveza koje ima sklapljanjem savezom krštenja i primanja svetog duha. Tako će biti na dan suda lakše tom čoveku, nego nekom ko je u crkvi a živi u grehu. Kome se više da od njega se i više očekuje.

Pošte je David Whitmer izgubio svetlo svojim ponosom, Bog mu je dao savet da napusti crkvu jer je to bolje za njega kada nije bio više spreman da živi po njenim zakonom. Bog je znao unapred da ne postoji drugi izlaz.

Bog daje određene blagoslove onima koji su u savezu i drže se njega, a onom ko nije u savezu, on nema obećanje nebeskog carstva ali će dobiti neko niže carstvo koje će biti za njega podnošljivo. Božji plan je plan ljubavi.
Svako dobija ono što u srcu želi. Ko želi zlo dobiće zlo, a ko želi dobro dobiće dobro. Zato stoji napisano da će svakom biti suđeni po njegovim delima. Ko nije spreman da živi po nebeskim zakonima, on će dobiti ono što želi i to jedno niže carstvo slave. Pavle je opisao tri neba. Opisao je razlike u slavi posle vaskrsenja a razlika u slavi će biti kao razlika svetla sunca i svetla meseca i svetla zvezda.

Znači Bog daje savete svakom, ko čuje njegov glas, jer je njegov plan, plan sreće za svakoga.

Naprimer, Kralj David je izgubio blagoslove nebeskog carstva jer je prolio nedužnu krv i tako je svesno hulio na duha svetoga, ubivši Urija. Ipak je Bog i njemu govorio, i dao mu obećanje da neće zauvek ostati u paklu i kada plati svoj dug dobiće mesto gde će biti podnošljivo za njega.

Zadnje uređeno:
Postavlja se pitanje da li bi Isus tako postupio? Da li bi on htio imati svoju drzavu, svoju vojsku, svoje zene, svoje bogatstvo...
Isus će ponovo doći u slavi i vladat će zemljom 1000.g. kao kralj svih naroda, znači neće tada imati samo jednu svoju državu, nego celu planetu. On je mogao to da učini i pre 2000.g. ali tada nije bilo još vreme za takvo nešto. Juda je verovao da će on tako nešto prouzrukovati ako ga izda.

Naravno će to biti njegovo kraljevstvo iako On već vlada celim univerzumom sa svojim Ocem.
Sveta pisma uključuju činjenicu da je Bog Otac dao sve Sinu:

"Sve što Otac ima moje je." (Jovan 16:15)

"a sve što je moje tvoje je, i tvoje je moje." (Jovan 17:10)

"Moj Otac mi je sve predao, i niko, osim Oca, ne poznaje Sina. I niko ne poznaje Oca, samo Sin i oni kojima Sin hoće da ga otkrije." (Mateja 11:27)

„Data mi je sva vlast na nebu i na zemlji." (Mateja 28:18)

Tako nam kaže Sveto pismo.

Kao što prorok Isaja piše, On je stvoritelj, spasitelj, otkupitelj, svetac Izraelov, prvi i poslednji, Jehova nad vojskama, sudija živih i mrtvih, Večni Otac, knez mira i silni Bog. (Isaja 9:6)

On će ponovo doći, a opaki neće podneti njegovu slavu.

zašto ne? Bolje je napustiti crkvu i tako se isljučiti od obaveza saveza sa Bogom nego biti u savezu a kršiti svesno zapovesti. To je i glavni razlog zašto tako nešto kao eksomunikacija postoji. Ko je ekskomuniciran lišen je svih obaveza koje ima sklapljanjem savezom krštenja i primanja svetog duha. Tako će biti na dan suda lakše tom čoveku, nego nekom ko je u crkvi a živi u grehu. Kome se više da od njega se i više očekuje.

Pošte je David Whitmer izgubio svetlo svojim ponosom, Bog mu je dao savet da napusti crkvu jer je to bolje za njega kada nije bio više spreman da živi po njenim zakonom. Bog je znao unapred da ne postoji drugi izlaz.

Bog daje određene blagoslove onima koji su u savezu i drže se njega, a onom ko nije u savezu, on nema obećanje nebeskog carstva ali će dobiti neko niže carstvo koje će biti za njega podnošljivo. Božji plan je plan ljubavi.
Svako dobija ono što u srcu želi. Ko želi zlo dobiće zlo, a ko želi dobro dobiće dobro. Zato stoji napisano da će svakom biti suđeni po njegovim delima. Ko nije spreman da živi po nebeskim zakonima, on će dobiti ono što želi i to jedno niže carstvo slave. Pavle je opisao tri neba. Opisao je razlike u slavi posle vaskrsenja a razlika u slavi će biti kao razlika svetla sunca i svetla meseca i svetla zvezda.

Znači Bog daje savete svakom, ko čuje njegov glas, jer je njegov plan, plan sreće za svakoga.

Naprimer, Kralj David je izgubio blagoslove nebeskog carstva jer je prolio nedužnu krv i tako je svesno hulio na duha svetoga, ubivši Urija. Ipak je Bog i njemu govorio, i dao mu obećanje da neće zauvek ostati u paklu i kada plati svoj dug dobiće mesto gde će biti podnošljivo za njega.
Ovo je prilično neuvjerljiva tvrdnja. Bog nikada nije usmjeravao ljude da odlaze od istine, već uvijek i jedino da idu ka istini.

Ovo je prilično neuvjerljiva tvrdnja. Bog nikada nije usmjeravao ljude da odlaze od istine, već uvijek i jedino da idu ka istini.
Pa zašto je onda Sotonu i njegovim anđelima naredio da napuste nebo? Oni nisu verovali da je ideja o slobodnoj volji od Boga, zato su morali da napuste nebo. A i David Whitmer se nije složio sa istinom da je Bog zapovedio Smithu da uvede poligamiju, znači on se već odvojio od istine, tako mu je Bog dao savet da napusti crkvu, i to ne jer je to dobra ideja bila, nego zato što on nije više bio dostojan toga da pripada crkvi Hristovoj.
Jer bolje je za njega bilo da napusti crkvu nego da bude njen član duhovno nedostojan njenih blagoslova.
Pored toga je On i dalje bio Bogu potreban kao svedok Mormonove knjige.

Isus će ponovo doći u slavi i vladat će zemljom 1000.g.
Jako je cudno da 2.000 godina ceka da bi vladao 1.000 godina. Mogao je vec 2 x po 1.000 godina vladati.

Po meni zabuna proizlazi iz Knjige otkrivenje, koja je nesumnjivo krivotvorina. Mislim da u evandjeljima Isus sam nikada ne govori ni o kakvih 1.000 godina svoje vlasti i sl. Nego o skorom dolasku Kraljevstva bozjega, koje kada dodje, vladat ce vjecno, a ne samo 1.000 god.

Mislim da u evandjeljima Isus sam nikada ne govori ni o kakvih 1.000 godina svoje vlasti i sl. Nego o skorom dolasku Kraljevstva bozjega, koje kada dodje, vladat ce vjecno, a ne samo 1.000 god.
Možda zato jer je period od 1000. g. tu nebitan. Stari zavet opisuje vladavinu Mesije na nekoliko mesta, tako da to što piše u novom zavetu nije ništa novo osim perioda od 1000. g. Zašto 1000 g.?
Piše da je jedan dan kod Boga kao 1000 godina. Isus će tako biti samo "jedan dan" na zemlji. Ali Isus neće biti samo taj "dan" na zemlji, nego će posetiti sve stvorene svetove po 1000 g.

"Sa čim ću uporediti ova carstva (svetove) kako biste razumeli?

Gle, uporediću ova carstva sa čovekom koji ima njivu, i posla svoje sluge na njivu da na njoj kopaju.

I reče prvome: Idi i radi na njivi, i prvoga časa doći ću k tebi, i videćeš radost na licu mome.

I reče drugome: Idi i radi na njivi, i drugoga časa posetiću te sa radošću na licu svome.

Obratio se i trećem govoreći: Posetiću te;

I četvrtom, i tako dalje sve do dvanaestog.

A gospodar njive u prvom času ode prvome, i osta sa njim čitav taj čas, i njemu beše drago zbog svetla na licu svog gospodara.

A onda on ode od prvog kako bi mogao da poseti i drugog, i trećeg, i četvrtog, i tako dalje sve do dvanaestog.

I tako svi oni primiše svetlo lica svog gospodara, svako u svoj čas, i u svoje vreme, i u svoje doba –

Počevši sa prvim, i tako dalje do poslednjeg, i od poslednjeg do prvog, i od prvog do poslednjeg;

Dakle, s ovom parabolom ću uporediti sva ova carstva, i stanovnike njihove – svako carstvo u svom času, i u svoje vreme, i u svoje doba, i to prema proglasu koji je Bog sačinio." (Učenje i Zaveti 88:42-61)

o skorom dolasku Kraljevstva bozjega, koje kada dodje, vladat ce vjecno, a ne samo 1.000 god.
To će se desiti tek posle 1000 godina sa Hristom.
Na kraju 1000 godina sa Hristom, Sotana će nakratko biti oslobođen. Neki ljudi će se okrenuti od Nebeskog Oca. Sotana će okupiti svoje vojske, a arhanđeo Mihailo će okupiti nebeske vojske. U toj velikoj bici Sotana i njegovi sledbenici biće zauvek izbačeni u krajnju tamu. Zemlja će se pretvoriti u nebesko carstvo i tako dobiti nebesku slavu. Ona će tako zauvek biti deo Nebeskog carstava i večno postojati. Na njoj će tada živeti samo bića koja su dostojna nebeske slave.
To je ono što pisma govore o jednoj novoj zemlji i novom nebu.
"I video sam novo nebo i novu zemlju, jer su prethodno nebo i prethodna zemlja nestali, a ni mora više nije bilo. Bog će prebivati među njima i oni će biti njegov narod i sam Bog biće s njima, i biti njihov Bog. Ko pobedi, naslediće te blagoslove. Ja ću mu biti Bog, a on će mi biti sin." (Otkrivenje 21:1-7)

iz Knjige otkrivenje, koja je nesumnjivo krivotvorina
Rukopis Otkrivenja Jovana je veoma star i postoji iz 150.g. što znači samo nekoliko godina nakon nestanka Jovana. Ono je bilo za kasniju crkvu veoma kontroverzno, jer ga nisu uopšte razumeli da bi ga krivotvorili.

Da su ga zaista krivotvorli, izbacili bi prvo proročanastvo da će lažna crkva stajati u gradu na sedam brda:

"koja beše puna bogohulnih imena i imaše sedam glava i deset rogova. A žena (lažna crkva) beše obučena u porfiru i skerlet i pozlaćena zlatom i dragim kamenom i biserima, držeći u svojoj ruci zlatnu čašu punu gnusoba i nečistote svoga bluda, na čelu joj pak beše napisano ime, tajna: veliki Vavilon, majka bludnica i gnusoba zemaljskih. I videh ženu (lažnu crkvu) kako se opija krvlju svetih i krvlju Isusovih svedoka. I začudih se veoma kad je videh.
Ovde treba imati um koji ima mudrost. Sedam glava - to su sedam brda na kojima žena (lažna crkva) sedi. (Otkr. 17:3-6,9)

Poznato nam je da se Rim zove gradom na sedam brda.

Imas jako zanimljivo misljenje o Bogu, drzi se njega.

Poznato nam je da se Rim zove gradom na sedam brda.
Anonimni pisac te knjige je napisao tu krivotvorinu od knjige i podmetnuo je ranim crkvama. Da krivotvorina bude uvjerljivija i bolje prihvacena, pripisao ju je apostolu Jovanu. Knjiga je nadahnuta mrznjom prema Rimu i prizeljkivanjem da Rim propadne i da dodje 1.000 godisnja vladavina krscana. Knjiga je ustvari vec obistinila. Rim je propao, a krscanstvo je pobijedilo.

Anonimni pisac te knjige je napisao tu krivotvorinu od knjige i podmetnuo je ranim crkvama. Da krivotvorina bude uvjerljivija i bolje prihvacena, pripisao ju je apostolu Jovanu. Knjiga je nadahnuta mrznjom prema Rimu i prizeljkivanjem da Rim propadne i da dodje 1.000 godisnja vladavina krscana. Knjiga je ustvari vec obistinila. Rim je propao, a krscanstvo je pobijedilo.
ta knjiga opisuje otpad i proriče obnovu crkve. Jovan je bio svedok tog otpada od pravog učenja i kada je napisao otkrivenje bilo je samo još sedam crkvi koje su bile dostojne da im On pošalje ovu objavu. Otkrivenje je samo njima posvečeno, kako to čitamo u prvom poglavlju te knjige. Rim je napomenjen samo u par stiha, da bi ih upozorio od lažnih učenja i kako da prepoznaju lažnog proroka. Pored toga ta knjiga opisuje ratove i sukobe našeg vremena, opisuje tenkove helikoptere i ratna uništenja današnjice, opisuje vraćanje Jevreja u Palestinu, njihovo gaženje od raznih naroda, pojavu dva proroka koji će ih zaštiti i dolazak Hrista kao i uništavanje opakih. Sumnjam da bi jedna krivotvorena knjiga mogla sve to da pogodi, Pored toga imamo veoma stari rukopis iz 150. g. koji se ne zalikuje mnogo od novijih prepisa. Tako da nemao nikakv dokaz rukotvorenja. 150.g. nije Rimska crkva bila tako uticajna niti je postojao papa. Znači da bi neko tu knjigu rukotvorio morao je to da učini stotine godina kasnije, a ne u drugom veku.

Pa zašto je onda Sotonu i njegovim anđelima naredio da napuste nebo? Oni nisu verovali da je ideja o slobodnoj volji od Boga, zato su morali da napuste nebo. A i David Whitmer se nije složio sa istinom da je Bog zapovedio Smithu da uvede poligamiju, znači on se već odvojio od istine, tako mu je Bog dao savet da napusti crkvu, i to ne jer je to dobra ideja bila, nego zato što on nije više bio dostojan toga da pripada crkvi Hristovoj.
Jer bolje je za njega bilo da napusti crkvu nego da bude njen član duhovno nedostojan njenih blagoslova.
Pored toga je On i dalje bio Bogu potreban kao svedok Mormonove knjige.
Pa nije Bog savjetovao Satanu da ode sa neba, Satana se pobunio i poražen je te više nije bilo mogućnosti da on bude na nebu sa drugim anđelima. Situacije nisu analogne.

Pored toga imamo veoma stari rukopis iz 150. g. koji se ne zalikuje mnogo od novijih prepisa. Tako da nemao nikakv dokaz rukotvorenja. 150.g. nije Rimska crkva bila tako uticajna niti je postojao papa. Znači da bi neko tu knjigu rukotvorio morao je to da učini stotine godina kasnije, a ne u drugom veku.
Knjiga je pisana kao reakcija na cara Nerona, koji je prvi poceo znacajnije progone krscana. Dakle, pisana je oko 60-70 god. N.e. ili neposredno nakon toga. Kada se slovima punog imena cara Nerona dodaju brojcane oznake, dobiva se 666. To je ime antihrista, koji proganja crkvu, to je car Neron.

Knjiga nije krivotvorina u smislu da ju je kasnije netko naknadno krivotvorio. Nego na nacin da je od pocetka pisana kao krivotvorina, kao izmisljanje i umisljanje nekog anonimnog krscanskog pisca. Covjek je napisao svoje zelje, ono sto bi on htio da se desi, da propadne Rim, da Krist dodje, da krscanstvo pobijedi itd.

I naravno, posto je sam bio nepoznat, a htio je da ostali krscani prihvate njegovu knjigu kao objavu od Boga. I onda ju je pripisao nekom mnogo poznatijem covjeku od sebe. Da ja danas napisem knjigu i postpsem se kao Fazlija, nitko ne bi citao. Ali da napisem i kazem, nasao sam izgubljenu i tajnu knjigu prorocanstava i vizija pape Franje... svi bi htjeli vidjeti sto je to pokojni papa napisao.

Tako je i ovaj anonimni pisac izabrao apostola Jovana jer su do 70. godine vec svi stariji apostoli pomrli. Mozda je i Jovan umro, ali medju posljednjima, i gle - bas se slucajno nasla njegova knjiga...

A kada tako nabacis gomilu svojih zelja sto si ti sam zamisljas da bi trebalo da bude... u narednih 2.000 godina se ponesto od toga i obistini. I slijepa koka nabode pokoje zrno. Rim je propao, Krist nije dosao. Otpadnistva i grijeha ja uvijek bilo i bit ce... svatko se moze naci u tome.

A konacno, razmisli o jednoj stvari:

Isus izmedju 27. i 30. godine djeluje i iznosi svoje ucenje:
- najavljuje skori dolazak Kraljevstva
- kaze da nitko ne zna kada ce to biti
- niti on sam ne zna, samo Otac
- po Isusu ce Kraljevstvo doci i to je to
- ne najavljuje nikakve proroke
- nikakvih 1.000 godina pa ovako, pa onako

Samo 30-40 godina kasnije (oko 60.-70. godine N.e)
- najednom se Isus predomislio
- najednom on zna cijeli scenario
- i kada ce se desiti i kako ce se desiti
- doci ce 2 proroka, doci ce razne posasti
- u detalje opisuje, prvo 1.000 godina ovako, onda nakon toga onako...

Pa zar nije tebi malo cudno da se Isus najednom predomislio i dopunio svoje ucenje? Zasto to sve nije rekao 30 godina ranije kada je licno poducavao? Zar bi ti vjerovao nekome tko bi ti sada rekao da je imao vizije nekog mormonskog ucitelja koji je umro prije 30-40 godina i da taj ucitelj sada, kroz neke moje vizije, iznosi neka ucenja koja taj covjek nikada nije rekao za zivota?!

Tako da, kada sve uzmes u obzir, knjiga nije krivotvorena kasnije, nego vec od samog pocetka. To je popis mastanja nekog anonimnog krscanskog pisca s konca 1. stoljeca.

Knjiga je pisana kao reakcija na cara Nerona,
To je samo jedna od teorija. Ja mislim da se nemože na Nerona odnositi, jer se ne slaže sa napisanim o tome.
Tu se pominje "zver" u 14 i 15. stihu piše "Tako je (zver) zavodila one što žive na zemlji čudima koja su joj bila data da ih čini... Bilo joj je dato da dâ duh liku zveri, kako bi lik zveri progovorio i učinio da se pobiju svi koji se ne klanjaju liku zveri."

A onda u 18. stihu piše: "Za ovo je potrebna mudrost: Ko je razuman, neka izračuna broj zveri, jer je to čovekov broj, a njen broj je šesto šezdeset i šest."

Zver je simbol velike opakosti i svaki čovek koji je u službi Sotone je zver. Gore se pominje zver, koja zavodi čudima, koja ubija sve one koji joj se ne klanjaju.

Znači da se ovi stihovi moraju odnositi na nekog religijskog vođe, koji koji zavodi čudima i ubija svakoga ko ne veruje kao oni.

Postoji i još jedna teorija koju neki hriščani koriste.

Rimljani imaju pisane brojeve uz pomoć slova

Na primer.: I=1 V=5 X=10 L=50 C=100 D=500

M=1000 IOO=5000

Papa ima napisani natpis na svojoj tiari na latinskom:

V I C A R I V S F I L I I D E I

(Zamenik sina Božjeg)

Jovan je video natpis kada je bio na ostrvu Patmos. U svojim vizijama je želeo upozoriti čovečanstvo pomoću numeričkog koda.

V I C A R I V S F I L I I D E I

5 1 100 1 5 1 50 1 1 500 1

Sabrano = 666

Zato je Jovan rekao da nam treba mudrost. " Ko ima um neka izračuna broj zveri.".”

Papa nosi i drugu titulu:

L A T I N V S R E X S A C E R D O S

(Sveštenik i Kralj)

L A T I N V S R E X S A C E R D O S

50 1 5 10 100 500

Sabrano = 666

Ovo nije moje mišljenje, već samo ukazujem na to da neki protestanti ovo veruju

Pa nije Bog savjetovao Satanu da ode sa neba, Satana se pobunio i poražen je te više nije bilo mogućnosti da on bude na nebu sa drugim anđelima. Situacije nisu analogne.
naravno, ali je Bog pripremio mesto za njega, znajući unapred šta će biti. Sotona je hteo da uzme presto Božji i da ga zbaci sa njega. Slično je David Whitmer uradio, i on je hteo da svrgne smitha i da preuzme crkvu. Možda mu je zato Bog rekao da napusti crkvu. Siguran sam da je i Bog savetovao Sotoni da se povuče i prizna poraz, ali on nije hteo da čuje za to. Whitmer je poslušao Božji savet.

Znam da je ovo samo moje mišljenje, jer ja neznam tačno kada je Whitmeru to Bog savetovao i zašto. To su detalji koji su mi nepoznati. Mnogo o tome imamo samo iz druge ruke.

Pa zar nije tebi malo cudno da se Isus najednom predomislio i dopunio svoje ucenje? Zasto to sve nije rekao 30 godina ranije kada je licno poducavao?
Isus je znao samo ono što mu je Bog objavio. A Bog ne objavljuje sve od jednom.

Nazad
Vrh